23
  • bvalek
    #23
    Robert Merle: Állati elmék
  • Archenemy
    #22
    Mondtam is, hogy azért ez a nevük, mert mindig mindenbe bel'ugatnak.
    .
    .
    .
    XD
  • Vol Jin
    #21
    Szerintem írta is a cikk, hogy régi a sztori, és a korai publikációt közöny fogadta, és az érintett gondozó úgy vélte, hogy talán másodszorra az internet korában figyelemfelkeltő lesz.
  • Vol Jin
    #20
    Mert különbség van a között, hogy valaki nem tud valamit, és csak nem tudja, mert annak lehet magyarázni, és a között, hogy valaki nem tud valamit, de másokat tart ostobának, és az ostoba hite megingathatatlan. Konkrétan az egész emberiséget tartja szánni való hülyének a saját ostoba tévhiteiből levezetve.
  • ManoNegra
    #19
    "A politika a saját népen kívül szívesen néz mindenkit hülyének"

    höhö
  • globint
    #18
    Az, hogy mennyire nem akarják, hogy más élőlények, pl. a belugák beszédét megfejtség, esetleg a tényleges inteligenciájukat így teljesen feltárják, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a beszédük megfejtésére nem szántak (nem adtak) pénzt, viszont pl. a proto-elámi írás megfejtéséért több évtizede küzdenek, (egyenlőre kevés sikerrel) , nagyon sok pénzt áldozva erre.
    A politika a saját népen kívül szívesen néz mindenkit hülyének, főleg, ha nem is ember a szerencsétlen, és inkább ad milliókat 5-50-500- ezer éves dolgok kikutatására, mint a mellettünk élő lények értelmi képességeinek feltárására, pláne, ha az veszélyesen hasonlít az átlagember értelmi képességeihez.....
  • gforce9
    #17
    Te mindig ilyen kontrasztos vagy? Egyik helyen értelmesen elmagyarázol valamit, a másik topicban meg elküldesz valakit az anyjába. Miért?
  • Kelta
    #16
    Csak egy gond van evvel a hírrel, hogy kb 25 éves :) NOC már 6 éve elpusztult.
    kissé elavult a hír :)
  • Vol Jin
    #15
    Ez logikusan hangzik.
  • Vol Jin
    #14
    Nem orkok, hanem orkák, egyesszámban orka. :-)
  • Vol Jin
    #13
    "Mi tekintjük magunkat értelmes lényeknek, mégis szegény delfint kényszerítik, hogy angolul beszéljen. Miért nem mi tanulunk meg delfinül, kutyául, lóul? Vagy mégis csak szánni valóan hülyék vagyunk?"

    Látom, te is a saját szellemi képességeid terjeszted ki az emberiség minden tagjára. Minden ember nem olyan ostoba, mint te.

    Egy delfin nyelvét már eleve azért nem tudnánk megérteni, mert a hangtartománya túlnő az érzékszerveinken. 15 Khz-et még hallunk, van aki 20-at is, a delfin meg talán 100 Khz-es hangokat is kiad magából. Válaszolni sem tudnánk, mert a hangképző szerveink nem alkalmasak rá, de ha alkalmasak lennének, akkor sem tudnánk tudatosan szabályozni azt, amit nem hallunk.
    És akkor még mindig nincs arról szó, hogy valójában lehet, hogy nincs is nyelvük, csak gügyögnek, mint egy baba, amivel pár érzelmet tudnak csak kifejezni. Mert ugye a nyelvnek akkor van jelentősége, ha valami produktumot állítunk elő. Amíg nem voltak tárgyaink, addig az embernek is elég volt üvöltözni, ha mérges volt, stb.

    Engem például meglep, hogy te az ilyen nyílvánvaló dolgokat sem vagy képes felfogni. Lehet, hogy nálad tényleg értelmesebb egy delfin.

    Mindenkitől elnézést kérek, ha nem tartják illedelmesnek, emberinek ezt a hozzászólásomat, de zavaró, ha az emberiséget azok a tagjai tartják ostobának, akik intellektuálisan az emberiség legaljai.
  • samebadi
    #12
    Simán festhető a szeretet is pl egy jelenettel.
  • globint
    #11
    Nekem is ez tűnik elfogadható véleménynek, amit samebadi ír.
    Kiegészítem még azzal, hogy vannak olyan "szavak", amelyek nem "festhetőek" meg képben. Ilyen például az érzelmeket kifejező szavak. Olyan ez, mint az egyiptomi, vagy a kínai írásjel. Az egyik kimondottan képi, a másik már inkább stilizált képi, közte sok olyannal, amit már képben nem is lehet igazán megfesteni. A kínait már csak e-miatt is nehezebb megfejteni, hiszen már alig utal valami az eredeti képre.
    A delfineknél a "beszédük" fejlettsége a különböző fajoknál különböző szintű lehet. Úgy gondolom, a palackorrú delfinek kevésbé képesek vizuálisan nem látható dolgokat kommunikálni, míg pl. a gyilkos bálnák (orkok) képesek a vizuálisan nem látható szavakat is használni. Az fogja tudni megfejteni a vízi emlősök beszédét, aki a 3d képi megjelenítést dekódolni tudja. Ezeket a különböző idevonatkozó hírek folyamatos olvasásából szűrtem le.
    Még annyi, hogy ha belegondolunk, nem is biztos, hogy kell a politikának a bálnák értelmi képességét és magas beszédképességét kimutató eredmény, hiszen akkor sem vadászni, sem hadiipari célokra (aknatelepítés pl.) nem lehetne használni őket, meg még egy csomó más problémát is okozna......
  • samebadi
    #10
    Csányi: Van ott valaki?

    "Feltételezések szerint a delfin hangképekkel kommunikál, ha például azt akarja mondani társának, hogy cápa, akkor azt a hangképet adja ki, amit a delfin szonár a cápa testéről visszaverődve képez a delfin fülében. Olyasféle kommunikáció lehet ez, mintha emberek villámgyorsan képesek lennének élethű festményeket festeni, és azokkal kifejezni mondanivalójukat egymásnak."
  • Omega
    #9
    Amúgy ha valakiben kérdéses lenne a delfinek bizonyítottan intelligensek, már kb. 50 éve sikerült megtanítani nekik egy ahhoz hasonló jelnyelvet, mint amivel a süketnémák is kommunikálnak. Ilyen módon bonyolult mondatokat és utasításokat is megértettek a delfinek. Ezért nem is értem azokat, akik vitatják, hogy a delfinek intelligensebbek lennének a többi állatfajtól és az agyuk csak egy nagy hőtároló. A jelenlegi probléma az ő nyelvük megértése lenne. Ezen a téren annyi előrelépés született, hogy sikerült felbontani ismétlődő jelekre a delfinek által kibocsátott hangokat, de az algoritmus, ami értelmet adna a jeleknek még mindig nincs meg.
  • blessyou
    #8
    Itt meg lehet hallgatni a felvételt:



  • Omega
    #7
    A papagáj is képes hangokat utánozni, de nem mondd semmi értelmeset, csak amit betanultatnak vele. A "get out the water" az már valami, ez arra utal, hogy húzzál ki bakke, ez az én medencém. A név emlegetésének is lehet valami értelme, pl. lehet, hogy halat kér.
  • globint
    #6
    Más hírforrásokban is olvastam ezt a "sztorit". Más hírforrásokból néhány adat nem pont így jön le, de nem is ez a lényeg.
    Itt azt írja: "emberi hangokat pedig 3-4 éves koráig utánozta"
    Aztán: "Az első verzió szerint a nemi érettséghez köthető hormonális változások szoríthatták háttérbe a bálna utánzási kényszerét. Egy másik lehetséges ok, hogy egyszerűen csak eltűnt az újdonság varázsa NOC számára és egy idő után már nem találta érdekesnek ezt a tevékenységet."
    Talán egy harmadik lehetőség: miután hiába "próbálkozott" kapcsolatot kiépíteni az emberekkel, feladta.
    Hiába, arról szegénynek fogalma sincs, hogy ha nincs rá pénzügyi keret, az ember nem hajlandó foglalkozni a "kapcsolatfelvételt megpróbáló" beluga próbálkozásával.
  • tnm #5
    "So Long, and Thanks for All the Fish"
  • wraithLord
    #4
    Azt etológiának hívják, és folyamatosan azt tesszük... :) Ez kicsit másról szól.
  • endrev
    #3
    Talán mert nincs olyan nyelv, kedves Xantia, hogy ló-, kutya-, delfin- stb., csupán az ösztönrendszerüket restimulálják hanghatásokkal. Az más, mint az információk sőt adatok egyértelmű kódolása hangok rendszerévé - ami a beszéd.

  • Xantia
    #2
    Mi tekintjük magunkat értelmes lényeknek, mégis szegény delfint kényszerítik, hogy angolul beszéljen. Miért nem mi tanulunk meg delfinül, kutyául, lóul? Vagy mégis csak szánni valóan hülyék vagyunk?
  • wraithLord
    #1
    Tudományos szempontból szerintem az lenne igazán érdekes/hasznos, ha emberi nyelvre tanítanának meg egy delfint - tehát ha értené is, amit mond (, és amit mástól hall). Emberi hang utánzására sok állatfaj (a legkülönbözőbb csoportokból) képes. Viszont érteni is... (Konrad Lorenz hollója :))

    Bár lehet, hogy ők is erre gondoltak.