7978
  • denevérember
    Egy amatőr kérdés:

Érdemes ehhez a játékhoz ennyire bevásárolni? (Botkormány,pedál stb.) Megmondom őszintén nekem csak az Elite Dangerous van meg, a SC-t csak videókon, illetve streamen követem, de annyira förtelmesen árkád nekem az irányítása így videók alapján (már előre tudom, hogy belém fogtok kötni a kijelentés miatt, de nem bántásból írtam.) Előbb tudnám elképzelni az ED-ben ezeknek a kelléknek a szükségletét, mint jelen pillanatában a SC-ben.. De javítsatok ki ha tévedek. Sokan itt komolyan a messiást várjátok ettől a játéktól.. Nem lenne okosabb kivárni még azt a 2-3 évet, hogy lesz e egyáltalán ebből valami?
  • Paladin
    Jaja, a Crosswindet csak azért írtam, mert a listádban írtál ilyen horror árú pedált is. Ahhoz képest olcsó ;)

A T.Flight egyébként nem csak műanyag, pl. fém sínen csúszik az egész. Ami a pontosságot illeti, a hiba valószínűleg bennem van. Nehezen szokom meg hogy finoman toljam... De túl keveset repkedek ahhoz, hogy igazán begyakorolhassam.
    Utoljára szerkesztette: Paladin, 2019.01.17. 08:18:46
  • Hogthar
    A stabilitás nálam nem okoz gondot, van állványom amire rögzíteni tudom, ha van a pedál alján rögzítő.
    Jobban tartok a pontatlanságtól és a kényelmetlenségtől.

Paladin: Az MFG Crosswind nagyon jónak tűnik, de átszámítva az árát 100 K körül mozog. Nem szeretnéd drágábban venni pedált mint Joy-t.
    Egyébként nekem nem okoz gondot ha külföldről kell beszerezni, csak legyen jó és ne legyen horror drága. Úgy középkategóriában.
  • TokraFan
    Anyaghasználat: műanyag! :-D Semmi extra, de nem tört még el, pedig nyúzom azért rendesen. Pontosságával kapcsolatban nincs viszonyítási alapom, biztos, hogy a magasabb kategóriás pedálok pontosabbak is, de én zavaró mértékű pontatlanságról nem tudok beszámolni, teljesen jól használható, kicsit szokni kell, de hamar rááll az ember lába. A távolság nekem egyértelműen szűk, de ez is szokható és igazság szerint egyedi megítélés alá esik, tehát attól, hogy nekem nem a legideálisabb, neked még lehet tökéletes. Számomra a legnagyobb problémát a stabilitása okozza, mivel műanyag ezért könnyű. Van az alján 5db gumiláb, elég jól gátolja a csúszást, de azért nem 100-as, főleg egy csata hevében azért hajlamos vagyok megbillenteni vagy eltolni. Egy mini szőnyeg+csúszásgátló kombóval segítettem rá.
    A Saitek féle pedált nem próbáltam. Szeretnék egy full fém verziót, de egyelőre horror áron van mindegyik. Ezzel együtt én szeretem, legalább is, hiányosságai ellenére ez nekem még mindig nagyobb immersion, mint a joy tekergetése, szóval ez van ezt kell szeretni ennyi pénzért.
  • Paladin
    Nekem is a T.Flight pedál van. Először attól féltem, hogy a viszonylag közel levő pedálok kényelmetlenek, de nem különösebben. Viszont igazán finom mozgásokhoz még valahogy sose sikerült belőnöm sehol.

Amiről úgy egyébként általában a legjobbakat szokták írni, az az MFG Crosswind. Nem tudom, nálunk lehet-e kapni, és drága, de csak jót hallottam eddig.
  • Hogthar
    VKB pedálját láttam már review-be, de szerintem annak csak 1 tengelye van.

A tapasztalaidra kíváncsi lennék.
    Az anyag használat milyen?
    Mennyire pontos?
    A pedál távolság nem túl közeli egymáshoz?

Eddigi kutatásaim alapján, ha hasonló felépítésű pedált szeretnél, akkor 100 K felett találsz, vagy választhatsz műanyagból, a Logitech és a Trustmaster között, így viszont a Trustmasteres a befutó, olcsóbb is és nincsenek vele gondok.
    Ha valaki találkozott a Logitech-es pedállal és van tapasztalata ossza meg esetleg.
  • TokraFan
    Nekem az olcsóbbik TM van, igazából semmi extra, teszi a dolgát már pár éve. Van valami pedálja a VKB-nek is, de nem tudom mennyibe kerül így hirtelen.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.16. 19:43:37
  • Hogthar
    Ez is hasonló árban van mint amit én néztem, de ez is elég profinak néz ki.
    Viszont nem szeretnék pedált drágábban venni mint joy-t.
    50K körüli kategória nincs ami jó? Akár külföldről is?
    A Trustmaster olcsóbb pedálja mennyire jó?
  • TokraFan
    Nekem erre csorog a nyálam! :-D Csak az ára ugye...

Logitech az még a Saitek féle pedál, nem nyúltak hozzá. Ezek a műanyagok kb. ugyanazt tudják, működnek de nyikorognak...:-)
  • lonvard
    Nem értek hozzá, de kettes. Legolcsóbb, ehhez képest legjobban néz ki, és még jókat is írnak róla. De vedd meg a 164 000 forintosat, mer annak kell lennie a legjobbnak, szóval én nem beszélnélek le róla! :D
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.16. 19:00:50
  • Hogthar
    Star Citizenhez ti melyik pedált ajánlanátok.
    Múltkor szóba jöttek a vezérlők és felcsillant a szemem miután kiderült hogy 3 tengelye van egy rudder pedálnal.
    Jelenleg autó verseny pedált használok és annál azért jóval előnyösebb lenne a rudder-es megoldás.
    Magyar piacon 3 at találtam.
    Logitech Pro Flight Rudder
    Erről nem írtak túl sok jót, minőségi problémák vannak, vagy voltak vele, ez még mindig érvényes rá, vagy a Logitech kijavította ezeket?
    2. Thrustmaster T. Flight Rudder Pedal
    Erről jókat írnak, az anyag használat tűnik olcsónak és úgy tűnik mintha túl közel lenne egymáshoz a két pedál.
    3. Thrustmaster TPR Pendular Rudder
    Erre csurog a nyálam, de azért az árát elég húzósnak vélem. Egy százast igazán levehetnének az árából.
  • MasterMason
    Ha minőségi valami azzal nincs akkora gond, csak nehogy azt csinálják majd ők is mint sokan mások, hogy ps-ben 10 dollárért áthúzzák a hue-t sárgáról pirosra...

• Torzonborz
    Ja, de ez nem egy nagy titok, évekkel ezelőtt mondták már, hogy az ilyen kozmetikai cuccokból is akarnak pénzt szerezni megjelenés után.
  • MasterMason
    Sok "festés" tényleg vicc kategória bár vannak csomagok is úgy valamivel olcsóbb... De nyugi, itt SC-ben is 7 dollár egy-egy skin, bár még nincs olyan sok... Ismerve CR-t páncéloktól kezdve a fegyvereken át mindenre fog csináltatni skin-t, és az is biztos, hogy pénzért fogja adni...
  • TokraFan
    "A probléma az említett Cod féle játékokban lehet, ahol csak a skineket kínálják ennyiért."

Van azért ennél műfaj-közelibb példa is, pl. az Elite. 3-5font egy sima festés, egyetlen hajóra! Ez konkrétan egyetlen textúrát jelent, maximum több színben, de aki kicsit is ért a grafikához az tudja, hogy a színvariációk elkészítése kb. 15másodperc Photoshop-ban! Tehát ha grindeltem a játékban 6db hajót, és mindegyikre szeretnék mondjuk 3 féle festést, akkor ki kell fizetnem 55-90fontot, ami jelen árfolyamon 19-31eF! Na ez a vicc kategória! Annak idején tonnaszámra gyártottam Flight Simulator-hoz repülőgépfestéseket (ingyen), a nagyon időigényes, komplex, sok apró textúrából álló gépekre sem tartott tovább 1-2 óránál, de akkor azon már logók, feliratok, típusjelzések is voltak. Na mindegy.
  • lonvard
    Jó de akkor lenne arányos ezzel ennyit foglalkozni, ha kötelező lenne százezrekért vásárolgatni a hajókat. Az alapcsomag annyiba kerül, mint egy AAA játék, és ezért én 2015-ben megkaptam az SQ42-őt és a Star Citizent is, szóval még úgy is szinte a pénzemnél vagyok, hogy ráköltöttem kábé 100 dollárt azóta. Ráadásul nem lesz havidíj ugye, tehát ennyi a max költségem, ha nem akarok többet. Asszem 35 dollár volt annak idején az aurórával a két játék, ami meg irgalmatlan jó árnak minősül, és a vásárlók többsége valszeg meg is állt ennyinél.

A játékot pedig finanszírozni kell, azzal hogy így fejlesztés közben üzletelgetnek, éppen hogy egyensúlyban tudják tartani a költségeiket, mintha olvastam volna hogy így is mínuszban vannak és kellenek külső befektetők is, mint ahogy be is szállt az amazon vagy melyik. Tehát egy ilyen helyzetben hogy próbálnak forrásokat találni, azt nem érzem lehúzásnak.
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.15. 12:48:15
  • Hogthar
    Egyetértek ezzel, de ez a legtöbb digitális tartalomra ez igaz. Zene, filmek, programok és játékok.
    Sajnos a digitális vásárlásnál az emberek agya nem állt át a fizika vásárlási szokásokról.
    Ehhez konkrét rendszert kellene kialakítani globális szinten, de ezt nyilván a kiadók nem fogják megtenni helyettünk, mert így látnak lehetőséget extra profitra.

Star-Citizen esetében én úgy fogom fel (és ezzel lehet én vagyok a palimadaruk), hogy mivel tetszik a koncepció és a jelenlegi játékmenet, jobban beleásva magam nem tűnik átverésnek se, így tudom támogatni a fejlesztést.
    Mindig csak egy kicsivel és csak akkor ha látom, hogy van érdemi fejlődése a játéknak.
  • lammaer

Mondjuk ha már itt offolgatunk: ugye akkor lenne arányos a befektetett munka és a létrehozott érték, hogyha a szerencsétlen designer az általad említett 3-4 heti munkával EGYETLEN eladható űrhajót gyártana le. Ha viszont figyelembe veszed hogy ezután végtelen darabot eladhatnak akkor igazából mindegy hogy 30 pec munka volt vele vagy 4 hét, ugyanúgy minimális a befektetett munka a bevételhez képest.

Nyilván ez megint az elektronikusan terjeszthető javak sajátosságából következik, lehet nálam ez is mocorog a háttérben hogy miért érzem túlárazottnak a pixeltankokat meg pixelürhajókat.

Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.15. 09:49:22
  • Hogthar
    Ezt a csatát már rég elveszítetted, ne hozd fel újra csak törődj bele.
    Ha folyton nyalogatod a sebed, nem gyógyul be!

Pixelhalmazzal kapcsolatban. Én modellezek is és textúrázok is.
    Egy star citizenbe készült hajó model folyamatos napi 8 órás munkával kb 2-4 hét ha megvannak a tervek és a modellel nincs túl sok probléma. Ebbe benne van a textúrázás is.

A probléma az említett Cod féle játékokban lehet, ahol csak a skineket kínálják ennyiért.
    Eleve a textúrákat layerek-ben csinálják meg az alapmodellen. tehát külön a karcok, külön az alapfestés, külön a minta festék, külön a kosz stb, stb.
    Tegyük fel egy hellokitti skin elkészítése annyiból áll, hogy a hellokitti mintát felcseréled a minta festék layerrel, majd áthelyezed a layer maszkot arra.
    Ezt ha valaki nem értené, 5 perces munka az egész. Persze a Hellokitty mintát is meg kell alkotni, de ez sem túl időigényes.
    Persze a játékos egyedinek és különlegesnek érzi magát egy egyedi skin által, szóval ez hatalmas üzlet a cégek számára.
  • TokraFan
    Persze igazad van, nem is az SC-re gondoltam azt nagyon komoly munka ilyen szinten kidolgozni (tehettem volna OFF-ba az igaz). Általánosságban értettem magát a jelenséget, pl. ilyen COD és egyéb hülyeségekben a skineket, fegyvereket, egyebeket kb. 20perc elkészíteni, ennek ellenére néha ott is láttam már horror árú pixelhalmazt.

Az "őrült Koreaiakat" meg jól ismerjük lonvard elbeszéléseiből.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.15. 04:00:48
  • lonvard
    Még a térképen is bolygónak van ábrázolva, látod. :P

Mert gömb alakú, és mert önállóan kering a Stanton körül. Ettől bolygó. És azért törpe, mert nem elég nagy ahhoz, hogy a körülötte lévő aszteroidamezőt magába szippantsa vagy kisodorja, és ezért az a sok szutyok körülveszi. :P
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.15. 00:50:18
  • lonvard
    "a szakember számára 30perc alatt összedobott grafikai assetért (pixelhalmaz)"

A 30 perc arra elég, hogy miután megkapta a szakember feladatnak, hogy csinálja meg mondjuk a reclaimert, akkor szépen kimegy a konyhába, csinál magának egy kávét, és elgondolkodik, hogy képes-e egyáltalán erre, mer hogy odáig hasonlót sem csinált, az elég valószínű Egy nagyobb hajót több év, mire összeraknak. Aprólékos művészi-tervezői-mérnöki munka kívül-belül, úgy kell megtervezni majdnem, mintha egy valóságos űrhajót raknának össze.

• Hogthar
    Én meg már azt hittem, hogy Ionvardról van szó :D
  • Caliph
    majd a vágottszemű fogja árulni az 500 dolcsis carrackot 20 ért is :D beveszed a corpba,hozza a hajót,fizetsz,lelép ,hajó marad a corp tulajdonában :D valahogy így képzelem :D aztán megy grindelni tovább :D
  • Torzonborz
    Stilinski jó srác, nem kötöm a hajó orrára. :D
    Térképen a route nem mindig jelenik meg, ezt most sztem bug.
  • Hogthar
    Jó az irány, remélem folytatjátok. Rengeteget szenvedtem még az elején, hogy ezeket az infókat megtanuljam.
    Az első napon P.Olisaron úgy keringtem mint gólya fos a levegőben.

Ismerős listában szépen kiemelted Stilinski-t, csak nem olyan ismerős akit kifeszítenél a hajód orrára legszívesebben? :D
    A Törpebolygó aszteroida összehasonlításon mosolyogtam, de végül csak sikerült lebolygózni

De hogy technikai adatokat is kiemeljek. Nálam amikor rákattintok egy célterületre a térképen, egy szaggatott zöld vonal jelenik meg, miután kijelöltem egyenes zöld vonal. Nálad ezt most nem láttam. Ez valami bug, vagy kikapcsolható?
  • macleody
    Én azért vettem anno egy Connie-t, mert mikor kiadták azt a verziót amiben már be lehetett csámpázni Arccorp-ba, megláttam kint a dokkban. Na akkor azt mondtam, hú bazm... ez kell nekem :)
  • Torzonborz
    Azért ezek a hajómodellek nem 30 perc alatt lettek összedobálva :D
    A másik részéhez: a többség nem ípénisz lengetés miatt vesz ladikot, szimplán csak az annak eléréshez szükséges töménytelen grindet váltja ki ezzel. Mert nem mindenkinek van ám ehhez kedve napi 8-10-12 óra meló után, kivéve a keleti vágottszeműeket de azok más állatfajtát képeznek ilyen szempontból. :D
  • lonvard
    A repülési modell taglalása az egy olyan értékes anyag, hogy érdemes volna fordításra. Egyébként a citconról semmilyen anyag nem készült, tehát érdemes lehet átnézésre, és a fontosabb részek fordításra. Tudom tudom, 1 ember van aki fordít, és bőven elég neki ennyi, csak mintegy jeleztem, hogy jó lenne. :P
  • TokraFan
    Én teljesen megértelek, ráadásul grafikusként már a kezdetektől értetlenül álltam a jelenség előtt, amikor sokszor egy szimpla, a szakember számára 30perc alatt összedobott grafikai assetért (pixelhalmaz), emberek képesek pénzt kiadni, de az egész folyamat mögött a gyűjtögetés ősi genetikai hajlama áll. Mint a bélyeggyűjtés, vagy bármi más gyűjtése...ez a hajlam nagyjából egyidős az emberrel. Multinál ezt még tetézi egy másik pszichológiai jelenség, amikor egy adott környezetben bizonyos tárgyak (vagy jelen esetben pixelhalmazok) birtoklása valamiért azt az érzést nyújtja embereknek, hogy ők ettől többek lesznek, tehát késztetést érez arra, hogy meg kell szereznie, mert enélkül a közösségen belül nem érhet a csúcsra, nem nőhet elég nagyra a virtuális fallosza.
    De ugyanez működik IRL is, a ruhákkal, telefonokkal, kocsikkal, házakkal, élethelyzettől függően. Jól ismert pszichológiai működések vannak emögött, az üzletemberek pedig zseniálisan aknázzák ki ezeket az egyébként faék egyszerű genetikai gyengeségeket.
  • Torzonborz
    Hehe, ha azt hiszed, hogy a hajóvétellel megúszod a grindet akkor tévedsz. Azt a ladikot még fel is kell pimpelni, szóval azért külön grindelhetsz majd, hogy megvedd a legjobb modulokat. :D
  • lonvard
    Nem tudjuk hogy lesz, de az elég valószínű, hogy nem 1-2 napos kis grindelgetés lesz egy komolyabb hajó.
  • Torzonborz
    Köszi, a hangprobléma az egysávos felvétel miatt van, ez a következőre már javítva lesz. ;)
  • TokraFan
    Jó lett a video szerintem...Picit a hangminőségen lehetne javítani, mert néhol nehezen érteni a narrációt, de maga a video tartalmilag teljesen rendben van! Kifejezetten jó az, hogy lényegretörő, és nincs az mint sok youtuber-nél, ahol már néha ketté töröm a karfát az idegtől, csak kattintson már rá valamire, vagy menjen már valahonnan valahova. Nem ritka, hogy 15 percet képesek emberek b*szakodni egy főképernyőn. Itt viszont lényegretörő, pörgős, a fontos információk elhangzanak, szóval nayon jó!
  • lammaer
    Igy mondjuk kicsit más a leányzó fekvése, köszi a felvilágosítást.
  • Torzonborz
    Citconon volt egy panel amiben külön beszéltek az FM változásokról, itt meg tudod nézni.
  • MasterMason
    Ettől tartottam, hogy alapból úgy lesz kitalálva a játék, hogy finoman azért "rákényszerítsen" majd arra hogy inkább vedd meg valódi pénzért a hajót, máskülönben egy soha véget nem érő grindelés lesz belőle...
  • Paladin
    Ezt már inkább itt a fórumban kérdezem: a "kötekedésemre" írtad a kommentekben, hogy a 3.5-ös új FM-ben változni fog az afterburner/boost is többek között. Nem vagyok még képben eléggé az SC-s infóforrásokkal, de érdekelne, hogy hol lehet erről megtudni bővebbet? Felületes olvasgatásom alapján eddig csak annyit tudok erről a flight modell reworkről, hogy lesz. :)
  • lonvard
    Úgy lesz értéke a pixelhalmaznak, hogy a játékban ugyan kijátszható bármelyik hajó, csak nem tudjuk hogy hány játékóra alatt, és meglehet jobban megéri 1-2 hét munkabérből vásárolni valamit, mint a játékban grindelni érte mittudomén 1-2 hónapig. Minél jobban keres valaki, annál jobban megéri neki pénzért megvenni a kedvenc hajóját. Persze a játékban a megtett út is a játék része, de bárki gondolkodhat úgy, hogy mért ne kezdhetném egyből egy 500-1000 dolláros hajóval? Neki akkor az az élmény, hogy azzal a nagy döggel szöszöl. Én speciel a carrackba vagyok szerelmes (ha el nem basszák kívül-belül, mint ahogy erre most látok jeleket), és erősen gondolkodom, hogy még a játék indulása előtt megveszem a 450 vagy mennyi dollárjáért. Nem is a pénz tántorít vissza, hanem az, hogy azt a hajót nem fogom megérdemelni, és jobb volna már tapasztalt játékosként megvásárolni játékbeli kalandokkal kitermelt játékpénzből. De a másik énem meg azt mondja, hogy mért ne vehetném meg, mért ne játszhatnék az első pillanattól fogva egy olyan univerzális, moduláris hajóval, ami igazán tetszik?
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.14. 14:41:42
  • Hogthar
    Na ezt idáig nem is tudtam, azt hittem, ha feliratkozol, hamarabb jutsz hozzá a PTU-hoz és ott meg is kapod az új hajókat tesztelésre.
    De akkor úgy tűnik Live-ben is jönnek.

Drake családdal én is hasonlóan vagyok. Csak a Buccaneer nekem annyira nem tetszik(bár most szerepel valami oknál fogva a hajó listámon.), ezért helyette én Hornet-ből szereztem be az egyik változatot, bár mostanság azt is nagyon nerfelték.