Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Megpróbáltam megvenni az új DLC-t, de a muve-n oldalán rosszul linkeltek be valamit, elakadtam, amikor azt kellett igazolnom, hogy nem vagyok robot. Írtam nekik, remélem holnapra megjavul.
szabii98
-When wanting to get rid of land, AI will now release vassal rather than returning cores.

-Events that would add 1 stability will now instead give 50 ADM points if you're already at +3 stability.

I met God. She's black

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Fpatch-1-18-full-patchnotes.973237%2F
Újra rápróbálok akkor a régi nemezisemre, Oman Third Way. 😊

szabii98
Reddit AMA
feloldották a Rights of Man embargót, jönnek a videók és a livestreamek, ez pedig egy AMA(ask me anything) egy sráccal, aki rengeteg órát játszott a DLC-vel.

Fontos megjegyezni, hogy az egyik válaszban azt mondta hogy az Art of War óta az Európán kívüli országoknak ez az egyik, ha nem a legfontosabb DLC. Mrva izgalmas lesz a közel keleten játszani az új tech rendszerrel. 😄

I met God. She's black

Úgy oldottam meg, hogy visszatöltöttem és kaptam egy gyenge jogú örököst, de most már 57 éves az uralkodóm, nem akar elhalálozni...
A spanyolok (HRE császár - legutóbb, mikor néztem, már csak egy elektor volt...) beálltak a franciák - + lengyel-litván - mögé, azzal a szövetséggel senki nem tud mit kezdeni európában - azt csodálom, hogy elvannak magukban és nem aláznak le mindenkit, mert "ellenoldali" egyesülés nem létezik (2-3 tagú alakulatok laza tömege a maradék eu, de azok is inkább egymást ütik).
A lényeg: a keleti hódítások - most már - jól mennek, csak nehogy nyugatról - mielőtt fel nem bomlik az a mega eu - belém jöjjenek!

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

esetleg spanyolok ellenségeit kell rávenni h támogassanak,különben esélyed sincs
a függetlenségi háborút a császár a hre elleni támadásnak veszi, behívja még pluszba a saját szövetségeseit is
nálam pont fordítva volt egyszer,oroszok ausztria alatt voltak és eszük ágába se volt elszakadn
Oroszokkal lennék az 1600-as évek első felében és a csehek a kitartóim - náluk is az "én" családom uralkodik éppen, akik oroszhonból származnak - , miközben még a játék is 456%-kal nagyobbnak ítél náluk... <#wilting>
Közös határ, vagy tengerpart nincs, így még a függetlenségi háborúm is kétséges, mert van egy falka, egytelkes szövetségese... (Spanyol a HRE főnök, aki esetleg szövetségese a knédlifalóknak, de a franciska-dán(+svéd)-norvég-lengyel+litván unió ellenében nem nagyon van mozgásterük - nyugatra nekem sem: Moszkvától 2 tartományra már a Commonwealth uralkodik (még mindig).)
Átlépek csehekhez és nem találok opciót saját magam elengedésére, hiába 100%-on az elszakadási törekvésem! <#falbav>
Így meg nem tudok keleten sem hódítani, mert alsórendű állam vok, aki még az orrát sem vakarhatja meg az ura engedélye nélkül... <#boxer>
Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2016.10.02. 17:26:58

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

szabii98
Ezek az oszmánok mekkora férgek Ironmanben.

Bizánc runnál, végre jól jön ki a lépés, PLC+Szerbia+Bosznia szöviben , úgy kb 60k sereg az oszmán 30 körüli ellen, de ő tech 4, mi csak tech 3, 1,1 morállal több van neki, meg lucky nation meg minden szar 😄 Szóval rip

I met God. She's black

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-27th-of-september-2016.971215%2F
Egyik sincs.Ha átírod a dátumot (régebbi verziónál így volt nekem) nem íródnak át a végleges modifierek.
Úgy érted, hogy az "örökké tartó" módosítók, bónuszok járnak le akkor, vagy hogy utána már nincs random event? Mert ha az előbbi, és a játék kezdése előtt átírod a dátumot, akkor lehet, hogy az "örökké tartó" módosítók igazodnak az új céldátumhoz.

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

de az összes event 1821-be lejár,ugyhogy nincs sok értelme
Nem kell hozzá mod sem, simán át lehet írni a defines.lua-ban hogy mikor érjen véget.

Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.

De tovább lehet, csak az achik elvesznek
Azért 1821, mert a világtörténelem legmeghatározóbb és arra a legnagyobb befolyást gyakorló alakja abban az évben halt meg. 😊

Nem. De van a játékhoz valami mod, amivel igen.
sadface
A Mare Nostrummal nem lehet tovább játszani?

I decide when I'm done.

Nem, hanem arra a korszakra van egy másik Paradox játék, a Victoria. Azt hiszem, hogy ott 1836-tól 1936-ig megy a játékmenet. És van Paradox játék 1936 utánra is, a Hearts of Iron sorozat. És van játékuk 1444 előttre is, azt hiszem a Crusader Knights. :-)

Régen volt valami konverter is, ami a CK2 végi állásból EUIV kezdést, az EUIV végéből Vicky II kezdést, a Vicky II végéből pedig HoI kezdést csinált. De el kell foglalni a világot EUIV-ben és kész. :-)
Mi tagadás, a valós kihívás után azért jó egy darabig Európa csendőrét is játszani 😄 Franciaországgal és Provence-szal karöltve egymás után ugrunk neki a nekünk (nekem) nem tetsző szörnyszülöttekre, Ausztriát belegyalultuk a földbe, csak az örökös tartományokat hagytuk neki, utána most Skandináviát próbáljuk kitakarítani Európából (és így egyben Magyarországot is felszabadítani), ami azért kemény dió lesz, mert övé a világon a második legnagyobb sereg -- de a franciáké az első 😄

Kár, hogy nem megy 1821-nél tovább a játék, lennének még rendezési terveim, de biztos a vasút megjelenése kuszálta volna össze a dolgokat?

Dehogyis. Eszem ágában sem volt!
Ha ezeket a fricskákat nekem szánod, akkor nagyon céltalan és apropója sincs...

Már annak, aki tud. :-D Annak nem, aki csak a képeket nézni... :-)
Macerás olvasni? Ilyet sem hallottam még. 😊

Azért írtam, hogy el kell hozzá olvasni még pár történészt, például Ferdinand Braudelt. Tudom, hogy macerásabb, mint wikit olvasni, de ha értekezni akar az ember a témáról, akkor elengedhetetlen.

Egyébként szerintem mint forrás, a Habsburgokra vonatkoztatva egy Habsburg abszolút hiteles. Hacsak nincs bizonyítékod arra, hogy Ottó elfogult volt Miksa irányába egy másik Habsburg, Fülöp ellenében. :-)

Szóval szerintem nagyon úgy van, ahogy ő írta. :-)
Ennek ellenére nagyon úgy tűnik, hogy így van ahogy írtam, az meg már egy másik vita, hogy mit fogadunk el "hiteles" forrásnak. Szerencsére a wiki-t sokan látják és a sokezres szűrőn nagyon nehezen mennek át pontatlan tények. Nem mellesleg meg nem biztos, hogy a leghitelesebb információk Habsburg Károlyról Habsburg Ottó tollából származnak. 😊

Semmi gond, megbocsátom! :-)
Bocs, könyvet nem igazán tudtam most idelinkelni. 😊

sadface
Igazából ezért szeretem ezt a játékot. A játékbeli eventek nagyrésze (nem a comet) eléggé gondolatébresztő és néha nagyon kíváncsi vagyok és utána nézek. Na meg persze alapból szeretem a történelmet. 😄

I decide when I'm done.

Egyáltalán nem a wikiből indultam ki, hanem Habsburg Ottó: V. Károly könyvéből. Csak tiszta forrásból! :-) A wiki, mint általában, felszínes. Meg ezek olyan kérdések, amelyeket nem lehet szavazással eldönteni. :-)

Érdemes még olvasgatni Ferdinand Braudelt, és más középkorral foglalkozó történészeket is.
https://en.wikipedia.org/wiki/Maximilian_I,_Holy_Roman_Emperor

"Maximilian's wife had inherited the large Burgundian domains... The wedding contract between Maximilian and Mary stipulated that only the children of bride and groom had a right to inherit from each, not the surviving parent."

Ahogy mindig, a magyar wiki nagyon hiányos.

Viselte a címet. Mária halála után (1482) övé lett Burgundia és Németalföld. A lényeg, hogy Burgundia és Németalföld azelőtt Habsburg birtok lett, mielőtt az ölükbe hullott volna a spanyol trón. Németalföld, akkor lett "spanyol" amikor a Habsurgok osztrák és a spanyol ága osztozkodott (nem kis nemzetközi "ösztönzés" hatására <#nyes>).
Miksa soha nem lett Burgundia hercege, Mária kvázi magánvagyonként birtokolta a Németalföldet és csak a gyerekek örökölhették, így lett Fülöpé. Aztán -ennek direkt utánanéztem most- Mária meghalt lovasbalesetben... értitek, lovasbalesetben... 😊

Még pontosabban Merész Károly burgund herceg egyetlen örököse lánya, Mária volt, akit a Habsburg Miksa főherceghez adtak férjhez. A burgund örökösödési krízis kapcsán Mária révén Miksa lett Burgundia hercege is. Miksa Ausztria főhercege, később német-római császár. Spanyolországban ekkor még a Trastámara-ház uralkodott II. Ferdinánd (aki Kasztília királyaként ott V. Ferdinánd néven uralkodott). Tehát ekkor még nem a Habsburgoké Aragónia, Kasztília, Nápoly, stb. Az majd V. Károly idején következik be, ő Miksa unokája volt.

A burgund örökösödési válságnak egyébként fontos magyar vonatkozásai vannak. Miksa azért tudott ellenállni például Mátyásnak, mert amikor az elfoglalta Bécset, a Habsburgok már megörökölték Németalföldet, és oda tették át a székhelyüket (V. Károly is Gentben született). Ha Merész Károly nem öleti meg magát a csatában, akkor Mátyás jó eséllyel kiharcolja a birodalmi választófejedelmi címet (ne felejtsük el, ekkor már cseh király), magyar királyként és talán a császári koronát is. Mátyás erre a szitura - Burgundia harc nélkül a Habsburgok ölébe pottyant - mondta azt: „Míg mások háborúznak, te csak házasodj! boldog Ausztria”.
skandináv balkán,ó
Köszi, nagyon sokat segítettél! Megyek játszom is egy kicsit gyorsan 😊
Itt tartok 1789-ben, sikerült a Német Birodalmat létrehozni, gyakorlatilag szétzúztam Ausztriát, Franciaország és Provence, két európai brutál réges-régi szövetségeseim. 1725, de inkább 1750 után már nagyon könnyű lett. Még elviszem 1821-ig, aztán nem tudom mit csinálok október 11-ig...

Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.09.19. 20:15:56

Egészen pontosan ha a világ össztermelésének legalább 20%-a a tiéd az adott áruból akkor kapsz bónuszt belőle. Ezekre megéri ráhajtani mert elég hasznosak, pl a sómonopólium -10% land maintenance-t ad, a búza meg +10% land forcelimit-et.

Egy trade node értékét meg az adja hogy mennyit termelnek a körzetében(meg persze amit odaterelnek másfelől). Szóval minél több termelt árú, annál több begyűjtött pénz a kereskedelemből. Mindazonáltal én nem nagyon szoktam fejleszteni mert monarch pointba kerül, az meg a legfontosabb erőforrás a játékban. Egy kivétel van, az aranybánya, azt érdemes felhúzni, csak ugye az minél fejeltebb annál nagyobb az esély hogy kimerül.

Ja és vannak termékek amiknek változik az ára idővel, pl ha bejönnek a bronzágyúk akkor felmegy a réz ára, ha elterjed a tea meg a kávé akkor ezek is drágábbak lesznek. ezekről mind kapsz értesítést.

Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.

Értem, nagyon köszi a segítséget, ezt a permanens bónuszt nem is ismertem.
Megmondom őszintén én 1000+ óra játék alatt kb. 0 órát foglalkoztam a productionnel. 😊
Ha fejleszted a tartományt diplo ponttal, vagy ha production növelő épületet húzol rá, az két vonatkozásban jó, mert a production income növekszik, ill. a tradeben a trade value-hoz is ad némi pénzt, ami előnyös ott, ahol a te trade powered magasan a legjobb.
Ha ilyesmire adod a fejed érdemesebb a logikusan is drágább alapárú termékeket fejleszteni, mint pl. silk, ivory, stb.

Ami viszont sokkal szemléletesebb, az az, hogy ha egy adott termékből piacvezető vagy, értsd neked van belőle a legtöbb, akkor egy permanens bónuszt kapsz utána, a fenti ivory pl. +1 diplo reputationt ad, a silk meg −10% accepted culture threshold-ot.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.09.19. 15:54:59

Köszi. Ezen kívül mást nem kell tenni, hogy minél többet kisajtoljak a saját gyártású cuccokból?
sadface
Ahol értékes a cucc, ott húzd a production developmentet (pl goldnál)

I decide when I'm done.

Sziasztok!

Lenne egy újabb kérdésem, hátha valaki tud tanácsot adni 😊

El tudnátok mondani, hogy mi a teendő azokkal a cuccokal amiket egy tartományban gyártanak mondjuk szőllő, pamut, stb.... Ott van a jele a tartomány lapján jobb alul mindegyiknél, de nem tudom, hogy mit kezdejek vele 😞 tudnátok valamit javaslatot, stratégiát mondani?!

Nagyon köszi 😊
Vhogy így, de ebben a korban nem volt annyira egyértelmű, hogy melyik ország/terület tartozott melyik dinasztiához (és fordítva), vagyis lemodellezni, rendszerbe foglalni egy játékhoz az akkori viszonyokat képtelenség lenne, de igazából remek munkát végzett a Paradox.

Annyiban árnyaltabb a kép, hogy a kasztíliai Fülöphöz kerültek a burgund területek kvázi magánvagyonként, aki valóban Habsburg volt, de spanyol örökös, majd király, de csak a felesége miatt és sohasem lett császár. Majd a fia V. Károly, későbbi császár örökölt meg mindent tokkal-vonóval ("fekete-arany páncélos szakállos úriember az Alpokban" loading screen 😊 ), miután apuka misztikus módon gyorsan meghalt, anyuka mentális problémák miatt bezáródott. Nagy "szerencséjük" volt a Habsburgoknak akkoriban, na. 😊

Tehát ez alapján pontos a spanyol örökösödés a játékban, de ha nagyon precízek akarnánk lenni akkor előbb lenne Ausztria spanyol, majd minden osztrák, mert V. Károly előbb lett spanyol király, mint osztrák főherceg/császár. Ill. már 6 évesen ő lett a Németalföld tulajdonosa, mikor még csak egy örökös lett. Ebből olyan színváltások, villódzások lennének a térképen, hogy mindenki epilepsziás rohamot kapna. 😊

A valóságban a Habsburgokhoz került. Utána a spanyol trónt is megkapták a Habsburgok, és amikor szétvált a spanyol ág kapta meg az osztozkodásnál. Úgy lett spanyol Németalföld.
Utána olvastam és végül meg lett.De azért köszi a segítséget!
Nagyon köszönöm a segítséget, szuper 😊
A kairi soundtracket milyen országgal próbáltad? Mert én úgy emlékszem hogy csak ázsiai országokkal lejátszható..
Amikor egy területen vannak a seregeitek akkor jelöld ki a sereged és menj az attach-ra.Ezzel rácsatlakoztatod az ő egységeire a tiedet.
Arra is van lehetőség hogy ő csatlakozzon rád ha akar.Ekkor csak pipáld ki a "Friendlis can attach" opciót a sereg kijelölése után.