Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

cumi...

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

sadface
Ez is banyek annyira atomszívás, kapásból álomstartom van, erre a törökéknél lespawnol egy 28k orthodox rebel stack ami nyilván átjön hozzám és semmit se tudok vele kezdeni az égvilágon...

I decide when I'm done.

sadface
Mi a holyfuck? 😄D

I decide when I'm done.

Kb. annyit buktam most, bár annyiért nem vártam volna egy hetet...

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Kicsit tényleg elkapkodtad, 1 hét múlva kb 3ezret spóroltál volna, új kiegnél esik az uccsó dlc (cossacks) ára
Ó, ez nem igaz, addig szerencsétlenkedtem, meg kapkodtam, hogy elszalasztottam a 20% kedvezményt! Hogy ilyen szerencsétlen csak én lehetek! 😞 Pár napig nem fog aludni hagyni ez a dolog. Így majd 17 ezerért jutottam hozzá az EU4-hez, és a hat nagy (plusz pár kisebb) DLC-hez. Persze Steamhez képest így is röhelyes ár, de akkor is... 😞
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.03.30. 19:40:18

Jaa télleg 😊 de velük érdemes a nomádok közül... persze okosan
Köszönöm mindenkinek, akkor kezdek Kasztíliával.
Persze, gond nélkül ment mindig.
timurid sztem nomad xd
állni egy helybe,abba mi a poén
Elsőre pont,hogy terjeszkedőset kell szerintem... Had tapasztalja meg,milyen békét lehet még lenyomni a többiek torkán. Ajánlatos békék előtt menteni,és akkor visszatölthető,ha nagyon túlvállalta magát az ember😊
hát azt nem is ajánlottam, de szerinttem a minggel el lehet lenni, ha nem terjeszkedő taktikát választasz
én először nomádot se ajánlanék kezdőknek,mert ott figyelni kell a horda unityre
minggel szörnyű játszani,nem ajánlom xd
Greengamingről én már többet is vettem gond nem volt.
Ahh, kínlódok a rendeléssel, a hülye bankkártyás fizetéshez egy sms-t kéne, hogy kapjak, ami az istennek nem jün meg. Pedig Steammel kismillió játékot vettem már, ott nem kellett ilyen. Neked zökkenőmentesen ment?

Kicsivel tényleg akkor menj, ha már az alapdolgok kisujjból mennek. Alapban deficites egyenleggel indulnak, ezt ha háborúzol nem könnyű szinten tartani. Nem ismered az "érdekszférákat", kicsivel nehezen találsz magadnak szövit aki megvéd a többitől (az elején).
Naggyal azért jó:
-alapban +6-12 gold / hó a bevétel
-van sereg, könnyen találsz szövetséget magadnak (ráadásul, hozzád hasonlóan erőset), nem kötnek beléd olyan könnyen
-szépen nyugisan megtanulható a játék, ha nem esztelenül (vagy eszetlenül) háborúzol akkor nem kell félni a koalícióktól,
-tengerpartival szépen megtanulhatod a kolonizálást és következményeit
-biztosan lesz kereskedelmi node-d vagyis tudsz kísérletezgetni azzal, mikor collectelsz és mikor transferelsz trade powert (látod melyik éri meg)
-kis országok akiknek nincs erős szövetségese elleni háborúban rájössz a harcrendszer alapjaira
-rájössz a tengeri harc alapjaira

alap kezdőnek: Ottomán, Portugál, Castile, Poland, Ming
Kicsit haladóbbnak Francia, Angol, Moszkva, Timurid, Ausztria, Bohémia, Aragon,

Az indiánok/afrikai népek már haladóbb játéktudást feltételez, ha élvezni is akarod abirodalom építkezést.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.30. 17:17:11
A kérdéseid alapján igazából úgy látom, hogy a többiek tanácsai kicsit túl koraiak még, neked egyelőre az alapvető játékmechanikai dolgokat és összefüggéseket kell tisztába tenned.
Javaslom nézd át az EU4 wikijét, hogy megértsd a trade mechanikáját. Dióhéjban:
- Nagy trade node-okat látsz ha trade nézetbe kapcsolsz, ezek a nagy egyszínű területek, amikhez merchantot tudsz rendelni.
- Minden egyes province-nek van saját trade powere, de vannak egyenlőbbek az egyenlőbbeknél, ezek az ikonokkal jelölt területek, amik több trade powert adnak ha birtoklod őket, ilyenek az "important center of trade" és a folyótorkolatok "estuary".
- Trade node-on látsz egy %-os értéket, ez az össz trade powered az adott nodeban, ami az ottani befolyásodat jelzi. Ezt a befolyást kétféleképpen használhatod, vagy a trade utak mentén továbbtolod a pénzt, vagy kiveszed, ezt tudod meghatározni a merchantnak.
- Az a trade node, amiben a main trade port (ami kezdéskor mindig a fővárosod területe) van, mindig kivesz, még akkor is ha nincs merchant benne.

Ergo mi a lényeg?
- legyen minél nagyobb trade powered mindenhol (fenti trade központok birtoklása, ezekben marketplace építése, light ship flotta "protect trade"-re állítása, stb.)
- optimális esetben olyan trade nodeban van a main trade portod, amiből nincs kiáramló kereskedelmi útvonal és emellett óriási az össz trade powered
- minden merchant a fenti trade nodeba csatornázza a tradet, és ahonnan csatornázza, ott is legyenek nagyok az össz trade powerek

Olvass utána, értsd meg a dolgokat magadtól, mert az alap kérdésekre nem fogunk tudni mindig kimerítő választ adni, mert egyszerűen túl komplex.

sadface
Itt.

Én az Art of War és a Common Senset melegen ajánlom. Ezek tudtommal must have, annyira jók.

I decide when I'm done.

castile
Melyik spanyolt?
nem,kezdésnek franciát,spanyolt v angliát javasolnám,ahol be lehet tanulni a dolgokat,kicsikkel mindig a túlélés a cél
Gondoltam könnyebb menedzselni egy kisebbet.
hát először biztos valami naggyal kezdenék
Jobb oldalon írják, most 20% kedvezmény van április 4, 16 óráig. egyszer tudod felhasználni, és végéből vonja le. Régen vocher volt kiírva.
Azt nem vágom mi...

Igen, rendszeresen igénybe veszem vásárlásra. És a vocher-t se felejtsd el...
Baszki... ezen a greengaming.com oldalon az alapjáték plusz Common Sense, El Dorado, Art of War, Res Publica, Wealth of Nations és Conquest of Paradise DLC-k 14 ezer alatt vannak... Van valakinek tapasztalata ezzel az oldallal kapcsolatban? Illetve ki milyen DLC-ket ajánl?

Az egyik fórumtag bejegyzése megtetszett, így a rodoszi lovagokkal. Kicsik, gondoltam tanulónak jó lesz. Aztán, megyek a törökkel, aztán léphetek majd feljebb.
Igazából azt kéne tudni, hogy hogyan állsz. Mik a bevételeid és mik a kiadásaid. A legdrágább tanácsadók eszik a pénzt.

Hadsereget se szoktam max létszámon tartani. Ez is nép meg idea függő, de pl: fenntartok egy alap sereget, főleg saját lovast és tűzért egy kevés gyalogsággal. Háborúba meg hozzájuk csapom a gyalogos zsoldosokat és vegyes seregekkel harcolok. Ez háborúban drágább, de békében olcsóbb felállás és manpower kímélő. Háborúba viszont van hadi adó és fosztogatás, hogy kicsit kompenzáljam a zsoldosokat.

Oda építsél épületeket, előszőr, ahol a negnagyobb növekedést fogja nyújtani. Kiválasztasz egy piacot az építés fülnél és láthatod a tartományaid trade powerjét és plusz mennyit fog hozzátenni. PL: 10+7

Vagy ugyan ez az adónövelő épületeknél a bevétel szerint: 5+0,6 ; 4 + 0,3 stb.

+ kereskedő jön a kolonizációs területek után is, ha a te kolóniáidnak van a legnagyobb trade powerjük ott. Marketplaceoda kell, ahol trade node van és te birtoklod, amúgy nagyon egyszerű felismernia helyeket, rányomsz az építésre, és ott van mennyit fog nyomni pl a kereskedelmen, az adott tartománynál, ha ez az érték 5 fölött van akkor talán megéri, ha 10 fölött akkor mindenképpen.
a hajók horgonyoztatása alatt értsd: leviszed a fenntartási költséget 0 ra.
igazából nagyon változó melyik néppel, hogy lehet pénzt csinálni, a "lucky nationok" alapben nem indulnak penzugyi gondokkal, sem egyik nagyobb állam sem.
Kikkel kezdtél?
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.30. 13:51:44
Köszi, valami hasonlót próbáltam csinálni. A fenntartási költségeket csökkentettem, de a horgonyzást nem találtam, de az jobb lenne. A megfelelő helyekre marketplace, ott mi a megfelelő hely? Csak nagyváros, vagy megfelelő termény, vagy népesség?A vallási bónuszt hol tudom bekapcsolni? Az estate részen szoktam pöcögni, de nagyon még nem mertem duhajkodni.
A kereskedő dolgokat nem szoktátok módosítani? Pl. hogyan lehet újat csinálni, már ha lehet? Illetve, mitől függ, hogy gyűjteni érdemes, vagy átmenő kereskedéssel érdemes foglalkozni?
Plusz kereskedőt csak megfelelő ideákkal tudsz szerezni. Pl diplomaticnál a trade idea,vagy adminnál az expansion (utobbi nem biztos,csak így emlékszem hírtelen)
Ha pénzhiány van,akkor ezeket teheted:
-Fogadj fel olcsóbb tanácsadókat,
-ha épp nem használod a támadó hajóid,akkor horgonyoztasd őket,
-a nem létszükséges erődöket is kapcsold ki ideiglenesen. A határközelieket hagyd,de az ország belsejében elég csak háború idején,
-vedd lejjebb a hadsereg fenntartását,vagy rúgj ki pár ezredet. Ezzel megint óvatosan,hírtelen támadás,vagy lázadás esetén bajban lehetsz.
-ha gyűjtesz kevés pénzt,fektesd be. Építs a megfelelő helyekre marketplace-t,templomot,stb,
-nem tudom,milyen valláson vagy,de soknak vannak bónuszai. Pl katolikusnál influence-ért cserébe kaphatsz 10% adóbónuszt 15 évre 50 pontért. nekem szinte mindig be van kapcsolva.
-jah,és ahol lehet,az autonómiát csökkentsd,mert az minél magasabb,annál kisebb a temelékenység. De ezzel is óvatosan,mert unrestet okoz...

Asszem kb ennyi...

Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2016.03.30. 12:09:40
Tudnátok a gazdasággal kapcsolatban tanácsokat adni? Állandó pénzhiánnyal küzdök, próbálom a kereskedőimet jó pozícióba rakni a kereskedelmi node-kon, próbálom a termelékenységet feljebb tornázni tanácsadóval, de nem igazán akar működni. Majdnem teljesen visszavettem a ráfordításokat, így legalább ki tudtam fizetni a kölcsönöket, de nem az igazi így sem a gazdasági fejlődés.Gazdaságilag nem tudok ötről a hatra jutni. Kereskedők sem "születnek" csak úgy. Tényleg, ezek, hogyan "termelődnek"?
Persze kezdő vagyok.
sadface

I decide when I'm done.

Beszarás... ha lenne ilyen, és nem venném észre, szóljatok már!

sadface
Picit pihentetem az agyam most.

Connacht kezdés és 1500~

I decide when I'm done.

HRE államot foglalsz az minimum -30 relationa kornyezőkkel 2 az -60 fix koalicio, főleg ha egy háborún belül+nincs is claimed mindre.
én meg hét végi akcióban steamen 1500ért 😊
sadface
Ha drágának találod, várd steamen a salet pl. Ott rárakják a 75%ot még a dlc-re is! Nem kell mind, az Art of War és a Common Sense nagyon jó, nekem megvan melléjük a El Dorado, es most szerzem be a Res Publicat es a Conquest of Paradiset. Nem költöttem rá sokat, kb 4-5k-t eddig, de mindent forintot megért.

I decide when I'm done.

galaxisba ennyi volt
Hogy a fenébe?

alapjátékot én 3ezerért vettem anno
békekötésnél lehet megnézni,h mennyivel romlik egyes országokkal a kapcsolat,ha sokkkal 50-en felűl romlik,garantált a koalició
Nos, valamit nem jól csináltam, mert koalíció alakult ellenem a német államokból, és percek alatt úgy szétszedtek, mint foxi a lábtörlőt: felszabadították a frissen elfoglalt "városállamokat", függetlenítették Pomerániát. Pedig casus bellivel támadtam meg Hamburgot és Lübecket (az ő legyőzésük és annektálásuk alakította ki a koalíciót). Hol lehet azt nézni, hogy milyen állapotban vannak a "koalíciópontok"? Azt hiszem ezzel a némi kis tapasztalattal most új kampányt kezdek, igyekezvén mindent jobban csinálni 😊

(szívesen megvenném eredetiben a játékot, de elképesztőnek tartom, hogy a DLC-kkel együtt nem áll meg 30 ezer forintnál. Maga az alapjáték 12500, egy egyéves játékot lehet venni ennyiért, nem egy 2013-asat.)

a térképen a kékek a szövetségesek ill oldalt a diplomatsnál mutatja h épp töröknél javitja a kapcsolatokat
sadface
Kidobtam. 😊

I decide when I'm done.

religiousnál csak az első kell ,a casus belli más vallás ellen
legjobban akkor lehet kihasználni,ha császár vagy és megnyered a vallásháborút,ezzel lehet rendet rakni hre-n belűl
Semmi, jók a képek, dobf fel facére is légyszi az event alá egy postban az imgur linket.
A "minden ember jól jön" az kb európára igaz, kelet afrikára, délkelet ázsia. De Pl a legkeményebb "ütközőzónára, mint amilyen a balkán-földközi tenger, csak pont/slot vesztegetés egy kb 0 harcértékkel bíró ország, mint ők.
Szerintem a religious idea fölösleges, bár lehet kis államnál megéri, de én pl Hamburggal sem vettem fel, jobb helyük is van azoknak az admin pontoknak.
Admin az szinte must have mindenhol, ha nem elsőre, de a top 3-4 ben benne kell legyen, még ha nem a világhodítás is a célod.
Humanistara en is nagyon rakattantam mostansag, nagyon baráti az a + religious unity + unrest bonusz amit ad + az idea cost csökkentés.

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2016.03.29. 15:33:07