10049
Europa Universalis IV
  • Tuvok #7120
    Járőrözni kell. Elég rá egyetlen hadihajó/gálya.
    A Hunt Pirates is megteszi, de ha továbbra is fosztogatnak, akkor nem a megfelelő node-ban csinálja.
  • wednes
    Nem lehet valahogy elvenni Tunis kedvét attól, hogy fosztogassa a partvidéket? Nincs valami opció erre, hogy legalább rajtakapjuk őket, valami ellenakció?

Jó most kiküldök pár hajót "hunt pirates" üzemmódba, de az se biztos erre van szükségem. Mert ez ugye a trade node kalózkodását akadályozza.
  • Ntj
    Nem fogalmaztam érthetően, bocsi. Inkább nem is magyarázom, küldök egy képet, hogy mire is gondolok:
    western
    Na ezekből kéne nekem több, nem pedig csak +5 :D
  • sadface #7117

öhm. :DD
  • Pokki
    - Gyűjts power projectiont, és ha 50 felett van, mindenből +1-et kapsz,
    - bérelj tanácsadókat,
    - esetleg national focus...
    Vagy ha alapjáraton szar királyokat ad az uralkodóházad, akkor válts dinasztiát :D
  • Ntj
    Nem mai játékos vagyok, de mivel ez az EU4, mindig tud újat mutatni(bár ez nem egy új dolog, de ez mindegy :D) Keveset játszottam nem western néppel, de most Bahrattal vagyok. Elkezdtem nyugatiasodni, de csak 5-öt kapok minden pontból havonta. Ezt nagyon keveslem jó lenne 8-9-et kapni, de persze, ha már eggyel több lenne annak is örülnék. Szóval, ezt hogyan lehetne meggyorsítani?
  • szabii98
    De mostmár egy ideje van olyan, hogy az AI sem csatlakozik védekező háborúba, és az enemy ai direkt ilyenkor támad
  • Ntj
    Védekezőháborúba alapból behív.
  • Pokki
    De miért hülye az AI? 25 presztízsnek oda...
  • hitman1028
    na sikerűlt az integrálás
  • hitman1028
    pedig az sokszor szokott lenni ritkább a vesztfáliai béke,amiután marad minden ,protestánsok ,katolikusok vegyesen maradnak választók
  • wednes
    Én már ilyet kétszer is láttam. Egyszerűen nem ugrottak egymásnak a felek. Lehet nagy volt a fölényed eleve.

Más: Ez a hadsereg kölcsönadással kicsit feldobta a játékot. A bajor AI jól "betrollkodott" vele a velence elleni háborúmban. :)

Magyarországgal vagyok osztrák területekről a Boszporuszig (azon túl még kicsit) tartom uralmam alatt az egész térséget. Na mondom behúzom most már a velencei területeket. A Franciaországgal helyett cserélt Burgundia egy erős Savoy és még pár állam volt a szövetségese (nagyra hízott Commonwealth a szövim, ami nem vesz részt a harcokban mert előzőleg kikapott, meg Anglia, aki igen).

Szóval elég erősek voltak, hogy ne legyen sétagalopp. Kezdetben az erős nagyra nőtt Bajorország is garantálta Velence függetlenségét, na az már sok lett volna, de aztán visszavonta és garantált mást. Én erre vártam és indítottam meg a támadást. Nem volt meg a döntő fölényem így kivéreztetésre és elhúzásra mentem. Erre egy idő után a bajor elkezd csapatokat odaadni Burgundiának 3 csillagos tábornokkal, amivel el is döntött egy komoly csatát, amiben nyerésre álltam. Aztán megjelent a bajor erősítés és meg is fordult az ütközet. Aztán még küld támogatást is.

Itt suttyomban proxy háborút vív ellenem és tényleg akadályokat görget elém. :)
  • Malarki
    Nem tudom, átolvastam már kb az egész fórumot és sehol se írja hogy egy országba két központ is lehetne.
    Plusz nem ez az első játékom ezzel a moddal, eddig sose volt ilyen. Szóval lehet hogy bug, vagy csak benéztem valamit, nem nagyon figyeltem Svájcot.

Más, amit eddig még szintén nem láttam, pedig több mint 2 éve játszom már: nem volt vallásháború. Létrejött a Protestáns Liga, majd szépen fel is oszlott :D Így ugyan azt kaptam mintha megnyertem volna a háborút, csak harc nélkül. Tudtam hogy erre is van esély ha x évig nem üzen hadat a liga vezetője, de eddig se nálam se másol nem láttam. Érdekes volt :D
  • hitman1028
    köszönet ausztriának
  • hitman1028
    már csak meg kell tartani
  • hitman1028

megkaptam ajándékba magyarországot,ill a winter king eventtel egyből protestáns lettem presztizs veszteség nélkűl xd
  • Lysandus
    Szerintem valami változhatott a vallási központok kiosztásában is, túl sok az eltérés a korábbi szabályokhoz képest. Lehet, hogy ott lesz központ, ahol a legnagyobb a reform desire?

Változtak pl. a HRE-hez való csatlakozás feltételei is, lehet, hogy már számít valamilyen szorzóval a vazallusok developmentje is?
  • Malarki
    Amióta játszom én ilyet még nem láttam, pedig nem ma kedztem.
    Nem costum nation, ha az alapjátékban nincs benne akkor az EVE mod hozz be, az osztrák és magyar területek nagy részére és Prágára kell hozzá core, akkor lehet létrehozni.
  • Pokki
    Ilyet még én sem láttam, de annyira nem meglepő, hiszen a valóságban is Svájcból indult ki a református irányzat, szerintem ez a két központ csak a történelmiséget erősíti a játékban.
    Egyébként ez az Austrian Empire custom nation?:D
  • Malarki
    KÉP

Ilyet látott már valaki? Svájcnak két református központja is van egyszerre. Hogy hogy hozták össze azt nem tudom. Nem elfoglalták, mert mindkét terület alapból az övék, el meg nem veszítették. És persze mindkettő térít is mint a fene...
    Utoljára szerkesztette: Malarki, 2016.04.23. 13:29:19
  • Chris
    Van még ott egy duplacsavar is, Savoy megörökölte Burgundiát, majd PU-ba került Ausztria alá. :) A szemét ugyanígy megörökölte a szegény magyarokat is.

Amúgy a francia PU félig tudatos volt, mert mikor láttam, hogy hogy terjed a Habsburg ház, direkt hagytam őket nálam is, igazából az osztrákokat reméltem behúzni, de így is jó. :) Végül 50 évvel később is megvannak még a franciák, van új subject action is, a havi bevételük 10%-ának kifizetésével 20%-kal csökkenthető a liberty desire. Nem kevés, de ezzel sikerült őket 50% liberty desire alá nyomni és így már úgy vívják a harcaimat, mint a kisangyal. :)

Bizánc vazallizálása meg a legelső tettem volt 1444-ben, de csak akkor annektáltam, mikor a kép készült. :) Mostanra már csak Ausztriát hagyja csak riválisnak megtenni, úgyhogy azzal még várok kicsit.
  • geo91
    azért bizánc sem rossz :D
  • sadface #7098
    Savoy inherit? :D +andalusia

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

a pu-ért meg a pokolban fogsz égni.

Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.04.22. 20:13:18
  • Chris
    "Hol a hiba a képen" című játékunk következik:
    Hol a hiba a képen? :D

Gyanítom, hogy a seggem hamarosan át lesz nyújtva nekem egy peace-deal alkalmával... :D
  • geo91
    elfoglaltam, vazallusommá tettem, aztán mikor már készültem volna annektálni észrevettem hogy soha nem lesz +190 viszonyom velük a vallási eltérések miatt, így megpróbáltam a force religiont mikor csak 5% volt a liberty desire. (ez a konvertálás után felugrott 55-re, de aztán septiben lement az annektálás így esélyük sem volt fellázadni.)
  • inkvisitor
    Nálam pont fordítva történt.
    Kasztíliával (illetve már Spanyolország) haladtam, és az Angoloknak üzentem hadat. Portugália velem és az Angolokkal is szövetségben volt, A hadüzenetkor kapásból beszállt Anglia oldalán. Nem igazán értettem, milyen alapon reménykedett, de a seregeim 2/3-a elverte az angolok maradékát (Skócia éppen elvitte az összes északi területét egy külön háborúban), harmada meg különösebb erőfeszítés nélkül laposra verte a teljes portugál haderőt és még meg is köszönte, amikor elcsatoltam az ibériai 7 tartományából kettőt. Két év múlva nekiment marokkónak, az meg elszedett még egyet az összes Afrikain kívül). Úgyhogy saját magát is ki tudja szépen nullázni a gép. Most ott van, hogy 1538-ban hadat üzentem neki, mire jött egy üzenet, hogy megszűnt a történelmi barátság, viszont a háború végére csak Liszabon maradt neki. Viszont a pápa folyamatosan haragszik rám a Tordesillasi szerződés megszegése miatt (most -198 a relations módosítója emiatt). Tudja valaki mit lehet ezzel csinálni? Ha kilövöm a maradék Portugáliát megszűnik a szerződésszegés, vagy a pápai államot kell elfoglalnom hozzá?
  • pretorius07
    A csalással egyet értek:)
    De amúgy ez pont az a szitu volt,hogy velem akarta megnyeretni a háborúját... A régióban én vagyok a legerősebb,magasan legnagyobb sereg,és kb 5 katonai techhel mindenki előtt.
    Az jobban zavar a presztízsnél,higy egy közepes szövetségi erő volt. De úgy elverette magát,hogy így fikarcnyit sem ér,a rivális meg tovább erősödött... Igyekeznék mindenkit a közelemben kicsit megfaragni,a gyengébb szövetségeseket kicsit erősítve területadásokkal,de a fajankók mennek a saját fejük után:)
    Így járt... Meg én is:)
  • Chris
    Viccen kívül én az ilyen és ehhez hasonló dolgokat is a "gép csal" kategóriába sorolom. Jellemzően ilyenkor mindig olyan háborúkba hív be, amiket talán még akkor sem lenne esélyetek megnyerni, ha békéből indultok full manpowerrel. Kb. csak az a célja, vagy bontsa a szövetséget, vagy megveresse magát és téged, ergo handicappet csináljon.
  • Chris
    Ez hasonló, mint az én korábbi feladványom, csak itt mondjuk látszik, hogy a te kezed vastagon benne volt a dologban. :D
    Force religiont nyomtál rá vagy egyszerűen csak kiszorítottad Rómából és olyan területre volt kénytelen tenni a fővárosát, amit religious center of reformation konvertált át?
  • Chris
    Vedd úgy, hogy a gép esetében automatikus, nálad manuális. Neked rá kell kattolnod a "dissolve alliance" gombra bosszúból. :D
  • wednes
    No igen a presztízs lehetne dinamikusabb és szitu függő. CK2-ben, ha két szövid összeháborúzik felteheted a kezed és mondhatod, hogy oldjátok meg, nulla a presztízs veszteség.
  • wednes
    XDD.

Mondjuk kicsit önellentmondásos a felállás. A reformációs irányzatok pont a hierarchikus egyházi rendszer és befolyás ellen is irányultak. Nem kell világiasan működő egyházi szervezet Isten és a hívők között. Ilyenkor lehetne olyan esemény, ha katolicizmus kiszorul, akkor feloszlik az egyház.
  • pretorius07
    A legutálatosabb dolog,mikor indítasz egy wart,és -1000 midifier a szövetségesnél fighting another war címmel,de belevágsz,és szép lassan haladsz előre,majd ugyanez a szövi két év múlva behív téged egy offenzív háborújába,mikor még közel sincs vége a sajátodnak... 25 presztízs,és szövetség pápá...
    Miért tudnak ők engem behívni,ha én harcolok más háborúban,nekem meg ott a minusz ezer midifier fordított helyzetben?
  • geo91
    szavoja
  • Tuvok #7086
    Református a lelkem ?
    Annyi Truce-szal a Harcipápa sosem "ártatlan", még ha a neve azt is mutatja.
  • pretorius07
    Hát nem volt hű a nevéhez,na... Biztos csalódott a hitben:)

Az épületekre térve. Én trade központokba szoktam építeni piacot,meg amnak változatait,templomot meg csak a 0,2 feletti helyekre. Workshopot szinte soha,max ha az is 0,2 felett van,de az ritka,mint a fehér holló.
    De amúgy az elfoglalt területeken úgyis lesz épület,az ai szereti:)
    No meg barrackokat,egyéb hadi/hajózási épületeket szoktam azért húzni...
    Azért nem árt,ha van épület,mert növeli a provincia értékét,ami több adót/termelést jelent!
  • Pokki
    XD Már a pápa sem a régi... :D
    Amúgy melyik állammal alapítottad meg a szárd királyságot?
  • geo91
    na ki találja meg mi az érdekes a képen? :D

• kissssss
    jó a banner :)
  • EM64T
    Kezdek kételkedni benne, hogy számottevő haszna lenne az épületek építésének, olyan kevés hasznot hoznak. Valaki egyszer azt írta nekem, nem foglalkozik velük, háborúkból nyer pénzt. Ki hogy van ezzel?