10049
Europa Universalis IV
  • pretorius07
    Hat savoya nem megérős... 20 indításból 1 esetben nem rivális burgundia,és kb fele-fele barátságosak a franciák. Persze előbbi egy esetben pont a franciák rivalizálnak:) magyarán a savoyai burgind inheritance esélye kb 0,01%
    Maradok Milánnál,csak okosabban fogom csinálom,jobban kell manipulálni európát... És nem itália lesz az elsődleges,hanem a biztonság:)
  • pretorius07
    Nem kell mindenhova mindenféle épület... Én pl nagyon keveset építek mindig. Market place a központokba,néhány templom ahol 0.2 felett ad,meg pár dock a hajóknak... Pl barakkot szerintem sosem húztam még. Workshopot is nagyon ritkán,mert az többnyire nem éri el a 0.2-t sem.

Nekem asszem befellegzett a milán kampányom,ez restart lesz. Franciák lepaktáltak a törökkel,meg a castile-t simán verő aragonokkal. Nekem maradt ausztria-bohemia,ami hát nem éppen vetekszik az előbbiekkel:) lenygyel-litván darabokban,és amúgy is mindenki utálja ausztriát:)

Asszem a következőben nem mellettük kezdek. Lehet inkább egy savoy emperor indítással próbálkozok francia támogatással,burgund event reménnyel:)

Az a vicc,hogy bizánccal sokkal könnyebb volt. Ott ha megvan az első török elleni győzelem,akkor sima. És mire odaértem európába,már tudtam versenyezni a nagyokkal. Így meg életben maradni,és megtartani az esélyt,hogy terjeszkedni is lehessen...
    Pláne ebben az 1.17-ben teljesen mások a szövetségi rendszerek. Még hogy francia-aragon szövetség... Kb mint egy oszmán mamluk:)
  • EM64T
    Ne már... Az iszonyat mértékű pontot emészt fel... Márpedig a fejlettségi szinttől függ, hogy hány épületet tudok felhúzni egy tartományban.
  • sadface #7517
    Utobbi.
  • EM64T
    A tartományok development szinte magától is fejlődik, vagy nekem kell monarch pontokat rááldoznom?
  • pretorius07
    Ebben egyet értek... Pláne egy alapvetően kis országgal hre közelségben... Sajnos mindig van várakozós idő. Ezért könnyebb egy török játék pl,mert ott mindig tudsz másfele menni. Én is alig várom,hogy kitörjek itáliából a balkánra,és lehessen nyugiban terjeszkedni,utána meg kinyílik észak afrika is,és mindig lehet valamerre menni,miközben a többi pihen. Neked brandenburggal majd skandi lesz ilyen,meg ha elmész oroszok felé. Csak ahhoz a lengyeleket kell elintézni:)
  • EM64T
    De az a legnehezebb is :D Köszi mindenkinek a válaszokat!
  • pretorius07
    A improve-on túl ha fel tudsz venni better relations over time diplomata advisort,akkor az is segít gyorsabban csökkenteni az aggresszív terjeszkedés okozta negatív relationöket.
    Illentve influence idea csoportban van egy 20%-os ae redukció. Diplomaticban meg a better relation.
    De a legjobb okosan ülni a fenekeden,és mindig magas egységszámmal,manpowerrel lenni!
  • hitman1028
    nem lesz az övé ,csak a játék kitölti az ő színére
  • hitman1028
    improve relations a tagokkal ill egy időre nyugiba legyél
  • KOXI22
    Köszönöm a válaszokat , akkor marad lyukasan a térkép , egyébkén a szaúdi fél sziget régóta az enyém de ottani sivatagokkal se tudok mit kezdeni .
  • geo91
    sivatagok, magas hegyek, ahol manapság sincs civilizáció, tehát a játékban sem lehet kolonizálni. akkor lesz a tiéd egy ilyen terület ha elfoglalod a körülötte lévőket, de fejleszteni, építkezni rajta azután sem fogsz tudni.
  • KOXI22
    Mik azok a wasteland -ek ?
  • EM64T
    agressive expansion penalty ellen mit tudok tenni? a legutóbbi háborúmban igen nagy volt, alakult is egy kisebb koalíció ellenem, illetve még alakul is , ijesztő, mivel lehet ezt kivédeni?
  • hitman1028
    haa wastelandra gondolsz.azokat nem lehet elfoglalni
  • KOXI22
    Sziasztok , Újra elkezdtem játszani a játékkal , ép a gyarmatosítást gyakorolnám de a sötét szürke (szárazföldi) részeket nem tudom fel deríteni (afrikában a sivatagos részeket), ez miért lehet ? 1.12 Patch használok , és van conquvistadorom de vele se tudom . Törökkel vagyok és 1757 járunk,a Exploration is van 2 szinten . Tudnátok segíteni mi lehet a gond ?

Vagy ennél a Patch nem is lehet ezeket a területeket használni ?
    Utoljára szerkesztette: KOXI22, 2016.05.27. 21:43:10
  • EM64T
    Változnak az idők :) Történetesen "magától megromlott a viszonyunk, mára már majdnem ellenséges. Ja, a csehekkel tart a szövi, elírtam :)
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.05.26. 23:10:43
  • hitman1028
    de kell németországhoz sachsen
  • EM64T
    Akkor nekem a szerencsén múlott, h nem jött létre a Commonwealth, mert nem ilyesmin gonsolkozva rohantam levaz elején Danzigot :) A többi hasonló, csak én a teutonokkal kezdtem, aztán pomeránia, csehekkel és szászokkal szövi (utóbi jó 200 éve stabilan tart, sokszor nagy segítség)
  • hitman1028
    legjobb kezdés brandenburgnak(sztem):szövetség csehekkel,saxonyval opciónális,mecklenburggal,házasság ausztriával
    csehek és ausztria ne legyen rivális,lengyelek csehekkel és/vagy magyarokkal,meckl pomerániával
    lengyel-litván pu lehet,de jobb ha nibcs
    játék elején egyből claimet pomerániával és imádkozni h ne legyen erős szövetségese,dánok v a lengyelek,ált east-frizia.oldenburg v verden szokott lenni.de kettőnél több ne legyen
    mikor meg van a claim,egyből megtámadni meckl fog jönni,terűletért cserébe,nem baj 10-ből 9szer ugyis visszadja,.pomeránia teljes annektálása épp h belefér,4 neked egy meclen-nek,mikor megvan,egyből claim danzigra,szerencséd van épp a lengyelek útik őket,negvárni mig egyedűl lesz,danzig megvan,commonwealth nem jöhet létre,további tetszés szerint xd

Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2016.05.26. 21:07:13
  • hitman1028
    hát nem értem igaz sokadik próbálkozásra,de utolsó brandenburg játék elég simán ment,mert sokat inkább vazallusnak raktam be mint h elfoglaljam,igy kevésbé utáltak
  • EM64T
    Nálam szerepet játszott ebben, hogy a lázadáshullámban megtizedelődött a seregem, gondolom gyengének látszottam, illetve kaptam a figyrlmeztetést, 100 százalék a liberty dedire, de volt fontosabb dplgom is (skkor még azt hittem).
  • hitman1028
    az a baj ha hre-s vazallusnak adsz hre-s terűletet,visszaadja xd
  • pretorius07
    Egy vazallust kezelni nem olyan nehéz... Csak sok improve,néha egy háborúban adsz neki területet,és nyugiban van,míg annektálod. Nálam sem volt még ebből probléma.

Chris,szerintem mihamarabb western. Mert aztán azt veszed észre,hogy egy kicsike nemzetecske agyonver,mert annyira elhalad,vagy mikor éppen te nyugatiasodsz,és a lázadásokkal vagy elfoglalva.
  • hitman1028
    nálam,mikorr brandenburggal játszottam egyik vazallus se akart elszakadni
  • EM64T
    Hát azon gondolkoztam többször is, még amikor nem volt ilyen rossz a helyzet, hogy gyors összeszedek egy zsoldos csapatot, átdobom őket Franciaorszagba vagy Oldenburgba, és gyűjtök egy kis warscore-t. Tekintve, hogy több erődöm is van, amivel az ellen éppen akkor bíbelődött, nem tűnt lehetetlennek a terv. Aztán úgy ítéltem meg, kidobott pénz lenne zsoldosokra költeni.
  • hitman1028
    nem értem mit kell ezen annyit gondolkodni
  • Lysandus
    Mostanában már az AI is nyugatosodik agyba-főbe. Moszkvai Nagyfejedelemség, Törökök, Irak. Tabersztán... Idáig azt sem tudtam, hogy létezik Tabersztán. A legendás tabersztáni ideákkal. Kis sunyik.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.05.26. 11:11:31
  • Chris
    Ne kötözködj! :)
    A core-olásból látszik, hogy épp háborún vagyok túl, ezek a hinduk nem is olyan békések. De ott vannak a merchantok, szerintem elég szép összeget steerelek Hormuzba.
    Egyet nem tudok csak, hogy érdemes lenne-e westernizálódni még.

Ja, és a passzív study technology vmi brutális tech cost buff. Például én Silesiában építettem és tartottam fent állandóan egy 100-as spy networkot és az elmaradottságom miatt -15-20% tech cost bónuszom volt belőle!

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.05.26. 10:31:54
  • Chris
    Attól tartok, hogy ha megtetszik neki vmi területem, akkor úgyis minden mindegy, oszmánokkal a hátam mögött meg nem hiszem, hogy bevállalja a háborút. Jó is ez így, hogy nagy a spanyol, legalább nem csak az oszmánokat fogom tudni majd riválisnak jelölni egy kritikus méret fölött. :)
  • szabii98
    "Brutális trade bevétel"
    40 ducat és minuszos a gazdaságod :)) csak belédkötök, eddig szép!
  • pretorius07
    Na ez már jobban néz ki:) Főleg,hogy egyiptomba te értél előbb. Spanyolokkal folyamatosan növeld a kapcsolatot,mert ha így haladsz,be fog rivalizálni:) ami valljuk be elismerés lenne,csak nem előnyös:)
  • Chris
    Oman v43:

1 megállított török terjeszkedés, 1 befenyített India, 2 vassal, 2 x 14 év regency (hogy baxná meg...), közelgő westernizálás, brutális trade bevétel, cél a szövetséges oszmán főellenség utolérése számokban és hátbaszúrása. :)

• kissssss
    ez bizony bosszúért kiált!
  • EM64T
    Nos, sikerült egy elég tűrhető különbékét kötni Franciaországgal, de jó pár területemről le kellett mondanom... A magára maradt Oldenburgot így viszont könnyen legyőztem, és ezúttal annektáltam is.
  • EM64T
    Ahh, megszívatott Oldenburg :/ Amint említettem, 1600-as évek eleji felkelések és lázadások nagyon lenullázták az országot emberi-erőforrás és pénz tekintetében, közben -- az egyébként addig mindvégig lojális és segítőkész, engem zöld szívecskével szerető - Oldenburgban 100% lett a liberty desire. Nem foglalkoztam a dologgal, pedig bár elengedtem volna őket... Lepaktáltak a franciákkal, és szépen háborút indítottak ellenem, amikor megjelent a franciák 40 ezres serege, még reménykedtem, hogy gyorsan zsoldosokkal megoldhatom a dolgot, azóta azóta az oldenburgiakkal együtt 100 ezres seregük dúlja az országom, veri tönkre a reménytelen próbálkozásaimat.

Az utóbbi két napban csak a helyzeten elmélkedtem, bármennyire fáj, de még most kell békét kötnöm, mielőtt rosszabb lesz: Kelet-Poroszországot vissza kell adnom Lengyelországnak, jókora pénzt kell fizetnem, és persze Oldenburg szabad... Fáj a dolog. Ez nem béke lesz, hanem fegyverszünet 20 évre...
  • pretorius07
    Semmi sem kötelező:)
    És ha újrakezdeném,akkor is a köztársaságot választanám. Monarch pontban is szuper,nagyon jól lehet gazdálkodni (még sosem volt olyan kampányom,ahol az admin techem a militaryval egy szinten lenne,és most könnyedén megoldom,úgy,hogy quality,és administrative idea van választva,és itáliában csinálom a core-okat közben,ami alapból 25% plusz),illetve a morál és tax boost is perfekt. Ha burgundia megmarad,az nekem csak jó,mert őket majd könnyeb legyűrni,mint egy erősebb franciaországot,pláne a hollandok úgyis kilázadnak majd,azok meg jó szövetségesek lesznek...
  • Chris
    Igen, lásd lentiek. Így sokkal könnyebben viszi Kasztília (a'la történelem), mert a szomszédos RM az AI kezében nem szokott teljesülni, végső esetben meg Ausztria mivel Kasztília is hülye ahhoz, hogy RM-et kössön. :)

Szerintem magas autonomy-val kezd, de ez egyszerű az új rendszerben. Egyből state-é core-olod, majd akkor növeled az autonómiát ha úgy érzed, így nem 100% autonomy lesz, hanem olyan 60-70% minimális unrest mellett. Én is átálltam erre a megoldásra a meghódított területek esetében is, ahol megéri. Németalföldön meg szerintem megéri.
  • Chris
    Én akár még újra is kezdeném a helyedben a milánói kampányt a burgundiai területekért. Mennyit, kb. 2, max 3 területet kell megszerezned, hogy szomszédos legyél vele (Savoyától és/vagy Svájctól)? Abból még nem lesz koalíció az első években amikor még a HRE-ben vagy.

Az öröklési sorrend változott, ugye korábban is beszéltük, hogy elsősorban (kb. 70%-ban) a szomszédos RM örököl mindent, utána Kasztília, aztán a császár. A szomszédos RM elég "behatárolt", mert körülötte mindenki PU alatt van, vagy rivális, vagy RM-képtelen theocracy, de amúgy sem szeret diplomáciával bíbelődni, mivel alapból a PU-k miatt sok relations-e van. Ha a rómaiak a célod, szerintem kötelező... várj, mégsem... inkább úgy mondom, hogy KÖTELEZŐ. :D
  • pretorius07
    Igen,ebben egyet értek. Nagyon nem szeretem,ha nincsenek összekötve a területeim:)
    Egyébként ha megöröklöd németalföldet,tedd a fővárost hollandba-antwerpenbe,és akkor nem lázadnak ki alólad. És még fejlettségben,kereskedelemben is jobban jársz.
    A kényeg,hogy nekem sem elsődleges ez. Sőt,ezzel a state rendszerrel nem is tudom,mekkora autonómiát kapnak egyből,és akkor már a megéri kategória is kérdéses:)