75
-
#35 szálszakadás ellen.. azt gondolnám a táv-vezeték átmérője némileg más.. amúgy meg azok is el tudnak szakadni ha egy viharban valami eltalálja.. a táv-vezetékeken nyilván azért spórolnak a védelemmel, mert egyrészt ki tudják javítani relative gyorsan, másrészt nem mindegy mekkora tömeget kell lógatni, harmadrészt költségben sem mindegy hogy pár száz, ezer km hálózaton mennyi anyagot lehet megspórolni..
ezen a kiskocsin viszont a képen látható burkolatlan kábelek száma nem olyan jelentősen sok hogy ne lehetne védeni, viszont elég macerás reparálni ha valami nem várt viharban szállingózó kavicsok eltrafálják..
persze lehet, hogy ezek spéci kábelek
én géptervező cégnél dolgozok, és alapvetés hogy mindent ami sérülhet, burkolni kell.. a kábelek, elektronika, műszerek sérülékeny cuccok, ebből indultam ki -
Tau Tang Wou #34 A két szélmérőből egyik kifekvése még nem egy világkatasztrófa.
Most is jól tudják mérni a szelet, csak 180°-os irányból.
No meg, utánaküldenek egy erre a célra kifejlesztett speciális robotot, ami meg tudja hegeszteni ezt az elszakadt vezetéket.
Nem ócsó, de legalább lesz indok a következő marsutazáshoz... -
Irasidus #33 Mit kellene egy kábelen védeni? Nálunk a táv-vezetéken sincs vasbeton borítás. -
#32 mellesleg.. nem biztos hogy ennek a műszernek kellene nyitni csukni a fedelét.. én nem tudom.. de ha belegondolok hogy mennyibe kerül időben és pénzben míg oda eljut egy-egy ilyen cucc, nem biztos hogy ezen spórolnék -
#31 de a képeken az is látszik hoyg pl kábelek is burkolat nélkül mennek a tetején.. lehet hogy extraspéci elnyűhetetlen kábelek, de elsőre nekem ez tűnt fel -
#30 Látom sokan nem értik a helyzetet. Ha nekiállsz minden burkolgatni, akkor azt ki is kell nyitni. És, ha nen nyílik ki? A nyitáshoz kell valami szerkeszet, annak vezérlés, stb. Minek bevinni plusz hibaforrásokat? A létfontosságú és elsődleges dolgokat védik. A többit meg nem. -
#29 Engem azért meglep, hogy meg sem próbálták burkolni azokat az áramköröket. Elég fura gondolkodásra vall, hogy még egy sima műanyag házba sem rakták bele az áramköröket.
Úgy küldenek el egy több milliárd dolláros csúcstechnológiás tudományos szondát egy ismeretlen idegen bolygóra, hogy üzemkész állapotban füle-farka kilóg, mint C-3PO-nak, amikor Anakin még nem rakott rá külső burkolatot. -
#28 Halljuk, én nem ismerem, de bizots ütős lehet. :) -
#27 nem valószínű pont pár kevlár burkolat lenne a jelentős költségnövekedés egy másik bolygóig eljuttatott, 100kg híján 1tonnás, speckó műszerekkel telezsúfolt, több éves működésre tervezett félautomata kutatójármű esetében -
#26 Kit érdekel a szakítószilárdság? Nem puskagolyót kellett volna megállítania hanem pár apró kavicsot.
Arról már nem is beszélve, hogy a kevlár "kissé" megdobná a költségeket. -
Prof William #25 Biza. Aztán hip-hopp mire kettőt pislantunk már ki is tört az intergalaktikus háború. :) -
okosan gyerekek #24 mivel a szakító szilárdsága magasabb "egy szaros kis műanyagénál", így ugyanakkora szakítószilárdság eléréséhez kevesebb anyag is elegendő... ja, biztos! -
#23 Ja, biztos könnyebb, mint egy szaros kis műanyag burkolat... mert inkább az repedt volna meg, mint az áramköri panel. -
okosan gyerekek #22 a kevlár pont könnyű. -
#21 Kicsit ráwikizve én 400km/h-t találtam.
Azonban mivel a légkör nyomása a legmélyebb helyen kb 1/5-e annak, ami a MountEveresten van, így az kb tényleg annyinak felelhet meg itt a Földön, mint amit írtál, talán. Azért hozzátenném, hogy kb ilyen volt annak a szélnek a sebessége, ami pár éve aug 20-án Bp-n végigdöpört a tüzijáték idején.
Nos mégiscsak lehet, hogy le kellett volan ezt a cuccost burkolni rendesen. -
#20 Az meg milyen nevetséges lett volna, ha lefújják az egészet poliuretán habbal, mint valami űrszörny az 50-es évekből, vagy valami pezsgős fűrdőhabpartiscelebhétvégiwellneszfürdőből jött volna a szerkezet. Tök ciki. Akkor már szerintem is ez a csupasz megoldás az ami a legkevesebb erkölcsi veszteséggel jár.
Mutatja, hogy nem vagyunk az űrhajózásban túl erősek (ahogy már Gombabá is célzott rá), de lexarjuk!
:D -
#19 kicsit guglizva, korábbi mérések azt mutatták hogy nincs 120kmph nagyobb szél a marson..
azt gondolonám 70-80-100kmph szelek azért kisebb kavicsokat, kődarabokat is fel tudnak kapni, szal ezt a porral számolunk dolgot kevésbé tartanám szándékos tervezési szempontnak -
#18 Mer a páncélzat "félelmet kelt", főleg a kevlar, nodepláne a fémek. Angliában is betiltottáka könnyű láncingeket az iskolákban a fenti ok miatt.
Most képzeld el, hogy megyeget békésen a kuriószity és 1xcsak meglássák a benszülött ewokok. Nomármost milyen üzenetet hordozna számukra egy szénné páncélozot homokkúszó?!?! Naugye, lefosnák a bokájukat (már ha van nekik olyan)... -
#17 Senki nem kevlárt várt el, de kvázi csupaszon hagyni... hát izé -.- -
#16 [URL=http://www.sg.hu/cikkek/91220/curiosity_a_mars_kutatas_jovoje_a_tet]Megmondtam vagy megmondtam? #6[/URL]
"Tinman 2012. aug. 02. 12:20
Nem értem miért nincs komolyabb burkolata a cuccnak. Azt értem, hogy minden grammon spórolnak, de ez kissé csúnyán visszaüthet nem?"
Persze jött valami ostoba és kioktatott mindenkit arról, hogy a NASA mérnökei azok tévedhetetlenek.
Semmivel sem különbek, mint a MI MAGYAR mérnökeink... köhömm. -
#15 Publikus a kép, ahol a repedés látható? -
KopaszIsten #14 Hát jó nagy kitérővel. :D -
Zolly75 #13 Igen, ez kicsit emlékeztet a Moszkva-Pétervár expresszes viccre :) -
Wharyoo #12 "Néhány métert fogunk előre haladni, majd helyben teszünk egy 90 fokos fordulatot, és visszatérünk"
És ezt így hogy? :D -
Krumplipuska #11 Utólag megmondani hogy hogy kellett volna csinálni,na az nagyon könnyű,legalább is én úgy látom.
Az igazi tudást nem az utólagos okoskodás jellemzi.
Mond meg előre a történést,és te leszel a faszagyerek :D
-
gombabácsi #10 A világ leggazdagabb állama, a történelem leggazdagabb periódusában (olaj...) egy pici szondát küldött a Marsra.
Az emberiség meghodicsa a zürt. -
#9 Az volt az epic fail, amikor az orosz Fobosz szondák 1988-ban szoftver hiba miatt bebuktak.
Egy ilyen kis szenzorocska meghibásodását az oroszok anno be sem jelentették volna.
;) -
mrzool #8 Ha ezen fog elbukni ez a projekt, akkor az hatalmas FAIL.
Már hogy bukna el? Sok-sok műszer közül az egyik készülék egyik eleme (mégcsak nem is a teljes műszeregység!) hibás. Na puff, a többi 99.99% meg működik, tényleg hatalmas FAIL.:))))))) -
#7 "Az orosz eszköz kulcsa egy földi olajkutatásoknál is használt technika, amit más bolygókon még soha nem alkalmaztak."
Kell, hogy legyen ott olaj, szerintem!
No meg az olajkitermelést akadályozó, más vallású, szélsőséges fegyveres csoportok is.
:D -
blitzkrieg1 #6 Valoszinuleg nem lehetett lefedni utesallo anyagokkal, mert akkor nem tudott volna merni. Ezen a kis hiban nem fog mulni a projekt sikere. -
hkoDAVID #5 Ezek most vagy minket néznek hülyének, vagy ők voltak azok, de nagyon. Ez a hiba nevetséges. Elnézve egy kisebb vezetéket is igazán nem nehéz elérni, hogy kibírjon egy max 3 centis kavics odacsapódását. Elvégre fémről beszélünk, amit jó esetben egy keményebb műanyag burkolat is körbevesz. Több száz ember több száz virtuális leszállás (na meg a korábbi sikeres egységek) után kétlem, hogy ezt ne vette volna számításba. Mintha először tennénk ki a lábunkat az űrbe... Ha ezen fog elbukni ez a projekt, akkor az hatalmas FAIL. -
TokraFan #4 Ezt nem tartom valószínűnek, mivel rendelkezünk olyan anyagokkal melyek viszonylag nagy ütésállóság mellett, rendkívül kis tömeggel rendelkeznek. Az érintett terület -a védendő szenzor- egyébként is kicsi. Mindenképp jobb lett volna bármilyen pehelykönnyáű anyag alkalmazása, a semminél. Persze innen könnyű okoskodni, nem voltunk ott a fejlesztésnél, talán más oka volt, hogy nem került rá védelem. -
#3 Gondolom a sulycsokkentes miatt nem tettek mindwnre vedo burkolatot. -
kvp #2 Nem volt beterveze az, hogy ekkora port ver fel. Az utazas soran meg vegig be volt csomagolva az egesz jarmu. Arra gondoltak, hogy a marsi legkorben csak por van, az meg nem art a robotnak. Egy ilyen hiba jott elo anno az egyik lunohod-nal, ott egy krater falrol ment por a jarmube, amitol elromlott a hutes es napfelkelte utan megsult. Most csak egy ko, egy szenzort tort ossze, amire elfelejtettek takarolapot rakni. (a kamerakon volt) Remelhetoleg a meghajtas nem serult, az ugyanis meg egy relative erzekeny pontja. -
#1 mondjuk azt már az első képeket nézve sem értettem, hogy miért nem burkolat alá raknak pl kábeleket, sérülékeny áramköröket??