Referencia zenék fül- és fejhallgatókhoz, hangfal illetve erősítő tesztekhez,. Műfaji megkötéesek és korlátozások nélkül jöhetnek az ötletek (szerző-cím vélt/valós műfajmegjelöléssel, esetleg Soundcloud vagy Youtube link példákkal) - Első hozzászólást légyszíves olvasd el a bővebb leírásért! (Előre is köszi...)
-
ok, megértettem a lényeget. :) az igényedihez az ötlet jó.
én érdeklődésként, szakmaként már-már egy ifjú zenetörténészt vízionáltam, de egy leendő hangmérnök prózaibb 'megoldása' a sok szakmaiságot tükröző megfogalmazásnak.
szép szakma (van erre igény itthon?), bár elég szerteágazó és nem csak a zene, hang felvételéről vagy keverésről szól, de valóban el kell indulni valami felé...mondjuk az biztos, egy fórumom keresztül még csak árnyalataiban sem lehet majd képet alkotni úgy általánosságban sem akár hangminőségről, keverésről, vagy épp a jó és rossz fejhallgatóról,mert ezek mind olyan dolgok,amiket hallani kell (lehetőleg ugyanazon körülmények között) és mint a hangban általában sokminden, ez egy elég szubjektív és tág határok között mozgó téma.
'torzulás a hangképben' na ez az a rész,ami arról szól, hogy van-e referenciád, tudod-e, hogy a legmegdöbbentő módon, hogyan is kéne szólnia annak a zenének, mert csak akkor tudsz racionális maradni, ha van 'mihez képest' viszonyítani azt a minőséget,tudást,amit épp tesztelsz, ugyanis bármilyen tökéletes a zene, ahányféle eszköz szólaltaja meg,annyiféle reprodukció fog keletkezni, tehát csak azért,mert nálad lesz egy halom VM zene valamilyen minőségben, még nem biztos, hogy jó fülest fogsz választani, legfeljebb olyant,ami képes egy bizonyos tűréshatáron belül megszólaltani azt,amit ráküldesz.
egy referencia füles (vagy hangfal,erősítő bármi más) ettől annyiban több, hogy az a hangokat, a dinamikát, a teret (fülesnél ez elég necces) stb. a lehető legélethűbben, legeredetibben reprodukálja (vagy épp a hallgató ízléséhez, füléhez legközelebb állóan), és akkor még nem is vettük számításba az elektronikus vs analóg hangszerek képességeit és a cuccot,amire rákötöd azt a fülest. multiuniverzális füles-hangfal létezik a legkevésbé, tehát olyan cucc,ami mindeféle stílusú zenén konkrétan és stabilan 'megállja a helyét' lényegesen kevesebb van (és drága),mint abból,ami mindent meg tud szólaltani, úgy ahogy vagy valahogy...persze sokan esküsznek a saját fülesükre,hogy az mindent visz, de tévedni emberi dolog
mondom ezt ~60 meghallgatott füles után...
szép a téma, de talán egyszerűbb összeülni néhány haverral komolyabb rendszer(ek) elé és sok, nagyon sok meghallgatást, tesztet végigülni, Hangfal előtt, nem fülesen! A fej(fül)hallgatón hallgatott zenének sokszor az égvilágon semmi köze egy hangfalból kijövőnek, ugyanis teljesen más pl. a térleképezése és dinamikája is, tehát ha valaki fülesen akar keverni, az rossz irányba tart....de ez már inkáb hifis téma.
Ha csak a stílusok érdekelnek,akkor a téma itt adott, de arra ott az egész YT is,csak klikkelgetni kell, ha hangminőség,akkor meg célszerűbb olyan valóban "referencia hangminőségű" (mondjuk úgy jól maszterelt) audiophile teszt cédéket,zenéket felkutatni,amik szólnak is valahogy,nem csak kellemetlen 'zajt' keltenek a fülben.
Vagyunk néhányan,akik szeretjük és akarjuk is a jó minőséget, persze egy bizonyos határon belül tudjuk csak értékelni is...évekre visszamenőleg a 'hangminőség' elcsépelt és régi, konfliktus hozó téma, de nem is oly rég linkeltem már egy rövidke összeállítást, ezt tudom most hirtelen hozzáadni a témához, persze nekem is van saját gyűjteményem, amikkel szívesen szeánszozom a köreimben.
V1
V1_1