Kis hibával folyik a marsjáró felkészülése

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Azért van még pár jó magyar sci-fi, pl. az Ogg második bolygója és a Távoli tûz is letehetetlen.

Jav2: **Jean-Pierre** Changeux. A matematikáról írt véleménye Allégre, Claude: "Bevezetés a természettörténetbe" c. könyvében olvasható magyarul. Ez nincs meg online, de egy hasonló témájú cikk itt igen. A Kazohinia meg a Faremido is feszeget hasonló témákat. Remélhetõleg lesz lehetõségünk ezt a gyakorlatban is tesztelni (ha nem is a Marson).
Bocsánat, persze nem "Capillaria", hanem "Faremido".
Köszönöm, hogy szóltál, jobban kidomborítottam az angol Wikipedia "Capillaria" cikkében a szatirikus-társadalomkritikai jellemzést.

A társadalmi bajok többsége strukturális jellegû, ilyen szempontból a két regény naivnak is lehetne nevezhetõ, de szerintem a két mûnek azért mégis van fontos és ma is idõszerû tartalma. Nem tudjuk, vannak-e lények, akik nálunk ,,közvetlenebbül'' is képesek érzékelni a természet törvényszerûségeit és mintázatait. Az embernél a matematika az elme csúcsra járatásával valósul meg: a beszéd és a látás képességeit járatjuk csúcsra. Nem tudjuk, hogy valójában nem emberspecifikus-e az, amit mi matematikaélményként élünk meg. Nem biztos, hogy fel tudjuk használni a földönkívüli intelligenciákkal való kommunikációban a matematika ,,univerzalitását''. Nemcsak a matematikafilozófián belül jelentek meg ,,antiplatonista'' megközelítések, de Pierre Changeux neurobiológus is írt errõl.

A Capillaria-ban nagyon erõs a természettörvények **élményének**, átélésének leírása, tulajdonképpen engem ez mostanában jobban megragadott benne, mint a társadalomkritikai részek.
Azért az borzasztóan távol áll a scifitõl. Maradjunk annyiban, hogy filozófia/társadalomkritika. Én mondjuk rövidebben is leírtam volna azt az egy gondolatot, hogy az emberek azért ártanak egymásnak / viselkednek nemracionálisan, mert beteg az agyuk.
( Ráadásul az egész szemlélet elavult, feltalálták azóta a játékelméletet )

Kérlek adj zöld plecsnit! Kösz

Szívesen. Magyar scifi-közeli mûfajból a Kazohinia tetszett a legjobban, és a valamelyest rokon, de rövidebb Faremido (Szathmári maga mondta, hogy rokon a téma). Érdekes, ezek angolul is ismertek lettek valamelyest. A spirituálisabb scifik nem jöttek annyira be nekem, viszont ezek a furcsa holisztikus-racionalitást feldolgozó scifik tetszettek (a nyolcvanas évek végén találkoztam velük).

Köszi! Akkor ezért nem találtam angol nyelvû változatot sem.

Keresgélnek utánuk, de marha nehéz megtalálni õket, hiszen akármennyire is halottnak tûnik a Mars, vannak aktív felszíni folyamatok (évszakok változása -> jégtakaró, szélviharok). Kicsit részletesebben errõl itt:

Discouraging the search for Mars Polar Lander

MuchACHO79
Engem feledtébb érdekelne, hogy vajon a sok sok póruljárt mars misszió tönkrement szondái milyen állapotban vannak a mars felszinén. Azokat nem látogatják meg?
<#alien2>

---------------------------- :-/

ez a bibliográfia könyvtár viszont megérné, hogy tovább legyen folytatva ( akár közösségi alapokon )

Kedves Kukacos és Lamda5,

Az egyik Galaktikában olvastam én is.

Gödri Botond: A jógi
Ez engem is érdekelne...
A tervezés és kivitelezés témáról meg annyit, hogy nem mindíg a logikus megoldás kerül elõtérbe, hanem a tekintély elvûség...

...Szürkék vagyunk! Félúton állunk a fény és az árnyék között...

Volt egy sci-fi novella valahol, ahol egy idegen bolygóra leszálló robot vagy valami hasonlónak nem jön le a lencsevédõ a kamerájáról.

Az ideges tudósok szórakoztatni kezdik egymást történetekkel. Az egyik elmeséli, hogy járt keleten, ahol látott egyszer egy béna szerzetest egy oszlop tetején, fülig szarban, akit amikor nyomoráról kérdezte, titokzatosan válaszol. A tudósok elmennek, és az egyik kamerán megjelenik egy csupasz öregember hosszú szakállal, aki odaügyetlenkedik a szondához, lefeszegeti a lencsevédõt, és eltûnik.

Nem emlékszik valaki, honnan van a sztori, ki írta és mi a címe?

shamanist
köszönöm.
visszahoztatok az erõ sötét oldaláról

A magyarázat egyszerû: az SG által idetett kép inkább egy mûvészi, mintsem tudományos montázs, ez egybõl látszik a szépia színeken és az árboc kitakarásán. Valószínûleg ez volt az eredetije, csak valamiért a forrásfeltüntetés lemaradt a cikkbõl:

http://www.360cities.net/image/curiosity-rover-martian-solar-day-2#147.50,21.20,59.0

Ha "hivatalos" képekre vágysz, akkor vagy te rakod össze magadnak a nyers képekbõl:

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/

vagy megelégedsz a NASA verzióival:

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=4472
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=4471

Vagy ellátogatsz olyan külföldi fórumokra (pl. unmannedspaceflight), ahol a rajongók maguk állítják össze a panorámákát (a NASA PR gépezetéhez képest nyilván gyorsabban, a minõség pedig hullámzó😊))

norbre
amúgy ha jól látom, a kamerát tartó állvány eltolva is van a jármû becsatlakozó oszlopának tengelyéhez képest.. így körbefordulva, simán csinál olyan képeket amiket összeillesztve, maga az állvány kitakarható egyéb részletekkel

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

norbre
khm.. ha megnézel bármilyen 360 körpanorámát, azokban sem látod az állványt..

némi ezzel kapcsolatos okfejtésrõl itt (#25041-#25044):
Fotóink

bár ez esetben az utólagos retusálás lehetõségére tippelnék..

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
attól hogy nem értünk valamit még nem biztos hogy hazudnak 😉

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

shamanist
engem még mindig az egyes kép izgat...

ha ennek nincs köze a marsjáró valós idejõ küldetéséhez akkor miért nem lehet odaírni: illusztracio
teljesen kiakaszt hogy a marsjáró felülrõl van fényképezve és be van li kelve a cikkhez. mit hihetek ilyenkor?
1. a kép nem a Marson készült hanem mûteremben és azért nem látszik a kamera tartó állványa
2. a kép a Marson készült csak ügyesen kieszedték belõle az állványt. de ha már hozzányultak akkor az egész project is ku van cicomázva. sõtt! talán csak egy sivatagba rakták le a gépet és megy a porhintés meg a fotósopp.
3. a képnek nincs köze a valós küldetéshez és csak be lett ide szerkesztve mert szép és emeli a cikk látványát

nincs több ötletem!
mé kell engem a konteósok közé kényszeríteni?
;-)

nem akarnak szakadárokat, mint a britek! 😉
mert a Föld picike, mi meg sokan vagyunk. A lényeg az lenne, hogy minél több lélek éljen, minél több mûvészetet és tudományt alkossanak. Ehhez elengedhetetlen a Naprendszer, a Galaxis, a világegyetem kolonizálása.

Minek? Ha embert küldenek oda, akkor csak azzal tudna foglalkozni, hogy minél késõbb dögöljön meg. Sokkal több gyakorlati haszna van egy ilyen önkáró okosrobotnak.
embert. sokat. növényt, oxigént. kolonizációt. szunyogot nem.

Mégis mit vártál? Oda küldenek három csillagrombolót, három birodalmi rohamosztagos hadosztállyal, 15 TIE-fighter ezreddel, létrehoznak egy bányakolóniát, és a kitermelt nyersanyagokból felépítik a harmadik halálcsillagot?

Tényleg, mi a francot kellett volna odaküldeni szerinted?
item
Azért látszik,hogy elég sokat fejlõdött a képalkotási/rögzítési technológia az évtizedek során. Egy több száz millió km-re lévõ automata gép által készített fotó olyan,mint,ha itt lenne kint a kertben. Bámulatos. Le a kalappal az ember által megtervezett,kifejlesztett és alkalmazott technológiák elõtt. <#worship>

Nemrég azon gondolkodtam,hogy pl 150 év alatt mekkora fejlõdésen ment át az emberiség. Csak gondoljatok bele,hogy 150-éve többségében lovaskocsik jártak meg rendes utak sem voltak. Amit most lehetetlennek gondolunk,az 150 év múlva megszokott dolog lesz,ebben biztos vagyok. Bámulatos,hogy hogyan fejlõdik az emberiség,még ha több generációnak is kell váltania egymást.

3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582097494459230781640628620899862803482534211706798214808651328230664709384460955....

Hát igen, ilyen az mikor a tolatást valaki rosszul fordítja…
De látom, hogy a cikkíró a kiegészítésében is ragaszkodik ehhez és mindenképpen vissza a akarja küldeni a kispajtást a kezdõpozícióba. 😊
Imremagdi
Publikus a kép, ahol a repedés, sérülés látható?

http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1

shamanist
na ja. nem látom én sem azt a felfüggesztést amin a kamera van. talán egy katonai drón?

ha meg a hátsó szelet akarják mérni, csinálnak egy hátra arcot.

90fokban :-D

norbre
gondolom az eddig jól bevált 360 panoráma eljárások egyikével

Nekem azt magyarázza el valaki, hogy tud önmagáról ilyen képet csinálni mint az elsõ képen vagy mint ezen a panoráma képen.

norbre
btw.. ha 180°fordulna, akkor nem az eredeti helyzetében lenne, hanem pont fordítva

norbre
"Néhány métert fogunk elõre haladni, majd helyben teszünk egy 90 fokos fordulatot, és visszatérünk"

gondolom tett egy 90° fordulatot helyben, aztán visszafelé is (-90°), az eredeti helyzetébe..

MuchACHO79
Nem azért, hogy az okosokkal kötekedjek, de ha helyben 90 fokos fordulatot tesznek akkor nem értem hogy kerül vissza a marsjáró oda ahol volt. Nem inkább 180?

Ezekkel a szögekkel mindig csak a gond van. "eddig hülye voltam, de ma tettem egy 360 fokos fordulatot"

---------------------------- :-/

Vagy csak egy marslakó kicsuzlizta! :-))

http://vakond.hu/

"Elvégre fémrõl beszélünk, amit jó esetben egy keményebb mûanyag burkolat is körbevesz."

igen, - 60 fokon ezek az anyagok furán tudnak viselkedni. ;-)

http://vakond.hu/

Ez valami szupertitkos teleportációs technika burkolt bejelentése lehet... Nemsokára küldik a CsK-1-et.

Egyébként meg nem a külsõ vezetékek közül sérült meg, hanem magában a szenzorban valami.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

#12 -bõl találd ki

Ha a hozzád hasonlókon múlna, akkor mai napig a sötét középkori rémálomban imádná az emberiság a "lapos" földet.
Nyugalom, meg fogjuk hódítani az ûrt! Csak idõ -és dogmák helyett értelmes gondolatok- kérdése!
Omega
Elõször én is a kábelekre figyeltem fel, aztán meg arra, hogy ezek biztosan olyan kábelek, amik sokmindent kibírnak, de nem is történik velük sokminden. Nehéz lett volna a házon belül vezetni mindent?

norbre
szálszakadás ellen.. azt gondolnám a táv-vezeték átmérõje némileg más.. amúgy meg azok is el tudnak szakadni ha egy viharban valami eltalálja.. a táv-vezetékeken nyilván azért spórolnak a védelemmel, mert egyrészt ki tudják javítani relative gyorsan, másrészt nem mindegy mekkora tömeget kell lógatni, harmadrészt költségben sem mindegy hogy pár száz, ezer km hálózaton mennyi anyagot lehet megspórolni..
ezen a kiskocsin viszont a képen látható burkolatlan kábelek száma nem olyan jelentõsen sok hogy ne lehetne védeni, viszont elég macerás reparálni ha valami nem várt viharban szállingózó kavicsok eltrafálják..
persze lehet, hogy ezek spéci kábelek

én géptervezõ cégnél dolgozok, és alapvetés hogy mindent ami sérülhet, burkolni kell.. a kábelek, elektronika, mûszerek sérülékeny cuccok, ebbõl indultam ki

A két szélmérõbõl egyik kifekvése még nem egy világkatasztrófa.
Most is jól tudják mérni a szelet, csak 180°-os irányból. <#nevetes1>

No meg, utánaküldenek egy erre a célra kifejlesztett speciális robotot, ami meg tudja hegeszteni ezt az elszakadt vezetéket. <#idiota>

Nem ócsó, de legalább lesz indok a következõ marsutazáshoz...<#lama>

Mit kellene egy kábelen védeni? Nálunk a táv-vezetéken sincs vasbeton borítás.

norbre
mellesleg.. nem biztos hogy ennek a mûszernek kellene nyitni csukni a fedelét.. én nem tudom.. de ha belegondolok hogy mennyibe kerül idõben és pénzben míg oda eljut egy-egy ilyen cucc, nem biztos hogy ezen spórolnék

norbre
de a képeken az is látszik hoyg pl kábelek is burkolat nélkül mennek a tetején.. lehet hogy extraspéci elnyûhetetlen kábelek, de elsõre nekem ez tûnt fel

Molnibalage
Látom sokan nem értik a helyzetet. Ha nekiállsz minden burkolgatni, akkor azt ki is kell nyitni. És, ha nen nyílik ki? A nyitáshoz kell valami szerkeszet, annak vezérlés, stb. Minek bevinni plusz hibaforrásokat? A létfontosságú és elsõdleges dolgokat védik. A többit meg nem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

wraithLord
Engem azért meglep, hogy meg sem próbálták burkolni azokat az áramköröket. Elég fura gondolkodásra vall, hogy még egy sima mûanyag házba sem rakták bele az áramköröket.
Úgy küldenek el egy több milliárd dolláros csúcstechnológiás tudományos szondát egy ismeretlen idegen bolygóra, hogy üzemkész állapotban füle-farka kilóg, mint C-3PO-nak, amikor Anakin még nem rakott rá külsõ burkolatot.
Molnibalage
Halljuk, én nem ismerem, de bizots ütõs lehet. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

norbre
nem valószínû pont pár kevlár burkolat lenne a jelentõs költségnövekedés egy másik bolygóig eljuttatott, 100kg híján 1tonnás, speckó mûszerekkel telezsúfolt, több éves mûködésre tervezett félautomata kutatójármû esetében

Tinman
Kit érdekel a szakítószilárdság? Nem puskagolyót kellett volna megállítania hanem pár apró kavicsot.

Arról már nem is beszélve, hogy a kevlár "kissé" megdobná a költségeket.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Oldal 1 / 2Következő →