Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ha az elején nem hivtad be a szövetségeseket,asszem max 3 éven belűl lehet még behivni őket
Lehetséges amúgy valahogy háborúba bevonni valakit menet közben? Az istennek se jöttem rá ennek mikéntjére, ha lehet ilyet.
Amúgy egészen fura.
A legeslegelső tanuló időszakban, 0 DLC-vel azonnal kikaptam a magyarokkal.
A második tanulójátékot végigtoltam, akkor NO2.ként fejeztem be asszem a játékot, de még akkor sem értettem sokmindent.
A török gyak. soha nem volt probléma, egyszerűen békénhagyott. Mintha távoli háborúk kötötték le volna mindig, aztán már az 1500-as évek végétől elkezdtem kirugdalni a Balkánról.
Most a napokban indítottam kettőt. Az elsőt ingen hamar elbuktam az oszmánok ellen.
A másodikban mindenkit bevontam szövinek, (Bosznia, szerbek, AUT) és egy kereszteshadjárat is indult az oszmán ellen, le is vertük, mint vak a poharat. De minden erőfeszítés ellenére a POL + LIT duó hadat üzent úgy, hogy be sem avatkoztam ügyeikbe és max. diplomáciai erőfeszítést tettem. Egy ideig tudtam húzni halasztani, de hát elvertek. AUT, mint szövetséges baszott segíteni, pedig vele túlerőben lettünk volna. Mert a szerbek és bosnyákok és a moldávok, akiket megtámadtak mind ellenálltak.
Tavaly több hosszút is letoltam és ami nem tetszett, hogy FRA és a Commonwealth mindig világhatalom lett. Mindig ugyanoda konvergált a játék. Kivéve, amikor angolokkal jól orrbavertem a franciákat és nemhogy elvesztettem kontinentális területeimet, de növeltem azokat.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.01. 09:22:33
A legeslegelső tanuló időszakban, 0 DLC-vel azonnal kikaptam a magyarokkal.
A második tanulójátékot végigtoltam, akkor NO2.ként fejeztem be asszem a játékot, de még akkor sem értettem sokmindent.
A török gyak. soha nem volt probléma, egyszerűen békénhagyott. Mintha távoli háborúk kötötték le volna mindig, aztán már az 1500-as évek végétől elkezdtem kirugdalni a Balkánról.
Most a napokban indítottam kettőt. Az elsőt ingen hamar elbuktam az oszmánok ellen.
A másodikban mindenkit bevontam szövinek, (Bosznia, szerbek, AUT) és egy kereszteshadjárat is indult az oszmán ellen, le is vertük, mint vak a poharat. De minden erőfeszítés ellenére a POL + LIT duó hadat üzent úgy, hogy be sem avatkoztam ügyeikbe és max. diplomáciai erőfeszítést tettem. Egy ideig tudtam húzni halasztani, de hát elvertek. AUT, mint szövetséges baszott segíteni, pedig vele túlerőben lettünk volna. Mert a szerbek és bosnyákok és a moldávok, akiket megtámadtak mind ellenálltak.
Tavaly több hosszút is letoltam és ami nem tetszett, hogy FRA és a Commonwealth mindig világhatalom lett. Mindig ugyanoda konvergált a játék. Kivéve, amikor angolokkal jól orrbavertem a franciákat és nemhogy elvesztettem kontinentális területeimet, de növeltem azokat.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.01. 09:22:33
igen ez a legjobb ,és nincs két ugyanolyan játék
Az kell hogy mondjam ez a legjobb startégiai játék, amivel valaha játszottam.
* Az MI és a diplomácia működik. A CIV után elképesztő felüdülés, hogy nem fullkreténség az egész.
* Az MI képes felfogni mi az, ami fontos és együtt mozogni seregemmel. Pl. az ottománok ostromálják egy váramat, 30 ezres sereggel. Mellette levő tartományban 13 ezres sereggel áll boszniai vagy horvát sereg, aki a szövetségesem. Nekem 26k-s sereg a közelben, ami osttomolta Nándorfehérvárt, amit az oszmán a szövetséges szerbektől elvet. Amint megtámadtam a törököt, azonnal beszállt a szövi is. Levertük, mint vak a poharat.
A korábbi magyar játékkal megpróbáltam erőből megoldani. A szerbek maradékát lenyeltem és kevés szövetségesemmel megfogni az oszmánt. Csúfos kudarc.
Újrakezdés, akkor minden déli szomszédot behúztam a szövetségbe ÉS Ausztriát is. Meg keresztesháború is lett hirdetve a török ellen, na ebbe szálltunk be mi. A teljes Balkán el lett foglalva 45% war score mellett az oszmán könyörgött a békéért. Egészen hamar más irányt vett a történelem kereke... :)
* Az MI és a diplomácia működik. A CIV után elképesztő felüdülés, hogy nem fullkreténség az egész.
* Az MI képes felfogni mi az, ami fontos és együtt mozogni seregemmel. Pl. az ottománok ostromálják egy váramat, 30 ezres sereggel. Mellette levő tartományban 13 ezres sereggel áll boszniai vagy horvát sereg, aki a szövetségesem. Nekem 26k-s sereg a közelben, ami osttomolta Nándorfehérvárt, amit az oszmán a szövetséges szerbektől elvet. Amint megtámadtam a törököt, azonnal beszállt a szövi is. Levertük, mint vak a poharat.
A korábbi magyar játékkal megpróbáltam erőből megoldani. A szerbek maradékát lenyeltem és kevés szövetségesemmel megfogni az oszmánt. Csúfos kudarc.
Újrakezdés, akkor minden déli szomszédot behúztam a szövetségbe ÉS Ausztriát is. Meg keresztesháború is lett hirdetve a török ellen, na ebbe szálltunk be mi. A teljes Balkán el lett foglalva 45% war score mellett az oszmán könyörgött a békéért. Egészen hamar más irányt vett a történelem kereke... :)
Nem érted :D :D ez azért kérdéseket vet fel.. ha nem érted miről van szó akkor hogy hogy ezzel a játékkal játszol amihez azért kell egy kis értelem.
Ha a támadás feltûnõen jól halad, csapdába sétáltok.
melyik névet érzed annyira ritkának, hogy ne legyen rajta a magyar névlistán?
ja hogy ez valami gazdag emberke lenne akiről tudnom kellene valamit? én már nagyon régóta nem kísérem figyelemmel hogy ki kicsoda a hazai politika/sztár színpadon.
party promoted to: super goober! ignored list: pares,tetsuo
Egyébként mikor "felfogadtam" nem vettem észre.. csak mikor feldobta a talpát :)
Ez amúgy egy elég érdekes game, ugyanis a játék elején mikor Hunyadi János a régens, a Habsburgok által "avandzsált" fickó feldobta a talpát, és azonnal Hunyadi János lett a király, szóval nincs Mátyás. Született egy fia, de nem Matyi :) nincs olyan jó.. de a fekete sereg eventet meg feldobta :) szóval elég poénos az egész. Amúgy mostanában arra törekszem hogy a törökökkel szövi és ... itt nem biztos hogy sikerülni fog, viszont a lengyelek háborúba keveredtek, kicsit vártam és én is megindultam ;) egyébként most a cél sorrendben:
Szerbia (core-os területekért, a szövi hercegovinát átvallásozni :), egy kis pénz beszedés.
Wallachia , Bosznia core-os területekért egy kis pénz beszedés.
Amint szomszédos leszek Velencével go nekik.
És újra a lengyelek.. majd újra szerbia, majd újra wallachia.. ;)
Ez amúgy egy elég érdekes game, ugyanis a játék elején mikor Hunyadi János a régens, a Habsburgok által "avandzsált" fickó feldobta a talpát, és azonnal Hunyadi János lett a király, szóval nincs Mátyás. Született egy fia, de nem Matyi :) nincs olyan jó.. de a fekete sereg eventet meg feldobta :) szóval elég poénos az egész. Amúgy mostanában arra törekszem hogy a törökökkel szövi és ... itt nem biztos hogy sikerülni fog, viszont a lengyelek háborúba keveredtek, kicsit vártam és én is megindultam ;) egyébként most a cél sorrendben:
Szerbia (core-os területekért, a szövi hercegovinát átvallásozni :), egy kis pénz beszedés.
Wallachia , Bosznia core-os területekért egy kis pénz beszedés.
Amint szomszédos leszek Velencével go nekik.
És újra a lengyelek.. majd újra szerbia, majd újra wallachia.. ;)
valószínűleg én vagyok a vak de itt mit kell nézni?
Most ez komoly hogy már ideáig elér a kezük? Vagy véletlen?
Jah és nem kamu. Nem editáltam semmit, alapjáték. Most jött fel a percen :p
Utoljára szerkesztette: LSSAHPAUL, 2022.12.24. 17:12:35
Jah és nem kamu. Nem editáltam semmit, alapjáték. Most jött fel a percen :p
Utoljára szerkesztette: LSSAHPAUL, 2022.12.24. 17:12:35
Üdv Valaki tudna nekem segíteni modolásban?
A Pest Bécs kereskedelmi vonalat kellene megfordítani.
Régebben annyi volt az egész, hogy átraktam a routot pest től Bécs hez, megforditottam a path lokációkat és átneveztem.
Most sajnos a pályaalkotásnál kifagy.
Már szenvedek vele pár napja. Végső elkeseredésemben írok ide.
Valaki esetleg tud segíteni?
A Pest Bécs kereskedelmi vonalat kellene megfordítani.
Régebben annyi volt az egész, hogy átraktam a routot pest től Bécs hez, megforditottam a path lokációkat és átneveztem.
Most sajnos a pályaalkotásnál kifagy.
Már szenvedek vele pár napja. Végső elkeseredésemben írok ide.
Valaki esetleg tud segíteni?
Hali!
Szerettem volna konvertalni eu4et victoriara, de a paradox oldalrol szedett konverter folyton hibat ir kies leall.
Valaki tud segiteni, hol talalok jo konvertert?
Szerettem volna konvertalni eu4et victoriara, de a paradox oldalrol szedett konverter folyton hibat ir kies leall.
Valaki tud segiteni, hol talalok jo konvertert?
Az,brutális,de szegény fickó annyira lassan,vontatottan játszik,hogy nehéz nézni :)
brutális
https://www.twitch.tv/lambdaxx
Oirat true one tag world conquest before 1473 ACTUAL FINALE!!
https://www.twitch.tv/lambdaxx
Oirat true one tag world conquest before 1473 ACTUAL FINALE!!
csehország mindig jó móka

ai skócia

őőőő,én is mindig ironmannel játszom. Az országváltás úgy értettem,hogy form nation.
profik ironmannel játszanak
Hali! Lehet csalni. Pl angliával kezdesz,elfoglalod a franciákat,hre császár leszel,majd váltogatsz franciaország és anglia között,így minden váltással újra hozzáadhatod a provinciákat.
Amúgy ha nem is 1510-re,de 1540-re kényelmesen meglehet csinálni. A lényeg,hogy legyen claimed mindenkire az egész hre-n belül. Ahol spawnol egy reformációs központ,azonnal declare,és békében force religion. Így a központ eltűnik. Ami még javallott,hogy töreked rá,hogy sok béke legyen a hre-n belül,több authorityt ad. Nem tudom,milyen ideákkal játszol,de érdemes diplo,religous,influence-cel menni. Mondjuk én még valamikor 1.25 fele csináltam,azóta azért változott gondolom,régen nem nyitottam meg a játékot... :)
Amúgy ha nem is 1510-re,de 1540-re kényelmesen meglehet csinálni. A lényeg,hogy legyen claimed mindenkire az egész hre-n belül. Ahol spawnol egy reformációs központ,azonnal declare,és békében force religion. Így a központ eltűnik. Ami még javallott,hogy töreked rá,hogy sok béke legyen a hre-n belül,több authorityt ad. Nem tudom,milyen ideákkal játszol,de érdemes diplo,religous,influence-cel menni. Mondjuk én még valamikor 1.25 fele csináltam,azóta azért változott gondolom,régen nem nyitottam meg a játékot... :)
sajnos ugyanezzel a problémával küzdök, nálam általában a reformációkor baszik be minden, nem tudom kordában tartani
Sziasztok!
Sokat olvastam, videót néztem, de egyszerűen nem tudok rájönni miként egyesítik sokan mondjuk 1510-re a HRE-t. Ausztriával próbáltam, elfoglaltam a balkánt, észak olaszt, csinálok eme területekből tartomány átadásával a legtöbb hűbérest ám nem lesz elegendő birodalmi pontom, hogy végig nyomjam a reformokat. Persze lesz idővel, de nem a játék végére szeretném egyesíteni.
Tudnátok tanácsot adni, meg egy kis mankót a HRE mechanikához? 1.31.0 a verzió.
Köszönöm a segítséget!
Oltred
Sokat olvastam, videót néztem, de egyszerűen nem tudok rájönni miként egyesítik sokan mondjuk 1510-re a HRE-t. Ausztriával próbáltam, elfoglaltam a balkánt, észak olaszt, csinálok eme területekből tartomány átadásával a legtöbb hűbérest ám nem lesz elegendő birodalmi pontom, hogy végig nyomjam a reformokat. Persze lesz idővel, de nem a játék végére szeretném egyesíteni.
Tudnátok tanácsot adni, meg egy kis mankót a HRE mechanikához? 1.31.0 a verzió.
Köszönöm a segítséget!
Oltred
Köszönöm a tippet, ez volt a megoldás.
Azt írják, hogy a "Microsoft Visual C++" miatt lehet az amit írsz, vagyis annak hiánya miatt.
Innen le kéne tölteni az x64 verziót, majd telepíteni.
aka.ms/vs/16/release/vc_redist.x64.exe
Innen le kéne tölteni az x64 verziót, majd telepíteni.
aka.ms/vs/16/release/vc_redist.x64.exe
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni tőletek hátha nálatok is volt ilyen probléma. Steames eu 4-em van. Nem virágbolti. Minden kieg megvan. Most ha letöltöm a legújabb patch-et nem indul a játék. Ha visszaállítom az egyel ezelőttire akkor indul. Már próbáltam letörölni és újratelepíteni ccleaner progival, hogy a regisztrációs adatbázisból is töröljön de nem használt. Helyi fájlok ellenőrzése nem használt. Annyi ír ki, hogy game launhed failed, de nem írja, hogy mi a baja. Természetesen a modokat is eltávolítottam de az sem használt. Ha bármit tudnátok segíteni azt megköszönném.
Utoljára szerkesztette: Rufus, 2021.10.15. 20:17:16
Utoljára szerkesztette: Rufus, 2021.10.15. 20:17:16
Vannak nagy leárazások, amikor a régi DLC-ket odaadják nagyon olcsón. De egyébként igen, a Paradox üzletpolitikája szerintem tankönyvbe illő :D
de a paradox is érezte ,h ez már kicsit sok,ezért bevezette h havi 5 euroért előfizethetsz rá és igy megkapod az összes dlct használatra
Ha a leviathant veszed meg, csak annak a tartalma lesz elérhető számodra.
Epicen nincs 5 eurós havi előfizetés?
Esetleg nézz rá cdgalaxisra, valamivel kedvezőbb árfekvésben vannak ott a dlck(ha euróról forintra számolunk).
Vagy várd meg amíg 50%-os leárazás lesz.
Epicen nincs 5 eurós havi előfizetés?
Esetleg nézz rá cdgalaxisra, valamivel kedvezőbb árfekvésben vannak ott a dlck(ha euróról forintra számolunk).
Vagy várd meg amíg 50%-os leárazás lesz.
mindent kűlön meg kell venni
custom-ra gondoltam, köszönöm a gondolat olvasást :)
nézegetem itt a packokat, de hogy van ez? pl ha a legújabbat az leviathant veszem meg abban nincsenek meg az előzők? mindent külön külön meg kell venni?
nézegetem itt a packokat, de hogy van ez? pl ha a legújabbat az leviathant veszem meg abban nincsenek meg az előzők? mindent külön külön meg kell venni?
ha meg a custom nationra akkor az el dorado
Random nation? Ez alatt mit értesz?
Ha a "Random New World"-re gondolsz, akkor ezt: Conquest of Paradise
Ha a "Random New World"-re gondolsz, akkor ezt: Conquest of Paradise
Sziasztok!
Az epic storon ingyenes volt a játék, melyik kieget kell megvenni hozzá ahhoz, hogy random nationt-nel lehessen játszani?
Leviathan a legújabb, de abban benne van?
Az epic storon ingyenes volt a játék, melyik kieget kell megvenni hozzá ahhoz, hogy random nationt-nel lehessen játszani?
Leviathan a legújabb, de abban benne van?
Hu, valahol valamit meg kellett cserélni. De már nem emlékszem, hogy mit. A konverter hivatalos topicjában segítettek.
Sziasztok!
Konvertálás:
Próbálta valaki konvertálni az eu4 mentést viktoria 2-be? Utána olvastam ahol lehetett, legújabb konverter van meg, legfrissebb mind a két játék. Megcsinálok mindent, mod a helyén, indítom és a betöltő képernyőnek a végén kilép egyszerűen a játék. Néhány konvertálási beállítást is kipróbáltam már, de nem megy. Alap indítással simán működik a játék. Valakinek bármilyen tipp?
Az igazság az, hogy a későbbiekben szeretném majd HOI4-be is tovább vinni, de már az elején elakadtam.
Köszönöm a segítséget előre is!
Oltred
Konvertálás:
Próbálta valaki konvertálni az eu4 mentést viktoria 2-be? Utána olvastam ahol lehetett, legújabb konverter van meg, legfrissebb mind a két játék. Megcsinálok mindent, mod a helyén, indítom és a betöltő képernyőnek a végén kilép egyszerűen a játék. Néhány konvertálási beállítást is kipróbáltam már, de nem megy. Alap indítással simán működik a játék. Valakinek bármilyen tipp?
Az igazság az, hogy a későbbiekben szeretném majd HOI4-be is tovább vinni, de már az elején elakadtam.
Köszönöm a segítséget előre is!
Oltred
Ebben konkrétan nincs. Viszont alaposan át kellett böngésznem a vonatozó fórumokat, hogy akkor mit és hogyan. Illetve kérdeztem is, és segítettek.
Igen, meg is találtam viszont nem tetszik neki a steam api.
Ebben van tapasztalat?
Oltred
Ebben van tapasztalat?
Oltred
Én még csak EUIV-ből Victoria 2-be konvertáltam, de arra van egy külön konverter program. Nem lehet, hogy itt is ez a helyzet?
Sziasztok!
Abba szeretném a segítségeteket kérni, hogy lehet ck3 mentést konvertálni eu4 leviathanba? Ugyan ezt ck2-vel meg lehet csinálni?
Nekem a ck2 van meg holy fury-ig, de azt bárhogy próbálom sehogy se viszi az eu4 leviathan. Találkozott valaki ezzel a problémával?
Köszönöm a segítséget!
Oltred
Abba szeretném a segítségeteket kérni, hogy lehet ck3 mentést konvertálni eu4 leviathanba? Ugyan ezt ck2-vel meg lehet csinálni?
Nekem a ck2 van meg holy fury-ig, de azt bárhogy próbálom sehogy se viszi az eu4 leviathan. Találkozott valaki ezzel a problémával?
Köszönöm a segítséget!
Oltred
de örülök hogy sose kezdtem neki az eu4-nek a harmadik rész után, nem kell most átélni ezt a szarcunamit amit paradoxék generáltak saját maguknak :D
előző mentésem pedig ez a bug tette tönkre
eddig ezt a két mentést kezdtem az új dlc-vel... asszem félreteszem a játékot, amíg nem jön javítás.
eddig ezt a két mentést kezdtem az új dlc-vel... asszem félreteszem a játékot, amíg nem jön javítás.
nem az eventtel van, bajom. azzal, hogy teljesítettem a feltételeket, amikkel vége kéne legyen és mégsincs vége.
amúgy megpróbáltam a mentés újra megnyitását, ami azt eredményezte, hogy megnyitáskor azonnal kaptam lázadókat kb. minden második provincián. azzal a lendülettel le is töröltem a mentést. :D valami komoly bug lehet. nem vagyok egyedül.

amúgy megpróbáltam a mentés újra megnyitását, ami azt eredményezte, hogy megnyitáskor azonnal kaptam lázadókat kb. minden második provincián. azzal a lendülettel le is töröltem a mentést. :D valami komoly bug lehet. nem vagyok egyedül.

ez egy nagy event,általába mindig bekövetkezik
https://eu4.paradoxwikis.com/Castilian_Civil_War
https://eu4.paradoxwikis.com/Castilian_Civil_War
nem értem...

rég játszottam spanyolokkal, ez miért nem akar véget érni?

Küldtem friend req Sabee#9805
Olyannyira, hogy most szerveződik az új multi, egyébként egész jó brigád állt össze 6-8 stabil playerrel :) vegyél fel DC-n.
Ez mennyire aktuális?