Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nah, hát volt egy örökösödési háború, a franciák elleni ott győztünk, csak nem értem, hogy közbe hogyan lett az, hogy junior partnere lettem Kasztíliának. Annyi baj legyen. Őket lefárasztotta a háború, engem annyira nem. Aragónia támogatott az elszakadásba, szóval go.

A függetlenségi háborút viszont nem értettem, hogy megint mi a f*szt csinált a gép. Esélye nem volt Londonba jöttni, de a ticking war score mindig visszaesett, persze minek is közölni, hogy miért.

A végé lementem spanyolba, oda vissza hódítottuk egymást, zsoldosokkal és sok hitellel a POR + CAST elfogyott és visszafoglaltam mindent is, így végre 25% felett lett a war score.

Ja, és mindeközben ment a Rózsák háborúja otthon. 😊
A szigeteken a végén parta tette kevés katonát, de én és a pretender lázadók eltaposták őket.

Most vége. Területilg bővűltem, FRA elvileg gyenge.
A flottámat ette meg a háború végül.

Ez a játék valami kurvanagy. Civ? Ugyanmár... Az mi? 😊

Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.19. 20:44:28
Annyira azért nem kell meglepődni a Mogulokon. Eleve Transzoxániaként kezdtek, ami relative erős a környezetéhez képest a Timuridák után, akik ugye konstans összeomlásban vannak, a kis perzsa államok benyelésével gazdag területekhez jutott, majd letarolta a 3-4 deves Közép-Ázsiát és Szibériát, onnantól meg már sima cucc volt neki az összeomló Kína, meg a seggén ülő Kazany. Tudod, nem az számít, melyik nationt formébölöd, hanem az, hogy melyik másik államból... ;-)
Utoljára szerkesztette: pajer_csaba, 2023.03.19. 13:47:21
Jól mondja az előttem szóló. Lehet változtatni, asszem talán 20 évenként, jó sok diplo pontért. A megszűnés két okból lehetséges: 1., a riválisod elhúz melletted gazdaságilag; 2., te hagyod le a riválisodat gazdaságilag.
Változtatni lehet, de diplo pontba kerül.
Néha meg is szűnik, de lövésem sincs mitől.
Sziasztok!

Kis segítséget kérnék. A rivális jelölést vissza tudom vonni,vagy egyszer csak megszűnik,amikor bizonyos feltételek teljesültek?
A választ előre is köszönöm!
Ez lett a vége.
Nagyon érdekes, hogy a semmiből a lovagok az ottománból mit nyestek le.
Velence és AUT egyszerre haldoklott, de előbbi mégis túlélt. Bravaria és a Westfalia senkikt voltak és végül európai kisebb urai lettek. FRA az egyik junior partnere (!) lett a végén.

A Munghal hódítás és ami távol-keleten volt. Whoa...

Tudtommal sehol. Vazallusokat tudsz machinálni, hogy a saját fejük után menjenek, vagy árnyékként kövessék a te egységeidet, vagy ostromoljanak, stb, ezt a vazallusok fül (utolsó előtti) alján tudod collektive, vagy uganott egyesével rájuk kattintva beállítani. Amit a szövikkel lehet tenni, hogy ha va terület és te foglaltad el, akkor átadhatod a controlt úgy, ha a terület lapján a címerpajzsodra kattintva kiválasztod a szövetségest. Ezután visszavenni már nem tudod tőle és békénél, ha kéred ezt a területet, ő fogja vinni.
A szövetséges MI-nek hol adhatok meg a prioritási területek / célok? Valahol lehet tudtommal, csak nem találom.
Nah, hát ha valaki turistaként meg akarja nézni a Gízai piramisokat...
... akkor nálam most nem kell hozzá útlevél se... XD
Egyébként jópofa, hogy a játék mennyi mindent nem magyaráz el. Amikor pl. rájössz, hogy a goverment reform nem kőbve vésett és lehet változtatni...

Vagy, hogy egy terület supply limitjétől függ, hogy mennyire gyorsan tölti fel a sereged erejét.
Ezzel úgy szét lehet kenni az ellenfelet, hogy ehaj. Lehet, hogy sok csatát elvesztettem és néhány várat, csak mivel félelmetesen nagy veszteséget okoztam a támadónak mindig és nekem pikk-pakk visszatöltötte a sereget emberrel, a végén ledaráltam, mint szecska a répát...
Csak ez azért mókás, mert akkor ez lényegében immúnissá teszi ellenséges támadással szemben is a sereget? Vagy az attacker pozícióban nincs csak harc?

De tényleg az volt, hogy hazaküldtem őket, majd próbaképpen vissza és utána ment a történet.

A hódítások után pislogtam, voltak olyan területeim, ahol mindenféle bónusszal 10-12-es költségen fejlesztettem provinciákat, volt hogy 2-3 szint után nőtt csak a költség.

De így is legfeljebb alán 5-6 lehetek, még ha szembeszállok más országgal is.
Mondjuk nevetséges, hogy az 1600-as fejlesztésű franciának kb. harmadakkora adóbevetéele van, mint nekem 1200 táján.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.17. 14:49:06
Nekem is csak véletlenül tűnt fel... 25k ember áll az erődön mint fax a lakodalomban és nem történik semmi... Felcseréltem egy másik sereggel, ezt meg hazaküldtekm visszafoglalgatni területeket, és elfelejtekztem róluk egy-két hónapra - akkor vettem észre, hogy eltűnik a fekete téglalap.
Whoa, eddig azt se tudtam, hogy létezik ilyen.
Sanszosan bekapcsolva maradt az erőltetett menet.
Kimerültek a csapataid? (Fekete téglalap az egység mellett.) Vidd vissza őket saját területre egy hónapra, utána küldheted őket megint.
Nem értek valamit. Háborúban vagyok az ottománnal, de egyes seregei, tartományaival nem történik csata és nem lehet ostromolni egy rakás várost. Odamegy a sereg és nem keződidk el a csata.
Ez bug lenne? Korábban is volt már ilyen. (1 éve)
Na, hiába játszom már sokkal nagyobb megértéssel, mint eddig, akkora pontelőnye lett a nagyhatalmaknak, hogy lehetetlennek látszik beérni őket. Egy tiszta 6-8-dik hely esetleg sikerülhet.

Tavaly ez jött össze.
Ennek most a közelében se leszek pontszámban.

Persze, értem, csak vicc volt. :-)
Nem megadták, csak nem jönnek. Állandó adósságban úsznak.
Az első játékom, ahol FRA nem foglalta el egész területét a kontinensen. Az angolok még mindig FRA egy részét birtokolják.
Persze ettől még superpower...
Ugh, franciák már a hadüzenet előtt megadták magukat? Meglepő... XD
A játék békekötési rendszer az, amit még ennyi játék után sem értek.
Hogy egy háborúban ki és mikor köthet különbékét a legfelső szinten felsorolthoz képest.
Amikor pl. engem hív valaki háborúba igen irritáló, hogy pénzen és pár apróságon kívül semmit nem kapok, ha csak hagyom, hogy menjen. A megindító / szenvedő szövetséges meg kiléphez és befejezheti, amikor akarja. Nekem meg területi nyereség semmi akkor is, ha én war score arányom az egekben van.

Az tiszta sor, hogy amikor több szereplő van egy nagy háborúban az összesített war score mellett mindenkinek van egy adott nemzet ellen is.
Pl. Ottománt szétcsaphatom és vele tárgyalhatok, de Yemen, akinek semmi seregét nem csaptam szét, ellene semmiféle alkudozási képességem nincs. De az összessített war score az a teljes háborúban az összes résztvevő által összehozott dolgok összessége.
Tehát 60% WS lehet Ott ellen, aminek nagy részét én értem el, de ettől Yemen ellen kb. semmi, ha az mondjuk a Mamelukok ütötték szét.

De az, hogy egy háborúból pl. Ottománok szövijei ugranak ki éppen de én nem pöckölhetem ki őket, nem egészen világos, hogy mitől van.
Igen, ezt én is nem egyszer csináltam már.
Mondjuk nem egy god mod a szerencse se. Amit hitman linkelt annyi jár vele. De sok szerencsés nemzet egymást is üti.

Amit a gép sokszor nem tudott kezelni az az adósság. Sokszor kifizettem a szövetségeseim tartozását, hogy be tudjanak szállni a háborúkba.

lehet ironmanbe is kikapcsolni csak akkor nem lehet achit elérni
Bonuses

Lucky nation rulers have a bonus of +1<1> to their administrative, diplomatic and military skills. Additionally the following bonuses<2>:

.
Missionary strength +1% Missionary strength
Stability cost modifier −10% Stability cost modifier
Institution spread +10% Institution spread
Monthly splendor +1 Monthly splendor
Mercenary cost −20% Mercenary cost
Institution embracement cost −20% Embracement cost
Interest per annum −1 Interest per annum
Missionary maintenance cost −10% Missionary maintenance cost
Manpower recovery speed +25% Manpower recovery speed
Fort defense +10% Fort defense
Siege ability +5% Siege ability
Spy network construction +10% Spy network construction
Improve relations +25% Improve relations
National unrest −1 National unrest
Yearly republican tradition +0.5 Yearly republican tradition
Yearly legitimacy +1 Yearly legitimacy
Aggressive expansion impact −25% Aggressive expansion impact
Governing capacity modifier +25% Governing capacity modifier
Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2023.03.13. 21:32:50
Ezen nemzetek kb. felénél semmit nem láttam a szerencséből. 😊
Az oroszok minden egyes játékomban eddig kis senkik voltak.
A COMWH mindig világbirodalom volt.
Uh igazad van. Asszem az csak kikapcsolt ironmannél lehet állítgatni a lucky-t.

Valami ilyesmi:

Az újvilág generátort én se használtam. Volt, hogy gyak. kis méretű kontinens nem is létezett, hanem egy szigetcsoport, szigetcsoportok egymás hegyén hátán.

A lucky factort ismerem, ami érdekes módon ironman játéknál nem lehet random.
De, hogy ez be és kikapcsolódik, az nem is tudtam. Azt hittem egy fix dolog végig a játék során.

A randomságról, egyszer kipróbáltam a random Újvilágot. Atomszar volt. A teljes újvilág szárazföldi akkora sem volt, mint kb. Európa az Urálig...
Kb. játszhatatlan volt.
A 2013-as megjelenés óta rá sem lehet ismerni a játékban, annyi minden változott szép lassan. Én már várom az EU5-öt. : )

Van benne törtélelmi fék ez a "Historical Lucky". Ilyenkor instant plusz bónuszokat kapnak. Egyes nemzeteknél kikapcsol, oszmánoknál, aztán másoknál meg bekapcsol pl: poroszok. Mondjuk ezek indításnál be- kikacsolhatóak. Arra már nem emlékszem, hogy indítottam -e olyan játékot, hogy nem volt belőve, hogy megnézzem "mivé fejlődik" a világ.

Amúgy a mostani játékomban is van erre ellenpélda.

A csehekből kivált kis 2 zónás királyság most már, ha jól emlékszem 4-es méretű.
Nem tudom hogyan bulizta ezt ki. És jóban voltam vele, nem zargattam, talán szövetségesem volt rövid ideig, mert volt olyan, hogy én vertem ki a lázadókat a birodalmából seregemmel, mert azzal sem bírt olyan gyenge volt.

Ebből lett az, hogy a szomszédjától már területeket vette el.

De Bravaria is ilyen volt. Most egy középkategóriás hasznos szövetséges.
Mamelukot rommá verte a török, ahogy szokásos, de a velem való szövetség előnye, hogy azóta területeket szerzett vissza.
Marokkót általában szarrá szokta alázni a spanyol-portugál és Tunisz volt a meghatározó erő ott egy ideig.
Most meg valahogy Marokkó lett.

Szóval nem ritka ez, csak a mértéke és körülményektől függ.

Tavaly áprilisban játszottam vele először és most megint előszedtem.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.13. 10:09:43
Az oszmán nem, mert történelmi fékek vannak nekikl. 1444-től 1600-as évek elejéig brutálerősek, aztán elgyengülnek.

A Ming is ilyen. Egy powerhouse az elején, aztán szétszopatja mindenki, mert nem fejlődik sehova, belső disasterek, stb.

Most hiába van az oszmán azonos tech szinten velem más téren véreznek el.
A gép nem tud visszajönni vert helyzetből. Tehát olyan nem lesz, hogy mondjuk kiszorítod az oszmánokat a Balkánról, de mondjuk 150 év múlva valahogy összekapják magukat.

"Ha az elején képes vagy szövetségesekkel ellenállni nekik, akkor idővel nekik reszeltek."

Igen, a törökre ez tökéletesen igaz. Egyrészt nem akkora elánnal támadja a Magyar Királyságot az oszmán a játékban, sokszor keleten is eléggé lekötni magát. Én mindig lestem, hogy mikor esik le a manpower-je és akkor estem neki. Másrészt az osztrák vagy cseh szövetség mindig sokat segít.

A jelenlegi játékban könnyebb is neki ellenállni. Ha van pénz akkor a tech is megoldható, meg ha picit le vagy maradva az nem akkora szívás.

Ezt nem tom ismerted -e:
Amikor még nem vezették be a játékba ezt a technológiák és eszmék felbukkanását és terjedését, hanem instant volt egy kőbe vésett szám, akkor nehezebb volt.

nyugati kultúra tech költsége 100%, a keletinek (a magyarokat oda sorolta a játék, katonai egységekben most is) 125% és így tovább. A törzseknek 200% volt talán, de lehet több. Kódolva volt a lemaradás. A játék végére ezért tényleg nagyobb szakadékok voltak népek között, volt, hogy 10 szint is.

Ezt ki lehetett védeni "nyugatiasodás" útját választva. Ennek voltak feltételei, meg időt vett igénybe és csak zúdultak be a negatív eventek, lázadások, tiltakozások, költségek stb Nagyon nem volt szerencsés ilyenkor konfliktusba keveredni egy erős ellenféllel.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2023.03.12. 22:12:00

A játékom pont erre ellenpélda.
Az oszmán az országom 1/3-át elvette anno, és most én fogom kirugdalni őt Európából. Immáron egyedül.
6 feletti morál és 127% discp. vs 4 alatti és 110% disc. Elég egyoldalú lesz...

A történelmi háttér az, ami képes erősen befolyásolni a dolgokat. Pl. Kína hanyatlaik, mert az ideák messze elkerülik és belassul a fejlesztés. Lehet akármekkora.
Az oszmán hanyatlás is benne van. Ha az elején képes vagy szövetségesekkel ellenállni nekik, akkor idővel nekik reszeltek.

Még mindig egy rakás területem van nála, csak a legutolsó háborúban minden szövetségesét leválasztottam róla. A következőben már csak velem küzd majd, igen hamar, igen magyar warscore lesz...

Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.12. 18:23:27
Ha az elején kedvezőek a dolgok, akkor a többi már szinte megy magától. Olyasmi, mit az elején összeszedni valahogy az első 1 millió dollárt, aztán beindul a biznisz.

EUIV játékmenetét "nyerési kényszernek" tudnám leírni. Viszont, ha valakit rendesen megvernek, az többet nem áll fel a padlóról, kb reszeltek neki még hosszabb távon is. Hiába telhetnek el évszázadok.

Nah, sikerült pápát választanom, de nem enged keresztes hadjáratot hirdetni.
Mondjuk már nem is kell. Ottomán ellen nagykoalícióval leválasztottam minden szövetségesét.
A következő háborúban kirugdalom végre a Balkánról. Még 50+ éve elfogalta az ország dél felét, de ott ki is fulladtak. Én meg közben megsemmisítettem kb. Ausztriát és NY-E is elég érdekesen néz ki.

A CMWH csak megalakult szokás szerint...
Viztont 1670 táján vagyunk és ENG még mindig a kontinensen van, és FRA nem annyira szuperhatalom.
De Dánia valamit nagyon jól csinált. A teljes észak kb. az övé, svédek is.
Amúgy érdekes tapasztalat. Minden korábbi játékban a CMWLT megalakult és OP lett és a franciák is kisöpörtek mindenkit.
Most 1555 táján vagyok és egyik sem történt meg. Nem tudom, hogy tavaly óta eltelt frissítések hatása vagy véletlen, de kellemes változatosság.
Amúgy érdekesen állok. Olyan erős vagyok, hogy európai nagyhatalomnak 1:1-ben esélye se lenne ellenem.
A török eszementen erős még, semmit se lehet vele kezdeni, de elfoglalni ő se tudna, mert vannak keresztény szövik.

De hódítani én se tudok semmit.
A cseheket dipolmáciával levittem annyira, hogy 6 helyett már csak 2 szövi jött volna. Már készítem elő a támadást, erre megint jönne vagy 6-8 vele. Pedig 4 diplomata + sok diplo repuval dolgozott évekig...

A pénz úgy dől, hogy gyak nem tudok kezdeni vele lassan semmit. Már mindenhol van templom, workshop és a 400-ba kerülő estate is szinte minden tartományban. Seregeim 100-as max drillen...
Az első két játékomat még nem ironmanban toltam, mert egész egyszerűen trial and error alapon tanultam meg dolgokat.

Pl. képtelen voltam belőni, hogy a morale + tactics + discp. hármasa mennyire erős sereget ad ki, hogy kiálljak.

Vagy az, hogy egyes fejlesztés / fejlődés hosszútávon mennyit pénzt hoz stb. Kipróbáltam, ha nem volt jó, akkor reload.

Most már bőven megy annyira, hogy ne kellejen ez. Ha meg elbaszom, akkor IJ. A Magyar Királyságnak, akkor ott volt egy ostoba uralkodója, aki nem értette meg a helyzetet. XD
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.03.07. 12:28:17
Minden DLC és ironman.
Ironman módban játszol, vagy csak alap játékot?
Nah, ez a játék eddig elég sikeres a magyarokkal.

* Velencét elfoglaltam, hogy a humilitate meglegyen és ezzel golden age megvolt az age of discovery alatt.

* Az adóbevételem akkora, hogy csak az ottománé nagyobb, az összes nyugati nagyhatalmat is lenyomom. Szinte mindenhol van már templom és workshop és a legnagyobb városokban a 400 zsé tájába kerüli termelés növelő is.

* A discipline 115% úgy, hogy az army morale 5 felett van. Minőségileg no.1 vagyok, ha jól látom. Ideje pár segget szétrúgni, eddig nem túl sokat hódítottam. Csehektől vettem el két területet úgy, hogy a bosnyákok bekebelezésekor ők szövik voltak. Erőlködés nélkül vertem orrba őket még a régmúltban is, nemhogy majd most.

* A manpower 50k táján van. A sereg meg 50 ezer főből áll, van miből háborúzni.

* Az ottomán ellen volt egy háború, ahol sajnos kb. semmit sem értem el. A mamelukokkal egy allience-t hoztam összes és rá kb. fél évre egyből háborúba rángattak be. A török seregének 2/3-a nálam akciózott, de a béne memeluk így sem bírt velük. A felém küldött sereg felét vagy legyaktam, de egy döntő csatában kb. 1-2 nappal a győzelem előtt érkezett meg az erősítése a töröknek. Mázlija volt. De lényegében veszteség nélkül kihátráltam ebből, békét kötöttem az oszmánnal azért cserébe, hogy felbontottuk a szövetségest a mamelukkal. Cserébe az army tradition elég szépen nőtt a csaták és ostromok miatt.
Serpa
Holnap este lesz valami nagy bejelentés.
Paradox announcement

Az espionage sajnos szinte semmire sem jó a játékban. A fabricate claim-en túl én semmire sem tudtam még használni.
Nem értem, hogy egy ennyire kiváló játékban, miért későn jön be az, hogy a fog of war-t el lehet vele tüntetni vagy bármi mást...
Igen, azzal értem el.
van egy "curry favors" opció is és akkor még gyorsabb
10 favort pikk pakk összegyűjt az ember. Van olyan, hogy havonta jön 0.2-ed.
az ugy tul egyszerű lenne,10 favort kell gyűjteni akkor 100százalék h jön,az kb 10 év . Vannak eseteek mikor a fő riválisát támadod akkor kevesebb is elég,akkor a háborű lapon megjelenik egy kis kéz,azt jelenti h kér valamit cserébe,ált terűletet
Én úgy játszom, hogy megvan az összes dlc, így nem tudom, hogy azok nélkül megoldható-e, de elvileg, ha van egy csomó favor pontod (azaz a szövik tartoznak szívességgel, mert adtál nekik pénzt, fegyvert, paripát amikor kértek), akkor elvileg nagyobb a hajlandóságuk joinolni. Kivéve, ha szövetségesei az ellenfelednek is, mert akkor azt nézi (az AI), hogy kinek nagyobb az esélye nyerni (függetlenül az aktuális warscore-tól), és 99,9%-os valószínűséggel baxik segíteni, bárhogy könyörögsz (ja, a +200/+200 viszony alap).
És aki menet közben lesz szövetséges vagy nem is az? Senkit nem lehet sehogy rávenni, hogy becsatlakozzon?