• Garfield
  #29
  Mégegyszer: ez miért nem alkalmas az átlagfelhasználónak?

  Ez nem bonyolultabb, egyszerűen más filozófia. Erre a legjobb példa a rendszerfrissítés. Linux alatt is kattintgathatok a grafikus felületen, de aki egyszer kipróbálja, rájön, hogy a parancssor sokszor a lehető legegyszerűbb, csak épp félelmetesnek tűnik.

  Az Ubuntu alapú Mint alatt nálam ennyi az egész rendszer frissítése:

  sudo apt-get -y autoremove && sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade

  Az átlagjúzer hány kattintásból frissíti a gépen levő összes szoftverjét? Windows/Microsoft Update + Filehippo Update Checker + akármi?

  Szülők gépén Windows alatt egy-két telepített program állandóan frissíteni akarta magát, pl. Flash. Aztán arra is felraktam Mintet: a Windows után az egyszerű, hétköznapi használat semmi problémát nem okozott nekik. Azóta annak a gépnek a távoli frissítése úgy néz ki, hogy szólok nekik, este hagyják bekapcsolva, majd a saját gépemen szkriptből lefuttatom ezt a parancsot:

  ssh -t IP_cím "sudo apt-get -y autoremove && sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade && sudo init 0"
  (A szükséges beállításokat egyszer már elvégeztem a másik gépen, azóta nem kérnek enni.)

  Ez az egy sor frissíti a gépen levő összes szoftvert, majd lekapcsolja magát. Ez tipikusan az a szkript, amit egyszer lement az ember és jól elvan vele utána.

  De a másik jó példa a rendszer telepítése utáni lépések:

  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:webupd8team/java &&
  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:libreoffice/ppa &&
  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:nilarimogard/webupd8 &&
  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:webupd8team/jupiter &&
  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:ajf/trg &&
  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:tiheum/equinox &&
  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository -y ppa:tualatrix/ppa &&
  cat pwd | sudo -S sudo add-apt-repository ppa:nae-team/ppa &&
  cat pwd | sudo -S sudo apt-get update && cat pwd | sudo -S sudo apt-fast -y install jupiter vlc faenza-icon-theme transmission-remote-gtk audacious libreoffice ubuntu-tweak gnome-commander icedtea-plugin audacity gparted bisigi-themes nautilus-actions-extra
  cat pwd | sudo -S sudo apt-fast -y install oracle-java7-installer
  cat pwd | sudo -S apt-get update && sudo apt-fast -y dist-upgrade &&
  rm -f ~/.mozilla/plugins/libnpjp2.so ~/.mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so
  cat pwd | sudo -S rm -f /usr/lib/firefox/plugins/libnpjp2.so /usr/lib/firefox/plugins/libjavaplugin_oji.so
  mkdir -p ~/.mozilla/plugins
  ln -s /usr/lib/jvm/java-7-oracle/jre/lib/i386/libnpjp2.so ~/.mozilla/plugins/
  cat pwd | sudo -S init 6


  Soknak tűnik? Aki Ubuntuzik, 5 percen belül megtanulja az apt-get, illetve a PPA-k használatát, a nagyobbik része erről szól. Trükkösnek csak a Java plugin symlinkelése tűnik, de ezek a trükkök megint csak azok, amelyeket egy, az informatika iránt affinitással rendelkező emberke lement magának, és bármikor használhat.

  Ez a pár sor feltelepíti az összes egyéb, számomra szükséges szoftvert, majd lefrissíti a rendszert. Amikor még Windows-on toltam, a Windows telepítése után még egy olyan másfél-két óra következett, mire minden programot feltelepítettem, meg frissítettem a Windowst. A frissítések letöltésével együtt lefut olyan félóra alatt, de ami a legfontosabb: nem kell előtte ülnöm és kattintgatnom, hanem otthagyhatom.

  Ha az átlagfelhasználónak stabil informatikai - legalább desktop környezetben - ismeretei vannak, és nem retten meg egy kis kezdeti utánaolvasástól, akkor nyugodtan felteheti a Linuxot, mert utánaolvasni egyszer kell csak, utána vígan tudja használni. Csak az elhatározás kell: én is olyan 8 éve 1-1,5 évente tettem fel a Linuxot, de olyan 2011 elején láttam úgy, hogy asztali használatra megfelelő lenne.

  U.i.: Ráadásul van összehasonlítási alapom is: a fényképezőgép szoftvere Windows alatt fut, ezért a LInux mellé feltoltam a Windows 8 Community Preview-t. Namármost értelemszerűen ugyanabban a hardverkörnyezetben ugyanazok a programok - pl. böngészők - sokkal lomhábban indulnak (nem, nemcsak elsőre). Az egyetlen macerás az NVIdia Optimus használata.