623
  • lordsithlord
    Valóban, biztos fogalmam nincs, hogy mi mire elég, bár érdekes módon akinek tanácsot adok és fizet érte, az elégedett a szaktudásommal...

Neked is azt mondom, mint másnak, az elégedett ügyfél véleménye jobban számít, mint egy fórumozóé, aki nem is ismer, de véleményt próbál rólam kialakítani.

Ja, egyébként én is foglalkoztam anno fejlesztéssel, bár nem MAC-re. Delphi alatt csináltam pár apróságot, csak úgy hobbiból. Az alap 2 giga ramnál indult és az akkor még rengeteg volt. Ma egy fejlesztői gép 4 gigánál indul és tetszik vagy sem, az integrált VGA vagy az Intel GPU nem játszik, mivel igen komolyan összekavarja a dolgokat az a nem megvetendő apróság, hogy ha a VGA is a rendszermemóriát cseszteti, mert nincs saját dedikált memóriája.

Tény, hogy én inkább a hagyományos PC-ket használom, de vannak olyan dolgok, amik minden számítástechnikai eszköznél érvényesek. Ma már még a navigációkban is külön GPU van, hogy a tabletekről vagy a notikról ne is beszéljük. Igen, notiknál és asztaliknál van, amire elég az integrált vagy a Sandy Bridge / Ivy Bridge GPU, de az lényegében kimerül a netezés meg az irodai alkalmazások terén.
  • levente68
    Nézd, abban azért igaza van, hogy olyan területen kíván céget alapítani, ahol ilyen költségek vannak és ott a plusz 100 dollár nem szabad, hogy számítson.
    Ráadásul, ha jól csinálja, akkor az hamar megtérülhet, ebben az Apple irányú fejlesztés jóval kecsegtetőbb, mert nagyobb valószínűséggel fogják megvenni a programját, mint Android-on, ahol hamar találni ingyenest, ami hasonló, sokszor egyenértékű egy fizetőssel, no, meg persze a warez is gond.
    Persze, csak azért, mert egy Android-os készüléket használatba lehet venni bankszámla bevonása nélkül is, így egy-egy programnál hamarabb billen át a felhasználó a fizetős megoldásra. Eközben egy élelmes Android-os már be is szerezte máshonnan. Élelmes iPhone-os is, csak abból kevesebb van ;o)
  • Papichulo
    "hanem átformálódik a fejlesztői ágazat, csapatok jönnek létre, így nem az egyéni fejlesztők fognak a Marketre fejleszteni, hanem cégek, fejlesztői csoportok."

Ezt bizonyitsd tanulmanyokkal, forrasokkal, linkekkel! Az nem bizonyitek, hogy van csoportvezetoi allas az elance-en!
  • lordsithlord
    Te azt mondtad, hogy az Androidos fejlesztők sorra hagyják el a platformot. erre én mondtam, hogy nem igaz így, hanem átformálódik a fejlesztői ágazat, csapatok jönnek létre, így nem az egyéni fejlesztők fognak a Marketre fejleszteni, hanem cégek, fejlesztői csoportok.

Ezt nagyon jól mutatják azok a hirdetések, melyekben csoportvezetőket, csapattagokat keresnek.

No, akkor miért is nincsenek bizonyítva az általam leírt dolgok...?
  • lordsithlord
    Neked is mondom: PÁLYAKEZDŐ, INDULÓ CÉGGEL RENDELKEZŐ FEJLESZTŐNÉL IGENIS ELÉG KOMOLY KIADÁS AZ A 100 DOLLÁR!!!!!

Mi a fenéért olyan rohadt nehéz ezt felfogni?

De tudod mit, kezd el számolni, milyen kiadásai vannak egy induló cégnek, kezdve a cégalapítástól. Aztán javaslom azt is számold, mennyi idő, míg a cég legalább minimális profitot termel (mert ugyebár ha nagyon jó, akkor az indulásnál pár hónapig nullszaldósra ki is jöhet, de inkább minimálisan ugyan, de mínuszos lesz az első 1-3 hónapban, mivel a kiadások az első fél évben sorra jönnek és ennyi idő, míg nagyjából egyensúlyba kerül egy cég).
  • Papichulo
    "Javaslom, nézd meg a különböző álláshirdetési portálokat (ne csak itthon, külföldön is) és sorra fogod találni, hogy Androidos fejlesztőket keresnek."

Nem te teljesen mast allitottal! En sohasem mondtam, hogy nem keresnek android fejlesztoket.

Szoval bizonyitsd idezetekkel es forrasokkal az allitasodat ne pedig nekem javasolgass dolgokat!
  • Papichulo
    "Csupán pár kérdés: vajon mire is elég 2 giga ram? Vagy a másik ilyen érdekes kérdés: mire jó egy integrált VGA?"

Amit te most csinalsz, azt ugy nevezik, hogy "moving the goalpost" es ez is egy fallacy.

Egyebkent elarulom, hogy jopar eve en egy 1.67ghz-es PowerBook G4-en fejlesztettem az elso jatekomat iOS-re (akkor meg iPhoneOS), melyben 1GB ram volt. Ez a gep ahhoz kepest egy urhajo... Szoval azt mondom, hogy ez kenyelmesen eleg a fejlesztesre. De ha nagyon zavar a memoria hianya, akkor 5000 forint alatt mar kapsz 4GB-os SO-DIMM-et Mac Mini-be ;)

"Mert normális szoftverfejlesztésre (ha már a grafika is játszik, esetleg futtatni kell valamilyen telefon szimulátort) arra édeskevés..."

Latod ezert utalom neha amit csinalsz. Hatalmas magabiztosaggal jelentesz ki olyan dolgokat, amirol FOGALMAD SINCS. Nem ismered sem a Mac-eket, sem az OSX-t, sem az XCode-ot, sem az iOS fejlesztest, sem az iOS szimulatort, de teszel egy ilyen hatarozott kijelentest! Honnan jott ez neked??? Mivel tudnad ezt alatamasztani??? Miert lenne edeskeves???
  • M2 #256
    Akkor az a fejlesztő vagy idióta volt vagy hazudott, kapásból 2 megoldás a sok közül:

- jailbreak és bármit feltesz tesztelni a készülékre
    - megrendelő elküldi a megfelelő provision és certificate fájlokat és azokkal fordít

Arról nem is beszélve, hogy ha 100 dollárt mint fejlesztő megérez, azonnal menjen más pályára. Nagyjából olyan, mint hogy azért nem lettem ping-pong olimpiai bajnok, mert pénzbe került a ping-pong labda. :-)
  • lordsithlord
    Javaslom, nézd meg a különböző álláshirdetési portálokat (ne csak itthon, külföldön is) és sorra fogod találni, hogy Androidos fejlesztőket keresnek. Oka egyszerű, az előbb írtam le, fejlesztő csapatokat szednek össze hazai és külföldi cégek egyaránt.
  • Papichulo
    "Nem arról van szó, hogy elhagyják az Androidot a fejlesztők, pusztán egy strukturális átalakulás történik, az egyéni fejlesztők helyét a vállalkozások veszik szépen lassan át."

NEM igy van es be is tudnam bizonyitani.

De most inkabb te vedd a faradtsagot, hogy forrasokkal tamaszd ala a sajat allaspontodat!
  • lordsithlord
    Csupán pár kérdés: vajon mire is elég 2 giga ram? Vagy a másik ilyen érdekes kérdés: mire jó egy integrált VGA?

Mert normális szoftverfejlesztésre (ha már a grafika is játszik, esetleg futtatni kell valamilyen telefon szimulátort) arra édeskevés...
  • narumon
    Szerintem az ismerősnek pl ezt kell mérlegelnie:
  • lordsithlord
    Nem hagytam figyelmen kívül, egyszerűen ez az állítás így ebben a formában nem valós.

Az oka pedig egyszerű: míg bérprogramozókat tömegesen keresnek távmunkában, hogy Androidra fejlesszenek, addig ez az állítás nem igaz. Legfeljebb úgy igaz, hogy az egyéni emberek sorra hagyják el, de a bérprogramozókból egyre több van az Android platformján is.

Nem arról van szó, hogy elhagyják az Androidot a fejlesztők, pusztán egy strukturális átalakulás történik, az egyéni fejlesztők helyét a vállalkozások veszik szépen lassan át.
  • Papichulo
    Ha az Apple Store-t nezted, akkor hogyan jott ki neked ez?

"MacMini: 243990- (Apple)"

Nalam van egy ilyen is:

" Product Image
    2,3 GHz : 500 GB

2,3 GHz-es, kétmagos Intel Core i5 processzor
    2 GB memória
    500 GB-os merevlemez1
    Intel HD Graphics 3000 technológia
    OS X Mountain Lion

készleten
    ingyenes házhoz szállítás
    182 990 Ft "

182.990+113.990=296.980<300.000

Szoval, mit is mondtal?
  • narumon
    Hát amivel egyet kell értenem azzal egyet értek :)
    Semmilyen vállalkozás nem könnyű, főleg az elején. (Magyarországon meg semmikor sem :D)
  • lordsithlord
    Olvasni tudsz? Mert nem úgy tűnik...

"Na, akkor lássuk tételesen (az árakat az Apple boltjából és a webről veszem!):
    "

Tudomásom szerint az Apple boltja a weben az Apple Store...

De ha vetted volna a fáradságot és megnézed az árakat, feltűnt volna, hogy egyedül az iPhone3GS van máshonnan. De oké, én csak jó akartam lenni, van fent a Store-on iPhone 3GS 8GB-os (azaz negyedannyi memóriával és csak 1 év garival, míg a másikra a bolt 1+1 évet vállal), ára 113990-

Akkor tehát egy gyengébb iPhone-t vegyünk az Apple-től közvetlenül, az ár meg még borsosabb, ergo a végösszeg durván 350ezer forint.
  • Papichulo
    "El kell döntenie, mennyit is hajlandó kockáztatni. Hiszen mind a 25 dollárért mind pedig az évi 99 dollárért csak a tárhelyet kapja, arra garanciát nem, hogy a befektetés meg is térül."

Ez szaz szazalekig igy van... garanciat semmire sem fog kapni, csak arra, hogy elfogadjak tole a $25-ot vagy az evi $99-et... na ez garantalt.

Viszont ha tenyleg ezzel akar hivatasszeruen foglalkozni, akkor ez a 15k kulonbseg nevetsegesen alacsony. Foleg ha mar rendelkezik hardware-rel, mely akar egy hackintosh is lehet.

Ezt meg figyelmen kivul hagytad: "Latod, meg igy is sorra hagyjak el az Android platformot a fejlesztok es ternek vissza iOS-re, mivel Androidon annyira keveset tudnak keresni es annyival nagyobb a kalozkodas, hogy nem eri meg nekik?!"

Mondjuk azt meg hozzateszem, hogy azert a $99-ert tobbet kap, mint egy tarhelyet... ha bovebben erdekel: https://developer.apple.com/programs/ios/
  • Papichulo
    Egyszerubb lett volna, ha kozvetlenul az Apple store-bol veszed az arakat. Igy egy csomo idot megsporoltal volna es meg kevesbe is erezned hulyenek most magad... ;)

http://store.apple.com/hu/
  • lordsithlord
    Egynek örülök: hogy használtál feltételes módot.

Vonatkoztassunk el a bérprogramozástól, vegyünk egy egyszerű programozót.

El kell döntenie, mennyit is hajlandó kockáztatni. Hiszen mind a 25 dollárért mind pedig az évi 99 dollárért csak a tárhelyet kapja, arra garanciát nem, hogy a befektetés meg is térül. Ha nem hallanak az adott appról, akkor hiába lehet az nagyon jó, bukásra van ítélve, mert mint itt ti is többször leírtátok, a többség azt nézi, hányszor szedték le az adott appot, milyenek a visszajelzések, stb. Hiába lehet egyedi egy program, ha nem kap valamiféle reklámot, nincs letöltése, így nagyon sokan rá se bagóznak.
  • lordsithlord
    Öregem, te aztán tudsz számolni.

Na, akkor lássuk tételesen (az árakat az Apple boltjából és a webről veszem!):

MacMini: 243990- (Apple)
    iPhone 3GS 32GB: 109850- (http://ujgsm.hu)

Ez így kapásból szerény számításaim szerint durván 345ezer.

Ha iPad kell:

iPad2 16GB WiFi + 3G: 158990-
    iPad3 16GB WiFi + cellular: 189990-

Szóval ha iPad-ra fejleszt, ez kapásból 243990+158990= 402980 iPAd2-vel, iPad3-mal pedig 433980.

Akkor milyen kevesebb, mint 300ezerről beszélsz te?
  • narumon
    Ezzel egyetértek de a fejlesztő mérlegelhet, hogy egy olcsón elérhető store-ba fejleszt ahol tizedannyi az átlagos bevétel vagy kifizet egy rakás lóvét, de a bevételek is a többszörösre rúghatnak. Ez egy szimpla eldöntendő kérdés.
  • Papichulo
    " a sokat szidott Google az itt kiderült dolgok szerint egyszeri 25$-os kifizetést kér, az Apple ezzel szemben szintén az itt kiderültek szerint évi 99$-árt."

Latod, meg igy is sorra hagyjak el az Android platformot a fejlesztok es ternek vissza iOS-re, mivel Androidon annyira keveset tudnak keresni es annyival nagyobb a kalozkodas, hogy nem eri meg nekik?!

"Ezután jöhet az, hogy az Androidos fejlesztéseket lehet tesztelni akár egy 20ezres, gány gépen is"

Vagy esetleg tudod hasznalni a simulator-t amig nem jutsz el egy bizonyos szintig, utana meg tudsz venni akar egy hasznalt 3G-t is 30-40k forintert, vagy esetleg kolcson tudsz kerni valakitol egy keszuleket. Van megoldas mindenre!

"ezzel szemben az Apple cuccaihoz nincs alternatíva, csak a saját eszközükön fut"

Ennek azert megvan az elonye. Az XCode+iOS SDK kombo tud par olyan dolgot, ami az Android SDK-val nem lehetseges... peldaul debug teruleten.

"És még sorolhatnám ezeket az igen jelentős különbségeket egy darabig..."

Kerlek sorold! Komolyan erdekel...
  • Tigristank
    Hány Apple-től független terméken futtatható az iOS? Ahhoz, hogy használni tudjad, meg kell venni az Apple által gyártott készüléket, amibe jó eséllyel bele van építve a szoftver fejlesztési költsége, szóval szoros értelemben fizetsz érte, habár ingyen letöltheted, de készülék nélkül sz*rt sem érsz vele. Na és hány Google-től független terméken futtatható az Android? Elég sokon, és ugyanúgy meg kell venni a készülékeket, hogy használni lehessen. Igen ám, de vajon a különböző gyártók által készített telók végső árában benne van-e a szoftver fejlesztési költsége? Ha benne lenne, akkor reklámmentesnek kéne lennie nem?
  • levente68
    Sajnos hiába tennéd.
    Értik ők, csak beismerni nem hajlandóak...
    Így működnek.
  • Papichulo
    De amugy igen, ha valakinek a valasztott szakteruleten, az annak gyakorlasahoz szuksegs 20k az megerolteto koltseg, akkor valamit igen rosszul csinal... just saying.

" egy MacMini plussz egy iPhone3 vagy ha esetleg táblára kell fejlesztenie, akkor egy iPad. Ez így kapásból egy induló cégnél 400ezres kiadás!"

Latod, latod?! Mindig ez a dramatizalas... amiket felsoroltal az kapasbol 300k alatt van. Maris megvan 5 evnyi Apple developer account koltseg ;)
  • lordsithlord
    Tényleg nem fogod a dolgot látom...

Nem a havi 2000 ezer, hanem az, hogy ezt kapásból egy összegben kell kifizetni!

Nem túldramatizálás, ismét csak hozásállásbeli különbségek: a sokat szidott Google az itt kiderült dolgok szerint egyszeri 25$-os kifizetést kér, az Apple ezzel szemben szintén az itt kiderültek szerint évi 99$-árt. Ezután jöhet az, hogy az Androidos fejlesztéseket lehet tesztelni akár egy 20ezres, gány gépen is, ezzel szemben az Apple cuccaihoz nincs alternatíva, csak a saját eszközükön fut. És még sorolhatnám ezeket az igen jelentős különbségeket egy darabig...
  • lordsithlord
    Aha, szaros húszezer itt, szaros húszezer ott, a vége pedig közjegyzővel, bejegyzéssel, minden szarral, ami kell, igen közel jár a fél millához.

Ja és mindehhez még neki nem is kell mindent fizetnie, mert diákként indította a cégét. Aki főállásban csinálja, annak még plussz kiadásai vannak.

Tapasztalat, hogy egy induló cégnél költség stop van, mert meg kell venni az eszközöket, a szoftvereket, a fejlestő környezettet, a teszteszközt stb.

Ez egy Apple fejlesztőnél a következő módon jön össze minimum szinten: egy MacMini plussz egy iPhone3 vagy ha esetleg táblára kell fejlesztenie, akkor egy iPad. Ez így kapásból egy induló cégnél 400ezres kiadás!
  • Papichulo
    "Induló cég, mond ez neked valamit...?"

Mond... azt mondja, hogy az ember szerencsetlen, ha neki havi 2000 forint nehezseget okoz es nem ebben a szakmaban van a helye :)

ps: Nem ismerem az embert es nem akarom bantani, inkabb ugy erzem, hogy te dramatizalod tul a dolgokat.
  • hurkaur
    Szaros huszezer ft. Ne mar..
  • lordsithlord
    Induló cég, mond ez neked valamit...?
  • Papichulo
    "A win7 a leggagyibb ótvar tesco gépen is elfut ma már, ami igen messze van a 140 ezer forinttól. Még egy szar 80 ezres laptopon is elfut."

Akkor ismet:
    "Elore bocsajtom, hogy nem azonosulok Arrakistor velemenyevel, sot leginkabb elhatorolodok tole, de o IMHO azt fejtegette"

Amugy koszi az infot, de en ugy erzem, hogy nekem jobban bejonnek a UNIX rendszerek es ezert maradok az OSX-nel ;)
  • lordsithlord
    Nem csinál semmit rosszul, de mint frissen indult cég tulajdonosának, minden fillér számít.
  • lordsithlord
    Öreg, téged tényleg a fejedre ejthettek egykoron...

Az SG indulása óta fent vagyok a fórumon, ezidáig vagy 5x kellett megújítanom az acc-om, mert vagy inaktivitás vagy adatbázis vesztés miatt az acc eltűnt. De mióta fent vagyok, azóta vagy a sithlord, vagy a lordsithlord nevet viselem.

Ebből a 2 acc-ból te tuti nem kaptál Vista dícséretet, ugyanis én még a notimon is azzal kezdtem, hogy lecseréltem XP-re (1 hetem ment rá, mire minden drivert összeszedtem, de a VISTA-nál minden jobb volt) , majd amint kijött a Win7, az ment a gépemre. Vista körülbelül 1 hétig volt rajta, míg a drivereket összeszedtem. Azóta én Vista közelébe se megyek (legfeljebb ha az ügyfél gépén az van).

Szóval tőlem ugyan az életben nem kaptál Vista dicshimnuszt, ezt a több acc dolgot pedig kifejezetten kikérem magamnak.
  • [HUN]FaTaL
    A win7 a leggagyibb ótvar tesco gépen is elfut ma már, ami igen messze van a 140 ezer forinttól. Még egy szar 80 ezres laptopon is elfut.
  • narumon
    Node pont arról beszélünk, hogy nem fizetsz érte. Egyikért sem fizetsz.
  • narumon
    Miért is?
    http://store.apple.com/hu-smb/product/D6377ZM/A/os-x-mountain-lion-consumer-single?fnode=62&fs=m.productKind%3Dosx

Ez nem upgrade és megveheted nem kell hozzá semmivel sem rendelkezned.
  • hurkaur
    Hat mar ne is haragudjon, de ha nincs ennyi penze, akkor valamit nagyon rosszul csinal.
  • Tigristank
    Szerintem van. Nem mindegy, hogy valamiért fizetni kell, vagy pedig kiváltható az ára valami mással.
  • [HUN]FaTaL
    "Az OSX nem ingyenes, azt pénzért árulják. Igaz negyedannyiba kerül mint egy windows de megveheted jogtisztán és arra rakod rá amire akarod (amire tudod), de legális."

Dehogy kerül negyedannyiba. Az alapárát szintén a géppel fizeted, az upgrade kerül negyedannyiba, mint egy nem upgrade windows liszensz :D
  • Papichulo
    "Honnan a lótúróból szedsz ilyen hülyeséget, hogy egy Win7 vagy egy Win8 miatt 140ezerrel több egy gép??? "

Elore bocsajtom, hogy nem azonosulok Arrakistor velemenyevel, sot leginkabb elhatorolodok tole, de o IMHO azt fejtegette, hogy ennyivel dragab az a gep, ami normalisan tudja futattni a Win8-at. Magyarul a hardwareszukseglete penzben kifejezve, ennyivel tobb.

"Hogy csendesen megjegyezzem a dolgot, nekem konkrétan magyar programozó panaszkodott, mivel megbízásból Apple terméket kell fejlesztenie."

Tenyleg az a gondja egy Apple platformra fejleszto embernek, hogy evi $99-et ki kell fizetnie? Akkor hagyja abba a szakmat, ha nem tud havi plusz 2000 forintot kitermelni ezzel :)