10049
Europa Universalis IV
  • EM64T
    Akkor ez történt. De bosszantó. Nem mondhatni, hogy túl aktív császár voltam, csak a magam érdekeit néztem, folyamatosan csökkent az IA :D De nagyon jól jött a plusz, amit adott...
  • Lysandus
    Ha protestáns választó volták, és a katik nyertek, akkor a protestáns választófejedelmeket automatikusan leváltják.
  • EM64T
    Valaki, aki Poroszországgal játszik: kihasználjátok ezt a militarization lehetőséget? Szerintem nem ad túl nagy bónuszt, és borzalmasan nagy a decay
  • EM64T
    Micsoda szerencsétlenkedés... újra megvívtam nagy nehezen azt a cseh háborút, de persze hogy ne legyen minden jó, a harmincéves háború a múltkor a protestánsok győzelmével ért véget, pár év múlva újra lehettem is császár, ezúttal természetesen a katolikusok győztek... de baromi bosszantó! Ráadásul valami titokzatos, kinyomozandó oknál fogva megszűntem elektor lenni, és így király helyett csak duke vagyok! ez is milyen bosszantó! pedig nagyhatalom vagyok, a HRE tagok legerősebbjei között! ki is lépnék, ha nem járna területvesztéssel... Szerk: mondjuk nem is kell nagy nyomozás, a legnagyobb riválisom, Svédország a császár
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.11.23. 21:06:29
  • Lysandus
    Tudom, hogy Raguza szörnyű, korábban Konstantinápolyban szedtem ki a pénzt, csak most azt szerettem volna, ha nálam (Velence körzetében) jelenik meg a global trade institution. Ami végül sikerült is, de ehhez az kellett, hogy Konstantinápolyból Raguzába, majd onnan Velencébe tereljek. Egyébként Genova megverte volna Velencét értékben és Genova (még) nem az enyém.
  • Chris
    Kétféleképpen lehetsz hatással egy trade nodera:
    - erős vagy az adott trade nodeban, területeket birtokolsz, light shipeket küldesz oda, stb.
    - erős vagy abban a trade nodeban, amibe az előző trade node továbbítja a tradet, ilyenkor "kihúzod" belőle (Ragusa pl. ezért szörnyű node, mert onnan Velence is, Genoa is, de még Bécs is "húzza" ki a pénzt)

De ha rámész a trade node trade powerére, ki is írja a játék, hogy mik a módosítók, a "transfer from traders downstream" az utóbbi.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.11.23. 12:29:56
  • Timakrisz
    Nem csak oda, hanem a kereskedelmi utak mentén is... igazából szerintem oda érdemes ami 4-5 fölötti bónuszt ad kereskedelemre, mert csak 100 években mérhető a megtérülés...
  • Timakrisz
    Szerintem csak akkor lehet valahol is 100% os bevételed kereskedelemből, ha senki más nem tesz oda merchantot. Raguzaba elég sokan pakolnak, hisz egész Közép-Európa szinte oda küldi az egyik kereskedőjét.
  • Timakrisz
    Üdv a klubban :D

• EM64T
    Homályos kicsit nekem is.
  • EM64T
    Ahhh... az a semmivel össze nem hasonlítható érzés, amikor területszerzés céljából lerohanod Csehországot, rengeteg szerencsével, taktikai tili-tolival, többször összeomlott és újraépített hadseregekkel, tengernyi hitel és kínkeserves küzdelmek árán legyűröd... és a békekötéskor veszed észre, hogy nagy okosan "Humilate rival" CB-vel indítottál háborút... ahhh... ez már szinte fizikailag fáj...
  • Lysandus
    Jó kérdés. Nyilván abban a node-ban, ahová tartozik a provincia növeli a trade powert. Valószínűleg a szomszédos node-kra is van valamilyen hatással. Igazából ez nekem még mindig rejtély. Például minden raguzai node-hoz tartozó tartomány az enyém. Flottám is van ott (25 ligth ships) plusz egy csomó provinciában kereskedelmi épület. Mégis csak 50 százalékos a trade powerem Raguzában. És fogalmam sincs, hogy miért. Konstantinápolyban is minden tartomány az enyém, és ott 100 százalékom van. Nekem ez a Raguza egy rejtély...
  • EM64T
    Erről jut eszembe. Kereskedelmi épületet építeni, ami uvye trade powert ad, olyan helyeken érdemes, ahol a közeli node-ban jelen vagyok, növelni a jelenlétet?
  • hitman1028
    kalózok a legerősebb kereskedelmi erő velencében,ó
  • kissssss
    ezt a paradoxnak mond :) én tisztában vagyok vele.
  • Chris
    Ugyanúgy, ahogyan Németország létrejötte sincs az EU4 idővonalon belül, mégis meg lehet alakítani.
    Mellesleg szerintem nem is kellene Osztrák-Magyar Monarcia, az kb. egy egységes nevű perszonálúnió volt.
  • kissssss
    a monarchia csak a kiegyezés után jött létre.
  • hupe04
    Több dologtól függ. LEgitimáció, presztizs, dip reputáció, közös vallás, azonos kultúrális csoport.

KönigTiger le tudod írni hogyan csináltad ezt a szép országot? Nekem is valami ilyenre füllene a fogam.
    Amúgy ti nem tartjátok hülyeségnek, hogy osztrák-magyar/magyar-osztrák monarchiát nem lehet csinálni, de sosem létező Skandináviát vagy Arábiát lehet....
  • Lysandus
    Vidd rá az egeret, kiírja.
  • Timakrisz
    Nem tudom. Attól függ??? :( Nekem nem úgy tűnt.
  • Lysandus
    Nem a reputációtól függ, hogy mennyit használ fel a dipó pontokból? Minél magasabb, annál többet?
  • Timakrisz
    Na ezt baromira nem értem. Ezen fog elmenni a Mare Nostrum achim :(
    Szóval hogy van az, hogy valakit nekiállok beintegrálni, és kezdődik az egész 7 dipó pont / hónap, majd eltelik pár év és csak 1!!! aztan megint pár év és 2 vagy épp 3 :(((
  • Lysandus
    Igen!
  • EM64T
    De azt csak majdan későbbi ligaháborúval lehet módosítani, nem?
  • hitman1028
    Attól függ mi az uralkodó vallás
  • EM64T
    Jaj, eszembe sem ötlött, hogy ha HRE-ként államvallást váltok katolikusról, akkor elveszítem a császári címet... Meg lehet ezt kerülni valahogy?
  • Lysandus
    Én most háborúval térítettem. Az államvallás megváltozott, de egyik tartomány sem tért át magától.
  • Chris
    Ne már, ez komoly? Előző patchben enforce religion peace opció még áttérítette a fővárost. Most már biztos, hogy nem?
    Nehezen tudom elhinni, ennek azért nagy visszhangja lett volna redditen.
  • KonigTiger50
    A lengyelek túlbecsülték magukat, Galícia bánja:

A Magyar Egyesült Államok születése:

• Lysandus
    Most az enforce religion béke sem téríti át a fővárost. Csak az államvallást, térítenie már az adott országnak kell misszionáriussal, ami CoR esetében mission impossible. (Egyébként korábban a dipó opciós is áttérítette, lehet hogy még 1.6-ban, akkor csináltam a HRÉ-t és akkor ez működött. 1.7-ben nem HRÉ-ztem, csak feloszlattam :-).)

Korábban a császár - ha nem tag, de megválasztották - nem kapott büntit a nála lévő birodalmi területek miatt, pont ez volt a lényeg. Persze, be lehet lépni, csak akkor empire szintről vissza duchy szintre, ami -1 diplomata, és -10 state.
  • Chris
    Szerintem az "Enforce religious unity" diplo opció soha nem térítette át a fővárost, csak az államvallást, azt csak tűzzel-vassal lehet, az "Enforce religion" béke opcióval. Az úgy ultra-könnyű lenne.

Viszont szerintem a másik is úgy volt, lehetsz császár, de ha nem vagy a birodalom tagja, akkor a nálad lévő birodalmi területek nincsenek a birodalomban. :) Ezt szerintem annyival át lehet hidalni, hogy a fővárosodat hozzáadod a birodalomhoz. Bár lehet ennek van vmi további kritériuma és nem ilyen egyszerű.
  • KonigTiger50
    Nem jött a Mátyás király event ezért megmaradt Ladismus a trónon. Mivel Habsburg igényeltem az osztrák trónt, ez adott egy casus bellit ellenük. Egyszer sem láttam még azt hogy Mátyás nem jut hatalomra. EU4 logika, hogy nem volt így I.Mátyás, de bedob egy II.Mátyást...
  • EM64T
    Azt nem tudja valaki, hogy a Papal Influenc-szel "vásárolt" hatások elvesznek egyből, ha váltom az állami vallást protestánsra, vagy kitartanak eredeti idejükig?
  • --deathstroke--
    Eddig jól érzi magát 0%-os liberty desire-jával, nem hiszem hogy függetlenedni fog..(ha mégis majd a francia, osztrák, magyar hármasszövetségem visszaveri nekem)
  • hitman1028
    el fog szakadni valószínűleg úgy is
  • --deathstroke--
    Ezen meglepődtem, nem sokszor láttam még Castille-Naples PU-t Naples vezetésével :D
  • hitman1028
    ha győznek a protestáns lázadók xd
  • EM64T
    Van lehetőség a -100 presztízs nélküli valláskonvertálásra? (Brandenburg, katolikusról protestánsra)
  • Timakrisz
    Ezt az eventet milyen surun dobja?
  • hitman1028
    delhi