94
-
#14 Vagy egy sokkal kevésbé elvont példa. A Holdon, ha leejtesz egy madártollat igen könnyű modellezni, hogy mi fog történni. Ugyanis nincs sem légellenállás, sem szél. A Földön ugyanezt kiszámolni gyakorlatilag lehetetlen. Még a legpontosabb deformálódó végeselem szimuláció is egy esetnek a becslése lesz. Vagy még az sem... -
#13 Csakhogy a kettő nem feltétlen analóg. A világűrben lehet, hogy a véletlenszerű események száma kisebb, tehát a hosszútávú előrejelzés és modellezés könnyebb.
A példa személyes tapasztalatból is rossz. Tegnap pl. megsérültem röplabda közben. Az ember alapvetően járásra született. Nos, a sérült lábammal bicegni is alig tudok, ellenben bringázás közben nem fáj. No, ezt add össze... -
#12 Kemény, hogy sokan nem is értik mit olvastak, pedig szakszöveg szinte nincs is benne, csak kerek magyar mondatok. Mi lett a magyar oktatából, te jó ég. -
Tau Tang Wou #11 Szerintem az időjárást bonyolultabb előrejelezni. -
#10 Szerintem ebben a tesztben másról van szó, mint az időjárás előrejelzésnél, nem még egy pontosan ugyanolyan univerzumot akarnak létrehozni, mint a létező, hanem csak a modelleket szimulálják, amibe akár belefér a létező univerzum is. -
hkoDAVID #9 Ennek az a célja amit leírtam. -
torreadorz #8 Pedig igaza van. Amig az időjárást nem tudják két napra előre modellezni, addig mit akarnak modellezni a világegyetemen? ha egy májkrémes szendvicset nem tudsz elkészíteni akkor ne akarj Esterhazy tortát gyártani... -
hkoDAVID #7 Csináltak már ilyet, és ki se alakultak a galakszisok, egy nagy híg leves lett. Aztán betették a sötét anyagot és megoldotta. Ez is egy iylen teszt lesz csak gondolom részletesebb és hasonló bajokra fog fényt deríteni. -
Tau Tang Wou #6 Az elméleted alapján a világ az valóság vagy szimuláció? -
Sequoyah #5 Jah, minek is az (egy hétre pontos) időjárásjelentés, minek az okostelefon, a számítógép, úgy egyáltalán minek az elektromosság. MInek az a soksok gyógyszer, orvostudomány, hosszabb élet. A TV, a gyors utazás, az internet.
Na mentem kapálni, mert télen éhenhalok. -
Sequoyah #4 Pont ezért csinálják. Ők is tudják, hogy hibás lesz a végeredmény, de azt is fogják látni (a valósággal összehasonlítva), hogy hol hibázik, hol futott vakvágányra. És ha ezt a valamit kijavítják, egy lépéssel közelebb jutunk a valóság megismeréséhez. -
#3 Nem értek sem a fizikához sem a csillagászathoz, de veled értek egyet. Mi a francnak akarják a világegyetem tágulását modellezni meg újraalkotni, ha még az időjárást sem tudják megmondani?! Pedig ott azért jóval kevesebb adattal kell dolgozni. Azután jöhet a földrengések előrejelzése, azután az ötös lottó számainak meghatározása a gravitáció a föld tani hatások, a hold állása és még ki tudja hány tényező meghatározásával, ami megadja, hogy adott napon a gép mely számokat húzná ki. Na ha ez megvan, akkor hitelesnek találnám az ilyen irányú kutatásokat, addig meg akkora a tévedési lehetőség, hogy ha az ellenkező irányba mennének a kutatások, azt is sikernek könyvelnék. -
ugh #2 "Szuperszámítógép alkotja újra a világegyetemet"
Na arra kivancsi lennek, hogy ezt, hogy a tokombe teszik, mikor sajat bevalllasuk szerint is egy rakas dologgal nincsennek meg tisztaban.
Tuti kimaradnak dolgok emiatt amitol hibas lesz a vegeredmeny.
Ez komolytalan.
A kozmologiai allando az nem a hubble fele allando.
Mert ha jol tudom kesobb ezt visszavonta csak mire ezt megtette elfogadotta valt.