• kjhun
    #40
    Nekem is van FDD a gépben, igaz, már jó ideje nem használtam már. De 5-6-7 évvel ezelőtt, amikor nem volt se net, se pendrive-om, akkor a floppy-kat használtam meg a WinRAR-t kis mennyiségű adat hurcolására. Pl. e-magyarország pont, az ott lévő egyik gépről a hazai gépre letöltött dolgokat cipelni. Pár lemez elég volt, mivel a net se volt gyors még, az FDD-Drive-ról nem is beszélve.

    CD/DVD-lemez, az eltelt ~7 év alatt, 1-2 darab ment tönkre a meglévő lemezek közül. Sőt a leges-legelső megírt CD-m is olvasható és használható még. A húgom itt hagyott pár db írott és eredeti zene cédéit már ne is említsem már. Ha a BluRay nem lenne sokkal drágább, mint a sima DVD5-ös lemez, akkor már mindenki az használná már. Meg BluRay-írót már 20 ezerért kapsz már, míg egy átlagos DVD-írót most 5-6-8 ezerért, de 4-5 éve 10 alatt nem nagyon kaptál még. A márkássabb darabokat ne is említsem már. Pl.: Plextor, ez nem egy olcsó kategória.

    HDD: Én nekem még nem döglött be egy se még, még mindig a gyári Maxtor 160GB-os pörög a gépben újkora óta.

    Pendrive: ~5 éve van egy, pedig már az USB-csatija is letört egyszer már, úgy elintézte az öcsém, de az elektroszakis ismerős forrasztott rá másikat, és még mindig működik. Igaz azóta 1-2 helyen nekem is kellett egy picit forraszgatnom rajta, de jó. A szomszédé 2 év alatt bedöglött a 2GB-os Kingston, az enéym meg 4GB-os Verbatim Store N'GO, ami akkor elég nagy szám volt még, meg ára is volr neki rendesen.

    Élettartam, hát a fene se tudja melyik a jobbik, a Szefmester által írt Cartridge-meghajtó lehet, talán a legtartósabb, meg egy jól megkonstruált HDD. Ha 1000 napot kihúzott üzemidőben, akkor ez, csak akkor használván a HDD-t, amikor adatot írunk/olvasunk róla, és nem több órát megy naponta, akár 10-30 évig is kibírhatja akár azerencsés esetben. Ellenben az SSD/Pendrive/Memkártyákkal azok nem biztos, hogy 10 évnél többet, netán sokkal többet is kibírnak-e. Míg a CD/DVD nem írható felül (kivéve az újraírható lemezek), ha nem került rá veszélyes vírussal fertőzött cucc, akkor gond nélkül használhatod őket, míg a HDD esetén, ha óvatos vagy akkor is. Míg SSD/Memkari/Pendrive esetén, akár az összes adatot is bukhatod egy rondább vírus miatt. Igaz a HDD esetén is, hacsak, nincs meghackelve úgy, ha már vírus nélkül tele van írva, és csak olvashatóként férsz hozzá a rajta lévő adatokhoz. Cartridge esetén is, ha csak egyszer írható, és nem kerül rá nemkívánatos dolog.