78
  • Zoli007
    Tudod milyen drága ehhez az olvasó/író? Nem enterprise level archiválásra teljesen overkill.
  • syn7h37ic
    Van 3 Terás cartridge is, egész olcsón. De.... A meghajtó sajnos iszonyú drága. Ha tized áron lenne a drive, akkor nem is kérdés, de 150-200 rongyot egy külső drive nem ér. Persze lehet mérlegelni, hogy mennyit veszt, ha eltűnik az adat, de egy otthoni user nem fog milliókat bukni, mert behalt a Half Life DVD.
  • Szefmester
    Örülök hogy van hatása a stílusomnak. Ugyanis azon arrogáns paraszt nagyvárosi faszfejek akik cask és kizárólag a fejlődést tolják okozzáka legnagyobb gondokat a világban.
    Az hogy TE nem használtad gyakran az ODD-t az nem az ÉN és nem MÁS dolga. Te! nem használod, MÁS IGEN! Ha ezt képtelen vagy felfogni akkor rettentően nem sajnállak. Mert akkor veled meg tudják vetetni a cégek az újabb és újabb egymással nem kompatibilis szemetet.
    Mindig mosolygok azokon akik HDD-n meg USB-s kütyükön akarnak hosszú távon nagy mennyiségű adatot tárolni. Ha lenne eszük és értelmesen gondolkoznának akkor vesznek ilyet:

Ja hogy a random acces time pocsék? Ellenben időt álló, és nagy méretű, és folyamatos olvasásban/írásban (adatmentés, és visszanyerés) nagyon jó. Mert a legtöbben a DVD-ket archiválásra tartják használhatatlannak. Otthoni célra valóban, de vajon miért van nekem még mindig működő gyári lemezem 7-8 évvel ezelőttről?

Az utolsó két mondatod vicces, elavult technika (azaz ki a fasz vegye meg) de ha kell akkor meg vegye meg. És ha az ára szinte semmi? Tudod mennyi egy ODD előállítási ára? Szinte semmi! A teljes ultrabrutál (ámde kihasználatlan) szubnotidéhoz képest? Még a semminél is kisebb! Megveszitek a 2-300 ezres gépeket amiknek a teljesítménye 1 év múlva már kevés, de sírtok 5ezer forintos berendezés miatt amit ha nem használtok akkor nincs használva, amikor meg kéne akkor jönnek a trükközések és a nem éppen 5000Ft-os külső USB-s szörnyek.

Ezt lenne jó ha felfognátok végre. Nem szabad eldobni a lehetőséget hogy használod, és nem kéne örülni annak hogy a legnépszerűbb és nagy mennyiségben elterjedt adattároló eltűnjön. Jön majd más! Ha most bevásárolsz USB Pendriveból egy raklapnyit és jövőre elkezd kihalni az USB mert jön egy új szabvány amivel az nem kopmatibilis akkor mindenki csak röhögni és ujjal mutogatni fog rád. Ennyi és nem több. Vegyél amit akarsz, de ne te mondd már meg másoknak hogy mit ne vegyenek.
  • enderwiggin
    Szefmester: elképesztően bicskanyitogató a stílusod. Nem pocskondiázni kell, hanem észérveket felhozni.

Én az otthoni gépben több mint másfél éve tettem utoljára lemezt a meghajtóba.
    A céges laptopban - amennyire emlékszem - még soha.

Steamen játszok, pendriveon hordom a mobilitást igénylő adatokat, külső HDD-re backupolok. Akinek olyan nagyon kell - mondjuk valami régi játékhoz - az vesz egy külső meghajtót és kész.

El kellene fogadni a tényt, hogy az ODD a floppyhoz hasonlóan idejétmúlt technika.
  • Dodo55
    Egyszerűen nem értem ezt a vékonyság őrületet. Laptopoknál tök felesleges (vagy magyarázza már el valaki miért jó... kinézet szempontjából sem kifejezetten, egy vastagabb masszívabb, erősebb, komolyabb hatást kelt). Egyszerűen más hatását nem látom, mint hogy drágább az előállítási költség, plusz az akksi kapacitás kárára megy. Telefonok esetében ugyanígy + a jó fogású Nokia N73-am után a Samsung Galaxy Gio-mat napi szinten reptettem meg egy-egy hirtelen mozdulattal, pedig aztán még az sem az az ultravékony kategória.

A könnyű súly meg még laptopoknál azt mondom ok, legyen, de telefonoknál pl ez is hátrányos szerintem, szeretem érezni a zsebemben, hogy ott van, megszoktam, néha ha itthon kirakom a zsebemből az is idegesítő érzés, reflex szerűen odakapok hogy hova lett...

Magáról erről az ODD dologról: kompatibilitás. Kurva sokat számít. A gépemben mai napig van FDD. Évente 1x használom is. Úgyhogy ezen szerintem nem lenne szabad spórolni. Pendrive ide vagy oda vannak helyzetek, amikor életmentő tud lenni egy ODD, ahogy egy FDD is néha még mindig.
  • torreadorz
    Majd előbb utobb nem kell cd a játékhoz sem kitalálnak rá valami más módszert. Az optikai meghajtó meg szépen eltünik a süllyesztőbe, mert nem lesz rá igény, majd a játék is egy usb kulcson érkezik max (de inkább online).
    Amúgy meg ha nincs benne optikai meghajtó, akkor majd a gyártó megoldja hogy legyen ott a helyén valami, pl. egy ssd, vagy nagyobb akksi és te a boltban szépen választhatsz hogy mivel kéred, ahelyett hogy neked kéne dugdosnod. Ezt nevezik fejlődésnek, szépen is néznénk ha mindig maradnánk a rinyagépeknél, pl. nálad aztán egy windows telepítés úgy nézne ki hogy adnak 3000 db floppy lemezt, mert nem lehet lecserélni mert muraröcsögén még mindig egy 486-ost használnak...
  • FoodLFG
    Én nem veszek semmilyen optikai lemezes cuccot. Ha nem tudom netről beszerezni, akkor foglalkozok mással.
  • Szefmester
    Mond ezt a cégeknek. hiába van meg legálisan egy játék, ha kéri a lemezt a játékhoz. Ha meg crackelem akkor bukom az online mókát. (még ha én konkrétan nagyon ritkán játszom úgy).

Mellesleg ez a rinyagép azon az állásponton van hogy nem hiányos gépet akar venni, hanem ha nem kell a dvd akkor kikapja, beletol a helyére vagy egy tartalék aksit, vagy egy hdd/ssd keretet és örül neki. Ellenben ha nincs a gépben alapból dvd/bd akkor baszhatod a cserélgetősdit. De persze nektek gondolom fontosabb hogy 2mm-rel vékonyabb legyen a gép és 20 dekával könyebb, mert a csoffadt karotokban már nem bírtok el egy pár kilós masinát, a táska meg úgy lehúzza a girhes vállacskáitokat hogy megfájdul a hátad és akkor egyből szaladsz vernyákolva a doktorbácsihoz.

Vegyél egy Alienware gépet, javaslom az Avengert, majd vegyél egy baltát is, és csengess be az öregekhez a családi házaknál hogy jöttem felaprítani a fát. Na akkor majd jó kondiba leszel, és nem fog zavarni egy optikai meghajtó súlya! :)

Felejtsük már el hogy notiban nem kell lennie. Subnotikban, nettopokban, és ultrabookokban oké. Azok annyira kis használhatatlan vacakok hogy a kutyának sem kell, meg persze a divat miatt nem lenne szép dizájnja. De egy notebook (ami 14"nál kezdődik) vagy egy laptop (ami sztem 17"től) már ez a kenyérszelet súly már nem oszt nem szoroz. Persze vannak akik vinnyognak és haladjunk haladjunk, aztán meg ott fog állni egy lemezzel a kezében és nem tudja hova bedobni. :D
  • zola2000
    Talán próbáld így:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=32gb+usb+drive&_in_kw=1&_ex_kw=&_sacat=0&_okw=&_oexkw=&_adv=1&_udlo=&_udhi=&LH_BIN=1&_ftrt=901&_ftrv=1&_sabdlo=&_sabdhi=&_samilow=&_samihi=&LH_FS=1&_sop=12&_dmd=1&_ipg=50
  • Zoli007
    Nem, én eleve külföldön élek /bár, nekem nem az/
  • Vol Jin
    Plussz postaköltség...
    Vegyél 20-at, hogy megérje vagy mi?
    Hogy googleztál egyet az mit számít?
  • Vol Jin
    "Told át a segged bármelyik szomszédos országba, és fingért kapsz pendrive-ot. Csak a hülye vesz meg drágán valamit, ha van olcsó alternatíva."

Lehet, hogy te egy tanyán laksz a román határ mentén, és szamárháton átugrassz seperc alatt shoppingolni, de én nem fogok azért elutazni Pestről nagyobb költséggel, mint az árkülönbözet.

Ez így agyilag érthető.
  • Cat #26
    "A jogdíj miatt ez nem igaz. 16 gigás pendrivekat vagy 10 rugóért lehet kapni legálisan."

pendrive 16 GB

pendrive 32 GB
  • zola2000
    "És a régebbi eredeti szoftverek pedig leszarják ha más helyről akarod telepíteni őket. Ha meg más helyről telepíted akkor kénytelen vagy crackeket és egyéb illegális dolgokat alkalmaznod. "

A gond az, hogy a notiban fontos hogy minél vékonyabb-könnyebb legyen, és az optikai meghajtó csak a helyet foglalja, a legtöbbször feleslegesen. Szerintem a legjobb megoldás az lehetne, hogy a notihoz adnának egy külsö USBs DVD írót.
  • Zoli007
    Told át a segged bármelyik szomszédos országba, és fingért kapsz pendrive-ot. Csak a hülye vesz meg drágán valamit, ha van olcsó alternatíva.
  • gkalcso
    Jó kis móka lenne egy rávilágítok a lemezre és be van olvasva eszköz :)

Kompatibilitás szempontjából: Jól mutatott egy virtuális gépben egy DOS-on futó 5,25-ös meghajtóról induló célprogram betárcsázós kapcsolódással. Nyugdíjba ment a fejlesztője, a módosításra pedig nem volt szükség. Akkor került virtuális gépbe, mikor a gép karbantartója nem tudott alá elég régi vasat tenni, hogy működjön. A többi feladatra meg ott volt mellette a másik, arra került fel. Ugyan elsőre kicsit furcsa volt, hogy reggel kétszer kellett "bekapcsolni", de hamar megszokták :)
  • Vol Jin
    "Egy 16 gigás pendrive 2500 forint, egy 32-es alig 5e. Szerintem tovább nem kell magyaráznom miért nincs értelme a DVD-nek. "

A jogdíj miatt ez nem igaz. 16 gigás pendrivekat vagy 10 rugóért lehet kapni legálisan.

Mellesleg ordít, hogy warezlovag vagy. Nincs egy eredeti DVD-d sem...
    Nálam igény, hogy használhassam azt, ami az enyém.
  • EnxTheOne
    Optiaki meghajto helyére menjen egy ssd az osnek, és legyen pár mm-el vastagabb a notebook hogy nagyobb aksi férjen bele :D
  • Molnibalage
    Pendriveról soha nem vesztettem el adatot eddig. Soha.

Az egyetem alatt a backup DVD-m szart sem ért, nem olvasta be a meghajtó. Kellemesen elintézte a félévemet...

A mechanikus vinyókból csak 2003 óta 4 db ment tönkre.

Szóval az én szembemben a DVD/régi vinyó a pendrive/SSD-hez képest egy rossz vicc. Megbízhatatlan szarok. Viszont a mezei vinyó már elég olcsó ahhoz, hogy duplikáltan vegyem meg és tároljak számomra fontos dolgokat.
  • Molnibalage
    Akkor veszel olyan notit vagy bármit, de ha ennyire kell, akkor USB-n rákötöd. Az átlaguserre kell méretezni az eszközt.
  • nlght
    az a baj a pendriveal, hogy általában csak 1-2 db van egy ember tulajdonában, tehát csak ideiglenes fájltárolásra használják

a másik probléma az az, hogy egy elektrosztatikus kisülés simán hazavágja (mondjuk iroda válogatja, hogy milyen a berendezések vannak és mennyire töltődsz fel, hogy aztán kisüsd valahova, de nekem már ment tönkre így pendrive)
  • Reg5
    Lassan az asztali PC-kből is. Nem mintha nem lenne rá szükség, egyszerűen csak a korábbi PC-mből megmaradt 2 felesleges DVD meghajtó, plusz van egy külső is, szóval újat venni nem hiszem hogy fogok.
  • hurkaur
    "Ami előny jön az optikai meghajtók elhagyásával az az, hogy a helyére mehet az SSD." es mellesleg egy megbizhatatlan kacat szar.
  • hurkaur
    Tevhit, a crack es hasonlo eszkozok hasznalata, ha nem te keszitetted, jogszeru. Persze csak ha tulajdonaban vagy a program legalis verziojanak.
  • Narxis
    Elég spéci helyek azok ahol még floppy meghajtót használnak, legtöbb helyen már lemezt se gyártanak. Megint csak azt akarja elérni ez a rinyagép, hogy 1% miatt szenvedjen mindenki.
  • Narxis
    Ez rohadt gyenge érv. Kb. senkit se érint ez a probléma. Miért? Mert PC-be tehetsz optikai meghajtót, ha nagyon ragaszkodsz a notebook-hoz akkor veszel egy régebbit. Ennyi.

Ami előny jön az optikai meghajtók elhagyásával az az, hogy a helyére mehet az SSD. Még egy 100ezer Ft-os notebook sebességén is sokat dob. Be lehet fejezni a sírást.
  • wraithLord
    Csak az a probléma, hogy a program-/zene-/filmkiadás még mindig ragaszkodik a lemezhez...
    Mondjuk eddig is megoldottam,, mivel netbookom is van, és azokba eddig sem raktak optikai meghajtót.
  • Zoli007
    Akkor az vesz floppyt a gépbe, most a notebookokról beszélünk. BTW, ehhez is van USB-s floppy fingért.
  • Szefmester
    És a régebbi eredeti szoftverek pedig leszarják ha más helyről akarod telepíteni őket. Ha meg más helyről telepíted akkor kénytelen vagy crackeket és egyéb illegális dolgokat alkalmaznod. További problémákat is kérnél? Vagy te is azon divatfaszok közé vagy sorolható akinek mindig a legújabb és legjobb kell mert a régi az "szar", és leszarod ha warez?
    Vannak olyan helyek ahol a mai napig 1,44es floppykat alkalmaznak és nem farmokon mielőtt ezzel jönnél. Ezen pl még én is meglepődtem pedig a floppyt se ma szedtem ki a gépből. De van akinek az kell, mert olyan célszámítógépe van ami a feladatát ellátja és az összes hozzávaló a floppyn van, persze le van mentve több más helyre is biztonsági okokból, de mégis a floppyt eszi meg a gép...
  • hurkaur
    Igazabol nem, csak hamarabb reagalta le, mint a tobbi gyarto.
  • Pintyőke
    Jobb helyen mar PXE-rol telepitenek. Ahol ez nincs, ott boven megteszi egy usb stick. Szerintem ez utobbi ma mar nem anyagi kerdes! Kenyelmes, tisztabb, szarazabb erzes, nem beszelve a sebessegrol. :)
  • Ferrer
    Á, ezt sem az Apple indította el, nem... :)
  • csgery
    Örülj neki, hogy olyan anyagi helyzetbe vagy, hogy meg tudd vásárolni az egyéb háttértárakat.

• Narxis
    Jah, a technológiai analfabéták még használhatják.
  • hurkaur
    halisten, mar csak a hdd-nek kell es boldogsag van
  • Cat #3
    Egy 16 gigás pendrive 2500 forint, egy 32-es alig 5e. Szerintem tovább nem kell magyaráznom miért nincs értelme a DVD-nek.
  • Szefmester
    Neked is!

Vannak akik még használják, még ha te nem is. És most mehetsz sírni a fészbúkra hogy valaki csúnyát mondott neked.
  • Narxis
    Nagyon helyes, a DVD és CD lemezeknek leáldozott.