17
  • SoXxX
    #17
    "Ebben egészen biztosan igazad van, csak az a baj, hogy az új internethasználó generációnak nincs ehhez viszonyítási alapja."
    De van, az életben egyébként hallott "természetes" hangok a viszonyítási alap. Mindenki hallja a különbséget ha egymás után lejátszod, ez nem egy tanult dolog.
    Ezért nem lesz például egy tisztán digitális eszközökkel előállított zene olyan természetes soha mint egy élő hangszeres - de erre inkább ne is reflektáljatok, mert csak vita lesz.

    "Igen, csak a "mai" fiatalok (meg a nem annyira vájtfülűek) nem fognak kb. 1GB-os albumokat leszedni, megelégednek a 120 MB-ossal is"
    A mai fiataloknak a mai háttértárak és letöltési sebesség függvényében pont mindegy kellene legyen a méret. Inkább csak megszokás, meg ismeret hiány okozza az mp3-azást.

    Egyébként megfigyelve az illegális letöltőket messze nem olyan kicsi az mp3 vs lossless letöltések aránya mint gondolnád (megmerem kockáztatni, hogy 50-50%-hoz közelít).
    A gond inkább, hogy a nagy populáris zeneboltok nem akarnak áttérni leginkább anyagi megfontolásból (pld iTunes..az iTunes remastered meg iTunes LP közel nincs egy lossless-hez).
    Ezzel szemben normálisabb kiadók között akad olyan aki már csak és kizárólag interneten, lossless-ben forgalmaz (sem fizikai tárolót, sem mp3-at és egyéb silány minőséget nem használ).

    De az egész vita meg parttalan ha azt nézzük az emberek többsége milyen szintű "hifi" láncot használ a zene reprodukcióhoz..a hordozható tingli-tangli lejátszók és pláne mobilok meg vicc kategória.
  • Tetsuo
    #16
    A lentebb emlitett oldalon mar egesz jo az arány. Viszont neha elofordul es "enyhen szolva" idegesito, hogy vki mp3-bol csinal losslesst.
  • Brati
    #15
    Igen, csak a "mai" fiatalok (meg a nem annyira vájtfülűek) nem fognak kb. 1GB-os albumokat leszedni, megelégednek a 120 MB-ossal is.
  • AxxE
    #14
    Ebben egészen biztosan igazad van, csak az a baj, hogy az új internethasználó generációnak nincs ehhez viszonyítási alapja.
    Számukra már más az etalon, így nem is hallhatják a különbséget.
    Sokkal nagyobb a súlya a kényelemnek, és a könnyű hozzáférhetőségnek. Ebbe mindenkinek bele kell nyugodnia, csak nézd meg az érdeklődést az említett lossless verziók irán, jó ha 5%.. Kicsit olyan ez mint a digitális fényképezés, és a hagyományos film használat viszonya, anno erről is százoldalas viták voltak, most meg nem is gyártanak gyak. hagyományos filmet.. ezt nem lehet elkerülni, sem megállítani. Kb. olyan mintha meg akarnád tiltani az esőnek, hogy essen. :)
  • Arwenke
    #13
    Ez mind szép és jó, csak az a baj, hogy mp3 stb minősége borzalmasan gagyi, szar, igénytelen fos, talán csak a normálisan megcsinált lossless formátumok a kivételek..
  • Tetsuo
    #12
    Igazad van. En is felhoben tarolom a backupot. Ugy hivjak, rutracker. :)
  • abdul alahmed
    #11
    nemtudom én nem cserélek vinyót. Veszek nagyobbat, jó lesz az a régi mellé. Úgy is telerakják indokolatlan mennyiségű sata porttal a lapokat. És nem csak nálam van ez így, pont a vinyók azok amik halálkor vannak félretéve. Ez a halál akár 1 napos vinyónál is bekövetkezhet egyébként... Szóval a cserével nem védesz ki semmit.
    Mi gátol meg abban hogy pár évenként újra írjam a dvd-ket? Hát az a több tíz órányi meló amibe kerül... Felhőben minimum 8 helyen van az adat, és még ingyen is van általában...
  • DjDano
    #10
    Ugyan már és ki gátol meg abban, hogy pár évenként újra írjad a DVD-ket? Wichestert meg úgyis mindig cseréli az ember nagyobbra, az is alap dolog, hogy minden adatnak minimum 2 helyen meg kell lennie, akkor igen kicsi az adatvesztés esélye.
  • wraithLord
    #9
    Igen, bírom, amikor azzal érvelnek egy új technológia, eljárás ellen, hogy mi van, ha elszáll ez meg az meg amaz...
    A régi, már megszokott dolgokban semmi nincs ugye, ami elszállhatna... Ebben az esetben az optikai adathordozók pedig (azt hiszem, nem túlzok nagyot, ha azt mondom, hogy) végtelenszer nagyobb rizikót jelentenek a szervereknél, ugyanis azok nem éppen a tartósságukról híresek. A gyárilag préseltek még esetleg, de az írottak... Egyik-másik fajta lemez 1 évet nem bírt ki nálam... De mi van, ha ellopják? Vagy eltűnik... :D

    (Pl. mostanában gyakran előforduló téma: a folyamatos internetkapcsolatot igénylő programok esetében az a kifogás, hogy nem jó, mert mi van, ha elszáll az internet(elérhetőség)...
    Biztos vagyok benne, hogy anno, amikor az abakuszt leváltotta a számítógép, mindenki azon aggódott, hogy a számítógépnek folyamatos áramellátás kell, mi van, ha elmegy az áram... :)
  • abdul alahmed
    #8
    a szolgáltató szerverei sokszorosan túlbiztosítottak. a te lemezeid nem. Megbízhatatlanok, és pl az optikai lemezek 10 éven belül megrohadnak. Vinyó meg mindig időzített bomba, bármikor tönkremehet.
  • passatgt
    #7
    szerintem már rég drm mentes az összes ilyen, legalábbis itunes már jópár éve az, a letöltött mp3-at oda rakod ahova akarod, + a megvárásolt zenét annyiszor töltöd le amennyiszer akarod
  • Shid
    #6
    Ez mind szép és jó, de ha a technika csődöt mond(elszáll a merevlemezem, meghibásodnak a szolgáltató szerverei vagy egyszerűen megszűnik a szolgáltatás) akkor fújhatom a megvásárolt szoftvereket, fájlokat. A fizikai adathordozón megmaradnak ezek, csak egy működő lejátszóra van szükségem. Ha a lemezen lévő régebbi programnak online érvényesítés kell, de a hitelesítési szervereket már rég lelőtték, szintén bukta. Elismerem, hogy az iTunes és társai praktikusak, kényelmesek, meg minden, de jó lenne ha az online megvásárolt dolgaimat internetes kapcsolatot igénylő biztonsági megoldások nélkül archiválni tudnám, persze csakis saját használatra (amire a magyar törvények lehetőséget is adnak) pl. egy CD-re, DVD-re, Blu-ray -re. Bár sosem használtam iTunes -t, kérlek javítsatok ki ha tévedek, de ha jól sejtem erre nem ad lehetőséget.
  • samuzsolt
    #5
    és akkor lesz egy grabbelt ALBUMOD nem egy grabbelt CD-d :) na mind1 :)
  • tmisi
    #4
    Dehogynem. Ha begrabbereled. :)
  • Macc
    #3
    CD eladasok nem minosulnek digitalis ertekesitesnek mivel a CD mint kezzelfoghato targy, nem digitalis, igy digitalis uton nem terjesztheto.
  • Narxis
    #2
    De nem olyan digitális...
  • Yeltzin
    #1
    halkan jegyezném meg, hogy a CD is digitális...