10049
Europa Universalis IV
  • inkvisitor
    Biztos vagy ebben?
    Mert én Kasztíliaként egyszer csak megörököltem Burgundy-t. Majd az egészet megkaptam és csak néztem hogy ez mi. Utána ráment majd 50 évem, míg annyira átrágtam magam a franciákon hogy össze tudtam kötni a területeimet. (közben jócskán megnöveltem az amerikai területeket és bekebeleztem Portugáliát is. Az angolokat meg megették a skótok, hogy aztán az északi területeik Inwerness néven függetlenedjenek. Az Abgolok jelenleg egy Dél-Amerikai nép). Aztán meg egy 35K zsoldosbandát kell folyamatosan tárolnom az alföldeken, mert hollandiához akarnak tartozni.
  • pretorius07
    De választhat,és én választottam is. Vissza lehet csinálni,pár választás kell hozzá,hogy visszaessen annyira a tradíció...

Egyébként most jut eszembe,hogy ha megalapítom itáliát,akkor úgyis repülök a hre-ből,és akkor meg tök felesleges most bent maradni,lévén köztársaságként úgysem lehetek császár előtte,hogy eljátszam az újra hozzáadok minden provinciát játékot:) mert a republicot nem dobnám most... Jól lehet játszani vele monarch pontok tekintetében,nincs stability drop,és mindig van ingyen hadvezér,akik nem is rosszak... Épp most volt egy 6-os shocker,plusz 2-es siege-el:)

Burgundia egyébkén jelenleg nem szomszéd,és nem is terveztem még svájc felé menni,mert arra nagy a koalíció veszélye. Eddig óvatos terjeszkedéssel is elég magabiztosan haladok,semmi nyoma ellenségeskedésnek.
    Ezelőtt próbáltam egy ausztriát,szintén 1.17-tel,és ott azt tapasztaltam,hogy irányíthatatlan már a burgund inherit event,nem úgy,mint régen. Inkább maradjon meg ez a nemzet,minthogy a spanyolok,vagy osztrákok nyerjenek vele,a franciákról nem is beszélve,mert ők mindenképp jól járnak,ha beüt az esemény.
  • Chris
    Milánó nem monarchyként indul aztán választhat, hogy áttér a köztársaságra? Ha alapból az vagy ha már meglépted, nem tudsz vhogy államformát váltani, mondjuk republic tradition leesésével? Szerintem a Németalföldi területekért simán megéri, mert azzal Európa top5-jébe repülsz egyből.

Amúgy 1.17 nagyon érdekes, változatos dolgokat hozott, volt 1-2 Oman újrakezdésem az utóbbi időben és láttam már mindent: Kasztíliát megevő Aragont, franciákat agyonverő burgundokat, lengyeleket felfaló Magyarországot, stb. De szerintem így van jól. :)
  • pretorius07
    Milánó,azaz ambrosian republic:) tehát az RM kizárt.
    A franciák még nem döntötték el,hogy erősek akarnak e lenni:) de remélem nem,mert kell a területük. Jelenleg nem az az elsöprően magabiztos nemzet,és a szövetségei sem. Burgundia létezik,de nem terjeszkedett rúl sokat. És a hollandok úgyis kilátadnak a pu alól. A gond,hogy austria sem túl erős,lévén nem szerzett egy területet sem,leszámítva a magyar pu-t. Lengyelek szintén nincsenek topon,a teuton úgy verte meg őket,hogy megvan a litván pu... Azóta is folyton lázadások vannak.
    Szóval nem tudom még,mi lesz itt,de ez az 1.17 teljesen más erőviszonyok tekintetében. Pl régen 10/7 francia osztrák szövi volt,most meg historical rivals. Így meg döntsd el,merre indulsz,mert a kettő együtt nem megy.

Szerintem most lesz az a verzió,hogy backup,lejátszok 50 évet,és max visszatöltöm,mert nem látom,mi lenne a jobb. Bár az 50 év sem sok,de valami csak lesz.

Egyébiránt azért hajlok az osztrák/hre felé,mert a francia provincák mind kellenek majd,míg osztrák csak kettő. Azt meg ráér a végén behúzni...
  • Chris
    Ez azért soktényezős dolog. Milyen erősek a franciák, Burgundy létezik-e?
    De amúgy ha ez a kérdésed felmerül, úgy egyértelmű, hogy elkövettél egy nagy hibát (bár még van esélyed rá). Burgundyt neked kell örökölnöd. Ehhez a kulcs, hogy szomszédos legyél vele és legyen royal marriage köztetek. Az se baj, ha közben vhogy magas warscoreon tartod/tartja vki. :)

Nagy külsős államként meg szerintem viszonylag könnyű császárnak lenni.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.05.24. 22:12:10
  • pretorius07
    Véleményeket,vagy inkább tapasztalatokat kérnék:)
    Első itáliai kampányom,milánnal. Felugrott a shadow kingdom event,most dönthetek,hogy maradok-e a hre-ben,vagy nem...
    Szitu: szövetségesek austria,aragon,savoy,florance,bohemia.
    Ha lépek,akkor nagy valószínűséggel ugrik az osztrák szövetség,ami annyiból nem baj,hogy akkor a franciák tárt karokkal várnak,de később Italy-ként elég nehéz lenne császárnak lenni.
    Ha maradok a hre-ben,akkor meg savoy-florance szövi ugorhat,iberian wedding esetén meg ugye aragon bármikor mehet. Ja és ha maradok,akkor itt a +3 unrest,meg presztízs minusz,amit nem tudok,hogy meddig fog tartani...
    A nagy római birodalom a cél,amihez jó lenne császárként a revoke reform. Bár ez ugye kétséges,mert az osztrákok még egy reformot sem húztak be... (1485)
    Hab a tortán,hogy florance szövi úgyis ugrani fog,mert Firenze náluk,ami kell majd Italyhoz.
    Amúgy most hogy mindezt leírtam,és ismeretes a jövő célja,és a jelenlegi szövetségi rendszerek,azt hiszem maradok:) de ellenvéleményt tapasztalatokból elfogadok!
  • hitman1028
    ám ez mindig változott egyszer balkans volt,másszor meg africa
  • hitman1028
    franciao felett meg austrian europe van xd
  • pretorius07
    Szép:)
    Bár ott a balkánon,és kis ázsiában meglehetősen furcsa az africa felirat:)
  • hitman1028
    ez lett aragon

• hitman1028
    már szoktam vele törődni xd
  • Chris
    Estates-ekkel még mindig nem vagy hajlandó foglalkozni, vagy ez csak az integrálás közvetlen utóhatása? :)

Eddig is reklámoztam az estates rendszert, de most, hogy a sokadik iterációs Oman kampányomat erőltetem, még jobban ajnároznám. Egy ilyen gyenge országban gyakorlatilag azt dönti el, hogy élsz-e vagy halsz: pl. egyből ki lehet venni egy 40 traditionos generalt, -2 unrest a vallási frakciótól, stb. Azért nem mindegy, mikor a 12-es forcelimited mellett 14-16 rebel spawnol... :)
  • szabii98
    +2 mercantilism a pápai pontokból? :D
  • hitman1028
    még nem tudom xd
    aragonnal még nem játszottam,ezt is kipipálhatom xd
  • pretorius07
    Közben keleten meg felborult a map :)
    És itt mi a cél?
  • hitman1028
    megszenvedtem mire integráltam
  • hitman1028
    délelőtt játszottam kicsit,végre megcsinálták a gfx overhaul modot,így öröm a játék xd csatille pu alatt,dauphine és auvergne vazallus
  • hitman1028
    itt csak a lázadók vezetője lesz az új király
  • EM64T
    évek óta nagy felkelések és lázadások rázzák az országot, egymás után spawnolnak a 20-as 30-as regimentek... Jártatok már úgy, hogy adott lehetőségnél az uralkodó ellen léptetek fel? Az úgy működik mint az ETW.ben, hogy egyszerűen a lázadó csapatokat irányítjuk onnantól?
  • hitman1028
    kezd újra xd
  • hitman1028
    maradjál
  • EM64T
    Oh, megvan, az lesz a baj, hogy nem vagyok elektor, csak prince... Jaj, nem tudom mi tévő legyek, maradjak a birodalomban, vagy legyek király?

• sadface #7458
    én amikor tall gamet akarok :DD

forrás: Rough Roman Memes
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.05.21. 19:35:15
  • hitman1028
    nem kell kilépni
  • EM64T
    Azt hittem, hogy amikor megalapítom Poroszországot, akkor a government rank automatikusan hercegségről királyságra növekszik (ahogy az "act" is ígéri). Ehhez képest csak most veszem észre, hogy még mindig hercegség vagyok. Elrontottam valamit? Ki kell lépnem a HRE.ből, hogy király lehessek?
  • Ntj
    hát pedig hátravan még a lebensraum :D
  • hitman1028
    már nem játszom tovább,ez volt a cél
  • pretorius07
    Itt sem sok ország fog maradni a végére:) ekkora pápát még nem is láttam...
  • hitman1028
    na kész a nagy mű
  • szabii98
    Mit tettem a magyarokkal...
    A lengyelek és a csehek megtámadták őket, én meg mondtam hogy hát akkor köszönöm szépen, ennyi volt a barátság :D
    Azóta aki csak tudja veri őket, a kép egy picit előbb készült de most éppen Nyitra támadja őket aki egy OPM :D
  • pretorius07
    Mostanában amúgy is úgy tűnik,hogy a francia-spanyol-angol nemzetet mintha kicsit nerfelték volna... Amiket látok térképeket,mindig kicsinek tűnnek,ha egyáltalán megvannak még:)
  • pretorius07
    Mit szólnál akkor egy lucky lucca-mare nostrum-master of india combóhoz? Ha már lúd,legyen kövér:)
    És a végén megalapítani a római birodalmat:p

Asszem elég lesz az eredeti terv:)
  • hitman1028
    na játszottam ma majdnem 200 évet
    ausztria hihetetlen,mióta ó a pápa,mindig kiátkozza a franciákat,így esélyűk sincs,egyre csak fogynak
  • Chris
    Nem, Genovával instant eljutsz a Krímig, onnan kell csak elérned Lucknow-t. Ehhez az ötletemhez most én is kedvet kaptam. :)
    Másik opció meg sokkal jobb, Theodoro - Gothic Invasion és Mare Nostrum. :)
  • pretorius07
    Napersze:) az egy fél wc:)
    Asszem maradok milánnál,annak egész jó ideái vannak,és még úgysem játszottam sokat republiccal...
  • hitman1028
    mert persze muscovyba pont akkor kell kitörnie a lázadásoknak
  • hitman1028
    sajnos csak döntetlen,vesztfáliai béke lett
  • hitman1028
    ausztria nem tudott még belépni a háború kezdete előtt xd
  • hitman1028
    hihetetlen szerencsém volt,az utolsó pillanatban anglia lett a császár xd
  • Chris
    Ha férfi vagy, akkor Lucca és Római Birodalom + Lucky Lucca. :D