38
  • M2 #38
    Csakhogy nincs ilyen ellentét.

    Aki tudja használni a parancssort, az nem fog vesződni a grafikus felületen - ha teheti fel se teszi.

    A többiek meg egyetlen sort se fognak gépelni, azonnal mennek Win7-re vagy OSX-re, mert ott nem is kell és mégis használható.
  • M2 #37
    Akkor egy kicsit gondolkodj el rajta: ha minden gyorsabb és egyszerűbb parancssorban és szkriptekkel (ez tény), akkor miért van a grafikus felület?

    Az orvos, az autószerelő, a kozmetikus stb... ha át kell neveznie 126 fájlt, akkor szépen egyenként kattint az ikonokon és úgy átnevezi pár óra alatt.

    A grafikus felület nem azoknak van, akik tudják a terminált használni, hanem azoknak akik nem.
  • Garfield
    #36
    Csak kár, hogy nem ez a lényeg, hanem a GUI vs parancssor ellentétről.
  • Garfield
    #35
    Pont ezért hoztam fel a lenti példákat: egyáltalán nem muszáj gépelned, mert a példákban szereplő tevékenységeket MIND meg tudod csinálni kattintgatva. De meggondolandó a parancssor választása, mert azzal jelentős mennyiségű időt tudsz megspórolni. A választás a tied: kényelem VS időtakarékosság.
  • M2 #34
    Mint programozó, tényleg nagyon távol áll tőlem a gépelés! :-)
  • M2 #33
    Nem is arról van szó, hogy nehéz a pár sort begépelni, hanem arról, hogy ne kelljen egyetlen sort se gépelni. Mert ha kell, akkor pont annyira fog elterjedni, mint eddig.

    Aki meg amúgy is linuxozik, az úgyis ismeri a szkriptelés előnyeit és nem fog a grafikus felületen böködni.
  • Garfield
    #32
    Az értelmetlen válaszaid alapján miért az az érzésem, hogy te még nem is próbáltad?
  • M2 #31
    "Ha az átlagfelhasználónak stabil informatikai - legalább desktop környezetben - ismeretei vannak, és nem retten meg egy kis kezdeti utánaolvasástól"

    A BKV buszokat meg azért szeretem, mert a végállomáson mindig van rajtuk szabad ülőhely, csak egy D kategóriás jogosítvány kell hozzá és egy apró bejelentkezés a személyzeti osztályon. :-)
  • Garfield
    #30
    Mielőtt még a szkriptrettegők megszólalnának: a fentieket mind meg lehet csinálni grafikus felületen való kattintgatással is természetesen, de mivel ismétlődő/ismételhető folyamatokról van szó, egyszerűbb lementeni. PL. a távoli bejelentkezéshez először én is trükköztem RDP-vel meg FreeNX-szel, de a vége az volt, hogy a legegyszerűbb utánaolvasni a konzolos elintézési módoknak. Először szokatlan volt, de tényleg az a szuper, hogy egyszer kell csak utánajárni.

    +1 példa: Windows alatt hány kattintás egy távoli könyvtár szinkronizálása? Mert nálam a HTPC-n levő filmes könyvtárt ez szinkronizálja a fájlszerveren levővel (notebookról bejelentkezik a HTPC-re és ott futtatja):

    ssh -t 192.168.1.166 "rsync -srtv --progress --delete /media/fileserver/filmek/filmek/ /media/tarolas/filmek/"

    Csinálhatnám mindezt GUI-s szoftverrel is, de az sokkal lassabb lenne, arról nem is beszélve, hogy a távoli futtatás jelentősen megdobná az idejét. (Persze, felmountolhatnám mindkét könyvtárat, de az még lassabb lenne: beolvasni a fájlszerverről a notebook memóriájába, majd kiírni ugyanazon a netkapcsolaton keresztül a HTPC-re. Ennél egyszerűbb közvetlenül a két gép között másolni.)
  • Garfield
    #29
    Mégegyszer: ez miért nem alkalmas az átlagfelhasználónak?

    Ez nem bonyolultabb, egyszerűen más filozófia. Erre a legjobb példa a rendszerfrissítés. Linux alatt is kattintgathatok a grafikus felületen, de aki egyszer kipróbálja, rájön, hogy a parancssor sokszor a lehető legegyszerűbb, csak épp félelmetesnek tűnik.

    Az Ubuntu alapú Mint alatt nálam ennyi az egész rendszer frissítése:

    sudo apt-get -y autoremove && sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade

    Az átlagjúzer hány kattintásból frissíti a gépen levő összes szoftverjét? Windows/Microsoft Update + Filehippo Update Checker + akármi?

    Szülők gépén Windows alatt egy-két telepített program állandóan frissíteni akarta magát, pl. Flash. Aztán arra is felraktam Mintet: a Windows után az egyszerű, hétköznapi használat semmi problémát nem okozott nekik. Azóta annak a gépnek a távoli frissítése úgy néz ki, hogy szólok nekik, este hagyják bekapcsolva, majd a saját gépemen szkriptből lefuttatom ezt a parancsot:

    ssh -t IP_cím "sudo apt-get -y autoremove && sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade && sudo init 0"
    (A szükséges beállításokat egyszer már elvégeztem a másik gépen, azóta nem kérnek enni.)

    Ez az egy sor frissíti a gépen levő összes szoftvert, majd lekapcsolja magát. Ez tipikusan az a szkript, amit egyszer lement az ember és jól elvan vele utána.

    De a másik jó példa a rendszer telepítése utáni lépések:

    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:webupd8team/java &&
    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:libreoffice/ppa &&
    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:nilarimogard/webupd8 &&
    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:webupd8team/jupiter &&
    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:ajf/trg &&
    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:tiheum/equinox &&
    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:tualatrix/ppa &&
    cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository ppa:nae-team/ppa &&
    cat pwd | sudo -S sudo apt-get update && cat pwd | sudo -S sudo apt-fast -y install jupiter vlc faenza-icon-theme transmission-remote-gtk audacious libreoffice ubuntu-tweak gnome-commander icedtea-plugin audacity gparted bisigi-themes nautilus-actions-extra
    cat pwd | sudo -S sudo apt-fast -y install oracle-java7-installer
    cat pwd | sudo -S apt-get update && sudo apt-fast -y dist-upgrade &&
    rm -f ~/.mozilla/plugins/libnpjp2.so ~/.mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so
    cat pwd | sudo -S rm -f /usr/lib/firefox/plugins/libnpjp2.so /usr/lib/firefox/plugins/libjavaplugin_oji.so
    mkdir -p ~/.mozilla/plugins
    ln -s /usr/lib/jvm/java-7-oracle/jre/lib/i386/libnpjp2.so ~/.mozilla/plugins/
    cat pwd | sudo -S init 6


    Soknak tűnik? Aki Ubuntuzik, 5 percen belül megtanulja az apt-get, illetve a PPA-k használatát, a nagyobbik része erről szól. Trükkösnek csak a Java plugin symlinkelése tűnik, de ezek a trükkök megint csak azok, amelyeket egy, az informatika iránt affinitással rendelkező emberke lement magának, és bármikor használhat.

    Ez a pár sor feltelepíti az összes egyéb, számomra szükséges szoftvert, majd lefrissíti a rendszert. Amikor még Windows-on toltam, a Windows telepítése után még egy olyan másfél-két óra következett, mire minden programot feltelepítettem, meg frissítettem a Windowst. A frissítések letöltésével együtt lefut olyan félóra alatt, de ami a legfontosabb: nem kell előtte ülnöm és kattintgatnom, hanem otthagyhatom.

    Ha az átlagfelhasználónak stabil informatikai - legalább desktop környezetben - ismeretei vannak, és nem retten meg egy kis kezdeti utánaolvasástól, akkor nyugodtan felteheti a Linuxot, mert utánaolvasni egyszer kell csak, utána vígan tudja használni. Csak az elhatározás kell: én is olyan 8 éve 1-1,5 évente tettem fel a Linuxot, de olyan 2011 elején láttam úgy, hogy asztali használatra megfelelő lenne.

    U.i.: Ráadásul van összehasonlítási alapom is: a fényképezőgép szoftvere Windows alatt fut, ezért a LInux mellé feltoltam a Windows 8 Community Preview-t. Namármost értelemszerűen ugyanabban a hardverkörnyezetben ugyanazok a programok - pl. böngészők - sokkal lomhábban indulnak (nem, nemcsak elsőre). Az egyetlen macerás az NVIdia Optimus használata.
  • hurkaur
    #28
    Semmi gond nincs vele, de pont ezert meg nem alkalmas atlagfelhasznalo gepere.
  • Garfield
    #27
    Elmondanád, hogy mi a gond a felvetéssel? Azon kívül, hogy megoldja a problémákat, és nem lehet majd fikázni?
  • M2 #26
    Persze-persze, Chuck Norris meg ha elakad, újraírja a linuxot. :-)
  • Garfield
    #25
    Az értelmesebbje viszont összeszedi és megőrzi azokat a szkripteket, amelyeket valaha is hasznosnak talált, hogy egy esetleges frissítésnél legyen kiindulási alapja...
  • FoodLFG
    #24
    "Kicsit mintha tévesek lennének a fejlesztési prioritások."

    hát ja. Agyatlanul, izomból programoznak a semmibe. koncepció = null
    Az egyetlen sikeres linuxból kiindult kezdeményezés, az az android. És az is csak azért, mert mögé állt egy olyan cég, akinek fontos, hogy jól használható cuccot tegyen le az asztalra.
    A többiek csak csinálnak "valamit".


    Nem is tudom, hogy egyáltalán ki az a programozó, aki egy ilyen kezdeményezés mögé beáll, kb senki nem fogja használni a programját. Még úgy is jobban jár, ha javascriptben fejleszt valamit és azt kirakja egy oldalra. Többen fogják használni.


    Ez a ktorrent sztori egyébként szánalmas. Van olyan, aki egy ilyen bugos szart kiad a kezéből ? Igénytelenség maximumon.
  • M2 #23
    Legszebb mikor ismerős gépén az ötven fórumról összeszedett sorokkal végre jó a rendszer (ilyenkor az ember tényleg azt se tudja mit csinál, majom módjára írja, hogy sudo blablabla -bla -blabla).

    Aztán fél-egy év múlva ismerős nyom egy update-et... :-)
  • M2 #22
    "...agybajt kapok mikor lelővi a monitort
    és az is jó lenne ha a ktorrent átméretezésekor nem váltana usert..."

    Az ilyen dolgok miatt írtam az első hozzászólásomat (és sajnos nagyon sok hasonló bug van). Kicsit mintha tévesek lennének a fejlesztési prioritások.
  • Tunderbird
    #21
    Akkor marad a mostani ,mert ahogy elnézem semmi új értelmes dolog nincs benne ,hogy mennyire leszarom a fészbukot meg társait.
    Viszont megoldhatnák hogy a képernyővédőt rendesen ki lehessen kapcsolni ,mert agybajt kapok mikor lelővi a monitort
    és az is jó lenne ha a ktorrent átméretezésekor nem váltana usert és ezzel nem zárna le minden addig futó prg.-t.
  • FoodLFG
    #20
    Most nem azért de nem értem mit kell szenvedni ennyit egy kis szaros UIn. Ezt egy designer és egy javascriptben jártas ember egy hét alatt összedobja minden animációval szír szarral együtt egy weboldalon.

    Fognák ezek is a javascrip+HTML+CSS kombót, mert gyökér egyszerűek és mindenki ismeri őket, aztán boldog boldogtalan dizájnolhatna össze-vissza.

    A microsoftnál megcsinálták:
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/hh986964.aspx


    Vicces egyébként, hogy azt az otromba betűtípust még mindig nem sikerült kidobniuk.
  • csimmasz
    #19
    Igen ha az őrületbe akarod kergetni őket.

    A Uniti felrakásával lett egy winhez hasonló egyszerüen kezelhető rendszerem iszonyat lassulálssal jutalmazva egy nem mai 1800 as trughbreddel 512 mega rammal.
    utánna olvasva a Xubuntu lett a megoldás, nagyon pöpec lenne ha nem kellene minden sz*r miatt forumokat bujni és idegeskedni, hogy azok a sorok amiket be kellene írnod a parancssorba nálad valamiért nem működnek, tehát ujra forumbujkálás.
    Az édes anyját az egésznek.
    Alalaplapi hangkártya- fórum, Mybook world elérés-forum, egyáltalán szinte minden- forum.
    A powereknek megy mint az ágybavizelés de ki a rosseb akar megtanulni 3 dosnyi parancssori kódot hogy használjon egy szerencsétlen oprendszeret, és kb ezért nem tart sehol a Linux.

    Talán a suse ami hasonló a wines klikk,klikk telepitésekhez, az meg lezabálja az erőforrást, pedig nekem direkt nbejönnek a linuxok csak sem időm sem energiám azért tanulni , hogy használjak egy eszközt ahelyett, hogy az eszköz tanulna helyettem, vagy mi.
  • Balumann
    #18
    Hát nem tudom, én ezzel a unityvel nem tudok kibékülni, Linux Mint, Mate környezettel sokkal kényelmesebb kezelőfelület szerintem, és jóval gyorsabb is, én a 900HA netbookomon már szinte csak azt használom (amióta WinXP úgydöntött, hogy nem hajlandó elindulni, és nincs időm újratelepíteni), asztalin párhuzamosan használom a win7-el (ezen persze compiz meg cairo dock mellett).

    Egyébként M2-vel is egyet tudok érteni részben (még a 12.04 alapján), pl. hibernáció bekapcsolás (főleg ha nem hoztál létre megfelelő méretű swap partíciót, de már anélkül sem csak egy pipa az egész...). Másik problémám az a hangminőség, Realtek HD hangkártyával - eddig mindegyik disztrib alatt borzasztó, fejhallgatónál élvezhetetlen.
  • hurkaur
    #17
    Az egyetlen linux-disztribucio, aminek kesobbiekben lehet letjogosultsaga az otthoni felhasznalok koreben. Szerintem.
  • mousee
    #16
    Gépügyben :)

    Igazából így átolvasva tényleg hülyén fogalmaztam, sry :) A lényeg hogy a zubuntusok rendszerével többnyire nincs komoly gond, max 10-15 perc mókolással megoldható, míg a windowsos gépeket felesleges javítgatni, egyszerűbb az újrahúzás.
    Gondolom mindenkinek ismerős az egybites user által összeszemetelt toolbar-hegyekkel teli böngésző, több tonna kamu vírusírtó, anti-spyware cucc, a meghalt windows installer, 22 szmájlis IM kliens addon, a hibás memóriacímzéses hibaüzenet, a lomtárból törölhetetlen mappák/fájlok, msconfig autostartból hiába kivett cuccok, felesleges program updater hegyek, és még sorolhatnám :)
  • passatgt
    #15
    "aki ubuntut kap, az sokkal ritkábban jön"
    ezt lehet azért negatív értelemben is nézni:D
  • M2 #14
    Van egy kis buglistám, ránézek, ha 12.10-ben mind javították, én ajánlgatom továbbra is, egyébként nem fogom. :-)
  • mousee
    #13
    Én nem ajánlgatom, régen csináltam, aztán rájöttem hogy felesleges :) Látják hogy ez megy a gépemen, érdeklődnek, felteszem nekik duplacsizmába, aztán egy idő után jönnek, hogy kevés a hely a gépen, delete windóz.

    Abban tényleg igazad van, hogy vannak vele olyan gondok, amiket egybites marika néni nem tud megoldani, de azt meg fogja harapni windows (sőt, még osx) alatt is.

    Személyes tapasztalat, hogy egy jól belőtt rendszerrel nagyon kevés gond van, sok ismerősöm hordja hozzám a gépét rendbe rakatni, aki ubuntut kap, az sokkal ritkábban jön.
    Aki ablakost használ, nagyátlagba 1,5-2 év alatt viszont menthetetlenül lelakja a gépét, ott nem érdemes javítgatni, adatmentés, formatcé, újrahúzás.
  • M2 #12
    Én is sok ismerősnek ajánlom, de mindenki előbb-utóbb belefut olyan dologba, ami számára megoldhatatlan (meg lehet oldani, de nem egyszeri user szintjén).

    Ilyenkor megy vissza a Win7, nekem pedig nem lesz igazam. Ma már inkább nem is ajánlgatom.
  • mousee
    #11
    Ha már az almás topikban osztod a trollokat, akkor pls itt pedig te ne trollkodj :)

    Nagyon sok egybites user ismerősöm használja nap mint nap, munkára, szórakozásra, és tizede annyi gond van vele mint egy windózzal.

    Persze aki krájziszozni akar, és minden napja autókedd, akkor értelemszerűen nem ez a legjobb választás.
  • M2 #10
    Erről a problémáról beszéltem:

    Power button event and logout-restart-shutdown dialog

    A csökkent olvasási képességűek kedvéért leírom, hogy nekem sikerült megoldanom, de fel tudom mérni, hogy egy egyszeri user ezen a semmiségen elakadna. Pedig hát az lenne a cél, hogy ők is könnyedén használhassák.
  • M2 #9
    Gyakorold még kicsit ezt a magyar szöveg olvasás és értelmezés dolgot, mert nem nagyon megy neked.
  • mousee
    #8
    Asztali gépen fő OS-ként évek óta linux :) Eleinte ubuntu, most 1 év mint, de 12.04 óta újra ubi.

    Mondjuk van olyan HW amit nem szeret, de az új gépemet direkt vigyázva ollóztam össze neki, így nagyon kényelmes rendszer. Gyors, stabil, megbízható, mindennapi használatra teljesen korrekt OS.

    12.10-re egyelőre nem ugrok rá, szerintem a féléves kiadás nagyon jó azoknak akik szeretik az új fícsöröket, LTS-ekbe pedig szépen belesimítják majd azt, amit a népes béta tesztelő közösség pár év alatt belakott :)

    Hajrá ubi, hajrá openszósz :)
  • TomTXX
    #7
    Várjuk már. M2 tényleg érdekeset mondott... Én sem találkoztam ilyesmivel.
    Unity nekem sem igazán jött be, bár használható, csak szokni kell. Érintőképernyőnél biztos más a helyzet, igazából szerintem arra hegyeződik majd talán...
    De hát lehet KDE, XFCE, stb...
  • Ferrer
    #6
    Az alap Ubuntu pont, hogy az egybites júzereknek lett kialakítva, szerinted te hol helyezkedsz el akkor? :)
  • sanyicks
    #5
    m2 apple fanboy. ezért hordja össze ezeket a marhaságokat.
  • Teppik Amon
    #4
    XFCE-t a népnek! (xubuntu) A unity nekem nem jött be.
  • Palinko
    #3
    várjuk már, M2 meg fogalmam nincs miről beszél én ilyenbe nem futottam bele.
  • Vidra52
    #2
    Szóval akkor nem változott semmi a telepítésnél?
  • M2 #1
    Hát aki szeretne olyan egyszerű dolgok beállítása miatt, mint mondjuk a power button (alapból logikátlan) viselkedése, kódsorokat gépelni és konfigurációs fájlokat editálni hosszas keresések után, annak erősen ajánlott.

    Viszont minden hétköznapi user kerülje el amíg tudja.