10049
Europa Universalis IV
  • hitman1028
    hát nem tudom,első több mint kétezerbe kerűlt,a harmadik v negyedik,amikor nem volt pénzem,csak kb 670
  • szabii98
    Az ország developmentjének 10%-át kéri ahhoz, hogy embracelhesd, majd minden (hátralévő) developmentre rászámol 2.5 dukátot. Tehát egy 1000 developmentes országnál 100 developmentnyi provinciában meg kell lennie az institúciónak, és onnan még 900*2.5 dukátot kell fizetni ami 2250.
    ezekkel a modifier-ekkel lehet ezt csökkenteni:
    lucky nation -20%
    colonial government type -10%
    being a great power -10%
    at 100 prestige -10%
    Celestial Empire governemt type +10%

és még az innovative tech 3. ideajával -10%-ot letudsz csípni.
  • hitman1028
    ez a instutitiuon rendszer egy átverés,ha sok pénzem van sokat kér,ha kevés akkor keveset kér a fejlesztésért
  • Lysandus
    Megint nehezítették a HRÉ-t. Lehet hogy korábban, de nekem most tűnt fel. Ha a császár nem a birodalom tagja, akkor az általa birtokolt HRE területek után is jár az IA büntetés. Sőt, a subjectek területei után is.

Másik: ha enforce religious unitit nyom az ember, akkor vagy békésen vagy háborúval áttéríthető az adott tagország, de ez nem jelenti azt, hogy a fővárosában is megváltozik a vallás. Ez lényegesen megnehezíti azt a stratégiát, amit Chris fórumtárs vázolt fel: azaz, hogy ne legyen reformáció. Ugyanis így az egy tartományos, vagy fővárosba "született" CoR-ok nem fognak áttérni és ezáltal megszűnni, hanem térítenek tovább.
  • KonigTiger50

Egy 5 éves háború után megszereztem az osztrák trónt. Hamarosan integrálom őket és a dicsőséges Magyar-Osztrák Monarchia gyarmatosítani kezd. :)
  • hitman1028
    pápai állam

Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2016.11.03. 18:50:20
  • barnetpowa
    Azt értem.De ha van egy lengyel szövid és utána támadod Circassiát akkor nem fog Grúzia (aki akkor vlszeg már cidás) vagy a gyenge horda támadni :D
  • szabii98
    Azért kell Candar-t támadni, mert az oszmánok mindenkinek warning-ot küldenek Anatóliában, te annektálsz egy kis államot, mindenki koalícióba lép ellened. és mivel a koalíció megtámad, az oszmánok pedig warning-ot küldenek mindenkinek, ezért a te oldaladon fog csatlakozni a háborúban:)

Circassiánál lehet Georgia vagy a Golden Horde támadna, és úgy az egész taktikának semmi értelme:/

Magyar-lengyel szövit mindig próbálom de valahogy nem vagyok kellően türelmes, annyi minden kell hozzá
  • barnetpowa
    Próbálj meg egy Lengyel allyt,aztán ne Candart hanem Circassiát támadd :D
  • hupe04
    az indiánokkal lehet kolonizációt vissza verni?
  • hupe04
    Bizánc taktik elvileg ha Lengyel szövit kötsz és utána azzal alkotsz.
  • szabii98
    Akárhányszor próbálom Bizáncot 1.18on, sosem jön össze...sem a no-CB Candar stratégia, sem a sima régi kivárásos.. mondjuk ahhoz nincs türelmem folyton végigvárni az éveket meg csak úgy ülni a seggemen, hogy aztán 50 év múlva meghaljak
  • Lysandus
    Mielőtt IA-t költenél: akkor próbálkozz a reformokkal, ha NINCS overextensionöd. Talán a túlterjeszkedés rontja legjobban a reform elfogadási esélyét. 2: Növeld a kapcsolatot a tagokkal.

Egyébként ha a HRE tablón ráviszed az egeret alul, a tagoknál a pajzsukra, akkor kiírja, hogy hány pont kell ahhoz, hogy támogassa a reformot, és részletezi, hogy miért van pozitívban vagy negatívban az adott tagnál a reformindex.

És még: ha 50 felett van az IA, az is növeli a reform esélyét.
  • jocika
    És a CK2? Az is Lexus kategória, szerintem.
  • hitman1028
    van a diplkomáciánál ,a császári dolgoknál,a bestow imperial grace,amit ha benyomsz nő a kapcsolatod vele 40-el,de 1 imperial authory-ba kerűl,azt kell nyomogatni azoknál az országoknál ekik ellene vannak,előbb utóbb belemennek
  • EM64T
    Ha egyszer német-római császár lettem, van lehetőségem a tagokat a birodalmi reformok támogatása felé kampányolni, vagy befolyásolhatatlan, ki hogyan dönt?
  • pocoksari
    Azzal is játszottam meg a galactic civ 3-mal...a bajom mindegyikkel (a master oriont is beleértve), hogy a gép bizony butus, tehát hiába kap extrém bonuszokat a legnehezebb fokozaton attol még okosabb nem lesz töle
  • Timakrisz
    baaa és tényleg... na akkor majd hét végén
  • pocoksari
    Az kint van, vagyis egy master of orionnal játszottam mostanában, söt, pont azzal utoljára...de itt sg-n behalt a forum hozzá :/
  • hitman1028
    Forradakmi törökországot xd
  • jocika
    Kezdőként. Mit?
  • sadface #8261
    Na igen, ezzel teljesen egyetértek. :DD
  • --deathstroke--
    Ilyet se láttam még :D
  • hitman1028

na átértem xd
  • Chris
    Ezek a játékok EU4 után olyanok, mintha a Lexusból átülnék Frédi és Béni kőkorszaki, lábbal hajtós mobiljába... :D
  • Lysandus
    Én meg se néztem. A Paradoxból és a DLC cunaimjaiból egy is elég. :-)

Mondjuk azt sajnálom, hogy a Sword of the Stars 2-őt otthagyták mint ... Abban a játékban volt potenciál.
  • sadface #8256
    Sokan savazzák de nekem a Civ: Beyond Earth is tetszett...
  • Chris
    Stellaris? EU-n kívül nem nagyon játszottam/játszom mást, de a Stellarisra nagyon be voltam izgulva... Erre kb. kétszer játszottam vele és azóta sem indítottam el. Az első óra során nagyon élvezetes volt, majd sekélyes, egyszerű, egysíkú, monoton, unalmas lett. Vissza az EU4-re. :)
  • Timakrisz
    Amint kijön a Master of Orion remake tolni fogom, anno nagyon tetszett.
  • pocoksari
    emperorban, most nézem, ott a deity a kraftos :) felraktam, hogy kicsit játszadozzak...
  • Lysandus
    Arról mi nem tehetünk! :-)
  • pocoksari
    én űrstratégiákkal játszottam, de elég unalmasak...
  • sadface #8250
    StarCraft2
  • Lysandus
    Mi az az Cs2?
  • sadface #8248
    Sc2 nálam azért lett parkolópálya mert szeretek agyalni és hosszasan áttekinteni a lehetőségeket.. az RTS nem az én műfajom. :D
  • Timakrisz
    Sajnos nincs jobb stratégiai game a piacon, civ 5 ot vegigtoltam többször emperorban, heroes vii nem tetszik annyira, sc2 csak multiban izgalmas :(
  • pocoksari
    mana pont? ez valami diablós kieg. vagy mifene?
    ti még mindig játszotok? ;)
  • Lysandus
    Na ja, a Paradox egyik kezével elvesz, a másikkal meg úgy tesz, mintha adna. :-) És még szeressem is érte? :-)

A great power státusz fix 25 pp-t ad, HA az ember az első a nagyhatalmak között. Ez csak a plusz egy leaderre elég. Lehetséges rivális pedig már nincs...
  • Chris
    Igen, a játék változik folyamatosan. Nem az a cél, hogy minden és bármely országgal world conquestet lehessen elérni. :)
    Halkan jegyzem meg, hogy lettek az utóbbi időben más módszerek is a mana növelésre, pl. show strength, ill. great power státusz fix power projection módosítót ad, amivel könnyebb 50+ -on tartani.
  • Lysandus
    Ez ilyen... Paradox vadászik a mana pontokra. :-D