754
Avagy: Ami a Bibliából kimaradt
  • Fehercsoki
    iPhone is csak egy újabb "vallás", átmossák az emberek agyát hogy pénz fizessenek azért ami nem kell nekik. És nézd meg honnan jön, USA-ból, ahol a legtöbb keresztény van. Véletlen egybeesés? Nem hinném.

#272 Igen de én már várom, de remélem majd a jóisten teremt orkokat is és tiszta gyűrűk ura lesz:D
  • ManoNegra
    De legalább ifonnal a pihepuha kézben. :D
  • Nemzsidó
    Ó a sötét középkor. Az milyen szép volt, s most oda tartunk megint.
  • ManoNegra
    Időszámításunk után ~ 400 körül...
  • ManoNegra
    Tekintsünk el attól az apróságtól, hogy időszámításunk után lett államvallás Rómában, a kereszténység, szerinted nincsenek keresztény tudósok?

• Fehercsoki
    És meddig tartott a diktatúra? A keresztények cirka 2000 éve rombolják az emberi elmét.
  • ManoNegra
    Akkor tanulmányozd át kicsit a kommunista diktatúrát, mit csináltak az ellenálló papokkal, Mindszentyvel, és akkor talán kicsit más szemmel nézed ezt az egészet.
  • Fehercsoki
    A keresztények pont ott vannak mint ahol 100 éve vagy 500 vagy 1000 éve voltak. Ha csak abból lenne keresztény aki magától keresi a vallást, akkor már rég eltűnt volna az egész kereszténység...
  • ManoNegra
    Én úgy veszem észre, hogy ez ma már nem így van. Lehet hogy száz éve még így volt, de ma nem azt a kort éljük. Mostanában inkább a keresztények szidalmazása a divat.
  • Fehercsoki
    Nekem nem fáj, csak az zavar, hogy egyre inkább terjed ez a szarság és megpróbálják mindenkire ráerőltetni, undorító amiket művelnek a keresztények, sokan még a gyerekeikbe is szó szerint beleverik, aztán meg csodálkoznak ha elmebeteg lesz belőle.
  • ManoNegra
    Miért jó az neked? Miért fáj, ha valaki hisz valamiben, amikor azzal nem árt neked, sőt, ha igaz keresztény, akkor pont a hitéből adódóan nem fog ártani.
  • Fehercsoki
    Plusz az sem baj ha nagy flamet kelt.
  • Fehercsoki
    Na most írj valami olyan keresztény dolgot amibe nagyon hosszan bele tudok kötni.
  • ManoNegra
    Vagyis nem tudom pontosan mire célzol. A zsidó egyházra gondolsz, a farizeusokra? Mert akkor egyetértek veled.
  • ManoNegra
    Ez egy nyomós indok lehetett mondjuk Pálnak, de nem Jézusnak.
  • Fehercsoki
    Szerintem például az egyház aki a saját hasznára fordítja a juhok hiszékenységét...
  • ManoNegra
    Erre ment volna >> #245
  • ManoNegra
    És kik azok a tolvajok és rablók??
  • ManoNegra
    Ez igaz. Teli hassal, könnyű bölcselkedni is.. :-)
  • Fehercsoki
    Nem kerülte, "Arra meg hogy kajára odamenjen még egy aranyhal is képes..." Alapvető ösztön az ételkeresés, mindenkiben benne van.
  • ManoNegra
    Ez a részlet lehet hogy elkerülte a figyelmedet: Nagytestű, ivartalanított kosokat, tehát ürüket a juhász már a heréléstől magához, mint mondják, kézhez szoktatott és betanította arra, hogy hívásra őt kövesse. Gyakran külön is adott nekik sót, zabot vagy kenyeret (Kiskunság). Mindegyiknek kolompot is kötöttek a nyakába. Egy-egy nyájban akár négy-hat vezérürüt is tartottak. Ezeket speciális nyírással is megkülönböztették a többiektől. A nyakán gallért, a farán pedig gatyát hagytak, tehát nem nyírták le mindenütt a gyapját. A vezérürüknek rendszerint nevet is adtak: Szárcsa, Rigó, Pillangó, Hattyú. A juhász mindig nevén szólította a vezérürüt, amely „a harmadik oromról is gazdájához vezeti a nyájat”

Elképzelhető, hogy innen ered a "kezesbárány" kifejezésünk.
  • ManoNegra
    Én sem az kisujjamból ráztam ki, hanem itt >> #249 olvastam. Mellesleg azt sem hiszem, hogy kétezer éve juhász kutyát használtak a közel-keleten, de persze lehet, hogy mégis.
  • Fehercsoki
    Na igen, de ha egymást követik a juhok akkor hol marad a juhász akit követniük kéne? Értem mit akar mondani a példabeszéd, csak azt mondom hogy nagyon rossz példát találtak ki. Amúgy nem vagyok szakmabeli, csak érdekel a téma(nem kimondottan a juhok, hanem alapvetően az állatok viselkedése).
  • ManoNegra
    Nem tudtam hogy szakmabelivel van dolgom. Van juhász ismerősöm, majd megkérdezem, hogy téved-e a szakirodalom.

Azt, feltételezem továbbra sem érted, miért idéztem a példabeszédet, ahogy azt sem, mit mondott Jézus...
  • Fehercsoki
    A juhok nem az előttük lévőt követik, a kaja felé mennek, nem egymást követik, ha egy területről leeszik a füvet vagy ami épp megtetszik nekik akkor továbbmennek, és nem mindig ugyanarra, ezért van a juhász. A kolomp pedig csak azért van, hogy az elkószáló juhokat könnyen megtalálják, mert hát nem követik a többit mint azt már írtam. Arra meg hogy kajára odamenjen még egy aranyhal is képes... Egészen elképesztő hogy milyen alapvető viselkedésekbe miket magyaráztok bele. De ha a juh felismeri a gazdáját akkor miért kell kajával rávenni hogy kövesse? Ja hogy a buta állatokat az orruknál fogva vezetik? (újabb példabeszéd tőlem, értsd szó szerint)
  • ManoNegra
    http://mek.niif.hu/02100/02152/html/02/342.html
  • ManoNegra
    Amúgy meg:

A juhok természetes tulajdonsága az, hogy mindig követik az elöl (előttük) járókat, megismerik a kolompja hangját, bégetését és szagát. Ezért néhol, így például a Kiskunságban, Somogyban, Palócföldön és Kalotaszegen szokásban volt az ún. vezérürük, Kalotaszegen nagyberbécs vagy gazdaberbécs nevelése és használata. Nagytestű, ivartalanított kosokat, tehát ürüket a juhász már a heréléstől magához, mint mondják, kézhez szoktatott és betanította arra, hogy hívásra őt kövesse. Gyakran külön is adott nekik sót, zabot vagy kenyeret (Kiskunság). Mindegyiknek kolompot is kötöttek a nyakába. Egy-egy nyájban akár négy-hat vezérürüt is tartottak. Ezeket speciális nyírással is megkülönböztették a többiektől. A nyakán gallért, a farán pedig gatyát hagytak, tehát nem nyírták le mindenütt a gyapját. A vezérürüknek rendszerint nevet is adtak: Szárcsa, Rigó, Pillangó, Hattyú. A juhász mindig nevén szólította a vezérürüt, amely „a harmadik oromról is gazdájához vezeti a nyájat”

• ManoNegra
    A példabeszédnek általában az a lényege, hogy nem szó szerint kell értelmezni, de mivel azok sem értették elsőre, ezért Jézus pontosított.
  • Fehercsoki
    Hát a juhok nem követik a pásztort, a terelőkutyák terelik őket, mivel a juhok nagyon nagyon buták... Ezt akár veheted példabeszédnek is.
  • ManoNegra
    [i]Példázat a jó pásztorról

„Bizony, bizony, mondom néktek: aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló; de aki az ajtón megy be, az a juhok pásztora. Ennek ajtót nyit az ajtóőr, és a juhok hallgatnak a hangjára, a maga juhait pedig nevükön szólítja és kivezeti. Amikor a maga juhait mind kivezeti, előttük jár, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak tőle, mert az idegenek hangját nem ismerik. Ezt a példázatot mondta nekik Jézus, de ők nem értették, mit jelent, amit mondott nekik. Jézus tehát így szólt hozzájuk: Bizony, bizony, mondom néktek: én vagyok a juhok ajtaja. Aki énelőttem jött, mind tolvaj és rabló, de a juhok nem is hallgattak rájuk. Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik, az bejár és kijár, és legelőre talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. Aki béres és nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, látja a farkast jönni, elhagyja a juhokat, és elfut, a farkas pedig elragadja és elszéleszti őket. A béres azért fut el, mert csak béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, ahogyan az Atya ismer engem, én is úgy ismerem az Atyát: és én életemet adom a juhokért. Más juhaim is vannak nekem, amelyek nem ebből az akolból valók: azokat is vezetnem kell, és hallgatni is fognak a hangomra: és akkor lesz egy nyáj, egy pásztor.” (Jn 10,1-16).
  • Zenty
  • Fehercsoki
    Nem vicc, csak úgy kezelitek, mert nem akarjátok elfogadni a valóságot.
  • Zenty
    Nem hat rám a vicces dumáid :)
  • Fehercsoki
    Mondom, aki azt hiszi hogy a "tudat nem vész el", az nyugodtan mehet lobotómiára és majd meglátjuk...
  • ManoNegra
    Persze, ráadásul pár száz év is van a két könyv között, mégis érdekes, hogy a kanonizáció folytán elvileg az isteni ihletésű szövegek maradtak benne a bibliában. Például az Eszter könyve nem tudom mennyire lehetett isteni ihletésű, hogy bennmaradt.
  • szenyor Lopez
    Köszi. Valóban érdekesek a különbségek, de persze az írók sem ugyanazok voltak ;)
  • ManoNegra
    Elég sok mindenben tűnik másnak a kettő, de a megnyilvánulásaik a legárulkodóbbak. Amíg az Ószövetségi Isten számtalan helyen belenyúl a történetbe, és sokszor eléggé vitatható módon, addig az Újszövetség Istenétől ezt az egyet ismerem. Persze ez lehet az én figyelmetlenségem is.

Aztán még egy érdekesség: Egy modernkori markionista
  • szenyor Lopez
    Ezt kifejtenéd? Mert nem értem. Miben más Új- és Ószövetség Istene?
  • Solid Snake
    Ja hogy így érted,ok.
  • Zenty
    "pedig ezt az illúziót is meg kell tapasztalnunk." Ezt mindenki döntse el maga. :)
    Egyébként nem pontosan idéztem Manit.
    Úgy mondta körülbelül, hogy nem ismeri meg a halált az aki érti és az öröklétet megismeri az aki megérti a tudást.

Szerintem ez kb annyit tesz, hogy aki megismeri a gnózist az felismeri az újjászületést és azt is, hogy a tudat soha nem vész el.
    De amíg a sötétség uralkodik meghal az ember és újjászületik vagy felemelkedik mert nincs dimenzióváltás( fény felemelkedés)
    De ha megtörténtik az anyagban a felemelkedés akkor az ember is örökké él, nincs a halál illúziója és minden fajta sötét illúzió megszűnik.