10049
Europa Universalis IV
  • Timakrisz
    Oké, de eddig volt kelet rómi birodalom, ugye bizánccal igazából, egy kötelező hiánypótlás volt ez... sőt igazából egyik alap achinak kellett volna lennie.
  • Chris
    Majd most meg fogja remélhetőleg, mert teljesen átalakítják a spionkodásos részt.

Restore Roman Empire igenis nagy kaland, de nem a nehézsége miatt, hanem azért, mert szereted a történelmet. :)
  • Lysandus
    Amióta többsége ideához kötött nem nagyon éri meg a spionkodás. (Vannak fontosabb ideák is.)
  • Timakrisz
    Ebből az tetszik, hogy végre lesz értelme az espionage missionoknek. Restore Roman EMpire nem nagy kaland.
  • Chris
    Ezzel meg is van a következő célom, a Római Birodalom újraalapítása. :D
  • Chris
    BREAKING NEWS, a jövő héten megjelenő kiegészítővel kapcsolatban:

"Going hand-in-hand with one of these achievements, we have added one of the longest requested formable nations: The Roman Empire."

New Achievements:

Mare Nostrum: Restore the Roman Empire and own the entire Mediterranean and Black Sea coast lines.

Kuban Cigars: As Kuba, own or have a subject own Havana and be the world’s leading producer of Tobacco.

Kushite Restoration: As a Nubian culture nation, own the entire Egyptian region as core provinces.

The Fezzan Corridors: As Fezzan, control at least 90% of the trade power in Tunis, Katsina, Safi and Timbuktu.

Victorian Three: As Basoga, Buganda or Karagwe, reach administrative, diplomatic and military technology level 32.

The Animal Kingdom: As Manipur, unite the Bengal region and convert it to Animism.

Golden Horn: As a Somali nation, fully own the Horn of Africa region and have a monthly gold income of at least 50 ducats.

Kinslayer: As Tver, Yaroslavl, Ryazan or Odoyev, eliminate all other Rurikovich nations without changing your ruling dynasty.

Choson One: As Korea, own or have a subject own all Shinto, Confucian and Buddhist provinces in the world.

Sailor Mon: As Pegu, have at least 100,000 sailors.
    The White Company: Hire your army out to both sides in a war and fight in a battle against your former employer.

Networking: Have 100 point spy networks in 3 rival nations.

Time Bandit: Successfully steal a map from another nation.

With a little help..: As Ragusa, lead a Trade League of at least 5 nations and guarantee the Ottomans’ independence

Just Resting In My Account: Corrupt the officials in a rival country
    Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.03.31. 13:09:37
  • Chris
    Nagyon egyszerűen meg lehet ezt oldalni.
    Törökökön support rebels, minimum kontríbúcióval támogatod az orthodox rebel-eket, akik ennek következtében bekékülnek és 1 hónap elteltével visszasétálnak a törökökhöz, ami után vissza is hívhatod a diplomatát.

• Timakrisz
    És mi lenne ha elfogadnád a követeléseikeT? Mármint a lázadóknak.
  • sadface #6792
    A probléma, hogy én se miután átjött és kiwipeolta a seregem. Nálam áll baszki, amikor az ő felkelője. Egy tökéletes bizánc start oda.
  • Timakrisz
    Az neked jó lesz, főleg amíg nem tudja leverni.
  • kissssss
    cumi...
  • sadface #6789
    Ez is banyek annyira atomszívás, kapásból álomstartom van, erre a törökéknél lespawnol egy 28k orthodox rebel stack ami nyilván átjön hozzám és semmit se tudok vele kezdeni az égvilágon...
  • sadface #6788
    Mi a holyfuck? :DD

• EM64T
    Kb. annyit buktam most, bár annyiért nem vártam volna egy hetet...
  • Timakrisz
    Kicsit tényleg elkapkodtad, 1 hét múlva kb 3ezret spóroltál volna, új kiegnél esik az uccsó dlc (cossacks) ára
  • EM64T
    Ó, ez nem igaz, addig szerencsétlenkedtem, meg kapkodtam, hogy elszalasztottam a 20% kedvezményt! Hogy ilyen szerencsétlen csak én lehetek! :( Pár napig nem fog aludni hagyni ez a dolog. Így majd 17 ezerért jutottam hozzá az EU4-hez, és a hat nagy (plusz pár kisebb) DLC-hez. Persze Steamhez képest így is röhelyes ár, de akkor is... :(
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.03.30. 19:40:18
  • Timakrisz
    Jaa télleg :) de velük érdemes a nomádok közül... persze okosan
  • jocika
    Köszönöm mindenkinek, akkor kezdek Kasztíliával.
  • jocika
    Persze, gond nélkül ment mindig.
  • hitman1028
    timurid sztem nomad xd
  • hitman1028
    állni egy helybe,abba mi a poén
  • pretorius07
    Elsőre pont,hogy terjeszkedőset kell szerintem... Had tapasztalja meg,milyen békét lehet még lenyomni a többiek torkán. Ajánlatos békék előtt menteni,és akkor visszatölthető,ha nagyon túlvállalta magát az ember:)
  • Timakrisz
    hát azt nem is ajánlottam, de szerinttem a minggel el lehet lenni, ha nem terjeszkedő taktikát választasz
  • hitman1028
    én először nomádot se ajánlanék kezdőknek,mert ott figyelni kell a horda unityre
  • hitman1028
    minggel szörnyű játszani,nem ajánlom xd
  • Timakrisz
    Greengamingről én már többet is vettem gond nem volt.
  • EM64T
    Ahh, kínlódok a rendeléssel, a hülye bankkártyás fizetéshez egy sms-t kéne, hogy kapjak, ami az istennek nem jün meg. Pedig Steammel kismillió játékot vettem már, ott nem kellett ilyen. Neked zökkenőmentesen ment?
  • Timakrisz
    Kicsivel tényleg akkor menj, ha már az alapdolgok kisujjból mennek. Alapban deficites egyenleggel indulnak, ezt ha háborúzol nem könnyű szinten tartani. Nem ismered az "érdekszférákat", kicsivel nehezen találsz magadnak szövit aki megvéd a többitől (az elején).
    Naggyal azért jó:
    -alapban +6-12 gold / hó a bevétel
    -van sereg, könnyen találsz szövetséget magadnak (ráadásul, hozzád hasonlóan erőset), nem kötnek beléd olyan könnyen
    -szépen nyugisan megtanulható a játék, ha nem esztelenül (vagy eszetlenül) háborúzol akkor nem kell félni a koalícióktól,
    -tengerpartival szépen megtanulhatod a kolonizálást és következményeit
    -biztosan lesz kereskedelmi node-d vagyis tudsz kísérletezgetni azzal, mikor collectelsz és mikor transferelsz trade powert (látod melyik éri meg)
    -kis országok akiknek nincs erős szövetségese elleni háborúban rájössz a harcrendszer alapjaira
    -rájössz a tengeri harc alapjaira

alap kezdőnek: Ottomán, Portugál, Castile, Poland, Ming
    Kicsit haladóbbnak Francia, Angol, Moszkva, Timurid, Ausztria, Bohémia, Aragon,

Az indiánok/afrikai népek már haladóbb játéktudást feltételez, ha élvezni is akarod abirodalom építkezést.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.30. 17:17:11
  • Chris
    A kérdéseid alapján igazából úgy látom, hogy a többiek tanácsai kicsit túl koraiak még, neked egyelőre az alapvető játékmechanikai dolgokat és összefüggéseket kell tisztába tenned.
    Javaslom nézd át az EU4 wikijét, hogy megértsd a trade mechanikáját. Dióhéjban:
    - Nagy trade node-okat látsz ha trade nézetbe kapcsolsz, ezek a nagy egyszínű területek, amikhez merchantot tudsz rendelni.
    - Minden egyes province-nek van saját trade powere, de vannak egyenlőbbek az egyenlőbbeknél, ezek az ikonokkal jelölt területek, amik több trade powert adnak ha birtoklod őket, ilyenek az "important center of trade" és a folyótorkolatok "estuary".
    - Trade node-on látsz egy %-os értéket, ez az össz trade powered az adott nodeban, ami az ottani befolyásodat jelzi. Ezt a befolyást kétféleképpen használhatod, vagy a trade utak mentén továbbtolod a pénzt, vagy kiveszed, ezt tudod meghatározni a merchantnak.
    - Az a trade node, amiben a main trade port (ami kezdéskor mindig a fővárosod területe) van, mindig kivesz, még akkor is ha nincs merchant benne.

Ergo mi a lényeg?
    - legyen minél nagyobb trade powered mindenhol (fenti trade központok birtoklása, ezekben marketplace építése, light ship flotta "protect trade"-re állítása, stb.)
    - optimális esetben olyan trade nodeban van a main trade portod, amiből nincs kiáramló kereskedelmi útvonal és emellett óriási az össz trade powered
    - minden merchant a fenti trade nodeba csatornázza a tradet, és ahonnan csatornázza, ott is legyenek nagyok az össz trade powerek

Olvass utána, értsd meg a dolgokat magadtól, mert az alap kérdésekre nem fogunk tudni mindig kimerítő választ adni, mert egyszerűen túl komplex.
  • sadface #6771
    Itt.

Én az Art of War és a Common Senset melegen ajánlom. Ezek tudtommal must have, annyira jók.
  • hitman1028
    castile
  • jocika
    Melyik spanyolt?
  • hitman1028
    nem,kezdésnek franciát,spanyolt v angliát javasolnám,ahol be lehet tanulni a dolgokat,kicsikkel mindig a túlélés a cél
  • jocika
    Gondoltam könnyebb menedzselni egy kisebbet.
  • hitman1028
    hát először biztos valami naggyal kezdenék
  • jocika
    Jobb oldalon írják, most 20% kedvezmény van április 4, 16 óráig. egyszer tudod felhasználni, és végéből vonja le. Régen vocher volt kiírva.
  • EM64T
    Azt nem vágom mi...
  • jocika
    Igen, rendszeresen igénybe veszem vásárlásra. És a vocher-t se felejtsd el...
  • EM64T
    Baszki... ezen a greengaming.com oldalon az alapjáték plusz Common Sense, El Dorado, Art of War, Res Publica, Wealth of Nations és Conquest of Paradise DLC-k 14 ezer alatt vannak... Van valakinek tapasztalata ezzel az oldallal kapcsolatban? Illetve ki milyen DLC-ket ajánl?
  • jocika
    Az egyik fórumtag bejegyzése megtetszett, így a rodoszi lovagokkal. Kicsik, gondoltam tanulónak jó lesz. Aztán, megyek a törökkel, aztán léphetek majd feljebb.