45
  • mrlujoak
    #45
    Évről évre előjön ez a téma. De minek? Mindenki jól tudja, hogy a feleslegesen hangos fej/fülhallgató károsítja a hallásunk.
    Éppezért kell jól záródó (hallójáratba(fülkagylóba illeszkedő - és nem feltétlen a szilikondugós megoldást kell itt érteni)fej és fülhallgatót venni/használni, és nem kell a külzajok miatt hangosítani a zenét...

    Pl. az iPhone-ok gyári fülese borzalmas. Gyakorlatilag senki fülébe nem passzol, viszont legalább sok van belőle. Rendre hallom is, szépen, tisztán, mit hallgat az utastárs az iPhone-ján, mert ő hallja a környezet zaját, de én is hallom, amit ő hallgat... Régóta tapasztaltam, hogy a Sony fülhallgatóinak nem "agybadugós" társai is tökéletesen tudnak illeszkedni a fülembe, mégpedig azért, mert nem kör alakú...

    Nem is tudom, és nem is akarom a zenelejátszóm felső kétharmadának hangerejét kihasználni, mert nem kell. Hagyományos fülhallgatót használva is a környezeti zajokat kirekesztve egy kellemes hangerővel tudok zenét hallgatni...

  • errorista
    #44
    aha (nem)
  • morden
    #43
    Ja , hát átlag helyre elmész koncert közben nem tudsz beszélgetni max üvöltözni a másik fülébe+ nekem a fülem szokott zúgni meg csengeni utána. Viszont ha hozzáértő emberek csinálják, akkor at 50 db hangfal előtt 1 méterre is normál hangerőn lehet beszélgetni és érted mit mond a másik, közben szétviszi a basszus a tested, nem értem hogy csinálják, de megtudják csinálni.
  • errorista
    #42
    a koncert hangfosításos és a beszélgetéses rész
  • TothLaci
    #41
    Szerintem építsen mindenki szuper audiophile rendszert,
    én azt ajánlom... Hangerő max-t meg felejtsétek el, egyáltalán
    nem menő :D:D
  • morden
    #40
    Összefoglalva amit írtam, kell egy jó minűségű fejhalgató, vagy hangosítás és akkor nincs semmi para, a fülhallgatókat ki lehet dobni a szemétbe, véleményem szerint :D
  • errorista
    #39
    ?
  • morden
    #38
    Igen a koncert hangfosítás sem mindegy, átlag magyar szórakozóhelyeken kritikán aluli, bánta a fülem az egész. Máshol meg tudják oldani úgy hogy a hangfalak előtt lehet beszélgetni, izom hangerőn megy a zene és nem fáj a fülem. ( persze 10x áron).
  • Tetsuo
    #37
    A karosodas merteket, a tunetek megjeleneset sokminden befolyasolja, nem csak a hangero. Mint alabb irtam, a hangminoseg, de pl. az ember lelkiallapota (ebbe most nem mennek bele, de hasonloan pszichikai okai vannak, mint a hangminosegnek, bar utobbinak vannak mas okai is :)) vagy az idotenyezo is.
    Egy elo koncerten is elofordul a 120dB-nel erosebb hang is, kibirjuk :), sot elvezzuk, majd hazamegyunk, kipihenjuk.
    Akkor van baj, ha nem tudjuk rendesen kipihenni vagy mondjuk zajos kornyezetben vagyunk mellette egesz nap, heten, honapban stb. es ugy jarunk hangos koncertekre.

    A fulhallgatok, akarmilyen dragak is, nem tudnak atlepni egy minosegi kuszobot, mar csak a meretbeli korlat miatt is. Emiatt a fejhallgatok elonyben vannak.
    A zart tipusu fules pedig azert jobb, mint a nyitott, mert alacsonyabb lehet a hangero, ugyanolyan erzet mellett, nameg nem zavarjuk vele kornyezetunket.

    Itt van egy ajanlott tipus annak, akinek van ra penze.
  • Ender Wiggin #36
    egy vonat folyósóján 106 decibelt mértem (nyitott összekötő ajtónál). ott állva 3 órát, ugyanúgy tompábban hall az ember utána, mintha zenét hallgetott volna. így aztén én inkább az ezt túlordító zenére szavazok.
  • morden
    #35
    Ja és rendesebb eszközök nem is tudnak hangosak lenni, ahol adnak a minőségre ott a maximum hangerőt is kalibrálják, hogy ne csak zúgást meg zajt halljon az egyszeri vevő ha maxra nyomja a lejátszóját :D
  • morden
    #34
    Érdemes minőségi lejátszót és fülhallgatót venni, aztán vagy nem , vagy kisebb lesz a para.
    Egyébként nekem az az elméletem azzal kapcsolatban, hogy egyesek hangosan hallgatják a zenét ( úgy hogy ki lehet hallni a fülökből) hogy :
    A , süketek
    B , 990 forintos fülhallgatóval nyomják
    C , meg szeretnék mutatni mit hallgatnak :D

    Egyébként én fejhallgató párti vagyok: jobban szól mint a füles, kényelmesebb, és nem hallják az emberek mit hallgatok ( és télen még fülvédőnek is rendben van :D )
  • wraithLord
    #33
    Én pedig már nem tudom, miben kételkedjek. :D
  • kisedi
    #32
    Az utolsó mondat +1 :D
  • Bannedusermail
    #31
    Azt azért kétlem, hogy olyan analfabéta legyen, hogyne ismerje a két azonos utótagú összetett szó használatára ezt a nyelvi formulát, ahol ez első összetett szó első előtagja egy kötőjelben végződik, amit egy és szó követ, majd ezután jön a második összetett szó.
    Vagy mondjuk zimbabwei cserediák.
  • Bannedusermail
    #30
    A fejhallgató és a fülhallgató között az a különbség, hogy a fejhallgatónak van egy hozzávetőlegesen félkörívű pántja, ami a fej körvonalához illeszkedve a végein tartalmazza a hangszórókat. Amúgy meg ha nem is így van, tökmindegy, mert mindkettőből hang megy a fülbe, és a károsodás a hangerőn múlik, és a kérdéses hangerőt mindkettő tudja produkálni.
  • wraithLord
    #29
    Hát ez beszarás, komolyan. Tudtam én, hogy van élet a Marson, de azt nem, hogy már oda is bevezették az internetet. :D

    ("fej- és fülhallgató" = "fejhallgató és fülhallgató". Bár technikailag valóban nincs benne a "fejhallgató" szó... X))
  • kisedi
    #28
    "fejhallgató"="fej- és fülhallgató"?
    van jó pár betű különbség..wraithlord, ez szőrszálhasogatás részedről és Én is rákényszerülök. Mindenki figyeljen oda, 2 különböző dologról van szó. Mégcsak nem is hasonlítanak noha a funkciójuk nagyrészt egyezik.
  • wraithLord
    #27
    "A kutatócsoport szerint a hordozható zenelejátszók fej- és fülhallgatói képesek lehetnek elérni a sugárhajtóművek által kibocsátott zaj szintjét, halláskárosodáshoz, például átmeneti nagyothalláshoz, vagy fülzúgáshoz vezetve."
  • kisedi
    #26
    WoodrowWilson: csak olvasd amit írtam. Balázs Richárd cikkében NINCS fejhallgató szó. Pont. Logikusan mind kettőről szól, ezt pedig mind tudjuk. Pont.
  • wraithLord
    #25
    ...Mind a kettőről szól. Talán logikusan hangzik (talán nem), ha azt mondom, hogy mind a kettő lehet hangosabb a kelleténél, és okozhat halláskárosodást...

    (...a teljesség kedvéért... eredeti cikk: "The researchers said that earphones or headphones on your portable music player may be able to reach levels similar to those of jet engines, leading to hearing problems like temporary deafness or tinnitus.")
  • WoodrowWilson
    #24
    Honnan veszed? A linkelt cikkben is egyszerre írnak fül- és fejhallgatókról.
  • kisedi
    #23
    Azért a cikkíró Balázs Richárd arra odafigyelhetett volna, hogy a történet a FÜLHALLGATÓK káros hatásairól szól, nem a FEJHALLGATÓKRÓL. A fénykép sem fülhallgatót ábrázol, ez még megtévesztőbb. Úgy látom néhány hozzászólót is alaposan megkavart, tisztelet a kivételnek!
  • nextman
    #22
    Mert az nagyon halk lenne, pl. mikor BKV-n utazol.
    Van amugy ilyen, pl. a Samsung mobilomon eszreveszem, hogy a max hangero rohadt halk egy atlag mp3 lejatszohoz kepest ugyanazzal a fulessel.
  • niof
    #21
    Én pont ezért ajánlom szintén zeneszerető ismerőseimnek, hogy olyan, jó minőségű fülhallgatót vásároljanak, ami jól, vagy különösen jól szigetel. Ugyanis az tény, ha az ember nem hallja annyira a külső, zavaró zajokat, akkor előbb utóbb ráeszmél, hogy adott esetben sokkal kisebb hangerőn is ugyan annyira élvezhető a zene. Viszont, mivel ezeknek a fülhallgatóknak relatív kicsi a méretük, ezért is fontos, hogy egy megbízható, jó márkát válasszanak, mert a legtöbb csalódás lesz.

    Én több próbálkozás után (JVC, Panasonic, AKG, többféle (7-8) Sony, Skullcandy, Sennheiser) a Sennheiser CX-400 II Precision modell mellett tettem le a voksomat. Viszonylag olcsó kb. 14k, zárt rendszerű, kiválóan szigetel, és az általam kedvelt hangzásvilágot produkálja. 1-2 hét használat után én is észrevettem magamon, hogy 15-20%-al kisebb hangerőn hallgatom a zenéimet, mert egyszerűen felesleges, hogy hangosabb legyen, úgysem érvényesülnek annyira a környezeti zajok, mert egyszerűen nem jutnak be a hallójáratba.

    A nagy fejhallgatók persze megint teljesen mások, de azok nem is utcára valóak. Egyszerűen nem tudják hozni azt a szigetelési szintet, amit egy hallójáratot elzáró füles tud, ez miatt pedig az ember jóval feljebb emeli a hangerőt. Az otthoni nagy füleseimet ezért nem is hordom kint, pedig abból is van több is, inkább csak bent használom. Pedig azok is nagy teljesítményű, zárt DJ fülesek, szólnak "mint állat", a megfelelő szituációban nagyonis adják magukat (annyi pénzért amibe kerülnek el is várható), de utcára fel nem venném őket. Pedig az XD-53 nagyon ott van...
  • SiroMokuska
    #20
    "Hangerő tekintetében az ajánlott az, ha pontosan olyan hangosra állítja az ember, hogy elnyomja a külső zajokat... meg esetleg egy kis plusz."

    Nem rossz elmélet, de ha egy 132dB-el zörgő faaprító mellett állok :) lássuk be gyorsan megdől.A forgalmas utca is megütheti a 80dB-el ezt túlharsogni megint csak sok a hallásodnak.

    A fülhallgatókat nem a külső zajok kiszűrésére tervezik, azokat hallásvédő fültoknak nevezik. A tokoknál is van frekvencia és csillapítás osztály a munkakörülmények szerint.

    Összegezve ha egy csendes szobába beállítjuk a fülünknek kedvező értéket, majd kimegyünk az utcára minden egyes +dB a fülünk rovására megy.
  • Carbine
    #19
    Ezzel magam is egyet tudok érteni. Viszont például buszon a nyitott fejest a melletted ülő is majdnem úgy hallja, mint te, de aki egy távolsági buszra azért száll fel, hogy aludjon az így járt :)

    Hangerő tekintetében az ajánlott az, ha pontosan olyan hangosra állítja az ember, hogy elnyomja a külső zajokat... meg esetleg egy kis plusz.

    Meglátásom szerint a gond inkább az, ha valaki az utcán hallgat zenét, mert míg távolságin megoldható egy Hi-Fi fejes használata, addig az utcán ez nem éppen praktikus és muszáj fülhallgatóra váltani, amik jobban megterhelik a fület, a hangminőségről nem is beszélve.
  • Sir Quno Jedi
    #18
    Nyitott fülest kell használni. Azt mások is hallják halkan, viszont nem fárasztja az embert annyira és nem olyan káros. Már a félnyitottak is klasszissal jobbak a zártaknál, meg az agybadugósaknál.
  • NeoExDeath
    #17
    Elárulod konkrétan milyen fejhallgatót használsz? Érdekelne.

  • bah
    #16
    Azért kíváncsi vagyok, hogy a füles önmagában okozhat-e problémákat, tehát ha viszonylag halkan hallgatja az ember. Szerintem nem, nem látom miért lenne rosszabb, mint a hangszóró. A hang minősége nem hinném, hogy sokat számít. Amúgy meg én is sokat használok olcsó fajta füleseket(nagyobbik fajtát) és nekem is zúg a fülem. De szerintem nem ettől.
  • errorista
    #15
    akkor is mindenki ordít és bömböl, ha előtte nem hallgatsz csöndet
  • Andr0
    #14
    én mióta 30 mm driveres fülesről váltottam 40 mm driveresre azóta a leghalkabbra van állítva a hangerő és így is integetnek a munkatársaim, ha akarnak valamit, mert egyszerűen nem hallom őket.
    Persze ezzel a váltással szélesebb spektrumú is lett, tisztább jobb minőségű hanggal... aranyozott jack-el.
    Ja és nem fizettem érte horror árat...
  • Roman
    #13
    megéri a jó minőségű, külső zajokat kizáró füles.. 1részt jobb a hangminőség általában, mint a 220 ft-os százikás fülbevalóban, másrészt néhány fülhallgató annyira szarul lett megkonstruálva, hogy 4 méteres sugarú körben mindenkihez jut a hangból, csak éppen a fülbe emittál minimális zajt x) roppant idegesítő..

    Egyébként a másik poén az előzetes kondícionálásban a csöndes szobában munkavédelmi füldugóval történő olvasás-tanulás.. Júniusi szigorlati időszakban használtam, mert itthon készültem családnál, s a zajokat akartam kirekeszteni, hát egy fűrészüzemből szereztem párszáz füldugaszt ingyér.. ha halk szobában dugtam be órákra a fülem, majd kivettem a dugót, utána mindenki "ordítozott", a tv is bömbölt, mint a szar, és a szomszéd kutyájának lihegése az emeletre fölhallattszott ;)
  • tom..
    #12
    Akkor aki a busz másik végében ül, és tisztán hallom a dallamot, meg tudom állapítani milyen zenét hallgat? :D Na az tuti nincs rendesen leszabályozva :)
    Ritkán látok olyan embereket akiknél ha odaraknám a fülem a fülese mellé, akkor se hallanám nagyon a zenét. már 2m-ről simán hallatszik legtöbbször.

    A tanulmányok szerintem ezt veszik alapul, nem azt hogy a normálisabbja alacsony hangerőn úgy hallgatja hogy semmilyen baja nem származik belőle..
  • Palinko
    #11
    én úgy tudom le vannak. de valaki ha melletted van és hallja a zenét az már túl hangos
  • Yodafon
    #10
    Mert akkor a kutya se venné meg.
  • Sippie
    #9
    Ha annyira káros a dolog, nem értem hogy miért nem szabályozzák le a fej és fülhallgatók maximális hangerejét a "még nem káros" hangúra?
  • Tetsuo
    #8
    A rossz hangminoseg miatt is kialakulhatnak az altalad emlitett tunetek.
    Tudom, persze, te szupertuti minosegben hallgatod, mint allitolag mindenki, de az meg nem eleg. ;)
  • JoinR
    #7
    Nem gondolom, hogy eszetlen hangerőn szoktam zenét hallgatni, de még csak hangosan se. Viszont mióta kb. 1 hónapja fejhallgatóról hallgatok zenét, ez mondjuk napi 3-5 óra is simán lehet, azóta néha észreveszem, hogy zúg a fülem.
    Persze ezzel sok újat valszeg nem mondok senkinek, de nem gondoltam volna, hogy akár ennyitől is előjön.
  • Andr0
    #6
    én ezért használok nagy driveres fejhallgatót, mert az lefedi a fülemet és így halkra állítva is élvezhető a zene, mert kizárja a külső zajokat, teljesen.