10049
Europa Universalis IV
  • EM64T
    Nem értem, nálam folyamatosan egymást támadják a hercegek, ami egyrészt csökkenti a számukat, másrészt a folyamatos háború is rontja az IA-t... Hiába küldök figyelmeztetést is, annak sincs hatása.
  • pretorius07
    1565-Revoke the privilegia...

Asszem bontom a spanyol szövetséget,és claim throne,PU a spanyolokra,mert habsburg van a trónon:D

1565
  • gebali
    Nem vagyok barátja az exploitnoiknak, de most van egy elég vicces... Szóval ha valamikor 1820 vége felé vagy rögtön 21. január elsején csekkolod menüből a statistics képernyőt, akkor utána nem ér véget negyedikén a játék, mehetsz tovább ironmanben is, achievementeket meg lehet szerezni meg minden...
  • AlucardHuN
    Hát lehet érdemesebb lenne, már csak azért is mert a végén ha egyesíted a birodalmat akkor egyszerre nagyobb terültet tudsz szerezni. Nekem pl a Pápa megtette azt a szívességet hogy egy tartomány kivételével egész Nápolyt megszerezte, így amikor a végső reformot beiktattam (izgultam hogy mindenki fogadja el, főleg a Pápa), akkor enyém lett Szicília, Szardínia, korzika meg az egyetlen nápolyi tartománykivételével egész Itália.

Persze megpróbálhatod így is folytatni. Nekem is csak 1-2 reformom volt, a reformáció előtt azután a 18. század elején tudtam csak egyesíteni az egészet, (mondjuk én hallottam olyat is aki előbb megcsinálta, de én noob vagyok)

Ha eljutsz addig hogy beszünteted a háborút a HRE-n belül onnantól már jól fog folyni.
    Utoljára szerkesztette: AlucardHuN, 2017.04.19. 12:30:07
  • EM64T
    Szóval ha 1510-ben van már egy reformom, 20 IA körül stagnálok évek óta, és elment észak-itália -- szerinted inkább kezdjem újra, a lentiek figyelembe vételével, vagy ebből azért még lehet valami? Már itt a reformáció, szóval amíg le nem zajlik a nagy vallásháború, valószínűleg nem is tudok újabb reformot végrehajtani. Ott leszek 1600-ban, majdnem lejátszottam a játék felét, és még hátra van hét reform.
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2017.04.19. 12:04:11
  • EM64T
    Azt nem tudom, de megvolt nekik :D Szúrta is a török szemét.
  • AlucardHuN
    Hogy szereztek görög szigetet?:D
  • EM64T
    Köszi a tanácsokat! Sajnos Itália már elment, ezt nem tudtam megakadályozni (nem is tettem lépéseket)... A sziget egyébként Híosz volt. Lehet azért nem kaptam érte IA-t, mert nem a birodalom része volt.
  • AlucardHuN
    Nos én csináltam már Ausztriából united HRE-t, úgyhogy talán tudok segíteni, bár nekem 1.6 körüli verzióm van:

Szóval elsőnek igyekeztem megelőzni a Shadow Kingdom event bekövetkeztét, nem tudom hogy megcsináltad e, ez ugyanis bent tartja az észak itáliai államokat, ami ugye több fincsi IA-t jelent. Én úgy oldottam meg hogy elfoglaltam Velence szükséges szárazföldi részeit, és azt hiszem Milánó is elvitte a maga részét, ha ez megvan akkor a Pápa területeit kell megszerezni, core-olni és hozzáadni a birodalomhoz (Rómát biztos nem kell), mondjuk ezt a vége felé tudtam megcsinálni (1480-1490 között) úgyhogy sikerült magamra zúdítani egy koalíciós háborút élen a Franciákkal de white peace-el úgy ahogy túléltem. Ne engedd továbbá hogy egyes államok túl nagyra duzzadjanak, bekebelezve másokat, mert akkor megint csökken az IA, a Free city-kre pedig főleg vigyázz, bár a legrosszabb az az amikor ők foglalnak, mert ugye akkor elveszítik a Free city státuszt. Ha tudsz akkor indíts háborút olyan országok ellen amelyek birodalmi területet birtokolnak de nem tagjai a HRE-nek, mert így csökkented a negatív IA-t. Az is megoldás ha valahogy sikerül kis államokat bekebelezned amelyek nem tagjai a birodalomnak, core-olod őket, hozzáadod a birodalomhoz majd elereszted. Érdemes pár határszéli provinciát magadnak is behúzni mert akkor pl Lengyelektől akkor Danzigot is be tudod venni a birodalomba. (bár ezt mondták szerintem előttem). Közben erősítsd magadat is, kevés belső hódítás mellett próbáld meg a cseheket meg Magyarországot PU-zni, Csehország már csak azért is vicces mert ő ugye elector és így ha jóban maradsz vele mindig lesz egy biztos szavazatod. Ha meg Magyarországot később beolvasztod akkor lesz csomó free IA-d. A reformáció mondjuk pain in the ass, addig jó esetben tudsz 1 vagy 2 reformot végégvinni (nálam legalábbis így volt), aztán a következő éveket azzal kell tölteni hogy megpróbálod kipurgálni az eretnek államokat (ugye minél kisebb annál könnyebb). Ha a reformációs időszak letelik, és a birodalomban a többség újra katolikus, van elég prince, és nincs terület idegen kézen akkor megint jönni fog az IA, csak arra kell vigyázni hogy jó relationod legyen az electorokkal (diplo ideas ugye), és hogy ne legyen Mária Terkád, vagy ha látod akkor legyen szerencséd hogy be tudod vezetni a Pragmatic Sanction-t.

Amúgy Köln-nek hol volt szigete amit az Ottománok megakartak szerezni?
    Utoljára szerkesztette: AlucardHuN, 2017.04.19. 02:36:32
  • EM64T
    Ehhh... most 1520 körül eléggé stagnál a birodalom, az IA évek óta nem növekszik, vagy ha véletlenül mégis, rögtön utána visszacsökken... Folyamatosak a háborúk, ráadásul megjelent a reformáció. Hogy lesz ebből renováció? Külön bosszant, hogy amikor Köln egy szigetét megvédtem a török hódítással szemben, nem járt érte IA bónusz, mint reméltem.
  • sadface #8552
    "In the game you will be able to create the Black Army, allowing you to hire much stronger mercenaries at the cost of reducing your force limit and higher maintenance costs."

Szerintem decision lesz mondjuk a Corvinus dinasztiához kötve. Legalábbis nekem ezt sugallja...
  • gebali
    És hát Mátyás :D Egyébként sajnos semmi új játékmechanika, gondolom a Fekete Sereg is vagy event lesz vagy decision. Nem baj, lesz Fejér és Nándorfehérvár.
  • sadface #8550
    Hungary and Bohemia
  • pretorius07
    Add vissza a területeket:)
    Én most ausztriával agyok,ahogy megkaptam a burgund eventet,már engedtem is el kis holland államokat. A kereskedelmi központokat megtartottam magamnak,de még burgundiát is elengedtem.
    Mindig legyen egy provincia az adott hercegségé. Ha eltűnik,azonnal vissza kell kérni,ha nem adja,akkor háború,release nation.
  • EM64T
    Igen, a hatalmas katonai bónusz nagy segítség lenne. Jelenleg -- erős kezdés után -- eléggé válságban vagyok, az IA havi 0,02-vel gyarapszik (sajnos idő kellett, hogy felfogjam: ha HRE tagokat annektálok, és ezzel csökkentem a princek számát, az IA is csökkenni fog XD), úgyhogy most valami hosszútávú pro-birodalmi politikába kellene belefogni, és inkább keletre terjeszkedni.
  • szabii98
    Ha eléggé meggazdagszol, a Tributary system Ázsiában eléggé erős. Uesugi-val megszereztem egész Japánt (nem siettem el, úgy 1530ra lett meg minden provincia), most kéne uralom alá vonni az egész területet, viszont Ming eléggé erős. Onnantól viszont, ha te vagy a faszacsávó, dől be a sok mana pont/pénz/manpower :D
    Azthiszem redditen olvastam, hogyha van egy olyan 50 tributary-d, az olyan mintha egy 8.3/8.3/8.3-as uralkodód lenne a játék végéig, annyi pontot össze lehet szopkodni.
  • pretorius07
    Szerintem valós lehet,csak meg kell nyerni a ligaháborút. Kicsit hátrányban leszel,mert poroszország kiválik a hre-ből,mikor megalakul,de attól megválaszthatnak.
    Nekem franciákkal volt meg anno a 8 reform,úgyhogy megoldható gyakorlatilag bármelyikkel. A poroszoknak meg az új gov type előtt is nagy előnye volt katonai téren:)
    Ontják a 3 csillagos tábornokokat,meg hatalmas morál/discipline előnyük van.
  • hitman1028
    ha az enyém lenne a terűlet ,a hre jelen lenne egy kis zöld plusz jel,azzal lehet hozzáadni terűletet a hre-hez
  • EM64T
    még mindig nem teljesen világos nekem ez a HRE mechanika, akárhogy is próbálok utána olvasni. Provinciákat hogyan adhatok a birodalomhoz? Pl. ott van Savoya, egyetlen provinciával, fabrikálok rá claimet, aztán elfoglalom, és imígyen a birodalom része lesz? Vagy vassalc legyen? Netán elfoglaljam, aztán felszabadítsam, és úgy a birodalom tagja lesz onnantól?
  • EM64T
    A reformációról jut eszembe... mennyire valós elképzelés, hogy Poroszországgal egyesítsem a birodalmat? Az "új" porosz monarchia ugyanis tetemes katonai bónuszt biztosít.
  • pretorius07
    Ha csak az egyesítés a cél,akkor a religious nem annyira lesz fontos,mivel a végére került a deus vult.
    Szerintem akkor diplomatic,influence. Minden,amivel sok diplo reputation,prestige jön.

És a reformációra legyen mindenkire claimed.
  • EM64T
    Kösz! Nagyon esélyes a Diplomatic...
  • sadface #8540
    Diplomatic+Religious talán. (mondjuk így hogy a deus vult hátrakerült annyira nem tudom)
    Azonkívül amit mondtál talán még segít ha a provinciára kattintva kijelölöd neki célpontnak.
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2017.04.15. 17:55:20
  • EM64T
    És még: nincs valami hatásos módszer arra, hogy a szövetségeseim seregeivel hathatósan együttműködhessem? Kicsit idegesítő, amikor hat tízezres sereg masírozik fel és alá egymást útját keresztezve, véletlenül sem segítene egyik a másiknak, és az ellenség 25 ezres serege szépen egyesével levadássza őket..? Ez a "friendly regiments can attach" pipa nem túl hatékony.
  • EM64T
    Aki játszott már a HRE-vel, ha a birodalom egységesítése (hosszú távon a nyolc birodalmi rendelet bevezetése) a cél, milyen Ideákat javasol?
  • pretorius07
    Naja,csak annak is a legvégén,most már elolvastam végig:)
    Csak automatán rányomtam a groupra,és mikor az elsőt lehetett választani,meglepett. Persze jó lesz az így is. Kb a tagok 95%-ra tudtam claimet faragni,mert van egy core-om a birodalom közepén is. Úgyhogy ha megjelenik a reform központ,akkor sem lesz gond.
    Egyet értek,valóban op volt,meg sokan dobták a reformáció után az egész csoportot. Pedig kelleni fog a sunni területekre majdan:)
  • gebali
    Említették az egyéb apróságokról szóló DD-ben. Elég OP volt, hogy a legelején meg lehetett szerezni.
  • pretorius07
    Igen,tudom,hogy van,de az így ebben a formában szutyok.
    Alapból vicces,hogy a 3 részre szakadás előtt élte magyarország a fénykorát,de a játék ezt nem tükrözi.

Más. Nem tudom észrevettétek e,de a religious idea group módosult. A deus vault az utolsó helyre került,így ki kell maxolni.
    Jól meg is szivatott,mert másodiknak vettem fel ausztriával,de így a reformációig nem lesz meg szerintem. Pedig shadow kingdom elintézve,burgundia nekem jött,bohémia pu-ben:(

Ebből restart lesz,csak elsőre vallási ideacsoportot? Ehhhhh...
  • gebali
    Van most is Mátyás event, az egyetlen hátulütője, hogy 25-re csökkenti a legitimációt, de még így is jobb mint PU-be kerülni Ausztria alá.
  • pretorius07
    Én is Mátyásra tippelnék. És akkor nem lenne mondjuk osztrák event personálúnióra 1455 környékén. Ha már játék,akkor 30% mercenary cost és maintenence. (Fekete sereg). És mondjuk nem ennék meg a törökök 1460-ra az ország felét.
    Vagy egy törökellenes kampány indítása 1650 után...
  • szabii98
    Egy Mátyást kaphatnánk, büszke lennék rá :p
  • gebali
    Na de vajon ki kap töltőképernyőt? :) Mátyás elég egyértelmű választásnak tűnik, esetleg Mária Terézia, ha valamilyen Habsburg/Osztrák-Magyar Monarchia mechanika kerülne bele. Oké, az OMM nem fér bele a timeframe-be, de ennyi fikció azért szerintem beleférne, végülis Németország, Olaszország sem létezett 1821-ig, Skandinávia meg soha.
  • Tuvok #8530
    Az ország három részre szakadása gondolom nem lesz benne, hisz az AI azt mindig megoldja magának.
  • szabii98
    A dánok sem kaptak olyan nagy dolgokat, az új eventek garantáltak viszont
  • gebali
    Érdekes, mert eddig a patch névadója mindig kapott valami külön mechanikát. Ismerve a magyar történelmet, nem igazán tudom, mi különlegeset tudnak kitalálni, meg miért pont nekünk, amikor mondjuk a franciáknak vagy a spanyoloknak nincs semmi különleges mechanikája. Úgyhogy kíváncsi vagyok, egy hét múlva kiderül :)
  • Lysandus
    Amilyen humoruk van, ki fog derülni, hogy a hunok miatt.
  • Tuvok #8526
    Persze a kis aljasok pont azt nem írták le, hogy miért lett Hungary. Majd jövő héten..
  • hitman1028
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-11th-of-april-2017.1012274%2F
    következő patch neve:hungyary
    ó
  • pretorius07
    Igen,az is mókás:)
    De nekem még hiányzott a dismantle hre achi,most már az is megvan:)
    Két electora volt austriának,mindkettő szövetséges. Nem volt nehéz,hehe.

Meg most Prussia volt a cél,ahhoz meg nem katolikusnak kellett lenni,így a császárság ugrott.
    Amúgy nem volt nehéz megválasztatni magam. Saxony alapból imádott,és még cologne lett szövetséges,többinek elég volt egy kis improve relation. A csehek rivalizálnak mindig a brandenburgokkal,de az csak egy szavazat.
  • EM64T
    Én szeretném összehozni, hogy egy reformált Poroszországgal is lehessek (újra lehessek) német-római császár... Ugyanis katonai szempontból hatalmas löketet ad a porosz monarchia. A HRE meg most alap cél.