Szuperszámítógép alkotja újra a világegyetemet
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Én elhiszem hogy nincs elég meteorologiai ballon felbocsátva, de úgy hiszem 13 milliárd évvel ezelõtt még annyi sem volt hogy megfigyelje mi történik az univerzumban...
De ennek semmi értelme. Összfoglalnám:
A nem ismert világegyetemre alkotott nem is illeszkedõ modellt beszuszakoljuk egy szimulációba, majd azt várjuk hogy az kiadja hogy miért nem illeszkedik a modell a nem ismert világegyetemre...
És hány éves a kapitány? -42 😄 -
A világegyetem kora feltételezhetõen 13 milliárd év, mibõl a bátorság hogy állandónak veszünk olyan dolgokat amiket néhány tiz éve ismerünk?...
Mindez csak becslés és feltételezés. Holnap simán jöhet egy újabb felfedezés és kiderülhet hogy a világegyetem kora nem is 13 milliárd év hanem 130 milliárd és akkor máris borul minden képlet.
Edzésnek mondjuk jó lesz neki, de ha tényleg segíteni akarsz, ne mondj semmit, hátha magától rájön.
Nem feltétlenül lesz ám neki jó, ha megtudja hogy te miket képzelsz a modellalkotásról, ha ennyire nem értesz hozzá.
😄
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Hát ez jól nem így van. A kozmológiai állandót Einstein azért vezette be, mert akkor úgy képzelték, hogy az univerzum statikus, nem tágul, nem zsugorodik. Gyakorlatilag a gravitációt nagyléptékben ellensúlyozó erõrõl van szó. Hubble felfedezése után azonban úgy tünt, hogy nincs szükség erre az állandóra, az általános relativitás elmélet önmagában, nagyléptékben csak a gravitáció hatásával képes megmagyarázni az univerzum fejlõdését.
De valójában ez az állandó is egy statikus, de instabil univerzumot tett volna csak lehetõvé, mert kis változásra összeomlik, vagy el kezd tágulni. Hubble felfedezése után Einstein élete legnagyobb tévedésének tartotta a kozmológiai állandót.
Ma ezt az állandót újra elõveszik és megpróbálják valami tartalommal feltölteni, megtalálni azt a fizikai jelenséget, ami az univerzum látszólagos gyorsulása mögött van, ami ellentmond az általános relativitás elméletének.
Ez a gyorsulás a valószínüleg hasonló nagyságú szupernova robbanások mért vöröseltolódásából jön ki.
Namost épp most olvastam egy cikket arról, hogy a szupernova robbanások fizikája sem teljesen tisztázott, egy Higgs bozon szerû részecskére következtetnek, mert különben valójában ilyen robbanások a korábbi számításokkal ellentétben nem jönnének létre, hanem a csillagok csak szép csendben összeomlanának.
Szóval MacropusRufus okfejtéséhez csatlakozva csak azt tudom mondani, ha a jelenlegi tudásunkból kivonjuk az összes bizonytalan tényezõt, nullponti energiával, a vörös eltolódás alternatív értelmezésével az asztrofizika terén mutatkozó tudtatlanságunkkal, akkor marad egy nagy szép üres lufi, ami épp most durrant el!
😉
Erre számítógépes szimulációt építeni kb annyira értelmes, mint egy 486-os géppel Crysis3-at futtatni.
😄
Hátha a saját bõrödön jobban lecsapódik a lényeg😊
A dolog lényege, hogy azt az algoritmust, amit most kidolgoztak "kipróbálják". Ha közel azonos eredményt kapnak vele, mint a valóság, akkor érdemes finomítani.
Ennyi, meg egy bambi. Nem kell Shakespeare összest látni egy Brátok közt forgatókönyvbe.
Use
Go
Execute <És monda Isten: Legyen világosság: és lõn világosság.>És monda Isten: Legyen világosság: és lõn világosság.>
Commit Transaction
Ezzel a kommenttel búcsúzom az SG fórumaitól.
A felezési idõk ekzat dolgok. 0.000000001 másodpercbõl is ki tudod számolni mi lesz 20ezer év múlva.
De a világegyetem más tészta.
"Persze terémszettudományos antitáletumok ezt nehezen fogják fel ép ésszel..."
hát igen, ettõl sokkal nyomatékosabb lett az egész amit írtál.
Persze terémszettudományos antitáletumok ezt nehezen fogják fel ép ésszel...
Minden attól függ, hogy milyen változókat vizsgálnak és milyen felbontással. Az idõjárs elõrejelzés eleve azért pontatlan, mert a légikörben kiaszottul kevés mérési pont van, és azok sem folyamtosak. Eregetünk fel ballonok, vannak földi mérõállomások, de ezekbõl a légkör modellek inicializálása is pontatlan, ergo az modellt elve rontják.
Indok: amennyiben a Föld keletkezésétõl napjaingik eltelt idõt 60percben állapítom meg, akkor az emberi faj az utolsó 0.02sec-ben jelent meg. A megfigyeléseit ennél is késöbb kezdte és a komoly mûszeres megfigyeléseit kb. az utolsó pillanatokban kezdte el. Összegezve: nincs elég információja az emberi fajnak arról amit most modellezet le. Oka is kézenfekvõ: egyszerûen nem létezünk olyan régóta, hogy kellõ mennyiségõ információval rendelkezzünk egy ilyen kísérlet lebonyolításához. Ebbõl kövekezik, hogy eléggé meredek, ha kijelentik, hogy ez így is volt. Ez a 0.02sec csak a Földre vonatkoztatva, kb. jó arány.
Ha a világegyetem 13-14milliárdos korát 60 percre redukálom, akkor az emberi faj g.yk. kimondhatatlanul picike ideje van jelen. Ilyen picike idõbõl milliárd éves ciklusokat, folyamatokat megállapítani lehetetlen.
1xü példa: egy 60 perces filmbõl (amin egy autó megy) mutatok 0.02másodpercet. Ebbõl kell megállapítani azt, hogy pl. az autó áll, v. megy. Elõlre megy v. éppen tolat. Sõt a pozitcióját is meg kellene tudni valahogy határozni.
Szóval véleményem szerint kicsit sokat mernek állítani a tudósok 0.02sec-es létezés mellett.
(megjegyzem: pont ezért vitzes a vergõdésük a bolygónk változásairól is... max.0.02sec alatt vett infóval akarják az elötte lévõ 60 percet felépéíteni.. + az utánna lévõ több órát is...)
Az idõjárásban talán már nincs is ismeretlen faktor.
De te az idõjárást nem modellezni akarod, hanem elõrejelezni.
Az õsrobbanás modell ezzel szemben csak egy mai világegyetemhez hasonló végeredményt szeretne. (Nem gond, ha a spirál-galaxis(unk) nem lesz ugyanott és a szomszédja is más lesz)
Ha ez sikerül, akkor nagy valószínûséggel minden hatást ismerünk.
Ha nem sikerül, abból az következik, hogy vannak még ismeretlen dolgok.
Erre vannak tippek.
Beteszik a modellbe és megnézik a végeredményt.
Ha kijött a mostani anyagelrendezõdés, akkor hurrá, ha nem akkor megint valamit rosszul tudunk.
Ez utóbbi a valószínûbb.
Evolúciós ugrás?<#ravasz1>#ravasz1>
Legalábbis itt még nem hallottam sötét anyagról, sötét energiáról meg kozmologiai állandóról, amik mind annak a bizonyitékai hogy az univerzum tök nem úgy müködik ahogy elvárjuk és épp ezért kitalálunk mindenféle statikus dolgokat amikkel bizonyos ideig illeszkedik az elméletekre.
Szóval az idõjárásban nincs gyakorlatilag semmi ismeretlen vagy nem megismerhetõ, csak k.rva bonyolult. És amig ennek a modellezése nem megy, addig nem tudom mit várunk a világegyetem modellezésétõl. Persze le lehet modellezni, csak épp valami teljesen más dolgot modelleznek le.
Abba meg bele sem szeretnék gondolni, hogy te tényleg úgy gondolod hogy a világegyetem egyszerübb mint az idõjárás...
A példa személyes tapasztalatból is rossz. Tegnap pl. megsérültem röplabda közben. Az ember alapvetõen járásra született. Nos, a sérült lábammal bicegni is alig tudok, ellenben bringázás közben nem fáj. No, ezt add össze...
Na mentem kapálni, mert télen éhenhalok.
Na arra kivancsi lennek, hogy ezt, hogy a tokombe teszik, mikor sajat bevalllasuk szerint is egy rakas dologgal nincsennek meg tisztaban.
Tuti kimaradnak dolgok emiatt amitol hibas lesz a vegeredmeny.
Ez komolytalan.
A kozmologiai allando az nem a hubble fele allando.
Mert ha jol tudom kesobb ezt visszavonta csak mire ezt megtette elfogadotta valt.