10049
Europa Universalis IV
  • pretorius07
    Van benne rizikó,de esélyes:)
    Mint hre nagy nemzet (gondolom) van +50-e a kicsikkel szemben.
  • hitman1028
    ez így elég kétséges
  • pretorius07
    Ebből a 3. nem járható,mert ha ő az emperor,akkor nem választhat oldalt,automatikusan ő a katolikus liga vezetője.
    Én a ketteset javallom. Igaz,addig mindenkit vissza kell terelni katolikusra,hogy jöjjön az IA,sőt,a vallási központokat is pusztítani kell.

Van még egy lehetőség. Bosszantad fel a törököt,oroszokat,gallokat,minden nagyobbat. Így ők automatikusan a protestáns ligába csatlakoznak. Mikor látod,hogy simán erősebb az az oldal,válts vallást,igen,ugrik az emperorship,de azonnal robbantsd ki a ligaháborút. Könnyedén nyersz,és valszeg téged választanak meg újra a béke után. Ez esetben nem elfogadható a vesztfáliai béke.
  • sadface #8599
    Nem játszottam sokat a HRE-n belül de tudtommal ezek vannak:
    1, Proclaim Erbkaisertum (ha nem volt ligaháború elvileg auto peace of westphalia)
    2, Ligavezetőként olyan békét csikarsz ki amelyik neked megfelelő (a te esetedben a peace of westphalia!)
    3, Beállsz a gyengébb oldalra és próbálod 0%on tartani -> peace of westphalia
  • EM64T
    Egyre azon gondolkozom, hogyha az a célom, hogy mondjuk 100 év múlva a HRE legyek Poroszországként, nem feltétlenül az az egyetlen (és talán nem is a legjobb) megoldás, hogy reformálódok, ls a Protestáns Liga élére állva próbálom visszahódítani a vezetést. Hiszen ha megmaradok HRE, a katolikus liga vezetőjeként könnyebben tudom irányítani a háborút és a békét, és egy toleranciás békét összehozni -- amelynek eredményeként tudtommal onnantól protestánsként is lehetek HRE. Jól gondolom?
  • pretorius07
    A spanyol-portugál front us szépen néz ki:)
    Grat!

• angelous
    Köszönöm a segítségeket, hasznos volt, Art of War, Res Publica, Conquest of Paradise, Common Sense a zsákban.. :)
  • hitman1028
    kész a nagy mű,hre feloszlatása,brabanttal
  • sadface #8594
    Ez érdekes lehet.
  • hitman1028
    http://www.eu4wiki.com/Patch_1.21
  • Timakrisz
    Kb itt megtalálod a legolcsóbbat:
    https://isthereanydeal.com/#/search:europa%20universalis;/scroll:%23gamelist
  • Califa
    köszi a kieligitő válaszokat
  • Lysandus
    Ha teljes értékű játékot akar valaki, akkor meg kell venni a kiegeket (ezek az úgynevezett expansionök, amelyek módosítják a játékmenetet). A content packokat lehet hanyagolni, ezek csak grafikai vagy zenei elemeket adnak hozzá, de a játékmenet ezek nélkül is teljes értékű lehet.
  • gebali
    Mind ad valamit, általában mindben van mindenkit érintő változás és olyan is, ami terület-, vallás- vagy államspecifikus. Ami talán kihagyható, az a Conquest of Paradise, ha nekem nem lett volna benne a csomagban amit vettem, sosem szerzem be. Az El Dorado szintén későbbre hagyható, mert a közép- és dél-amerikai őslakosoknak ad új mechanikákat, illetve picit érdekesebbé teszi a gyarmatosítást. A Mare Nostrum szintén későbbre hagynám, aprós hasznos dolgokat hoz be, de semmi eget rengető. A Mandate of Heavennél meg várhatsz amíg lemegy az ára :)
    Úgyhogy:
    - Wealth of Nations eléggé határon van, de szerintem elég menő a hindu vallásoknak.
    - Res Publica: köztársaságok és a monarch pointok fókuszálása maitt fontos
    - Art of War must have.
    - Common Sense szintén.
    - The Cossacks as estate-ek miatt nagyon hasznos.
    - Rights of Man szintén remek.
  • Califa
    steam bal alsó sarokba játék hozzáadása és értelem szerüen tovább. Egyébbként télleg jó akciók vannak az EU4 összes kiegére is. Melyiket érdemes megvenni ami nagyban megváltoztatja a játékot ?
  • EM64T
    Hát ennek a konfliktusnak tényleg nagyobb volt a füstje, mint a lángja. 30 ezres seregemmel, pár szövetségessel simán elfoglaltam az európai területeit, csak egy 16 ezres sereget tudott átdobni. Már most sokat hajlandó beáldozni a békéért, én meg flotta híján nem tudok britanniába menni, így ebben a konfliktusban ennyi volt...
  • EM64T
    Igen, ha megveszed bárhol, kapsz egy sorozatszámot, és azt kell aktiválni a steam menüjében.
  • hitman1028
    steamen kell aktiválni,bárhol is veszed
  • angelous
    Köszi!
    Lenne még egy láma kérdésem:
    Ha a Steam-en vettem, használom a játékot, és a wingamestore-on veszek hozzá DLC-t, azt tudom használni a Steamen? Valahogy hozzá kell rendelni, vagy megtalálja magától?
    Utoljára szerkesztette: angelous, 2017.04.23. 10:54:48
  • EM64T
    Itt elég jó ajánlatok szoktak lenni:

https://isthereanydeal.com/#/search:europa%20universalis%204;/scroll:%23gamelist
  • sadface #8582
    És tegyük hozzá, hogy az Art of War és a Common Sense DLC a legajánlottabb!:)
  • angelous
    Köszi! :)
  • PetruZ
    A content pack csak új egységek grafikája, pár zene, új arcképek, ilyesmik. A DLC kell az új elemekhez, lehetőségekhez, játékbeli változásokhoz, a CP minden esetben opcionális, semmit nem vesztesz vele, nem kell.
  • angelous
    Akkor úgy kérdezem, hogy mivel tud többet a DLC, mint a kiegészítő?
    Pl mivel kapok kevesebbet az Art of War-nál, vagy a Conquest of Paradise-nál, ha csak a Content Pack-ot veszem meg?
    (bocsi a tudatlanságomért, ez az első játékom ami így épül fel.)
  • hitman1028
    most mondtam
  • angelous
    És mi a különbség a kettő között?
  • hitman1028
    az expansion maga a dlc,a content meg csak kiegészitő
  • angelous
    Sziasztok!
    A hónap elejei Steam akcióban vettem meg az alapjátékot, és azóta eléggé rákattantam, bár még bőven tanulom..
    Gondolkozom pár DLC beszerzésén, és segítséget kérek ebben:
    Mi a különbség az Expansion, és a Content Pack között? (árban sok)
    Valamint láttam, hogy jött ki Hungary-s patch Mátyással, az mikortól elérhető?
    Köszi.
  • pretorius07
    Akkor meg most mondj le a császárságról,és nem kell szenvedni az IA-val. Szövi a törökkel,azt jól van.

Azt én is észrevettem,hogy a franciák nagyon passzívak a mostani peccsekben. Mondjuk nálam a spanyolok is. Mindkettő inkább csak kolonizál. 1590,és még megvan britannia.
  • EM64T
    Hát, vannak terveim :D aztán lehet, h hülyeség. Ligaháború előtt akarok reformálni, megnyerni a háborút, és újra császár lenni.

Az angolok a spanyolokkal karöltve szétgyalázták Fro.- t, jópár provinciájuk van a kontinensen...
  • pretorius07
    Jah,és poroszországot amúgy sem tudod megalapítani,mert ahhoz nem katolikusnak kell lenned,de mivel te vagy a császár,nem válthatsz vallást. És ha a ligaháború alatt is te leszel a császár,veszítened kell,hogy válthass,de császár maradj.
  • pretorius07
    Az aktuális kampányom a hre. Nem jön máshonnan IA,csak amiket mondtál. Régebben jött a birodalom védelméből,meg a hre provinciák visszaszerzéséből,de az valamikor az1.13 környékén volt.
    Az angolok támadnak téged? Mit keresnek azok ott?:)
    Mellesleg brandenburg elég erős katonailag poroszország nélkül is. Az előző kampányom az volt,és csak 1820-ban lettem Prussia és Germany. Ugyanazok az ideák vannak.
    Amúgy meg az angolok nem sokat tehetnek ellened,nem lesz annyi transportjuk,hogy nálad nagyobb sereget partra tegyenek.
  • EM64T
    Tanács kellene: botor módon, hogy keltre tudjak összpontosítani, felbontottam a szövetséges Spanyolországgal (mert csak úgy tudtam szövetségre lépni Moszkvával, ami a lengyelek ellen kell). Anglia azonnal kihasználta a lehetőséget, és hadat üzent (valószínűleg eddig Spanyolország tartotta vissza ebben). Van egy két hónappal korábbi mentésem, de már akkor is kint vagyok a spanyol szövetségből, két hónapom van kb. amíg az Angolok hadat üzennek. Van valami lehetőségem megelőzni ezt a hadüzenetet? Vagy nincs, készüljek be a lehető legjobb szövetségesekkel, és jöjjön aminek jönnie kell?

Nagyon rosszkor jönne ez a háború, az elkövetkezendő húsz évet arra akartam kihasználni, hogy elvegyem Lengyelországtól a Poroszország megalapításához szükséges területeket, hogy mire érkezik a vallásháború, katonailag erős ország lehessek.
  • EM64T
    Szóval mostanában játszottál HRE-re utazva. Az IA jött egyéb módon is, mint a sikeres öröklés (+10), provinciák hozzáadása (+1), és a havi töltődés?
  • pretorius07
    Az ai sosem adja hozzá,max ha ő az emperor... ha belegondolsz,valahol logikus is. Te is csak akkor adod hozzá,ha van értelme. Mondjuk negatív ia esetén botorság hozzáadni a sajátod,mert csak elvesztegeted.

Amúgy lehet én vagyok félresikerült,de engem idegesít ez a vazallustömeg. Semmi ésszerűség,tervezés. Nem merek résztvenni a támadásokban,mert hol rámáll 60k,és akkora az attrition,hogy pápá manpower,vagy otthagynak a csatában egyedül... így meg nincs semmi army traditionöm. Meg amúgy is. Nem tudok egy hre-n kívüli vazallust csinálni,mert azoknak egyből 100% a liberty desire,mondván a vazallok erősebbek nálam összességében. Így meg nem lehet értelmesen területet osztani.
    Gondolkodom,hogy inkább egyesülök. Akkor legalább nem hercegség leszek,lesz elég state slot,meg normál módon lehet hávorúzni. Úgyis megvan a spanyol pu is.
  • sadface #8567
    Tudtommal nincs. :D
  • EM64T
    Tehát ha jól értelmezem, más mód nincs provinciákat adni a HRE-hez, mint elfoglalni, és magam csatolni. Nincs lehetőség felajánlani a lehetőséget az AI-nak?
  • pretorius07
    De,kapsz,de csak -2 diplo reputation. Így meg egy háború alatt megvan. Majd annektáltam,visszaadtam neki rómát,de előtte rómát hozzáadtam a hre-hez,így ő is tag maradt.
  • AlucardHuN
    Ha a pápát vazallussá teszed azért nem kapsz "büntetést"? Vagy változtattak rajta?
  • pretorius07
    azt ne feledd,hogy én Ausztriával kezdtem,jóval könnyebb. Elején itália biztosítva (Pápa vazallussá tétele,és Velence kiiktatása.)
    Bohémia PU 1 éven belül. Jóval később ugyan,de a magyarok is PU alá kerültek (miután rivalizáltam velük egy adagot:))
    A reformációnál mázli volt,mert a protestáns központok Írország,Dánok,Svédek voltak. A reformed vallás meg Svájcban-flandriában volt,egyből declare war,el is tüntek hamar. A harmadik központ meg sem jelent. Ekkor már 4 reform megvolt (1510 fele). Utána hamar jött az 5.,amikor nincs több belháború. Bár ekkor páran még váltottak vallást,de a béke miatt kb 0.23 volt a havi IA. A 7. reform előtt meg már 0.33 IA jött,mert elengedtem egy csomó ki államot az Ottomán háború után.
    Jah,és a burgund event is nekem adta a területeket,mert házasság volt. Ott is elengedtem a kis hollandokat,luxemburgot,stb.