10049
-
Chris #7440 Update: Nem annyira bukta, az oszmán militarista király csatlakozott Allahhoz, így a feszültség is megszűnt és újra szövetségesek lettünk. Viszont ezt a "játék" nem nézhette jó szemmel, ugyanis kirobbant a ligaháború, amibe a jó törökök is bekerültek, vmint kaptak egy internal conflicts disastert is a nyakukba a vele járó (?) kb. 4x40 stack (!) rebellel, majd Etiópia is megtámadta őket. Egy pillanatig azt hittem, hogy újra a fallosz rossz végére kerültem, mentve a menthetőt megtámadtam Etiópiát, de akkor megjelent a 30k-s oszmán doomstack és wipeolt mindenkit. Így a kényelmes és zavartalan területfoglalás közben hagytam abba. :)
-
pretorius07 #7439 Ott bezzeg austria lett a burgund örökös. Én most egy osztrák kampánnyal próbálkozom,de 4-ből 3-szor kasztília inheritálta a burgundokat... Holott még csak RM sem volt köztük. A negyedikre,mikor megkaptam,addigra akkora volt a call for peace okozta balhé,hogy tele voltam lázadással. Úgyhogy el is ment a kedvem az osztrákoktól:)
Hajlok egy olasz nép felé,megalapítani itáliát,majd a régi római birodalmat. Nem lesz könnyű... Csak még azt nem tudom,hogy savoy,vagy milánó lesz e? -
hitman1028 #7438 enyém ilyen,épp a ligaháborúhoz készűlödök,csak sajnos ausztria marha erős
-
EM64T #7437 Nos, 1604-ben végre létrehoztam Poroszországot... Az utóbbi jó emberöltőnyi időt a gazdaság fejlesztésének, manufaktúrák meghonosításának szenteltem, úgyhogy most úgy tartok fent 40 ezres sereget teljes ellátással, hogy így is havi 12-14 arany a bevételem. Úgyhogy van potenciál. Csakhogy amíg én a környező országokkal voltam elfoglalva, úgy néz ki körülöttem igencsak megerősödtek a hatalmak... Egyébként technológia tekintetében a kelethez tartozom még, el vagyok maradva egyel... Hódítások tekintetében nem akarok elszállni, a németeket akarom egyesíteni (még az sem biztos, hogy Csehország vagy Ausztria kell majd).
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.05.20. 19:59:02 -
kissssss #7436 ez már szerintem bukta... de erre szokták azt mondani hogy innen szép nyerni :D azért még ne add fel. -
#7435 Most miattad játszani akarok velük, még csak egyszer játszottam abban a régióban, akkor Delhivel az meg picit odébb van :)) -
Chris #7434 Az sem rossz ötlet, westernizálni is lehetne, bár hosszadalmas és nemtom meg merjem-e lépni. Az alapcélom az volt, hogy szerzek még perzsa területeket, culture shift perzsára, majd a Mughals megalapítása, mivel az katonailag brutális és úgy talán állva bírnék maradni az oszmánokkal szemben. Mellette Etiópia mielőbbi kiütésére gondoltam, majd a kisebb indiai államok bekebelezésére (meglepően fejlettek), hogy erőt gyűjtsek és meghaladjam a kisebb riválisokat. A baj csak az, hogy egy kis manpower veszteség és egyből rám fog ugrani mindenki. :)
-
pretorius07 #7433 Ömmm:) szép helyzet!
Csak sok sikert tudok kívánni:)
Amúgy szerintem etiópia lenne a megfelelő terjeszkedés,és onnan keletre songhai felé,ami még nem látszik. Elérni a portugál gyarmatokat,és szövetkezni velük. -
Chris #7432 Spanyolok, oroszok túl messze vannak, túl nagyok hozzám (army és navy size penalty) és a vallási különbség is ott van, a riválisok riválisai meg mind rivalizáltak engem is vagy jelentéktelenül kicsik. Ezt amúgy nem értem hogy hagyja a gép magának (vagyis de, szimplán csal), pl. Malwa-tól délre megvan a kis zöld folt? Bemutatom, az Andhra, Malwa másik riválisa. :)
-
pretorius07 #7431 Spanyolok? Ők is messze? Riválisok riválisai? Te megtetted valamelyiket annak? Mert ha így sem találsz szövetségest,akkor hamarosan vége lesz....
Mindenestre mindig legyen fullon a sereged:) -
Chris #7430 Na így állok most, kíváncsi vagyok ti mit csinálnátok a helyemben.
- Madagaszkárig enyém az afrikai partvonal, Indiában enyém kb. az összes important center of trade (még a félsziget keleti oldalán is) és van két vazallusom is Indiában és csak Delhi szövetséges
- Ethiopia, Khorasan, Bukhara, Malwa, Ming mind riválisnak tett meg és kb. keresztbe szövetkeztek
- Oszmánok szövetségesek voltak, magas trusttal, egy lófax háborúba nem jöttek be, egyből dobódott az alliance és royal marriage is és instant akarták vagy 20 provinciámat (de egyiket sem claimelte még), aminek eredményeként évek óta hostile relations van és nem jön vissza allianceba
- Muscovy vagy minden más messze van és nem akar szövetkezni
- a forcelimitem olyan 35 körül van, a pénz nem számít a trade miatt, viszont egy oszmán, vagy egy összeszövetkezett rivális támadás simán elsöpör, segítségként meg kb. csak 1-2 kis államot tudnék behúzni
Félek, hogy az oszmánok kezelhetetlenül nagyra nőttek, pedig próbáltam őket akadályozni. Behívtak Mamelukok ellen és direkt elfoglaltam előle a célterületeket, de ettől függetlenül vitt más területet, meg később már be sem hívott, csak felzabálta őket. A baj szerintem, hogy Ausztria stagnált és a lengyelek eltűntek, így nem volt ellenpólusa, bezabálta magát a magyar területekre is.
-
pretorius07 #7429 Keress egy bétát a régihez... -
#7428 Basszus azthittem ez csak egy kisebb peccs volt, és nem fog tönkremenni a mentésem, erre mégis:( -
Lysandus #7427 Szerintem össze lehet hozni, de biztos, hogy szenvedősebb. -
pretorius07 #7426 Most szedtem le az 1.17-et. Nem bizánccal,de a mare nostrum achi a cél. Ami ugyanez,csak még kell hozzá pár tartomány. Jóllehet 1.17-tel tuti nem ment volna:) -
Lysandus #7425 Szép! 1.15? Kíváncsi vagyok 1.17-el is menne-e... -
pretorius07 #7424 Ugyanez volt velem is a spanyolokkal,meg a lengyelekkel... De ezt betudom annak,hogy hisztorikusan bele van táplálva a nemzetekbe,mit kell birtokolniuk adott korban. Ha te vagy ott előbb,akkor mit neki trust,meg becsület?! A rivális meg megint nevetséges. Hollandia pl a Minget tette meg:) nekem meg csak commonwealth maradt a végére,őt meg nem akartam...
Engem az zavar még nagyon,hogy a koalíció a player ellen garantált kis terjeszkedéssel,míg az ai pofátlanul elfoglal bármit,és alig van 30-as aggressive extensionje...
No ez lett bizánc vége... Admin tech sehol,sokat kellett core-ra költeni. Pedig szinte végig admin fókusz volt.
-
Chris #7423 Nem értem miért erőltetik ezt a csaló AI dolgot, hogy még a szövetségesek is szívatnak, lenne elég kihívás anélkül is.
Oman-nal meghódítom fél Afrikát, perzsa terület nagyrészét, India nyugati partjain a lényeges trade centereket, MINDEN nagyobb hatalom még a világ végéről is riválisnak jelöl (Muscovy pl. egyáltalán miért és hogy a faszba, mikor én nem tudom őket?), egyetlen szövetséges a török, 80 trust vele, hogy ne tudjon ő is riválisnak tenni.
Erre egy közös vastagon győzelemre álló (!) háború közepén hadat üzen az egyik kis lófax indiai gittegylet, amit teljesen érthetetlen módon a török nem fogad el, automatikusan bontódik az alliance (80 trust mellett, máskor ráadásul nem szokott bontódni), instant akarja legalább 20 területemet, hostile relations, majd szépen hadat üzen a következő és a következő rivális is...
Na elmennek ám a picsába az ilyen dolgokkal, hogy simán borulnak a játék szabályai, amikor az AI-nak éppen úgy tartja kedve.
Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.05.19. 00:31:39 -
hitman1028 #7422 érdekes h csak 1619-be alakultak meg a ligák,protestánsok elfogják veszíteni
-
EM64T #7421 értem, köszi! :) -
#7420 Arra figyelj, hogy ha nem tudsz elég state-et csinálni, akkor a fontos provinciákat tedd azzá (pl. tengerparti városok, 75%-os autonómiánál évezredekig tart a hajó építés, egy aranybányás provinciánál sem bírnád a teljes pénzt kinyerni a provinciából.) -
EM64T #7419 Jól látom, hogy state-té konvertálni csak előnnyel jár (bár több fenntartás, de több income, manpower és sailor)? Mindössze arra kell vigyázni, hogy a számuk korlátozott? -
Lysandus #7418 Tudnék én is megfelelő kihívásokat találni nekik! :-D -
#7417 De westernizálni csak akkor lehet, ha van reform governent. Vagy az csak az amerikaiaknál van? :D -
hitman1028 #7416 reform goverment nem éri meg,mert rengeteg pontot elvisz -
#7415 Central African nationként ti mit csinálnátok, reform government először, vagy colonization? A körülöttem levő területeket tudnám kolonizálni, ezzel is közelebb kerülni a tengerparthoz, hogy megtaláljam az európaiakat, viszont a reform governmenthez admin, innovative vagy economic idea groupot kell befejezni. Rwandaként játszom egyébként, a viktória-tavi országok már nem léteznek, így a kérdés hogy nyugat vagy kelet.(egy keleti kolonizálós endgame a terv)
Esetleg még megvárnám, hogy Kongó western legyen, és elvenni a területeit..de ha protektorátus lesz, akkor nem lehet western már asszem.. Ha pedig rohannék a tengerpartért, akkor meg engem vernének agyon, lehetséges :D érdekes döntés -
Chris #7414 Pont azokra megyek, most éppen az Arabian Coffee meg a Third Way van terítéken. :) Bár az utóbbi kétséges, mert az már valószínűleg nagyon a tűréshatáromon lesz. :)
Azokból is több olyan lehetne, mint pl. a Venetian Sea, ahol nem feltétlenül a térkép átfestése a lényeg. De ha már terjeszkedős, akkor inkább Basileus, vagy a Big Blue Blob, ami kicsivel többet igényel.
-
wednes #7413 Vagy inkább foglakoznak veled, hogy mindig kellő kihívás elé kerüljél. :D -
Lysandus #7412 Nem tudom, nekem 1.14-ben volt talán az utolsó olyan játékom, hogy akkorára nőttem, hogy már minden mindegy volt. :-) Azóta csak rosszabb lett, és folyamatosan úgy érzem, hogy a készítők az én lehetőségeimet akarják egyre jobban behatárolni, ez az elsődleges szórakozásuk. :-D -
Timakrisz #7411 Hát fene tudja, lásd Hamburgos állásom, szinte bármivel el lehet érni a top 1-5. helyezést (western) vagy az 5-10 (egyéb teches állam). És nem igaz, hogy bármekkorára nősz akkor 1700 után nincs ellenfél. Amint egy rossz háborúba kerülsz, ahol 2 esetleg 3 erős ellenfeled lesz, míg levered őket a rengeteg lázadás közben rád vetik magukat a szomszédok és oda a birodalom. Nagyon meg kell gondolni, mikor kit támadsz meg.
Amúgy meg annak aki unatkozik ott vannak az achivementek, nem kell, hogy a WC legyen a cél, van sok kicsi is, ami érdekesebb.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.05.17. 14:44:13 -
pretorius07 #7410 Erre azt tudom mondani,hogy ezekhez az ideaválasztásokhoz nem a patch kellett,hanem az ország sajátossága:)
Még sosem volt két teljesen azonos idacsoportokkal bíró országom,és szerintem mindig mással kezdtem. Többnyire military az első,de mindig másik.
Maradjunk annyiban,hogy mostantól nem mondok véleményt,előtte végigjátszok egy teljes kampányt 17 alatt.
De ahogy előttem is írták,én is úgy vagyok vele,hogy szeretek nagy birodalmat építeni. És bár most is a legnagyobb seregem van a világon,de lenne az a verzió,amikor simán elvernének. Még csak koalíció sem kellene,csak 2-3 ország.
Nem azt várom,hogy minden tök egyszerű legyen. De a játék attól lesz élmény nekem,hogy elkezdem az alapoktól,ami az elején küzdés,folyamatos okoskodás,tervezgetés. Lásd most bizánc. Ne mondja senki,hogy egyszerű velük indulni. Aztán szép lassan elérni odáig,hogy ne kelljen már legalább egy kisebb hadjárattal is szenvedni,hanem amolyan ajándékként a küzdésért legyen egy kis rush,amikor csak leteperni kell az ellent. Lásd kondjuk a HRE-t. Ha végigszenveded a 6 reformot,megvan a jussa... -
wednes #7409 Én is csatlakozom.
95%-ban nem viszem el 1821-ig a játékot. Mert (legkésőbb) az 1700-as évek második felére, érdektelenségbe fullad nálam a növekedés. És mindig új játék indításába kezdek. -
Chris #7408 Én is szeretek, de unalmassá válik, amikor már akkora vagy, hogy kiesnek alapvető játékelemek, mint pl. AE-diplomácia-better relations (nem mernek már koalíciót sem alakítani ellened, szövetségesekre nincs is szükség, riválisaid már nincsenek is), gazdaság finomítása (akkora a trade-, esetleg adó bevételed, hogy minden mindegy), manpower beosztása (zsoldosokat tartasz a fenti bevételből, alap az 1-2k a havi manpower növekedés), lázadások (50k rebel poppol? a mellék-mellék sereggel agyonvered őket), és még sorolhatnám.
És így kb. csak mész előre úgy, hogy pont azok a dolgok "múlnak el", amik az EU4-et azzá teszik, ami, és annyi a játék, hogy a truce timereket figyeled. Na ezért tetszik a mostani irány jobban.
-
Timakrisz #7407 Na most hét végén kicsit jobban ráfeküdtem a játékra, és azt kell, hogy mondjam, jobban egyre jobban tetszik. Egy dologgal nem vagyok csak kibékülve (de ez így van kb 2 éve), hogy szinte folyamatosan 60 military traditon fölött vagyok és mégis csak summa 5-6 pines tabornokokat kapok :( az ellen meg 2-3 * osokkal futkoz már 1600 ban, 0 traditionos ideákkal... -
Lysandus #7406 Kinek mi jön be. Én például szerettem minél nagyobb birodalmat építeni. Ezt viszont egyre inkább elrontják, akármit magyaráznak, már az elmúlt két kiegészítőben ezen dolgoztak, és most az 1.7-es pecsben is ezen munkálkodtak, semmi máson. -
heverő #7405 Nekem meg az az élményem, h a wc lehetőségével, azzal, h teljesen irreális méretekben lehet birodalmakat építeni, elcseszik a játékot. :) Én általában 1700 környékén abbahagyom, pedig Brandenburgnál nagyobb országgal még sohasem játszottam. Ha én fejleszteném a játékot, akkor egy bizonyos nagyság fölött olyan korrupció (vagy lázadás tömeg), esetleg tech büntetés lenne (pl. az empire-ek élből kaphatnának +20%-ot a háromból két techre) ami nemhogy a wc-t, de akár egy tartós európai dominanciát is lehetetlenné tenne. -
Chris #7404 Példa, Oman játékom, amit újrakezdtem... én már csak ilyen mazochista vagyok, szeretem a kihívást.
Alapesetben simán az influence-quality-admin kezdőhármast választottam eddig általában, de itt és most más a helyzet:
- Influence bár baromi jó lenne ide a sok kisebb vazallizálható állam és kevés szövetséges-opció miatt, de a megnehezített claimelés és az egyedi vallásom miatt kénytelen voltam religious-szal kezdeni és csak az első ideát kivenni (a játék legjobb, instant casus-bellije "mindenkire", csökkentett AE, no dipo költség)
- Quality is jó lett volna, mert nincs forcelimitem/manpowerem a szegény területek miatt, nameg exploration is, hogy az indonéz gazdag szigeteket megszerezzem, meg elébe menjek a portugál/kasztíliaknak. Viszont a sok fejletlen területem, (amiket nem is coreoltam state-é, csak amik trade powert adtak, hála az új state rendszernek, első próbálkozásban megettem, viszont emiatt úgy lemaradtam techben, hogy a fal adta a másikat), szar forcelimit/manpower miatt a pénz kell (50 évig még csak egy darab tanácsadót sem tudtam tartani, fort-ok mindig bezárva), viszont a sok indiai gazdag tradenode meg ott van közel, így olyat tettem, mint korábban még soha, 2-ként trade ideát vettem fel. Jó döntés volt, stabil vastag bevétel, tudok épületeket felhúzni, zsoldosok, max forcelimit, fortok mind aktiválva.
- Admin idea nem kötelező közvetlen az elején végre, ha meg tudod oldani micromanagementtel, vagy trade-del, hogy később core-olsz state-é. Akkor bőven elég a -25% core cost.
UI: Nem tudom mióta játszom EU4-et, de a hétvégén megint tanultam vmi újat. Tudtátok, hogy ha 80 vagy 80+ a trust vmelyik állammal, akkor az sosem fog riválisnak jelölni?
-
Chris #7403 Tehát ha jól olvasom ki a sorok közül, téged az zavar, hogy egy kritikus tömeg fölött nem unalmasan faceroll lesz a játék, csak simán faceroll? :)
Bocs, hogy kisarkítom, de számomra pont az a nagy rákfenéje a dolognak, hogy ha elérsz egy bizonyos méretet, nem csak hogy koalíciókat versz szét simán, max-os advisorokat tartasz, stb., de úszol is a dukátokban és kb. nem tudod őket mire költeni, ergo elvész a kihívás. Azért ne már, hogy a lenti számokat, amiket leírtál, te maguktól értetődőnek tartod... hidrogénbombát nem akarsz még mellé fejleszteni a 18. századra? :) Alapesetben ennek a játéknak az én olvasatomban nem minden esetben a wc-ről kellene szólnia, bár ezt mindenkinek a szuverén joga eldönteni. Mindenesetre amit én eddig láttam, simán eltartható a state-ek kiadása, szerintem átalakították a bevételi oldalt is, az elején sokkal jobban fluktuál az egyenleg, mint korábban, jobban oda kell figyelni, mint eddig, éppen ezért az sem annyira egyértelmű már, hogy pl. autonomyt növelsz-e foglalás után.
Ahogyan már többször írtam, az ilyen és ehhez hasonló változtatások szerintem pont arról szólnak, hogy agyoncsapják az egyhangúságát, ne mindig ugyanazok az ideák kelljenek, ergo döntéseket kelljen hozni és stratégiát kitalálni, ahogyan az egy grand strategyben elvárható lenne. Az utóbbi patchekben pl. a corruptionnal felértékelődött egy csomó idea csoport, ami nagyon tetszik, végre nem teljesen egyértelmű, hogy mit válasszak következőnek.
-
hitman1028 #7402 még hogy nem lehet pénzt gyűjteni xd
-
pretorius07 #7401 A franciákat későn is meg lehet verni. Illetve vagy a legelején,amikor nincs elán,vagy 1700 után,amikor utoléred őket. A kettő között vannak nagy előnyben. Illetve később sem árt egy két szövetséges,ha más nem azért,hogy amíg te a fortokat foglalod,addig el legyen foglalva mással. Nekem ez Hollandia a mostani kampányban. Szegényeket mindig behívom,és ők az elsők,akiket white peace-elnek. De még mindig imádnak,mert megkapták calais-t 100 évvel ezelőtt:)