10049
Europa Universalis IV
  • Chris
    Szeretem az ilyen megalapozott, konstruktív válaszokat. De nem.
  • hitman1028
    lengyelekkel nagyon könnyű
  • hitman1028
    na ez már háború
  • hitman1028
    humanistot kifejleszted,ez nem jött volna létre
  • sadface #6996
    Nyugodjon békében!
  • Chris
    Wait wut?

Érthetetlen... csak azért nem csináltam Commonwealthet, hogy ne legyen belőle religious turmoil disaster, DE ez 2 éven belül elhozta a katasztrófát, pedig nem is az én országomban van (???), emiatt váltanom kellett katolikusról reformedre, majd 25 éven keresztül a disaster mellett kellett küzdenem az orosz/török kettőssel. Mindezek tetejében a nyugatnémet területen lévő protestáns központ vajon hol téríti át a területeket, hogy még nagyobb legyen a szenvedés? Igen, természetesen a kontinens másik végén, nálam.
    Ezek mellett már meg sem lepődöm azon, hogy a Muscovy/Bohemia/Ottoman hármas természetesen körbeszövetkeztek egymással...

Elképesztő mennyire csal a gép, a lengyelek viszont nagyon megnehezedtek a legutóbbi patchben, kb. 15-ször futottam neki. Litvánoknál volt development csökkentés, corruption meg olyannyira visszafogja őket, hogy jó ha 10-15-ös seregeket ki tudnak állítani, amiket természetesen egy feleakkora oszmán/teuton/livoniai/orosz csapat is simán stackwipeol.
    Rettenetesen nehéz pozícióból kezdenek, magyar-teuton-livonia szövetséges, amiből volt úgy, hogy csak a két lovagrend egyedül ízzé-porrá vert, dán-svéd rivális, nyugatra HRE, orosz rivális, török az a török, még ha 0 manpowere van és csak egy 20-as stackje, akkor is agyonveri a háromszoros túlerőt (osztrákokkal támadtam, de a vége az volt, hogy nekem kellett elengedni Ruténiát...), Krímea meg a hordákkal meg pont semmit nem érsz, csak a folyamatos lázongásokat biztosítod.

• hitman1028
    religious idea első pontja cassus bellit ad minden más vallás ellen,érdemes kifejleszteni
  • pretorius07
    Amíg tart a reformáció,addig nem sokat tudsz teeni,mert folyton mindenki áttér. Addig ha van IA,akkor azt lődd el másra,pl imperial grace,stb. Ez idő alatt terjeszkedj,de a területeket ne add a hre-hez,csak majd miután vége a reformációnak,és megbyerted a vallásháborút.
    Illetve addig faragd kisebbre a nagyobb tagokat,hogy könnyebb legyen majd visszatéríteni őket.
  • Malarki
    Hello, kellene egy kis tanács.
    Eddig nem nagyon érdekelt az egész császár dolog, de most kezdtem egyet Ausztiával direkt emiatt. 1500-ig áttoltam 2 reformot, aztán jött a reformáció... Elég sok tag áttért, így nem nagyon jön az IA. A kérdésem az lenne hogy innentől mit csináljak hogy meglegyen a többi reform? Most mondenkit egyenként be kell támadnom és rákényszeríteni a vallásom? Ha megnyerem a vallásháború segít valamit? Csak ez ad mínuszt, a területeket visszaszereztem, megvan a 7 választó, 9 free city, néha még béke is van.
  • Lysandus
    Nem rossz ez, csak az autonómia növelést nem értem, hogy miért erőlteted. Ha növeled az autonómiát, csökken az adóbevétel, a megtermelt árú, a trade és a manpower, egyszóval minden. Azaz: inkább ne foglalta volna el az ember.... Autonómiát nem növelni, csökkenteni kell, minden áron. Ha fellázadnak, akkor leveri őket az ember és kész.

Ugyanez igaz a pontokra. Azokat nem szórjuk el csak úgy. Az a szűk keresztmetszet a játékban. Legfontosabb az admin, mert elsődlegesen abból terjeszkedünk. Másodlagos a dipo, mert abból is lehet terjeszkedni (vazallusok). És a harmadik legfontosabb a military pont, mert abból nem lehet terjeszkedni közvetlenül, viszont magára a terjeszkedésre hatással van, hogy mekkora katonai techszinttel vág bele az ember a háborúba.
  • KOXI22
    Sziasztok esetleg innen nincs kedve valakinek beszállni a EU4 fordításába ? ha igen írjatok ide emailt: [email protected]
  • matyineni
    Sziasztok. Tegnap csináltam egy tutorial vagy inkább tippekkel teli EU4 videót amiben jó pár itt feltett kérdésetekre találtok választ. :) Azért nem szoktam ide mostanában írogatni, mert egyszerűen nincs rá időm. :D Ha YouTube kommentbe hagytok ott kérdést azt hamarabb észreveszem, mert arról kapok értesítést.

• Ntj
    State limitet admin tech fejlesztésével lehet növelni leginkább. Ha átmész empire-be, akkor +5-tel megnő a limited.
  • Lysandus
    Mikortól nőnek a state értékek? 1486 és már majdnem elértem a 15-s limitet (Feudal Monarchy + Kingdom rank). Igaz, van még három "állam", ami csak részben tartozik hozzám, onnan még van mit csemegézni.

Tudja valaki, hogy mennyit ad hozzá a state limithez az empire rank, vagy az adminisztratív monarchy-ra való váltás? Illetve mivel lehet még növelni a limitet?

Magyarokkal tolom megint, Mátyást valamiért nem dobta a gép, Habsburgokkal mentem tovább. Havasalföld, Bosznia elfoglalva, Szerbia vazallus. Dalmácia, Isztria, Friuli, Moravia megvan, és épp most "szabadítottam fel" Bulgáriát az oszmán elnyomás alól (1486). A states and territories rendszerben meggondoltabban kell terjeszkedni, most nem egységesen a határmenti tartományokat vettem el a töröktől, hanem ami egy "statehez" tartozik, jelen esetben az öt bolgár tartományt. A következő a három trák tartomány lesz, azok között van Bizánc.

A gép most racionálisan köt szöviket, amikor a cseheket megtettem riválisnak, egyből létrejött a török-cseh szövetség. És amikor Velencét meggyengítettem, akkor pedig rá dobott egy garanciát a szultán. Így mindhárom rivális egy szövetségi rendszer tagja, egyetlen hibája, hogy az enyém erősebb. :-)
  • Ntj
    A warscore értékre nem emlékszem, majd megnézem. Claimem persze volt rá (még küldetésem is) direkt el is foglaltam, sőt amire neki volt claim direkt nem adtam át, nem akartam, hogy túlságosan megerősödjön. Ő az egyetlen szövim, Indiában szép kis lánc alakult ellenem, meg persze nem is akarok én még 1 erősebb országot, hanem egységes Indiát akarok büszke és igazságos uralmam alatt. :D Bontani meg ugye nem bonthatom a szövit, mert egyetlen szövetségesem és elég nagy szövetségi hálózat van ellenem. Engem az zavar, hogy ha én úgy hívom be, hogy kap területet, majd csak a magam javára foglalok akkor a peace-nél írja, hogy lemegy a kapcsolat jó sokkal. Bezzeg ez nála nem történt meg... -.-
  • Lysandus
    A legnagyobb röhej, hogy honnan jön ez a terület és állam rendszer. Hát innen:

Államok és területek, USA XIX. század közepe

Látszik: mielőtt állammá nyilvánítottak valamit, "terület" státuszban volt. Csak hát ez nem az Amerika Universalis...
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.04.13. 11:11:49
  • Timakrisz
    Csak olyankor kapod a területet: ha van claimed, ha te foglaltad el, illetve (ez nálam olyan tapasztalati dolog) ha nincs több mint 20 warscore értéke (de inkább 15).
    Én ha területi opcióval hívom be a szövetségest arra mindig különösen ügyelek, hogy az általa claimolt területeket mindenképpen én foglaljam el, így egyáltalán nem fáj neki, ha nem kap semmit a háború után.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.04.13. 10:13:47
  • Chris
    Dehogynem, ez fordítva is megtörténik. Katt a diplomacy/alliance/break alliance opcióra. :)
  • pretorius07
    Nem kell ehhez cossaks... Nálam ugyanez van. Sosem kapok lószart sem,pedig claim/occupy megvan,nélkülem meg úgy elvernék,mint szódás a lovát...

Én ezzel az 1.16-tal nem vagyok kibékülve,de nagyon... Ez a state rendszer. Hagyján,hogy viszi a pénzt,de az admin pontokat is sokkalta jobban,mint eddig... Emiatt alig tudom a techet tolni,ha egy kicsit terjeszkedek. Jutalom meg az,hogy nem egyensúlyban fejlesztem a techeket,mert nyílván a másik kettő előrébb van,akkor meg nő a corruption. Ami miatt nő az autonómia,így még inkább kell ez a szaros dupla core-osítás...
    Értem én,hogy nehezebbé akarták tenni a nagy birodalmak kialakítását,de ez ellehetetlenítí,főleg ha egy kis 1-2 provinciás állammal kezdesz...
    Egyedül a claim fabrikálás a pozitívum,mert egyszer kiküldöd a diplomatát,és seperc alatt megvan sok claim egyben...
  • hitman1028
    most ezért képes volt behívni xd

• Ntj
    Nem régóta használom a Cossack DLC-t, de ez azért felcseszett. Indiában játszok Sind behív egy háborúba, aminél kiírja, hogy kapni fogok területet. Hát erre nem ad egyet se békében, ráadásul nem utáltam meg jobban se én őt se ő engem, bezzeg ha én nem 10 favorért hívnék, hanem ígérnék területet majd nem adnék neki, akkor már egyből bontaná a szövit és ellenségekké válnánk... -.-
  • hitman1028
    buktam,nem jó ha egy nálad erősebb ország kerűl pu d alá
  • hitman1028
    ja nem jó,akkor én kerűlnék alá
  • hitman1028
    lehet még fokozni xd
  • hitman1028
    remélem nem fogom megbánni
  • Ntj
    áhh... dehogy xd
  • hitman1028
    használd a backupot,ugyanaz a rossz kétszer valószínű h nem történik meg
  • Lysandus
    Annak idején nagy kedvencem volt a Sógun sorozat. Ott erre azt mondták: karma. :-D
  • pretorius07
    Nem ez az első végigjátszásom,volt már kis indián custom nation is. De ez valami brutál durva. Rengeteg event van ebben a play-ben,de állítom,hogy 80% negatív effektet hoz:)
    Néha egy hónapon belül ad 3-4 negatív modifiert:)
    De mind közül ez a sógunhalál a legrosszabb:p
  • Lysandus
    Biztos megorgyilkolják a nindzsák. :-D Öld meg a shógunt! :-)
  • Chris
    Isten hozott az Europa Cheatversalis 4-ben! :D
  • pretorius07
    Megöl ez a japán végigjátszás... Bő 120 év alatt már vagy a hatodik regency. És a hülye sógun mindig valami event miatt hal meg. Az hagyján,hogy többnyire 4-5 statokkal bír,de hogy mindig egy 10-12 éves regency... A 120 év legalább harmadában eddig csak várakoztam... A mingeknél persze most van lázadások tömkelege,simán meglennének,de esélyem sincs támadni. 10 év alatt leverik,pedig 30-as stack-ek szambáznak náluk.
    Ennek abbahagyás lesz a vége,mert így semmi értelme. Mindenki növekszik körülöttem,én meg max kolonizálok,de az meg korántsem elég edfektív.
  • EM64T
    Jaj, persze, mikor megalapítottam a Porosz királyságot, kikerültem... Ez nem teljesen ok így asszem...
  • EM64T
    a poroszokkal elvileg benn vagyok...
  • Ntj
    Ez azért van mert Ausztria a HRE császára. Úgy tudod megkerülni, hogy belépsz a HRE-be (ha tudsz), vagy megvárod még Ausztria annyira kimerül egy háborúban, hogy ne lépjen be. A császárság felé mindig is problémás a terjeszkedés. :)
  • EM64T
    Sokszor van olyan, hogy kiszemelek magamnak (Poroszországgal) egy HRE tag államot, akinek történetesen nincs senkivel szövetsége. Amikor hadat üzenek neki, mégis az látszik, hogy Ausztria becsatlakozása várható az ő oldalán. Ez a HRE miatt van? MEg lehet kerülni valahogy?
  • EM64T
    Kösz mindenkinek a tanácsokat! :)
  • Lysandus
    Pontosan. A favor rendszer óta a szövetségeseknél hosszú távra kell berendezkedni. Az elején csak védekezésre jók (elijesztik a potenciális ellenfeleket), de az első háború után, amibe behívnak, beindul a dolog. Utána már jönnek a hódító háborúba is, mert meglesz a szükséges favor, és bizalom. Nem árt egy vagy több olyan szövetségest választani, aki lucky nation. Az ő bónuszai nekünk is segítenek a háborúban.

Amire még figyelni kell: ne legyenek túl távol, mert akkor elutasíthatják a hadba hívást. És nyilván az se baj, ha közösek az ellenségek.
  • winterpeti
    Igen, a szövetségesek és azok kötése itt egy sarkalatos pont, early gamebe nem mész semmire nélkülük. Ha meg nézed a területet akkor ott a core és clameknél látsz országokat. Amik már nem léteznek, de újra létre lehet hozni őket a béketárgyalásoknál, vagy néha felis lázadnak. Arra gondolt,hogy ha létre hozzol egy ilyen országot akkor az szeretni fog +100 relation és így elég könyű békésen bevazalizálni, ha eléred a +190.
  • hitman1028
    magyarországból ki lehet nyitrát ,ó