Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mare Nostrum will be available on April 5th for €14:99
A másik oldalon a lengyelekre is igaz ez, ha a magyarokkal lennél... Vegyél példát Hunyaditól és mehet a hadüzenet a franciáknak😄
Nem jó taktika 😞 Franciát elején kell Szanaszét verni, úgy, hogy nem HRE felé terjeszkedsz. SZövettség Aragonnal / Spanyollal és még ha deficitbe mész akkor is le kell szakítani róla Champagnét + 1 kisebb hercegséget.
az se jó ha túl sok szövetségesed van,mert belerángatnak lehetetlen háborúkba
Az a baj, hogy ha az elején nem fogod meg őket, később már nehéz😞
Én most így állok Burgundiával, próbáltam egy háborút a franciák ellen de nehéz volt őket megtörni ezért inkább az "Exodus" módszert használom...vagyishát, majdnem 😄
no cb war Munsteren, aztán az angolokat csapkodtam meg kicsit. Bár az összes hajóm kinyírta, Britanny és a kis zerg-pujaim hajóira nemtudott koncentrálni , ezért sikerült hamar megszállni 😄
De a franciáktól nagyon félek. Szép nagy szövetségi rendszerünk van(Britanny-Ausztria-Burgundia + nálam még Aragon), ezért nemtud sokfelé terjeszkedni a baguette...de félek hogy egy csúnya napon kapom a "WAR" notificationt..
btw: a kép minősége elég kaki , de ahogy látom a játékból kimentett kép maga az ami rossz, nemtudom miért de a lényeg kivehető
Utoljára szerkesztette: szabii98, 2016.03.24. 10:46:33
Én most így állok Burgundiával, próbáltam egy háborút a franciák ellen de nehéz volt őket megtörni ezért inkább az "Exodus" módszert használom...vagyishát, majdnem 😄
no cb war Munsteren, aztán az angolokat csapkodtam meg kicsit. Bár az összes hajóm kinyírta, Britanny és a kis zerg-pujaim hajóira nemtudott koncentrálni , ezért sikerült hamar megszállni 😄
De a franciáktól nagyon félek. Szép nagy szövetségi rendszerünk van(Britanny-Ausztria-Burgundia + nálam még Aragon), ezért nemtud sokfelé terjeszkedni a baguette...de félek hogy egy csúnya napon kapom a "WAR" notificationt..
btw: a kép minősége elég kaki , de ahogy látom a játékból kimentett kép maga az ami rossz, nemtudom miért de a lényeg kivehető
Utoljára szerkesztette: szabii98, 2016.03.24. 10:46:33
I met God. She's black
a fontos döntések előtt mentsél.és ha nem jön be ,akkor még visszatudsz menni
Remélem ez is 6000 lesz mint a semmire való cossacks 😞
Azt javaslom,hogy elsőre menj egy normál 1444-es menetet a törökkel. Könnyű elkezdeni,és ha hibázol sem üt még vissza nagyon. A török erős,ki lehet tapasztalni vele a játékot. A pénzt,a csatákat,hadjáratokat,és lesz sikerélmény is bőven😊
Most majd vigyázhatsz a burgundokkal😊
ennyit franciákról

április 5-én jön ki a mare nostrum
Lehet túl nagy a sereged és magas a fenntartási költsége. Néha úgy háborúzom, hogy van egy alap seregem, ritkán érem el a foce limitet. Van, hogy kb 60%-át csak. Ha szükséges akkor zsoldosokkal bővítem fel a csapatokat (bár ez inkább manpower kímélés miatt jó). De megvan az az előnye, hogy háború után szélek eresztem a zsoldosokat.
Lehet túl sok erődöt tartasz fenn. Azok is zabálják az aranyat. Béke időbe ki lehet őket kapcsolni, akkor felezik a költséget.
Lehet túl drága Advisorokat használsz. Nem mindig éri meg.
Lehet nem elég fejlettek a területek. Így még nem kezdtem játékot, hogy a közepétől, nem tom milyen fejlettségi szinten vannak, mennyi épülettel rendelkeznek stb. A győrtes háborúk bevéleiből szoktam húzni a gazaságomat, hogy megalapozzam a szilárd hátországot.
Lehet túl sok erődöt tartasz fenn. Azok is zabálják az aranyat. Béke időbe ki lehet őket kapcsolni, akkor felezik a költséget.
Lehet túl drága Advisorokat használsz. Nem mindig éri meg.
Lehet nem elég fejlettek a területek. Így még nem kezdtem játékot, hogy a közepétől, nem tom milyen fejlettségi szinten vannak, mennyi épülettel rendelkeznek stb. A győrtes háborúk bevéleiből szoktam húzni a gazaságomat, hogy megalapozzam a szilárd hátországot.
Végigjátszottam a tutorialt, pár dologra fény derült. Indítottam egy kampányt 1658-ban Brandenburggal, olyan tíz év telt el, de az államháztartás még mindig masszívan mínuszos. Már kétszer kellett kölcsönt felvennem. Mit kellene tennem? Elraboltam pár észak-pomerániai tartományt Svédországtól -- a háború végeztével ha ezek az enyéim maradnak, az rendezheti a helyzetem:
intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB
A messzelátós ürgét tedd fel egy három hajós flottára (ne gálya és ne szállítóhajó legyen), és küldd el exploration missionra (kinevezed parancsnoknak utána ráklikkelsz a flottára, és megnyílik ott ez a lehetőség valami három nyíl áll szerteszét, vagy egy piros összevissza kacskaringós nyíl.). Ezzel felfedezi a partvonalat, és néhány part menti területet is látni fogsz. Oda küldd a colonistot (ha elég nagy a colonial range-ed).
Sziasztok! El tudná valaki magyarázni hogy tudok a magyarokkal kolonizálni mi kell hozzá? Hiába fejlesztem ki a konkvisztádort a messzelátót vagy mit és még a brazil afrikai területek is zöldet jelez hogy lehetne mégse tudok ott területet benépesíteni. 😞
meg kell tartani
Sziasztok!
Hamarosan meglesz a better than napoleon achi (meglepően könnyen,már csak egy ruszki,egy osztrák csata kell,de egyik sem nagy falat)
Kérdés,hogy érdemes megtartani majd Moszkvát? Én inkább eladnám a litvánoknak,úgyis imádnak,amiért felszabadítottam őket,hű szövetségesek jó sok katonával...
A további játékban a hre reformokat akarom megcsinálni,angolokat bekebelezni inkább,meg a törököket visszaűzni kis ázsiába. És szerintem logikátlan egy kieső provinciát babusgatni,egy sereget ott fenntartani...
Hamarosan meglesz a better than napoleon achi (meglepően könnyen,már csak egy ruszki,egy osztrák csata kell,de egyik sem nagy falat)
Kérdés,hogy érdemes megtartani majd Moszkvát? Én inkább eladnám a litvánoknak,úgyis imádnak,amiért felszabadítottam őket,hű szövetségesek jó sok katonával...
A további játékban a hre reformokat akarom megcsinálni,angolokat bekebelezni inkább,meg a törököket visszaűzni kis ázsiába. És szerintem logikátlan egy kieső provinciát babusgatni,egy sereget ott fenntartani...
szebb lesz a grafika
Ez mire jó?
tényleg működik,nekem már nagyon hiányzott
igen,ezért sokkal nehezebb a svéd függetlwnség
mármint ha háborúznak egymással
de ha francia beléphet spanyolba,akkor ausztria is be tud
Ha az ellenfél birtokolja az átjáró mindkét pontját, akkor a blokád ellenére is áthaladhat. Faszság, de ez van, gondolom balance szempontjából. Tehát ha Edirnét vmilyen csoda folytán sikerül azelőtt behúznod, hogy a török seregek áthaladnának a szoroson, akkor nyert ügyed van, mert életbe tud lépni a blokád.
Rivális soha nem enged át riválist, tehát ha Ausztria és Franciao riválisok, akkor Ausztria nem fog tudni belépni spanyol területre.
A PU vonatkozásában meg nekem a gép ilyenkor szokta megjátszani azt, hogy "hopp, az uralkodód spontán égés következtében véletlenül meghalt... jajj de sajnálatos, így bomlott a PU". 😄
A PU vonatkozásában meg nekem a gép ilyenkor szokta megjátszani azt, hogy "hopp, az uralkodód spontán égés következtében véletlenül meghalt... jajj de sajnálatos, így bomlott a PU". 😄
naval dolgokban sosem voltam túl jó, most megpróbáltam ezt a blokádos trükköt, de több gályával sem működött... tudja valaki hogy kell működő blokádot alkotni 1.15.1-ben? köszönöm előre is a segítséget.
Két aprócska jó hír:
1.16-tól új funkciókkal tér vissza a GFX Overhaul mod.
A másik, hogy meg lehet csinálni 1.15.1-re Ironman kompatibilissé, így:
Navigálj ide:
\Dokumentumok\Paradox Interactive\Europa Universalis IV\mod
Nyisd meg a gfx_overhaul_ironman ZIP fájlt
Benne menj a "map/random" mappába
Hagyd megnyitva
Most navigálj el ide:
\Steam\steamapps\common\Europa Universalis IV\map\random
Az összes vackot másold be az előbb megnyitott ZIP fájlba
Ha a piros X-es "mod elavult" szarságot el akarod tüntetni, nyisd meg a
gfx_overhaul_ironman.mod fájlt Jegyzettömbbel és írd át a
supported_version="1.14.*.*"
kapcsolót erre:
supported_version="1.15.*.*"
<#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas>
Na most mielőtt ezt az egészet megcsinálod, a srác annyit csinált, hogy az eredeti fájlokkal írta felül a mod tartalmát, amik elavultak lettek
SZÓVAL
szerintem kurvára elég a ZIP fájlból kitörölni a "map\random" mappát, a játék így is az eredeti fájlokat fogja használni eleve az eredeti helyükről, szóval felesleges másolgatni és duplázni bármit is.
Teszteljétek, nekem látszólag működik, nem változtat checksum-ot.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2016.03.21. 23:49:10
1.16-tól új funkciókkal tér vissza a GFX Overhaul mod.
A másik, hogy meg lehet csinálni 1.15.1-re Ironman kompatibilissé, így:
Navigálj ide:
Nyisd meg a gfx_overhaul_ironman ZIP fájlt
Benne menj a "map/random" mappába
Hagyd megnyitva
Most navigálj el ide:
\Steam\steamapps\common\Europa Universalis IV\map\random
Az összes vackot másold be az előbb megnyitott ZIP fájlba
Ha a piros X-es "mod elavult" szarságot el akarod tüntetni, nyisd meg a
gfx_overhaul_ironman.mod fájlt Jegyzettömbbel és írd át a
supported_version="1.14.*.*"
kapcsolót erre:
supported_version="1.15.*.*"
<#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas>
Na most mielőtt ezt az egészet megcsinálod, a srác annyit csinált, hogy az eredeti fájlokkal írta felül a mod tartalmát, amik elavultak lettek
SZÓVAL
szerintem kurvára elég a ZIP fájlból kitörölni a "map\random" mappát, a játék így is az eredeti fájlokat fogja használni eleve az eredeti helyükről, szóval felesleges másolgatni és duplázni bármit is.
Teszteljétek, nekem látszólag működik, nem változtat checksum-ot.
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2016.03.21. 23:49:10
Sziasztok! Tudtok frissebb Magyarítást esetleg megosztani ami 60% több?
A második kérdésem:
Tudnátok a magyarítás telepítéséről egy videót készíteni?Vagy útmutatást adni? Mert nekem olyan hogy settings mappa nincs, és így a játékban vannak magyar részek, viszont komplett ablakok szöveghibásak txt,hd,dxd meg értelmetlen szavak vannak ott.Gyakorlatilag tönkrevágja a menüjét a játékon belül, és játszhatatlan. Szeretném a játékot megtanulni játszani. Ha tudtok segítsetek. Köszi
A második kérdésem:
Tudnátok a magyarítás telepítéséről egy videót készíteni?Vagy útmutatást adni? Mert nekem olyan hogy settings mappa nincs, és így a játékban vannak magyar részek, viszont komplett ablakok szöveghibásak txt,hd,dxd meg értelmetlen szavak vannak ott.Gyakorlatilag tönkrevágja a menüjét a játékon belül, és játszhatatlan. Szeretném a játékot megtanulni játszani. Ha tudtok segítsetek. Köszi
Na hát ez az pu is jókor jött. -.- 😄D
mondjuk elég vicc, hogy az északaik nem bírnak átjönni 10 hajón /gibraltárnál és dániánál blokádolok/ és így konkrétan ki vannak nullázva, de a WS meg ketyeg felfele 😊 osztrákok se hinném hogy elmennek a spanyolokig, de azért átrakok egy 20k~ stacket biztos ami biztos. Bár nem hinném, hogy PU alatt tudom majd őket tartani.
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.21. 10:48:10
mondjuk elég vicc, hogy az északaik nem bírnak átjönni 10 hajón /gibraltárnál és dániánál blokádolok/ és így konkrétan ki vannak nullázva, de a WS meg ketyeg felfele 😊 osztrákok se hinném hogy elmennek a spanyolokig, de azért átrakok egy 20k~ stacket biztos ami biztos. Bár nem hinném, hogy PU alatt tudom majd őket tartani.
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.21. 10:48:10
I decide when I'm done.
Örülj neki😊
Ha gyenge a császár,akkor nem ő kapja,hanem a szomszédos országok. Akár a gallok is megkaphatták volna,így jól jártál. Vagy szövetség,vagy rivális,mindkettő jó lesz a franciák ellen.
A helyedben előbb szövetséget választanám,minden katona jó a franciák ellen😊
Ha gyenge a császár,akkor nem ő kapja,hanem a szomszédos országok. Akár a gallok is megkaphatták volna,így jól jártál. Vagy szövetség,vagy rivális,mindkettő jó lesz a franciák ellen.
A helyedben előbb szövetséget választanám,minden katona jó a franciák ellen😊
első próba nem sikerűlt,érdekes h burgundy részét holland kapta,aki nem is volt császár

én például amikor a pápai állammal leesik -50re kapcsolat,azt sose fogadom el,mert kapcsolat javítással még rendbe lehet hozni
Nincs rejtett, rögtön aktiválhatod ha feldobja és el tudod fogadni, de mindig érdemes megnézni mit aktiválsz, mert visszavonni nem lehet.
Volt olyan, ami valami minimális, de pluszt adott, és később egy Disaster lett belőle, amit sehogy sem tudtam elkerülni.
Volt olyan, ami valami minimális, de pluszt adott, és később egy Disaster lett belőle, amit sehogy sem tudtam elkerülni.
igen
Az Actokat rögtön aktiválhatom, mihelyst elérhetők, és csak az ott kiírt pro és kontra hatásokat kapom. Nincsenek rejtett költségek?
intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB
j és a rózsák háborúját eddig kétszer úsztam meg,mindig jókor született az örökös xd
na kedvet kaptam angliához,bár az anglia végigjátszást egy modhoz tartogattam
kicsit bonyolítja a helyzetet ,h ausztria velem ,franciákkal,meg guyenne-el is szövetséges,és puba van magyarországgal,bár a császári címet már elveszítette,ilyenkor kettő dolgot szokott csinálni,vagy elindul a törökök ellen,vagy hre-n belűl a kicsiket kezdi el elfoglalni
nekem csak ki kell várnom h egy nagyobb háborúba keveredjen és castille-vel letudom már győzni franciákat,akik pedig már puba vannak aragonnal meg nápollyal,és a kapcsolatuk egyenlőre jó

Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2016.03.20. 18:45:54
kicsit bonyolítja a helyzetet ,h ausztria velem ,franciákkal,meg guyenne-el is szövetséges,és puba van magyarországgal,bár a császári címet már elveszítette,ilyenkor kettő dolgot szokott csinálni,vagy elindul a törökök ellen,vagy hre-n belűl a kicsiket kezdi el elfoglalni
nekem csak ki kell várnom h egy nagyobb háborúba keveredjen és castille-vel letudom már győzni franciákat,akik pedig már puba vannak aragonnal meg nápollyal,és a kapcsolatuk egyenlőre jó

Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2016.03.20. 18:45:54
Ismerem már ezt a bugot, régebben én is sokszor találkoztam vele, de mostanában már azt hittem hogy megoldották..ezek szerint még nem. 😄 A bagett mindig is OP volt, de azért meg lehet őket fogni a jaték elején, általában egy ausztria-castille-aragon elég rá 😄
Ráadásul túl sok erőforrást öltem bele és most már az osztrákok se akarnak kakaskodni velük.. -60 attitude toward the enemy modifier miatt.. Lehet újrakezdem és a szigetekre fogok koncentrálni és egyből kolonizálásra.
I decide when I'm done.
Bizony... A francia elán... Én most pont velük játszok,megvan a 15% morál,meg még 15% defenzív ideákból,plusz van egy 10%-os tanácsadóm is. Minden csatát úgy kezdek,hogy az ellenfél majdnem csak feleannyi morálról indul. Egy 10k-s sereggel megvan egy 15-16k-s ellenfél is,és kevesebb embert vesztek így is... (Persze ehhez kell a jó hadszíntér is)
Próbáld meg,hogy lebontod az erődjeid a francia területeken,így nem lesz warscor-ja azokból,és csatákkal nyerj inkább. Lassan,de biztosan. Csalogasd a hegyekbe,légy védő inkább,mint támadó.
Próbáld meg,hogy lebontod az erődjeid a francia területeken,így nem lesz warscor-ja azokból,és csatákkal nyerj inkább. Lassan,de biztosan. Csalogasd a hegyekbe,légy védő inkább,mint támadó.
az a baj ,ha a franciákat az elején nem fogod meg ,nagyon megerősödnek
Rávettem magam egy Nagy Britannia ironmanre, de cirka 100 év után elegem van a franciákból. Egyszer tudtam spanyol-osztrák segítséggel elcsapni őket, visszavettem a coreomat délen, elvettem Párizst (aztán rájöttem, hogy az achi már megvan -.-) spanyoloknak és osztrákoknak is adtam területet. Burgundiától is elvettem két provinciát calais mellett. De azóta... Sorra bukjuk a háborúkat 1v3-ban. Beszarás. Ha nam az AI töketlensége miatt, akkor a semmiből előtűnik egy 30k-s stack két csillagos generálissal. Már ott tartunk, hogy a széthullott csigaevők kb mindent visszavettek és háborúról háborúra egyre reménytelenebb az egész. Az utolsó háborúba már tettem rá, csak küldtem be a 20k-s merc stackeket halni, hátha elfogy a manpowere és ki tudom hozni egálra.. Ha mégegyszer megtámad lehet feladom a maradék európai területeket és megyek Amcsiba. Pedig olyan jól indult, 1455-re már az összes ír opm-et elfoglaltam, Skócia meg vazallus.. Ráadásul a rózsák háborúját is megúsztam. Áh. Így állok:
ps: hétvégi játékos vagyok, eléggé ostobán játszok szerintem, de élvezem. 😄D
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.20. 11:39:13
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
ps: hétvégi játékos vagyok, eléggé ostobán játszok szerintem, de élvezem. 😄D
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.03.20. 11:39:13
I decide when I'm done.
Burgundiával vagyok, Franciák háborúban Angliával, haderejének nagy része a csatornán túl van..oh baszki, regency. oké még 2 év , addig eltart a háború. erre event, heir dies. k. új heir, 0 éves, még 15 év semmittevés 😊)))
I met God. She's black
ez tipikus hiba,akkor szokott előjönni ,mikor felszabadul egy sokáig elfoglalt terület,nem volt ritka a 200 éves ember se,úgy tudtam h valamelyik patchel javították már
ahhoz vallást kell váltani ,ill teutonictól kell szerezni területeket,csak úgy magától nem lesz
első kép top kek <#idiota>#idiota>
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Nekem is az a bajom a total warokkal hogy nem tud már igazán megújulni, főleg a harcrendszerben. (Bár ott azért könnyebben le tudok győzni egy fele akkora sereggel egy kétszer akkorát mint eu4-be). Najó ez az életkor nem semmi, jól tartja magát a nagymester 😛
Moszkva pls...Nem hiszem el hogy inheritálta Moszkva Angliát..Kedvenc állatom a multipléjör mert csak ott lehet ilyenket "luckolni"
(valahogy singleben sosem találkozok ilyen érdekességekkel)
Moszkva pls...Nem hiszem el hogy inheritálta Moszkva Angliát..Kedvenc állatom a multipléjör mert csak ott lehet ilyenket "luckolni"
(valahogy singleben sosem találkozok ilyen érdekességekkel)