10049
Europa Universalis IV
  • EM64T
    Nekem ebben a korszakban nem nagyon van más alternatíva, a poroszok a kedvenceim. Mint ahogy római korban is csak Rómával :)
  • geo91
    akárhányszor megpróbálom, 1-2 éven belül megtámadnak a törökök, amíg még csak dolgozom az esetleges osztrák/magyar/lengyel szövetségen...
  • sadface #7358
    Mi ez a branderburg fétis itt lányok? Csak a bizánc...
  • hitman1028
    1 óra 4 perc alatt xd
  • hitman1028
    ez a legújabb xd
  • EM64T
    Azóta Szászország nagyon visszavett, a felére esett vissza, Csehország rendületlenül kitart mellettem, kezd ő is reformálódni, ebben is közös lesz az érdekszféra. Próbálkozom Bajorországot magam mellé állítani még, meg majd meglátjuk mit hoz a sors.
  • EM64T
  • EM64T
    Tök fura dolog történt velem ma: lerohantam ez egyetlen provinciából álló Magdeburgot, megvertem a piciny seregét. Egyszer csak megjelenik az üzenet: az egyik seregem "exile"-ben van. Jó mondom, ügyet sem vetettem rá, kiklikkeltem. Aztán eltelik kis idő, és észreveszem, hogy a Magdeburg területén álló seregem nem ostromol. Sőt, jobban megnézve ugyanabban a provinciában egy magdeburgi egység is van, még sincs csata. Sőt, még jobban megnézve észrevettem a sereg ikonja mellett egy pici fekete zászlót. Rávíve az egért, azt írja: ez a sereg "exile"-ben van, addig nincs csata. Vissza kellett mennem waterlandre, hogy onnan visszatérve tudjak újra harcolni. Fura.
  • hitman1028
    imgurra töltsd fel és másold ide a forum linket
  • EM64T
    Nem megy, nem tudom miért
  • EM64T
    Még egy próba:

• hitman1028
    csak a stellaris vadiúj,sok kipróbálásra való dolog van benne
  • Chris
    Én még odáig sem jutottam, viszont olvastam reggel, hogy imáitok meghallgattattak. :)
    "Reduced impact from religious unity severly on corruption."

Viszont a kémkedéses akciók általánossá tételére kíváncsi vagyok mit fog eredményezni, viszont az espionage ideasból lett egy ilyen tök általános diplomatic/trade/economy/influence mix, ami amúgy baromi jól néz ki.
    Még a végén teljesülni fog a vágyam és tényleg nehéz döntések lesznek idea csoport választásának terén. :)
  • pretorius07
    Hát nem tudom... Én az apraja dolgokat,mint managelés,fabrikálás,békeidőben egységmozgatás,építés..... Ezeket nem pause alatt csinálom. Mivel most is 136% az overextension,amíg mennek a core-ok,addig úgysem üzenek hadat,had menjen az idő...
  • Lysandus
    Én tegnap is csak betöltöttem az állást, és egy fél-egy órát nézegettem, hogy mi változott az új patchcsel, és merre is kellene majd menni, ha elindulok. De ezzel úgy elment az idő, hogy elindítani már nem tudtam. És ez rendszeres. :-D
  • Lysandus
    Na jó, csak mióta új gépem van, annyira hasít ötösön, hogy mire reagálnék arra, hogy hadat üzentek, addigra már meg is nyerem a háborút!

• inkvisitor
    Steam - Eu4 - jobbklikk, - properties - betas - legürdülő menüből kiválasztod melyik verzió induljon. Kész.
  • geo91
    max sebesség, sűrű pause-okkal, másképp el sem tudnám képzelni :D
  • Chris
    Hogy a fenébe bírjátok 4-esen? Megőszülnék. :)
    Csak akkor veszem le 4-esre, mikor vmi komolyabb háborút vívok több ostrommal, egyébként mindig pause és végig 5-ös sebesség.
  • Tuvok #7341
    Na, pont ezt akartam elsütni. :D
    Én is mindig "paused"-en játszom, csak ritkán indítom el.
  • Lysandus
    Én általában 0-án tolom. :-D Egyébként meg 4-sen, ha elindítom végül. :-)
  • Chris
    A sorok közül azt olvasom ki, hogy azért te is érzed, hogy picit sántít a dolog. :)
    De az utolsó két bekezdésed a lényeg, én is ugyanígy gondolom. Más a célközönsége, valószínűleg szándékosan lett kevésbé mély és pénzt akarnak keresni a DLC-kkel. Nem csinálják rosszul végülis, én sem csinálnám máshogy. Minden címük nagy siker lett az utóbbi időben (városépítős pl.) és lefednek minden réteget.

Én meg 2-3 alkalom után azon kaptam magam, hogy sokkal szívesebben szívatnám magam újra egy Oman "Third way" próbálkozással, mint mining station-ök végeláthatatlan szpemmelésével. :D
  • wednes
    Ezen logika mentén a mai játékok mindegyikének jobbnak kéne lennie, mint a 10 évvel ezelőttieknek, ami nem igaz. Sőt szerintem ez az autókra sem mindig igaz (összeszerelés, minőség, megbízhatóság).
    Az, hogy a kinézet pár dolog a korhoz van igazítva az adott. A Stellaris sem a Victoria II kinézetével jelent meg. Én nem hinném, hogy egy majdan megjelenő EUV ilyen szinten fog elstartolni kezdésnél, mint a jelenlegi rész.

De hogyan is versenyezhetne ez a Stellaris az Eu4-gyel, ami már 3 éve kint van és 3 éve megjelenés után is dolgoznak rajta? Egy 4 éves gyerek nem tud elverni egy 8 évest. Meg kicsit alma körte estet, talán.

Ez egy új cím, szerintem nem csak Paradox fanoknak készült. Ez a téma új játékosokat fog bevonzani, akik imádják az űrstratégiákat (nálam ez a két dolog fedésben van). Nekik bele kell rázódniuk a játékba. És elképzelhető, hogy emiatt nem is lesz olyan, mint az EUIV.

Persze a legfőbb érv a DLC-k jövetele, amit fél játék árán lehet árulni majd.
  • pretorius07
    Persze ez igaz,ezt nem fogja megoldani,de a rivális bármikori megtámadásának lehetősége amúgy is csak a játék első felében lesz hasznos. Később ott az imperializmus casus belli már. És az elején még könnyű nem szövetséges riválist találni:)
  • pretorius07
    Lehet rosszul fogalmaztam:)
    Mindig négyesen van,háborúban is. Max egy kiélezett háborúban veszem le háromra egy rövid ideig.
    Pl: legutóbb a franciák ellen mentem 1v1-et. Ugye tudjuk,hogy ott kevés a másfélszeres túlerő. Próbáltam egyszerre több várat ostromolni,mert sok erődje van,és az sok idő. Ergo a seregeim szét kellett osztani. Na ebben a helyzetben lassítok,hogy időben reagálhassak a fog of warból megjelenő ellenségre. De egy-két döntő csata után ez is megy vissza nagyobbra.
  • szabii98
    Én sosem játszom hármason. Háborúban 2-3, amúgy 4. :D
  • Chris
    Már bocs, de ez nem így működik. Egy friss termék nem egy régi termékkel mérendő össze, nem azzal versenyzik, hanem egy aktuálissal.
    A vadiúj Lexusomnak nem a 10 évvel ezelőtti BMW-knél kell jobbnak lennie, hanem a vadiúj BMW-knél. Fura világ lenne, ha nem így lenne. :)

Arról nem is beszélve, hogy a korábbi játékok tapasztalatait próbálták átültetni az újba, csak vhogy az alapok más, kevésbé izgalmas és érdekes súlyozást kaptak.
  • barnetpowa
    Hehe ahogy mondod.De a legjobb az mikor maxon tolod single-ben majd a multiban a haverral csak 1-es vagy 2-es fokozaton tudtok játszani :D Az életed megunod ez idő alatt egy Piedmont-vár ostroma alatt xD
  • Lysandus
    Oké, de már nincs, akit riválissá tehetnék. Csak a franciák maradtak, mint lehetőség jó ideje, de velük szöviben voltam, most meg már PU alatt vannak.
  • pretorius07
    Úristen... Én már a 3-as sebességet is lassúnak találom:) nagyon ritkán veszem vissza még erre is,csak mikor háborúban támadásra számítok,és esetleg menekülni kellhet... Vagy ha becserkészni kell a nagyobb sereget,és bekényszeríteni egy támadó szerepbe a hegyek között:)
    Végig négyesen megyek mindig,háborúkban is a fentieket leszámítva.Ajánlom a billentyűzet space gombját,mint pause,és akkor nem kell az egérrel keresni a felső sarkot:)
    Egyes sebességen egy csata hány perces? :) pár hónap múlva leszoksz az 1-2 fokozatról,garantálom:)
  • hitman1028
    én nem látok térképet xd
  • EM64T
    Ha már így, akkor egy kis helyzetjelentés, képek lentebb csatolva.

Három királyt éltünk meg ez alatt a hetven év alatt, mind a Hohenzollern családból: 1440 és 1478 között II. Frigyes, 1478 és 1500 között Vilmos György, végül pedig 1500 tól jelenleg is IV. Albert. Brandenburg szép kis közép-európai hegemóniát hozott létre Csehország, Brunswick és Szászország segítségével, mindig segítve egymást a bajban. Aztán az utóbbi időben Szászország kiesett a szövetségből, ugyanakkor jelentősen meg is erősödött, Brandenburg első számú riválisává alakult. Az 1500-as évekre beköszönő reformáció megrontotta Brunswickkal is a viszonyt. Az ország fejlődik, a kincstárba sosem látott mértékű adók folynak. IV. Albert korszakára inkább a béke jellemző, egyedül Wismart foglalta el, egy kínálkozó alkalommal, és valószínűleg uralkodásának második fele is a békés fejlődésről fog szólni.

Egy térkép közelebbről:

És egy tágabb Európáról:

Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.05.11. 21:23:04
  • hitman1028
    ó én már hányszor kezdtem újra,de legalább már tudom mi a legjobb kezdés brandenburgnak
  • EM64T
    Hát nem tudom pontosan, jó ideje gyűröm ezt a legújabbat, összesen 44 órát játszottam eddig (abba beleszámítanak a régi róbálkozások is), szóval olyan 4-5 órára saccolnám a mostanit. Nem mindig pörgetem 5-ös sebességen, amikor államügyeken finomítok, szeretek visszavenni hármasra, vagy még lassabbra, hogy legyen időm reagálni, mert ha nem tudok rögtön gyorsan a pause gombra tenyerelni, hetek telhetnek el. Amikor meg kiélezett háborús helyzet van, sokszor egyes sebességen megyek, hogy legyen időm lereagálni a változásokat.
  • hitman1028
    nekem 70 év max másfél óra
  • hitman1028
    már töröltem xd
  • Tuvok #7324
    Leokézod és megy tovább.
  • pretorius07
    Visszateheted a régi 1.16.3-at,és befejezheted azzal a kampányt.
  • hitman1028
    nekem nem ment,rákattintva azt írta h a mentésem egy older version
  • Tuvok #7321
    Az én kampányaim simán mennek tovább.