345
  • Irasidus
    Valószínű? Miért valószínű? Csak?
  • Bannedusermail
    Én ezen már túl vagyok.
  • Bannedusermail
    A bomlás nem alkotóelemekre esést jelent, hanem átalakulást.
  • Irasidus
    Több kérdést is feltettem, egyre sem válaszoltál, csak siránkozol. Na látod ez tényleg nem téma, és ez nem más mint a vitatkozásból való kihátrálás. Senki nem foglakozott a te személyeddel, most sem érdekel a hattyú halála, csak a témában feltett kérdések, és válaszok, illetve a válaszok elkerülése. Terelsz még?
  • Bannedusermail
    Kérdezz meg egy nobel-díjas fizikust, hogy mit gondol erről, és hogy mi a tudomány álláspontja. Te a tudományt úgy véded, hogy nem ismered a jelenlegi álláspontját, és azzal vitatkozol, aki ismeri valamilyen, de nálad toronymagasan magasabb szinten, és el is fogadja azokat.
  • mizar1
    Egészen megnyugodhatsz abban, hogy a kvarkok is lebonthatók.

Köszönöm a tanítást egyébként. :-)
    De arra ne vegyél mérget, hogy fotonokat csereberélnek.
    Két részecske találkozásakor a hullámformák fölbomlanak és energetikai kérdés, hogy milyen hullámformák -azaz részecskék alakulnak ki, illetve milyen frekvencia terjed szét a térben.
  • Bannedusermail
    Mivel az erős, a gyenge, és az elektromágneses kölcsönhatást is részecskék közvetítik, és azok is fénysebességgel terjednek, valószínű, hogy a gravitáció sem másként működik.
  • mizar1
    Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem tudták megmérni.
    Viszont ez nem jelenti zat, hogy nincs.
    A Világmindenségben mindenek van kiterjedése.

Mivel az anyag lényege a mozgás és a kiterjedés.
    Ezek az anyagtól elvehetetlen tulajdonságok, ha már semmilyen tulajdonság nem marad a lebontás után, e kettő megmarad.
  • Bannedusermail
    Pontosabban pont akkorák, mint a húr, aminek a tulajdonsága az, hogy itt most egy neutrino van.
  • Irasidus
    WTF? A kettő még is hogyan következik egymásból?
  • Bannedusermail
    Mert nem témabeliek voltak a kérdéseid, hanem személyeskedések. Mit válaszoljak arra ötször, hogy a pixelen rugózol?
    Elég egyszer annyit, hogy szemléltető analógia.

Illetve az olyan jellegű kérdésekre, amikre válasz az, amire a kérdést feltetted, csak felesleges ismétlés lenne.

Egyébként itt ülök egy órája, és most értem utol a hsz-eket.
  • Bannedusermail
    Mivel fénysebességgel terjed azt is részecske közvetíti.
  • Irasidus
    A kvantumhabnak a húrelmélethez annyi köze van, mint a tojáshabnak. Ha másra gondoltál áruld el kérlek. Bár eddig egyetlen kérdésre sem válaszoltál, nyilván most sem fogsz. Kár. :(
  • Bannedusermail
    "A húrok és egy neutrino között több mint tíz nagyságrendnyi méretkülönbség van.
    Kb. annyi mint egy ember és egy galaxis között -de majd ennek utánaszámolok.
    Az anyag számtalan formát fölvehet e nagyságrendekben amelyről fogalmunk sincs."

A neutrinonak nincs kiterjedése.
  • Bannedusermail
    "Valóban nem üres, de az anyag definícióját a virtuális részekék alkotta kvantumhab már meríti ki,"

Azt vágod, hogy most azt állítod, amit az én előbb a húrelmélettel?
  • Bannedusermail
    "Üres tér biztosan nem fog rezegni például,"

Én is ezt mondom. Ha rezeg, akkor az ott anyag. Ha nem rezeg, akkor az anyag arrébb ment, és akkor az ott üres vákuum.
  • Bannedusermail
    "Ne hadoválj, hanem mutass egy mágneses erőteret anyagi forrás nélkül.
    Ami meg a vizsgáztatásomat illeti, többet tudnék mesélni neked a csillagokról és még sok egyébről mint képzeled."

Jó, akkor elmondom, hogy egy nobel-díjas fizikus szerint mi történik két részecske ütközésekor. Maradjunk annál az esetnél, hogy egyik részecske sem bomlik le, csak módosítják egymás útját. A két részecske közelít egymáshoz, és az egyikből kiválik egy kölcsönhatás részecske, történetesen egy foton, és energiát szállít el a részecskéből, így annak mozgási energiája megváltozik. Ez a foton elnyelődik a másik részecskében és energiát ad át a másik részecskének, amitől annak a mozgása is megváltozik, és a két elemi részecske soha nem ütközik a valóságban.

Valójában téves az a feltételezésed, hogy csak az anyag létezik, és az hat egymásra. Az igazság az, hogy csak az energia létezik, és annak egyik megnyilvánulása az anyag. Anyag még nem ért anyaghoz, amióta világ a világ.

Ha az ütközések megfelelő energiával rendelkeznek, akkor az elemi részecskék átalakulnak. Mégpedig olyan részecskékké, amik annak az energiaszintnek felelnek meg. Mondjuk két proton ütközésekor, mindegyik proton három kvarkból áll, és ezek a kvarkok már nem összetett részecskék, hanem elemiek, azaz oszthatatlanok, nem más részecskékből állnak, hanem nulla kiterjedésűek. Az ütközés során átalakulhatnak úgy, hogy nem lebomlanak a nem létező összetevőikre, hanem a részecskék összes tulajdonsága, mint töltés, nyugalmi tömeg, mozgási energia, spin összessége megegyezik az újonnan létrejövő részecskék összesített energiájával, töltésével, stb. Nem szétesnek, hanem megszűnnek létezuni, és helyettük más, de összesítve azonos kvantumösszegű részecskék teremtődnek. Mert az energiájuk átalakul más részecskékké. Nem az anyag a valóság, hanem az energia, és az anyag csak annak egy formája.
  • Irasidus
    A gravitáció esetében például nem így van, ott nincs közvetítő részecske. Sőt a leírása nem is igényli, bár próbálkoznak a gravitonnal, de ez nagyon hipotetikus valami, és egyelőre nincs ok felételezni sem. Persze ettől még lehet, de nem szükséges.
  • Tau Tang Wou
    Ugye érted, hogy megint a mellébeszélésed bizonyítása volt a hozzászólásom tárgya?

Mert, ha igen, akkor újfent mellébeszélsz.

Ha nem, akkor meg: Orvooost!!!
  • Tau Tang Wou
    "Kb. annyi mint egy ember és egy galaxis között -de majd ennek utánaszámolok."

Start menű, Kellékek, Számológép.

Beütni: 2(m)*10000000000 = 20000000000m =20 000 000km
    Kisebb, mint egy galaxis?
    Oh yeahhh!!!
  • Irasidus
    Valóban nem üres, de az anyag definícióját a virtuális részekék alkotta kvantumhab már meríti ki, mint ahogy a fény sem anyag, hiába részecske, és így tovább. Azt hiszem a te anyag fogalmad más mint a fizika anyag fogalma. Viszont most nem trollkodsz, hanem értelmesen vitázol ezt köszönöm! Tényleg.
  • mizar1
    Ha itt lennél, fejből órákig és nem csak a fúzióról, a Nap szerkezetéről, a belátható Világról, az élővilágról, bármiről, a divatot és a sportot kivéve.

De ott vagy és én nem fogok fölöslegesen olyasmit gépelni ami megtalálható a neten egy kattintással.
  • mizar1
    ...semmi akadályár nem látom, hogy 250 GeV-nél, 500 GeV-nél új hullámformákat -azaz részecskéket találnak.
    Lehet közöttük akár évmilliárdokig stabil is.
  • Tau Tang Wou
    "...tudnék mesélni neked a csillagokról és még sok egyébről..."

Pl most sem mondta senki, hogy a csillagokról mesélj, hanem a hidrogénfúzió folyamata volt a kérdés.
    Így szoktál mellébeszélni rendszeresen.
  • mizar1
    Irasidus már leírta neked, hogy a húrelmélet egy teória.
    Lehet benne valami, de nem mindegy, hogy egy matematikai modellt hogyan értelmezünk, annak milyen fizikai megfeleltetést adunk.
    Üres tér biztosan nem fog rezegni például, hiába olvastad ezt a Calabi-Yau terekről Brian Greene ismeretterjesztő munkájában.
    A valós Világ anyagi világ, üres terek nincsenek.

A húrok és egy neutrino között több mint tíz nagyságrendnyi méretkülönbség van.
    Kb. annyi mint egy ember és egy galaxis között -de majd ennek utánaszámolok.
    Az anyag számtalan formát fölvehet e nagyságrendekben amelyről fogalmunk sincs.
  • Bannedusermail
    Nem is sejted miért nem?
  • mizar1
    Ne hadoválj, hanem mutass egy mágneses erőteret anyagi forrás nélkül.
    Ami meg a vizsgáztatásomat illeti, többet tudnék mesélni neked a csillagokról és még sok egyébről mint képzeled.
  • Bannedusermail
    Jó, csak akkor most azt képzeld hozzá, hogy az anyag mentes üres tér a húr, amit te semminek gondolsz.
  • Bannedusermail
    Sőt valójában az anyag soha nem hat az anyagra, hanem minden esetben egy kölcsönhatás részecske keletkezik, és kilép az anyagból, és azt elnyeli a másik anyagi részecske. Hogy teljesen konkrét állítást fogalmazzak meg, az Univerzum teljes történetében eddig nem érintkezett anyagi részecske még egy másik anyagi részecskével.
  • mizar1
    Igaz, hogy én pontosan azt írtam, hogy anyagra csak anyagi képes hatni.

No de mi a mágneses erőtér forrása?
  • Bannedusermail
    Mágneses erőtér. Ez elég jó ellenpélda arra, hogy anyagra csak anyag hat.
  • Bannedusermail
    Tudsz valamit az elemi részecskékről? Hogyan csoportosítanád őket, mik a gluonok, a leptonok, hány fajtájuklt ismerjük, és mi történik két elmei részecske ütközésekor, és egy proton elemi részecske-e vagy összetett? Mi az energiatermelés folyamata egy csillagban, amikor héliumot termel. Csak így pár kérdés hirtelen.
  • mizar1
    Persze, hogy hallottam. először úgy ötven éve.
    Csakhogy a vákuum nem üres.
    Annyira, hogy nincs olyan pontja, ahol ne lenne valami.
    Nincs üres hely sehol.
    Nem az anyag van a térben, hanem anyag van, és az határozza meg a teret.
  • Irasidus
    NEM válaszolsz (sorry)
  • Irasidus
    Jó kérdés, miért válaszolsz a kérdésre?
  • Irasidus
    "Az alapnak anyagnak kell lennie, mert energiája csak valaminek lehet."

Kivéve amikor nem az anyagnak van energiája, kvintesszenciáról, vákuumenergiáról hallottál már (utóbbi nem az áltudományos vákuumenergia)?
  • mizar1
    Lehet így is, de a húr az anyag.
    Mert csak valami rezeghet.
  • mizar1
    Az én bizonyításom roppant egyszerű.
    Olyannyira, hogy jelen sem kell lennem.

Pofozz meg bármit a lakásodban és meglátod, hogy akkor odébb megy.
    Ne tégy semmit csak gondolj, gondolj, és nem fog odébb menni semmi.
    Mire fogsz következtetni ebből?
  • Bannedusermail
    Most beszélgetés folyik itt vagy acsarkodás?
  • Bannedusermail
    Én azt gondolom, hogy csak a húrok vannak, és semmi más, és a húrok kvantumtulajdonsága minden általunk észlelt részecske és energia, és kölcsönhatásrészecske.