10049
Europa Universalis IV
  • hitman1028
    ha részekre lehet osztani,
  • EM64T
    A béketárgyalásoknál nincs vassal opció :/ Hogy érted hogy szedjem szét őket?
  • EM64T
    Igen, kezdem már kapiskálni, eléggé összetett. Rngeteget jelent itt például egy szövetség, nem úgy mint a TW-ben -- itt egyik játékom alkalmával betámadott egy állam 20 ezres sereggel, nekem volt 9 ezres, végem lett volna, ha nem siet a segítségemre Csehország és Magyarország, visszavervén az első támadást :) (Más kérdést, hogy a háborút végül elvesztettem.)
  • Ntj
    Azt mondjuk én se szeretem, hogy nagyon a kockán múlik a csata... Persze abban is csal a gép, tehát tényleg nem könnyű így.. :D Egyébként valaki próbálta már, hogy mi lesz akkor, ha states limit fölé megy? Nem engedi, hogy a terrorityből states-et csinálj? Vagy valami büntetéssel jár? Illetve, később a states limit miként növelhető?
  • hitman1028
    itt már mindenki mindenkivel lehet szövibe
  • Lysandus
    Melyik verzió?

Nekem magyarokkal 1.5-ben volt az, hogy a lengyel mindig riválisként kezdett. (1.4-ben nem, osztrák-lengyel - aki hozta a litvánokat - szövetséggel kezdtem el visszaszorítani a törököt). 1.6-ban viszont megint egyik kezdésnél sem voltak a lengyelek riválisok.

És ha már 1.6: nem lehet belépni a HRÉ-be úgy mint régen. Hiába engedem el vazallusként Erdélyt és Horvátországot, és hiába adogatom nekik a tartományokat, nem enged be, mert túl nagy vagyok.
  • pretorius07
    Akkor marad a te nullásokat dobtál,ő meg kilenceseket. Vagy a seregösszetételnél ő kevesebb lukat hagyott...
  • Chris
    Na ezt ki is hagytam, a military tech is ugyanaz a szint volt minden esetben.
  • pretorius07
    Akkor maost tanultam valamit:)
    Köszi,ezt ki is használom a mostani játékomban. Japánnak nem sok szomszédja van:)

Egyébként a csalással kapcsolatban. Sokszor nem értem én sem,mikor hogyan számol a csatákban. Legutóbb franciákkal nagyon hozzászoktam a jóhoz,ott simán lehetett a kétszer akkora seregeket alázni,persze ott a morál mindent visz. De ott is volt,hogy kikaptam egy kisebb haderő ellen,pedig jobb tábornokom volt,nem nagyon dobtam kicsiket sem. És csak egy minusz volt folyóátkelés miatt.
    Nekem az egyetlen nagyon nem tetszik dolog,hogy a csatákban a szerencsének igen nagy szerepe van a dobásoknál. A szövetségi rendszerek változékonysága szerintem jó,mert így lehet minden játék más.
  • hitman1028
    nyilván magasabb volt a szintje,teutonokkal voltam én is megvertem a kétsszer nagyobb orosz sereget
  • hitman1028
    csehekkel játszom,magyarok szövetségesi aragonok,lengyelek ellen nem jöttek segíteni,de persze ellenem jöttek xd
  • Chris
    Igen, sajnos nagyon sok mindenben csal a játék, máshogy sajnos nem tud kihívást jelenteni az AI.
    A lengyel játékomban, amit pár napja kezdtem pl. 10-es teuton sereg megverte a 22-es seregemet, pedig direkt néztem, se morálban, se general módosítókban, se discipline-ben nem volt jobb... csak... egyszerűen megverte és kész.
    A török mindig ugyanezt csinálja, háborúban áll mással, van mondjuk egy 30-as forcelimitje, 10k manpower, a 20k-s seregével az én 40k-s lengyel/litván seregemet SIMÁN megveri, de ha nagy áldozatok árán vmi csoda folytán megverem, akkor a megmenekülő 10k-s serege néhány napon belül 35k-s seregként tér vissza. Tessék, próbáld meg élvezni így a játékot.

Tegnap az baszott fel végérvényesen, hogy ha van 3 vazallusom, abból az egyetlen 50% liberty desire felettit elkezd támogatni support independence-szel a gép, akkor mindhárom instant 100% liberty desire-re vált... Bizánc annektálása így állt meg 90%-on (kb. 1000 dip pontba került addig), majd mindannyian hadat üzentek a következő napon. Kuka. De hogy ennek milyen logikai alapja van, azt nem értem.
  • Chris
    Ez így nem teljesen igaz, ugyanis nem kell azonos tengeri blokkban lennie két területnek ahhoz, hogy core-osítani tudj, hanem colony range-en belül kell lennie, az a core-osítás range-e is.
    Itt szerintem az lehet, hogy Brandenburgnak alapból nincs tengerpartja (Pomeránia miatt), így se tengeri, se földi kapcsolat nincs, max csak Neumark-ot tudod elvenni.
  • winterpeti
    Szevasz, olvastam hogy total warból jöttél át, annak idején én is. Szóval itt másképp van nagyon sok minden attól, hogy egy tartományt elfoglalsz nem űződ ki az őt élő embereket és nem változik át a kultúrájuk a tiedre, ahhoz idő kell és dipo pont, sztem ebből a szempontból nagyon kidolgozott a játék. A területek amiket corosítanál annak valamilyen kapcsolatba kell lennie veled. Olyan nincs mint a total warba, hogy elfoglalsz egy tök messzi lévő várost és akkor az a tied és ez logikus is hogy nem tudszirányitani egy területet ami messze van.( A corosítás lényege meg anyi, hogy kialakitod a saját közigazgatási rendszered meg ilyeneket jelent.)
    Utoljára szerkesztette: winterpeti, 2016.04.09. 13:03:56
  • Arzew
    Köszi a tippet :)
  • hitman1028
    be kell lépni a hre-be,onnét kezdve már nem mer megtámadni lengyel
  • Arzew
    Csak az a baj,hogy a 10/10 az nem random :/ No mind1 valahogy csak összejön :D
  • hitman1028
    nem emlékezem rá hlengyel és brandenburg riválisok lettek volna valaha is,de most nálam pl az van
  • hitman1028
    van mondjuk 5-6 ország ,és azokat válassza be random
  • Arzew
    Egyébként megfigyeltétek már,hogy a gép mennyire csal a játék eleji szövikkel meg rivalizálásokkal ?
    Most tűnt nekem csak fel igazán. Gondolkoztam,hogy kezdek egyet TO-val a baltic crusader achi miatt, és gondoltam újraindítom addig amíg be tudom szövetkezni magyarokat. Nos erre várhattam :D Ugyanis 10/10 alkalommal beválasztottak riválisnak,ráadásul a lengyeleket csak 3/10-szer. Erre a lengyel játékaimból nem így emlékeztem de gondoltam biztos csak a patch miatt lehet,hogy most már mások a viszonyok,szóval gondoltam kipróbálom,ha a lengyelekkel kezdek akkor mi a helyzet. Nos,egészen más :D. Lengyel kezdés esetén 10/10-szer riválisok a magyarok viszont a TO-t egyszer se rakták be :/

TL:DR: Ha TO-vagyok 10/10 alkalommal rivalizál Magyarország,ha nem velük akkor sosem rivalizálják őket....
  • Lysandus
    Van más megoldás. Tedd őket vazallussá és 10 év múlva annektálhatod. Vagy szedd szét őket.
  • hitman1028
    az más,az történelmi
  • EM64T
    Ja, igen, még Brandenburg :) De ha legyőzöm őket 100 százalékban, nem kaphatom meg a területeiket, csak mert nem szomszédaim? Életszerű ez? És hogy van az, hogy a játék preset szerint 1700 (?) körül már Brandenburg tulajdona Prussia, mégis van köztük lengyel tartomány?
  • hitman1028
    a gfx overhaul mod működik ,csak kikell törölni a zip fájlból a random map mappát
    a tbarw modot valamiért nem szereti ,nem elég ha csak átirjuk a verzió számot,nagyobb a címer így a felső sor kicsit eltolódik,gondolom ezért
  • pretorius07
    Gondolom te brandenburggal játszol,akkor köztetek ott van poneránia... Core-osítani csak határmenti területet tudsz,vagy ami azonos tengerblokkban van a te területeddel. Pl holstein provincia határos elév sok országgal a tenger miatt.
    Namost békében csak olyan területet annektálhatsz,amit aztán core-rá tudsz tenni.
    Szép is lenne mondjuj egy török skandinávia,mikor köztük van a fél világ...
  • hitman1028
    a horda unity nem eshet le 75 alá
  • hitman1028
    1460-ba még biztos nincsenek poroszok
  • EM64T
    Nem értem, 1460 körül lerohantam a Teuton rendet a poroszokkal, de hiába győztem le őket, nem tudtam területeket annektálni, mert nem tudtam core-okat létrehozni, íhy a békeszerződésben alapból fel sem ajánlotta a "cede" lehetőségét. Miért van ez? Netalán valami - még ki nem fejlesztett - technológiától függ?
  • sadface #6932
    Szeretnék egy hordás játékot. Pl. Ghval. Valami tipp, mire figyeljek?
  • Metontour
    Ez akkor fix hogy ez volt az utolsó dlc? Mert akkor lehet várni lassan goty-t.
  • pretorius07
    Hajrá:)
    Na ez szenvedős!
    Óvatosan a szövetségekkel,seperc alatt berángatnak eleve halott indepebdence war-ba,és ha valakivel határossá válsz,simán bontja az addigi szövetséget,és rivalizál.
    A lenti képek a harmadik újraindítás eredménye. Korea segített végül japán ellen,de amint sógun lettem,rögtön riválissá is tett...
  • hitman1028
    hogy mik vannak xd
  • Lysandus
    Én megvettem az egész kócerájt most. Kivéve Mare Nostrum egyenruhát, meg a community soundtrackot. Úgyis ez volt az uccsó kieg.

Köszi az infót hitman!
  • szabii98
    lol, AI smrt
    a franciák separate peace-szel felbontották az osztrák és a portugál szövetségem, majd megtámadtak:(

szerk.: közben, iberian wedding megvolt, az angolok meg támogatják Aragónia függetlenségét, ezért nem segít a háborúban :D ggwp
    Utoljára szerkesztette: szabii98, 2016.04.08. 16:32:55
  • Timakrisz
    Olcsóbb, meg is vettem én is, 5 perc volt az egész.
  • hitman1028
    xd
  • Timakrisz
    Loool :) Hurrá, annyira megtetszett Hamburggal a játék, hogy én is Hatakeyamat neztem ki magamnak most :D Főleg, mivel van pár Jappo achi amit meg szeretnék csinálni :)
  • pretorius07
    Igen,ott a mare nostrum 15 euro,ami 4500-nál több forint...
  • Lysandus
    Ez most olcsóbb, mint a steam, nem?
  • hitman1028
    máris egy patch
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/eu4-development-diary-7th-april-2016.918668/