29
Referencia zenék fül- és fejhallgatókhoz, hangfal illetve erősítő tesztekhez,. Műfaji megkötéesek és korlátozások nélkül jöhetnek az ötletek (szerző-cím vélt/valós műfajmegjelöléssel, esetleg Soundcloud vagy Youtube link példákkal) - Első hozzászólást légyszíves olvasd el a bővebb leírásért! (Előre is köszi...)
  • Dióka
    #29
    Egy kétségtelen, a tiedhez képest ez már maga a 'megváltás' kategória, bár szerintem erősen túlárazott (2x-3x) az összes 'G' sorozat.
    ...viszont leült a téma (?!)....
  • Gvik
    #28
    Hát akkor talán nem is olyan felsőkategóriás, ezekből max a kettő együtt tesz ki 1 millát... ha kicsit felkerekítem...
    Ilyenek , de sajna már jövő héten mennek vissza a gazdájukhoz. Nekem alapból ilyenek vannak, képzelheted ezekhez képest mennyire ég és föld...
  • Dióka
    #27
    ja, pedig én suliban értettem, de akkor autodidakta módon akarsz úgymond beletanulni...nem tartom rossz irányvonalnak, főleg, ha van erre 'felvevő piacod'.
    A Genelec bár stúdiós cuccokat gyárt,azért elég nagy a szórása árban és minőségben is, hogy ne mondjam, a beugró 100ezres szinten inkább csak méltányosságból mondanám minőséginek, de úgy láttam, 1milla felett már gyárt olyat is,amit hallgatni is lehet... konkrétan melyik az az aktív 'kölcsön' hangfal, csak kíváncsi vagyok...
  • Gvik
    #26
    Szakmára, mint igény? A körzetembe legalábbis van, országos szinten nem tudom. Ezt ne úgy értsd, hogy valami suliban tanulom az egészet; innen onnan interneten fellehető anyagokból, könyvekből meg attól a pár embertől személyesen akik az ismeretségi körömben vannak és már sok-sok éve űzik az ipart. Szóval ez ilyen hobbi kategóriájú dolog, persze nem ebből fogok majd megélni, de amíg nem kezdek el dolgozni, majd a jövőben fősuli/egyetem mellett egy kis plusz zsebpénzt szerezhetek vele. És hát ki ne álmodna arról hogy olyan dologgal keres pénzt, amit még szeret is csinálni... még ha csak kicsiban is...
    Szerencsére lehallgatáshoz most van nálam kölcsönbe egy pár felső kategóriás Genelec monitorhangfal, úgyhogy hál istennek van mihez viszonyítani. Úgyhogy most azon hallgatom az összeszedett zenéket amikor csak itthon vagyok.
    Ez az összeállítás amit linkelnél nagyon jó, köszi szépen!
  • Dióka
    #25
    ok, megértettem a lényeget. :) az igényedihez az ötlet jó.

    én érdeklődésként, szakmaként már-már egy ifjú zenetörténészt vízionáltam, de egy leendő hangmérnök prózaibb 'megoldása' a sok szakmaiságot tükröző megfogalmazásnak.
    szép szakma (van erre igény itthon?), bár elég szerteágazó és nem csak a zene, hang felvételéről vagy keverésről szól, de valóban el kell indulni valami felé...mondjuk az biztos, egy fórumom keresztül még csak árnyalataiban sem lehet majd képet alkotni úgy általánosságban sem akár hangminőségről, keverésről, vagy épp a jó és rossz fejhallgatóról,mert ezek mind olyan dolgok,amiket hallani kell (lehetőleg ugyanazon körülmények között) és mint a hangban általában sokminden, ez egy elég szubjektív és tág határok között mozgó téma.
    'torzulás a hangképben' na ez az a rész,ami arról szól, hogy van-e referenciád, tudod-e, hogy a legmegdöbbentő módon, hogyan is kéne szólnia annak a zenének, mert csak akkor tudsz racionális maradni, ha van 'mihez képest' viszonyítani azt a minőséget,tudást,amit épp tesztelsz, ugyanis bármilyen tökéletes a zene, ahányféle eszköz szólaltaja meg,annyiféle reprodukció fog keletkezni, tehát csak azért,mert nálad lesz egy halom VM zene valamilyen minőségben, még nem biztos, hogy jó fülest fogsz választani, legfeljebb olyant,ami képes egy bizonyos tűréshatáron belül megszólaltani azt,amit ráküldesz.
    egy referencia füles (vagy hangfal,erősítő bármi más) ettől annyiban több, hogy az a hangokat, a dinamikát, a teret (fülesnél ez elég necces) stb. a lehető legélethűbben, legeredetibben reprodukálja (vagy épp a hallgató ízléséhez, füléhez legközelebb állóan), és akkor még nem is vettük számításba az elektronikus vs analóg hangszerek képességeit és a cuccot,amire rákötöd azt a fülest. multiuniverzális füles-hangfal létezik a legkevésbé, tehát olyan cucc,ami mindeféle stílusú zenén konkrétan és stabilan 'megállja a helyét' lényegesen kevesebb van (és drága),mint abból,ami mindent meg tud szólaltani, úgy ahogy vagy valahogy...persze sokan esküsznek a saját fülesükre,hogy az mindent visz, de tévedni emberi dolog mondom ezt ~60 meghallgatott füles után...
    szép a téma, de talán egyszerűbb összeülni néhány haverral komolyabb rendszer(ek) elé és sok, nagyon sok meghallgatást, tesztet végigülni, Hangfal előtt, nem fülesen! A fej(fül)hallgatón hallgatott zenének sokszor az égvilágon semmi köze egy hangfalból kijövőnek, ugyanis teljesen más pl. a térleképezése és dinamikája is, tehát ha valaki fülesen akar keverni, az rossz irányba tart....de ez már inkáb hifis téma.

    Ha csak a stílusok érdekelnek,akkor a téma itt adott, de arra ott az egész YT is,csak klikkelgetni kell, ha hangminőség,akkor meg célszerűbb olyan valóban "referencia hangminőségű" (mondjuk úgy jól maszterelt) audiophile teszt cédéket,zenéket felkutatni,amik szólnak is valahogy,nem csak kellemetlen 'zajt' keltenek a fülben.
    Vagyunk néhányan,akik szeretjük és akarjuk is a jó minőséget, persze egy bizonyos határon belül tudjuk csak értékelni is...évekre visszamenőleg a 'hangminőség' elcsépelt és régi, konfliktus hozó téma, de nem is oly rég linkeltem már egy rövidke összeállítást, ezt tudom most hirtelen hozzáadni a témához, persze nekem is van saját gyűjteményem, amikkel szívesen szeánszozom a köreimben.
    V1
    V1_1
  • Gvik
    #24
    Nyilvánvalóan mindenki tisztában van vale, hogy a Youtube, soundcloud, stb. általában nyújt kimagasló minőséget, de itt nem is ez a lényeg. Ezt le is írtam az első hsz-ben, hogy itt csak bemutatnánk az adott dolgot, aztán utána mindenki mehet torren... szóval elmehet a(z akár online) lemezboltba és megveheti valamilyen veszteségmentes formátumban, ami már használható teszteléshez.
    Szóval igen, itt a lényeg a jellegzetes stílusjegyeket felvonultató számok "lexikális" összegyűjtése/bemutatása lenne, a minőségi formátumról és beszerzéséről már mindenki maga gondoskodik. (Ezt próbáltam is megfogalmazni az első hozzászólásban, de úgy tűnik nem sikerült 100%-osan, majd legközelebb ügyesebb leszek remélhetőleg.

    Elmondom a háttérsztorit, hátha úgy világosabb: hangmérnöknek tanulok, és szükségem lenne keveréshez/mixeléshez egy fejhallgatóra. Mivel nagyon sok zenei stílusban nem vagyok otthon - amit te is megjegyeztél, pl a ra/hiphop és elektronikus zene távolabb áll tőlem mint Makó Jeruzsálemtől -, ezért gondoltam, hogy hátha itt sikerül stílusonként pár jellegzetes számot összeszedni.
    Mivel gondolom a jövőben, ha majd lesznek munkáim, nem feltétlenül gitár alapú zenéket kell majd kevernem és felvennem, ezért gondoltam hogy összeszedem az itt linkelt zenéket valamilyen veszteségmentes formátumba, majd rápakolom mindet a laptopra és elugrok fejhallgatót venni úgy, hogy végigtesztelem mindegyik fajta zenével mindegyik darabot. Így kb. kapok egy képet arról, hogy a boltban megvásárolható darabok közül melyik az, ami a legtöbb (vagy szerencsésebb esetbe minden) műfajban használható anélkül, hogy jelentősebb torzulást eredményezne a hangképben.
    (Egyébként van már egy kipécézett darab, amire hajtok, úgyhogy amint a pénz is összegyűlik rá már intézkedem is...)

    [i]... de többségében még az eddig bedobott 'zenék' eredeti változatai sem a hamgminőségről szólnak (néhány kivétellel)...[i/]

    Akkor itt a lehetőség, kérlek áraszd el a topikon olyan példákkal amik szerinted megfelelőek (ne provokálásnak vedd, tényleg érdekel mit tartasz a témában fontosnak!)
  • Dióka
    #23
    csak egy röpke gondolat:
    A nyitó hsz alapján úgy értelmezem, ennek a témának a célja az lenne, hogy a különböző zenei stílusok meghatározó hangulat és zenei jellegzetességeire előadói példákat állítson (értelmét ugyan nem nagyon látom egyébként, max jó sok YT link lesz, és lehet vívni a világnézeteken), fent viszont arról írsz, hogy teszthez lennének itt 'referencia zenék',ami viszont nem a műfaji jellegzetességekről szól,hanem a hangminőségről....ennek pédáit viszont is gyökereiben sem hallani, főleg korcs minőségű YT linkekkel illusztrálva, de többségében még az eddig bedobott 'zenék' eredeti változatai sem a hamgminőségről szólnak (néhány kivétellel), sem füles, sem erősítő, sem hangfal értelemben sem.

    Ez a 2 téma (stílusok és hangminőség) össze van itt mosva, holott gyakorlatilag semmi közük egymáshoz,mert teljesen másról szólnak. Ha vásárolni akarsz minőségi hangtechnikát (hi-fi, high-end,audiophile, stúdió, kihangosítás...stb.), akkor ne zenéket prezentáltass, hanem 'cuccokat'...aztán ha lesz minőségi hangleképeződ,akkor ahhoz lehet keresni a minőségi zenéket is, ha meg ez egy zenestílus gyűjtő téma,akkor meg elég sután hangzik a 'referencia' szó...bár kétségtelenül látványos.
    Mi itt a referencia? A hangminőség vagy 1-1, esetleg egyszerre több stílusjegy előfordulása egy zenében?

    Azt látom, hogy szereted a gitárt, ez a hsz-eiden és a berakott zenéiden is erősen nyomot hagy (igaz azok fele nekem már-már a hallgathatatlan kategória),szeretsz meghatározni vagy behatárolni dolgokat, de van haszna ennyire elmélyülni benne? Nekem sokszor már annnyi is elég, hogy tetszik vagy nem.

  • Gvik
    #22
    Anti-Flag - Death of a nation
    Klasszikus punk, triolás dobok, zajos gitárok, ordítozás ének helyett, csordavokál.

    Arctic monkeys Perhaps vampires is a bit strong but
    Korai britt indie, modern gitárközpontú zene, single-coil os gitárok a tiszta hangszíntől a hanyag torzításig, sok sikálás, torzított ének.

    Blink 182 - Always
    Pop-punk/Power-pop. Négyfajta basszusgitárral van fölvéve, széles spektrumú, változatosdobjáték.

    Bloc party-tól kettő:
    Bloc party - Helicopter
    Bloc party - Mercury
    Az első szintén britt gitárközpontú zene, ahol a számon belül a különböző mértékű trozítások széles skáláját járja végig a gitárjáték; a másik szerintem használható rész a refrénekben az énekes hajlításai. A Mercury-ban már megjelennek a samplesres szinti, basszus és gitárhang utánzatok, valamin az darabos ének a szám elején.

    Anavae - Zero Fidelity
    Power-pop. Ebben engem főként az énekesnő hangja fogott meg, de a gitárjátékban is van néhány érdekesen effektezett rész.

    Esti kornél - Ez itt az ország
    Magyar alternatív-rock. Össze-vissza pozicionált gitárok mindenfelé, a dobjátékban a refrén utáni váltott lábcines játék nagyon tetszik, meg úgy összeségében az egész keverés nagyon jó arányú.

    Green Day - Misery
    Itt most műfajilag nagy gondban vagyok. A korai Green day főleg pop-punk ott játszott ami egy alternatív kiugrást követően eljutott a stadion rock-ig. Ez a szám alapvetően egy "Marching-song", ennek megfelelő dobtémákkal. A klasszikus gitár-basszusgitár-dob mellett megtalálhatóak benne vonós hangszerek, fa és rézfúvósok, mandolin, banjo, akusztikus gitár, üstdobok, xilofon, szóval rengeteg féle hangszer.

    Funeral For A Friend - This Years Most Open Heartbreak
    Hardcore/metalcore. Van benne sok lábdob duplázó, a verzében és a kórusban váltogatja egymást a scream és a tiszta vokál, nagyon gyors tempójú zene, és ennek megfelelő gitárjáték, sok disszonáns hanggal.

    Harcsa Veronika - Kihajolni veszélyes
    Jazz, gitár-dob-nagyőgő-zongora qvartett egy énekesnővel kiegészülve. Az elején a gitár egymagában indít amihez fokozatosan csatlakozik be az ének, majd a többi hangszer.

    Japandroids - The House That Heaven Built
    Noise-rock. Dob+gitár, basszusgitár nélkül, zajos de nagyon, össze-vissza torzított gitárok mindenfelé, a kiabálás és az ének határán álló vokálokkal.

    Kate McGill - Replaced
    Múfajilag itt megin bajban vagyok, talán alternatív/akusztik. A számot az ének viszi ami alapvetően akusztikus gitárral és zongorával van megtámogatva, de néhol dobok, szintik is előlépnek alkalomszerűen, sőt, acapellás rész is van.

    Lo-Fi stereo Keep breathing
    Lo-Fi stereo (feat Hódosi Enikő)
    Lo-fi stero-tól megint rögtön két szám. Az első blues rock, slide gitár az elején majd blues-os elektromos gitár riffek dobbal megtámogatva, basszusgitár nélkül. A második ban egy akusztikus gitár és a női ének valamint minimális ütőhangszer (csörgők, cajon) olvad egybe.

    Muse - Supermassive black hole (live version)
    Alternatív britt zene, falsetto-s énekhang, széles spektrumú kitárjáték, killlswitch, tremoló, kaos pad - annó ez nagyon fura volt bár ma már a dubstepp miatt nem gondolják különlegesnek az emberek.

    Mystery gang - Woodoo Doll
    Klasszik rockabilly, minimál dob, nagybőgő, torzított jazzgitár és ének (a mikrofon "régisége" miatt).

    Nirvana - Blew
    Grunge. Mély, humbuckeres basszusgitár, hangsúlyos dob, szanaszétt torzítozozz gitárriffek, három akkord, amiből nem számot, hanem lemezt írtak. A kilencvenes évek eleji zenébe öntött Seattle.

    Paramore - When it rains
    Pop-punk. Az elején a delay-el effektezett gitárakkordok, amik végigkísérik a számot, amúgy semmi különlegesség.

    Placebo - English summer rain
    Placebo - Song to say goodbye
    Placebo - Pure morning
    Alter-rock. Az "English summer rain" elején szerintem a minimál dobelvétel nagyon jó ami később dobgépbe megy át. A "Song to say goodbye" változatos hangszerarzenállal bír, a zongorán játszott basszustartományban lévő akkordmenet különösen érdekes. "Pure morning" pedik az átlag placebo szám, a keverési technika miatt tartom használhatónak.

    Queen - Bohemian Rhapsody
    Soft-Rock. Klasszikusnak számító dal, tle mindennel ami a Queen-t jellemezte: csoport- vokálok, hangszer szolók, sok tembóváltás, ballada jelleg.

    Queens of the stone age - Little sister
    Rock (enyhe stoner beütéssel). A gitároknál a fuzz pedál hangja, a dobnál pedig a woodblock ritmusa.

    Rage against the machine - New millenium homes
    Rap-metal. Az elején a basszus riff, valamint tom morello szétefktezett gitárjétáka (bár ez más dalokban jobban előjön - pl. Killing in the name of )

    Ha funk, akkor egyértelműen Red Hot Chili Peppers, ahol sok mindent össze tudok szedni: Give it away , Funky Monks , One hot minute , Californication és hozzá a Slane castle-nél játszott intró illetve soló, I could have lived
    A Give it away a gitárjátéka miatt, a Funky Monks a basszusgitár miatt, a One hot minute Dave Navarro gitárjátéka miatt, a Californication-t szerintem nem kell magyarázni, az I could have lied-ban pedig rettenetesen szeretem ahogy az akusztikus gitár átfolyik az elektromos gitár solo-ba.

    Black keys - Just got to be illetve Gold on the celling
    Blues-rock duó, gitárral és dobbal. Az első tipikus egygitáros blues szám, ahol a gitár egyszerre ritmusgitár és szólógitár pozícióban játszik, H-blues pentaton skála gitárszoló. A másodikat a gospel-szerű kórus miatt ajánlom.

    Jack White - Fly farm blues
    12 ütemes Blues rock E-ben egy szál elektromos gitárral.

    White stripes - Catch hell blues
    Blues rock, Slide-gyűrűs gitárjáték, sok digitech whammy effekt.

    Toe - RGB dvd
    Intrumentális (soft)rock, a hangszerek harmóniája miatt linkeltem, nagyon jól illeszkednek egymáshoz a melódiák.

    Animals as leaders - Cafo
    Instumentalis metal, súlyos dobok, nyolchúros gitárok és basszusgitárok, sok tapping-elés.

    Streetlight manifesto - Would you be inpressed
    Ska-punk. Ska beütésű gitárrifek, trombita, alt és tenor szaxofonnal.

    Brian Stzer - Rock this town
    Klasszik rockabilly, Gretsch gitár, bőgőkiállás, dobszoló.

    Albert King - Born under a bad sign
    Blues némi R&B-s beütéssel. A gitárjáték és az énekesnő miatt.

    John Coltrane - In a sentimental mood
    Jazz. A háttérbe lévő zongora és a szolóhangszerként funkcionáló szakxofon együttese nagyon szép melódiákat adnak.

    Django Reinhardt - Minor swing
    Gypsy-jazz. Klasszikus gitárokkal ritmus + harmónia.

    Grant Green - Ain't funky now
    Acid jazz.

    Herbie Hancock - The Sorcerer
    Jazz, zongora kelőtérbe helyezve szólóhangszerként.

    Chet Atkins - Mr Bojangles
    Country. egy szál akusztikusgitár önmagában.

    Nick Drake - Things behind the sun
    Amerikai folk, szolóelőadó akusztikus gitár+ének.

    John Fahey - Poor boys long way from home
    Amerikai folk/country, szológitár.

    Andy McKee - For my father
    Fingerstyle-guitar.

    Rodrigo Y Gabriela - Hanuman
    Akusztikus spanyolgitár zene latinon és metalos ritmusok keverésével.
  • tigeroo
    #21
    2002 óta (pont az album megjelenése) alltime kedvenceim voltak sokáig kiedis-ék. a by the way számuk live in hyde parki outrojában pedig frusciante a legjobb szólóját csinálta meg sztem.
  • PrasCo
    #20
    Nna jó.

    Zene:Led Zeppelin - Immigrant Song, Led Zeppelin III. (1970)
    Műfaj: Valahol a hard rock és a heavy metal határán
    Indoklás: Teljesen szubjektív, de ha "rock", akkor ezt tolnám elő, noha nem, nem ez a "kedvenc számom". A YT minősége (Meglepő módon... :D ) nem kielégítő, de a szólóval bíró verzióból, ami véleményem szerint jól fekszik a hangcuccok gitárra történő optimalizációjához, csak ezt találtam elérhetőnek.




    Zene:Red Hot Chili Peppers - Venice Queen, By the Way (2002)
    Műfaj: Funk rock
    Indoklás: Frusciante kiváló gitárja mellett korrektül megjelenik Flea basszusa (helyesebben, ha megjelenik, akkor indít valamit a rendszered. :D ). A számban téma-, és tempóváltás is történik. Ajánlom még a Slane Castle-i koncertfelvételt is.




    Zene:For a Minor Reflection - A Moll Höldum í átt að óreiðu, 2010
    Műfaj: poszt-rock
    Indoklás: Ha valaki a poszt-rockra pályázik, a Sigur Róstól a Boards of Canadán keresztül a Moving Mountains-ig, a szám viszonylagos nyugodtsága és összetettsége azt hiszem, egy használható alapot adhat a kísérletezgetésre.




    Zene:Ghymes - Üzenet Üzenet, 1993
    Műfaj: Kárpát-medencei ill. balkáni népzene, világzene
    Indoklás: Mocskonehéz dolgom volt itt, mivel egyfelől a Ghymes hangszeres tudása széles spektrumon indokolttá teszi a műfajba vágó beállítások tesztelésénél az "igénybevételét", de a hosszú életpálya alatt a zenekar egy tiszta ívet járt be a színtiszta, hangszerelésében és előadásmódjában is tradicionális folktól a költészetileg egyéni, hangszeresen olykor már elég elvont (elektromos gitár...?) erős világzenéig. Inkább a korai lemezeket ajánlom, ahol már kezdtek elvonatkoztatni a magyar népzenétől, de a hangszerek még maradtak. Ebből a merítésből hosszas mérlegelést követően választottam az Üzenetet (figyeljetek rá, kérlek, hogy van második része is a számnak!), mivel számomra ez a kb. tíz perces szám a magyar népizenei kultúra eszenciális összefoglalóját jelenti. Egyúttal elnézéseteket kérem, hogy jobb minőséget egyszerűen nem találtam.





    +2 ráadás! :D
    Mivel az SG-n vagyunk, megosztanám veletek az egyik "új" felfedezésemet is, klasszikus nagyzenekari feldolgozásai játékzenéknek:
    Zene:Sons of Liberty (Metal Gear Solid) a Londoni Szimfonikusok előadásában

    Amennyiben pedig valakit a középkori hangszerek, általánosságban és tágan a középkori európai zene érdekel, annak egy csatornát mutatnék, mazsolázzon nyugodtan: Arany Zoltán. Érdemes ránézni még a Bordó Sárkányra és a Szelindekre is, de talán a leginkább vegytisztán Zoltánnál jelenik meg a dolog.
  • tigeroo
    #19
    1 ervet nem hoztal fel, csak bebofogtel 1 allitast. Igy nemtudom csak bullshit dumakent kezelni. En hoztam fel erveket, de igy, foleg anyazas mellett nehez vitaba szallni.
  • commissioner
    #18
    Ki a lófasz mondta azt, h van 1 gombos zene? Mert én nem. És egyáltalán nem becsülöm le a példában felhozott gimnazistákat, viszont úgy látom, h te igen, még le is szarozod őket...
  • commissioner
    #17
    anyád jól van?
  • tigeroo
    #16
    tudom mire gondolt, de ez nem így van. 1 gombos zene NINCS.
    minden ma kicsit is ismert producernek elég komoly zenei múltja van (skrillex, borgore, flux pavilion, david guetta, lady gaga stb.)

    attól hogy a tömegeknek szar kell, arról nem ők tehetnek, ők csak "kiszolgálnak"

    múltkor hallottam 1 ismerősöm számát a rádióban ezt, rappel, de nem gondolnád róla hogy abszolút hallása van és gyerekkora óta 4 hangszeren zenél.

    lehet hogy vannak ilyenek akiről beszél, de azok annyira szarok és "amatőrök" lehetnek hogy a létezésükről is nehéz tudomást venni :D
  • Martinez01
    #15
    Szerintem ő arra gondolt, hogy ma már szinte bárki, egy minimális tudással, minimális technikával /akár 1 szál laptoppal/ lehet zenét csinálni. Ennek csak a minősége eléggé kérdéses.
  • tigeroo
    #14
    tehát bullshit duma, értem.
  • Cucmey
    #13
    Uplifting Trance

    Minden műfaji sajátosság benne van. Gyors alap, nagyon gépies "build up". Komplex hangzás, csodálatos kiállás és dallamok. Megfelelő hosszúság. Kizárólag tökéletes minőségben komoly hangrendszeren!

  • commissioner
    #12
    ezt tapasztalom, mit fejtsek ki?
  • tigeroo
    #11
    amikor már a gimnazisták is futószalagon dobják össze a számaikat a laptopjukon

    ezt fejtsd ki kérlek.
  • commissioner
    #10
    Az ezredforduló környékén megáll a műfajokkal, jó lenne kibővíteni egész napjainkig.
    Érdekes lenne, ha kiderülne, hogy manapság, amikor már a gimnazisták is futószalagon dobják össze a számaikat a laptopjukon, akkor ezzel bővül-e a műfajok és stílusok tárháza, vagy csak a főbb trendeken mozognak ők is.
  • Fidolorous
    #9
    Dark Side Of The Moon
  • Sunsetjoy
    #8
    Ez jó, bár már pár éve divatjamúlt (vagy 3-4 éve ismerem), de alapnak jó lesz :D
    Majd otthonról lehet hogy nyomok ide 1-2 példát.
  • tigeroo
    #7
    hopsz, elettvón a link
  • lordbalu
    #6
    NKS (Nem Közölt Sáv) - magyar underground hip-hop-nál nálam nem jön be semmi :(
  • commissioner
    #5
    Ishkur's Guide to Electronic Music

    GPS az elektronikus zene útvesztőjében :)
  • tigeroo
    #4
    mondjuk az első kettővel a mélyeket lelehet tesztelni új technikáknál...:)
  • tigeroo
    #3
    na akkor kezdem az én kedves stílusaimmal, reprezentálva 1-1 kedvenc előadóval és számával.

    Knife Party, Skrillex - electro house/dubstep
    Bassnectar - dubstep
    Ben Samples - glitch-hop
    NKS (Nem Közölt Sáv) - magyar underground hip-hop
    SALVUS - magyar (underground) metálzenekar
    Nas, Damien Marley - Külföldi (underground) hip-hop
    Jamiroquai - acid jazz
    Ska-p - ska
    David Sanborn - smooth jazz/soul
    We Came As Romans - metalcore
    Egypt Central - metál
    MILES DAVIS - jazz
    Underoath - metalcore/screamo
    Iron Maiden - heavy metal
    Deep Purple - hard rock
    Carlos Santana - (latin)rock
    Grover Washington Jr. - funk/soul
    Phil Collins - pop/rock
    SOJA - reggae
    Millencolin - punk/rock
    Sub Focus, Drum'n'Bass
    Figure (Zeds Dead & The Killabits) - Drumstep

  • FireWhisper
    #2
    Remélem lesznek hozzászólások. Nem rossz ötlet, főleg, hogy épp ma jött meg a fejhallgatóm :D
  • Gvik
    #1
    Helló mindenki, aki idetévedt e kicsiny topic-ra a fórum útvesztőiben!

    Arra gondoltam (mivel én is vásárlás előtt állok ) hogy létre kéne hozni egy egyfajta adatbázist/ajánlólistát elsősorban a témacímben megfogalmazott problémá(k)ra; másodlagosan pedig egy kis stílusbemutatót prezentálni az új zenei élményeket keresőknek.

    A topic elsődleges célja referencia zenék gyűjtése lenne, lényegében olyan számok ajánlásával ami kiemeli az adott műfaj zenei jellegzetességeit.
    Stílus megkötés nincs, bármi ötlet jöhet, bármilyen műfajban: szolóelőadóktól és zenekaroktól, klasszikus zene, blues, punk, softrock, hardrock, pop, jazz, metal, hardcore és egyéb core műfajok, numetal, indie, akusztik, acapella, beat, country, folk, latin zene, funk, fuziós agymenések, ska, reggae, lo-fi, stoner, acid- és pszichedelikus- műfajok, gospel, rockabilly, surf, grunge, rap, hiphop, r&b, soul, egyházi zenék, szólóhangszeres előadások, elektronikai alapú műfajok, al-műfajok stb. képviselőiként is.
    Időbeli és térbeli megkötés sincsen szóval az első gramofonos hangfelvételektől napjaink zenéjéig, afrikai törzsi ritmusoktól a legmodernebb stúdiók produktumaiig minden játszik.

    Ami fontos lenne:
    - Minden esetben jelöljük meg a vélt/valós műfajt, a szám és az előadó címe mellé, forrásnak elsősorban a Wikipedia -t használjuk, ha ott nem lelhető fel információ akkor hagyatkozhatunk a zenekar önmagáról alkotott definícióira vagy egyénileg vélt műfajra.
    - Ha lehet, ne menjünk át vitatopikba pl: \"EZ jobb zene, mint az...\" illetve \"Ez nem olyam műfaj, ha ezt nem hallod, süket vagy!\" Tartsuk tiszteletben mindenki egyéni ízlését és preferenciáit. Lexikális tévedéseket jelezni ér és szabad de csak kulturált formában!
    - Fontos lenne még hogy a topik ne menjen át \"Kedvenc zeném\" topkikba, tehát elsősorban a műfaji sajátosságokat kiemelő zenéket gyűjtsünk össze - persze ez attól még lehet a(z egyik) kedvenc számod is!
    - Ha van lehetőség rá, akkor prezentáljuk az adott zenét, Youtube, Soundcloud, vagy bármilyen törvényes formában, hogy mindenki meg tudja hallgatni mielőtt letöl... elmenne a lemezboltba és megvásárolná az adott muzsikát.

    Remélem hogy sikerül a gyűjtemény mellett egy kis közösséget is létrehozni itt a fórumon belül sok-sok száz (vagy ezer) hozzászólással, és tágítani az ide betévedők zenei látókörét.

    Jó Szórakozást!

    (ha esetleg van már ilyen témájú és/vagy jellegű topik - keresővel nem találtam - , akkor elnézést a kellemetlenségekért és persze az illetékesek törölni szíveskedjenek!)