• Garfield
    #30
    Mielőtt még a szkriptrettegők megszólalnának: a fentieket mind meg lehet csinálni grafikus felületen való kattintgatással is természetesen, de mivel ismétlődő/ismételhető folyamatokról van szó, egyszerűbb lementeni. PL. a távoli bejelentkezéshez először én is trükköztem RDP-vel meg FreeNX-szel, de a vége az volt, hogy a legegyszerűbb utánaolvasni a konzolos elintézési módoknak. Először szokatlan volt, de tényleg az a szuper, hogy egyszer kell csak utánajárni.

    +1 példa: Windows alatt hány kattintás egy távoli könyvtár szinkronizálása? Mert nálam a HTPC-n levő filmes könyvtárt ez szinkronizálja a fájlszerveren levővel (notebookról bejelentkezik a HTPC-re és ott futtatja):

    ssh -t 192.168.1.166 "rsync -srtv --progress --delete /media/fileserver/filmek/filmek/ /media/tarolas/filmek/"

    Csinálhatnám mindezt GUI-s szoftverrel is, de az sokkal lassabb lenne, arról nem is beszélve, hogy a távoli futtatás jelentősen megdobná az idejét. (Persze, felmountolhatnám mindkét könyvtárat, de az még lassabb lenne: beolvasni a fájlszerverről a notebook memóriájába, majd kiírni ugyanazon a netkapcsolaton keresztül a HTPC-re. Ennél egyszerűbb közvetlenül a két gép között másolni.)