10049
Europa Universalis IV
  • sadface #7240
    +humanist segíthet
  • szabii98
    Egyáltalán lehetséges az, hogy az egészet öröklöd?
    @EM64T: Én értékes provinciánál csökkentem az autonómiát, hogy több bevételt hozzon és hamarabb lázadjon, mert ha lázad és levered kap egy cooldown-t egy időre, és másodszorra lehet nem fog lázadni.
    Nem értékesnél viszont növelem az autonómiát, ha azzal le lehet vinni az unrestet nullára. Sokszor azzal sem lehet.
    Ha elkezd növekedni a lázadás(jobb oldalt azt is mutatja az a bizbasz), akkor az is segíthet ha katonákat állítasz egy provinciára, esetleg az összesre, csökkenti a lázadás esélyét. De ha nagyon nagy az unrest, akkor tökmindegy mit csinálsz. Ha core-olod a provinciád, és saját vallású, akkor nagy baj nem történhet.:)
  • EM64T
    Ti hogyan oldjátok meg a hódítások után jelentkező unrestet? Rendszeresen éveken keresztül fejfájást okoz, és a vége szinte mindig lázadás.
  • Chris
    Nézd meg légyszi. Én úgy értelmezem, hogy ha emperor vagy és RM-ed van, akkor franciaként nagyobb az esélyed.
    Szerintem az emperor prioritás és emperor RM checkje rövidre zárja a francia-kizárás checket, így 80% az esély, hogy az egészet öröklöd. Ez meg simán kivitelezhető.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.05.04. 11:00:07
  • Lysandus
    Ezt írtam én is. Szerintem a HRE tagnak kell lenni, ha RM-mel akar az ember örökölni. Egyébként egyszerű: meg kell nyitni az erről szóló event fájlt, és meg kell nézni változott-e valami. Tegnap későn értem haza, sem idegem, se időm nem volt hozzá.

2. A HRE belépés így már nem éri meg.
  • Chris
    Hmm, most utánaolvastam kicsit, de egymásnak ellentmondó infok vannak. Van ahol azt írják, hogy RM általi örökléshez a HRE-ben kell lennie a fővárosnak, úgy 70%. Na ezt még lenyomozom.
  • Chris
    Írtam, hogy "titokban megváltoztatták ezt a legutóbbi patchben, sokkal nagyobb lett a szomszédos "RM" esélye és nagyobb lett Kasztíliáé is. Mivel eleve sok kapcsolata van és a szomszédban nem is nagyon tud kivel házasságot kötni, pláne nem is szokott, ezért kapja jellemzően még mindig Ausztria." Ha jól emlékszem, akkor azt írták, hogy kb. 70%-ban szomszédos RM viszi, 20%-ban Kasztília és 10%-ban a császár, ill. ha a fentiek mindegyike AI-vezérelt, akkor ugye nyilván nem köt házasságot elég nagy szomszéddal (franciák alapból riválisok neki, sok relations-e van, ill. olyan kicsi államokkal van körülvéve, akik nem is tudnak royal marriaget kötni), így Ausztria esélye kb. 80%, Kasztíliáé meg 20%. Ezt tudod megkavarni ha te vagy a francia. Most azon gondolkodom, hogy ki lehetne kényszeríteni egy RM-et követő hadüzenettel és leostromlással, bevállalva a stability veszteséget. Talán nem is vetné annyira vissza a BBB achi próbálkozást, mert ingyen core és óriási bevétel boost, utána meg csak ujjgyakorlat.

HRE belépés meg már egy jó ideje nem működik úgy, mivel a vazallusok developmentjét is beleszámolja a te developmentedbe, így el is kéne engedni őket, hogy beléphess, ami kérdéses, hogy megéri-e egyáltalán.
  • Lysandus
    Oké, de ez nem pontos. Ez nem igaz: "The land won't go to anyone that is at war with Burgundy when the event happens".

Ugyanis az esemény azonnali békével kezdődik (white peace) akármilyen szarul áll a háborúban Burgundia. És rá három napra jön az osztozkodás, akkor pedig már béke van.

Ez a pontosabb:

Burgundian events

Itt valóban szerepel a "it will go to a neighboring country that has a capital in Europe, but not in the British Isles" kitétel, de nem akkor, ha a császár visszautasítja, vagy nem teljesíti a feltételeket. Hanem az utolsó lehetőségként, ha Kasztília/Spanyolországnak nem kell, vagy nem teljesíti a feltételeket (például már nincs, vagy subject.) Egyébként az összes spanyol/kasztíliai kimenetelt megelőző - az valójában sorrend is - eredménynél szerepel a "has a capital in Holy Roman Empire" feltétel. Kivéve persze, ha a császárról van szó. Neki nem kell tagnak is lennie, ezért a legbiztosabb, ha a császári korona megvan előtte a franciának, mint neked volt. :-)

Szóval az esély hangyányi, hiszen ha el is tüntetni az ember Kasztíliát, akkor is random választ a szomszédok közül. :-)
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.05.03. 22:21:58
  • pretorius07
    Azt nem mondtam,hogy nagy eséllyel,de mehet az egész a franciáknak is,úgy,hogy nem hre tag...

If it is declined by the Emperor, then it will go to a neighboring country that has a capital in Europe, but not in the British Isles (so not England).

Mondjuk nekem a legjobb helyzetem volt,mint francia császár:) Nem is voltam rest megtámadni őket...
  • Lysandus
    Igen, de ő - legalábbis akkor még - HRE-tag. Savoja a szomszéd és RM jogán szokta, ha elég nagy. Nekem egyszer sikerült a magyarokkal megörökölni Burgundiát, de ahhoz be kellett lépni a birodalomban. (Marha nagy szerencsém volt, HRE-tag voltam, egyszer csak észrevettem, hogy hoppá, nagyon ütik, erre gyorsan kötöttem egy RM-et és rá fél évre megtörtént. Persze azóta sem sikerült megismételni 1.5-ben. :-) 1.6-ban pedig már a birodalomba sem enged be, akármennyi tartományt adok le a vazallusoknak.
  • hitman1028
    ausztrián és castile-n kivűl még savoy szokta ritkán
  • Lysandus
    Régebben kellett (egy kivétel van: Kasztília/Spanyolország, de ő van a sor végén). Ausztria azért örökölt, mert általában ő a császár. Alapból a császár és Franciaország között osztódik fel a terület. Kivéve, ha mondjuk Hesse vagy más "kicsi" lesz a császár, mert nekik általában nincs 8 tartományuk akkor még. Utána jött a szomszéd és RM-s HRE-tag, majd ha ilyen nem volt, vagy nem elég nagy, akkor a sima RM-s HRE tag. És végül ha ilyen sem akadt, akkor a sor végén Kasztília/Spanyolország. Ez megváltozott volna?
  • Chris
    Titokban megváltoztatták ezt a legutóbbi patchben, sokkal nagyobb lett a szomszédos "RM" esélye és nagyobb lett Kasztíliáé is. Mivel eleve sok kapcsolata van és a szomszédban nem is nagyon tud kivel házasságot kötni, pláne nem is szokott, ezért kapja jellemzően még mindig Ausztria.
  • pretorius07
    Nem kell hozzá hre tagnak lenni. Ha gyenge a császár,és beüt az inherit,akkor az RM-esek,és a környező erősebb hatalmak között oszlanak meg a területek. Így akár France is lehet a teljes örökös. Mondjuk ennek kicsi az esélye,mert Ausztriának a játék elején nagy pofonba kell beleszaladni,ami valljuk be ritka.
  • hitman1028
    úgy látszik ebben a játékba nincs szerencséje a nagyoknak,dauphine szövije brittany és baden
  • hitman1028
    már eltelt kb 50 év,a lengyelek olyan sokkot kaptak az elején(lengyel-litván puba ) mikor kikaptak a teutonic-livonian-mecklenburg.verden egyesített erőitől,h azóta se tértek magukhoz,még semmit se csináltak. én meg brandenburggal már majdnem elfoglaltam egész teutonicot
  • Lysandus
    Ja, aki ilyen kis mohó! :-)

Az egészet meg tudja örökölni Franciaország? Oké, hogy szomszéd, meg köthet vele RM-t, de a másik feléhez HRE-tagnak vagy császárnak kell lenni. Bevitted a bagettet a HRÉ-be, és/vagy te vagy a császár?
  • Chris
    Ahhoz nem, de az egészhez igen. :)
  • Lysandus
    Nem biztos, hogy kell RM Franciaországnak arra, hogy megörökölje Burgundia őt illető részét.
  • hitman1028
    egy érdekes eredmény 1v1-be
  • Chris
    Azért ez egy rohadék dolog, fél évvel csúsztam le...
    Természetesen Burgundia megöröklése már másodszor baszott megtörténni, pedig royal marriaggel én örököltem volna, emellé 4 év regency, nameg az utolsó háborúban a siege, ami hiányzott a sikerhez 12-esen 1, azaz egy éven keresztül pörgött.

• hitman1028
    protestánsá válásom előtti helyzet,valami csoda folytán ők nyertek,cseheknek iszonyú mázlijuk volt,auszztria pont a ligaháború előtt vesztette el a császárságot és lorraine lett a császár
  • hitman1028
  • EM64T
    Ügyes :) Milyen achikat aktiváltál? Végigviszed? Mert kíváncsi leszek a helyzetjelentésekre :) HRE vagy German Empire?
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.05.02. 11:49:40
  • hitman1028
    na ugyanaz az év,könnyű brandenburggal játszani,csak nem szabad mohónak lenni
  • hitman1028
    nem,max 3 ra
  • Chris
    Ezt nem értem. De a backup csak 1 hónappal korábbi időpontra "visz vissza", nem?
  • geo91
  • Lysandus
    Két hét alatt haladtam 70 évet :

Magyarország 1648

Kasztília, Zaporozsec, Velence vazallus. Osztrákok, franciák szövetségesek. Még.
  • hitman1028
    csak fontos,h mindig a save games-ből kell betölteni,nem amit a főoldalon felkinál,kűlönben a backup eltűnik
  • hitman1028
    a fontos döntések előtt lehet backup-olni,vagyis mikor kilépsz ,akkor két mentés lesz,és a korábbit kell betölteni,és ez a mentés megmarad,visszalehet térni
  • EM64T
    Már úgy értem, ha nem lehet reload egy kedvezőbb mentésről, akkor ugyanazzal a mentalitással ne adjam fel, ha nagyon rosszra fordulnak a dolgok.
  • wednes
    Az elején, hogy újrakezdi az ember az simán belefér a paradox játékaiba. Igazából kellenek a próbajátékok. Máshogy nem is lehet beletanulni, mert igazi tutorial az nincsen. De nem árt végigtolni aztán pár elképzelést, hogy mégis hova jutsz el.

Az ironmannél jár a "Historically lucky nations" az AI-nak, hogy én azt mennyire utáltam régen. :) Ezért mindig normál játékokat indítottam lucky nélkül.

De egy idő után elkel az a gépnek, mert mégsem emberi játékos. Nem tud cselezni, például indirekt háborúkat indítani. Egy magyar végigjátszásnál a máltai lovagoknak csak azért üzentem hadat, hogy ezzel bevonjam Velencét a háborúba. Mert, ha direkt Velencének megyek neki jött volna vele a fél világ.
  • hitman1028
    az ironman lényege h csalás kizárva
  • EM64T
    Köszi a tanácsot! :)
  • EM64T
    Normálon, Ironman. végül is igen, talán fafejőség volt az oka, hogy ez meg sem fordult bennem :)

Vagy talán jobban realizálni kellene magamban, hogy az ironman lényege az, hogy a felmerülő összes nehézség ellenére folytatni kell?
  • wednes
    Már várom mikor bukkan fel az orosz-lengyel szövetség. XD
  • hitman1028
    xd
  • hitman1028
    ha nincs is szövetséged ausztriával,elég a házasság,akkor nem fog megtámadni az elfoglalt terűletek miatt,és próbálj meg minél több hre-n kivűli terűletet megszerezni
  • wednes
    Milyen nehézségi fokon játszol?

Arra is van opció, hogy engedsz a lázadók követeléseinek.