10049
Europa Universalis IV
  • cesar22
    Nem tűnik rossz újításnak. De remélem nem annyiból fog állni hogy a jelenlegi küldetéseket fokuszfába rendezik, hanem adnak hozzá egy rakás újat, történelmi alapokon végtelen lehetőség áll rendelkezésre. Kicsit uncsi amikor az első pár küldetés után ugyanaz a 3, -építs sereget, építs flottát, növeld a kapcsolatokat, ismételődik folyamatosan, vagy amikor két küldetés egy az egyben ugyanaz csak máshogy megfogalmazva.
  • sadface #9128
    Egy ideje nem játszom.. de most ez miatt már kúszik is újra lefele. :)
  • gebali
    Dev Diary egy hatalmas Free Update feature-ről, teljesen lecserélik a mission rendszert és gyakorlatilag importálják a HOI4 Focus Tree rendszerét. Nekem már ez elég, hogy úgy várjam az 1.25-öt, mint a Messiást.
  • gebali
    Végére értem a HRE runnak:

• hitman1028
    ezzel indult

és ez lett belőle
  • pocoksari
    na, ez ming:
    térkép
    sereg
  • Lysandus
    Szerintem az V-öt (ha lesz) ugyanígy dlc-zik majd. Hülyék lennének abbahagyni. Nagyon jó pénzt hozott ez nekik. (Én megvettem mind, mondjuk ezeket a music, meg unit pakkokat én túlzásnak éreztem, szerintem ezekkel minden határon túlmentek, azokat nem.)
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2018.01.11. 15:49:58
  • Malarki
    Engem meg zavar. Amikor kijött a játék még nem dolgoztam, nem volt keresetem, nem tudtam megvenni. Most már megtudnám, de nem fogok 200+ eurót költeni rá hogy meglegyen az összes dlc hozzá, úgyhogy marad a tört verzió. Szégyen, nem szégyen, ez van. Az alapjátékot megvettem hogy a statisztikát kicsit toljam azért meg hogy regelni tudjak a paradox fórumra a modokért.
  • hitman1028
    szép volt csehország,mondjuk az én segítségem is kellett hozzá,ebből elég is volt

• gebali
    Engem nem zavar a DLC-zés, de a mostani Dev Diary alapján nem sokáig fenntartható a rendszer.
  • cesar22
    Nem értem miért csinálnának új Eu részt, mert ezzel a dlc policyvel elég jó bevételt tehetnek zsebre. Teljes játék áráért adnak egy dlc-t. Felmerül a kérdés hogy akkor vajon mennyibe fog kerülne az eu5? :) Ha lesz nyilván. Szerintem nem lesz, és nem is hinném hogy szükség van rá, ez a dlc-ézés sem olyan rossz, ha egyrészt nem kerülne ennyibe, vagy ha már ennyibe kerül akkor szóljon már egy kicsit többről mint egy adott földrész specifikációjáról.

A viktória 3 meg már lassan olyan mint a half life 3.
  • naand
    Köszönöm a válaszokat működik
  • gebali
    2015 óta elég durván nőtt a felhasználói bázis, ami miatt változhatott ez a statisztika is. Végülis lehet, csak ugye az angolokon nem tudom, milyen játékmechnaikát lehet bevezetni, ami másra is érvényes lehet a régióban. a gyarmatosítás már ki van flashelve, a parlamenti játékmechnaika is, más meg nem nagyon maradt. Ellenben a forradalomról az a konszenzus hogy félkész, és ugye az passzolna a franciákhoz, akik eddig semmilyen extra törődést nem kaptak (talán annyit, hogy nálunk kicsit mások az estate-ek, de erre sem merek megesküdni).
  • pocoksari
    Én mondjuk nem kedveltem a francia kezdést, nekem nem szimpi kezdöhely.
    Találtam egy 2015-ös listát, hivatalos pradoxosnak is tünik ráadásul, ott az angolok az elsök...
  • szabii98
    I wish...
  • gebali
    A tippem egykébként az hogy a követekző egy France immersion Pack lesz rendesen kidolgozott Revolutionary mechanikával, és TALÁN 1836-ig kitolt végdátummal hogy felkészítsék a játékot a Victoria 3-ra (aminek idén számítok a bejelentésére).
  • Lysandus
    Így talán lesz időm egy játékot végigjátszani befejezésig :-)
  • gebali
    Új dev diary gyakorlatilag előrevetíti az EUIV leépítését:

"So why am I spending time discussing Immersion Packs? Primarily because we do plan to release more Immersion Packs going forward, all themed around a region or a concept. It does not mean that we will stop releasing larger expansions, but they will be interspersed with smaller packs. The next DLC coming out will be an Immersion Pack...the question is what region or theme it will focus on? Suffice to say that it will be focusing on one of the most played starting countries and it is in Europe…I am sure that DDRJake will reveal more in next week’s Dev Diary! So stay tuned!"

Szóval EUV 2019 végén? 2020 elején?
  • pocoksari
    Hmmm..nem is tudtam erröl :(
  • gebali
    Plusz át kell állítani hostile-re a célországgal szemben a relationt.
  • szabii98
    Ha beállítod personal interest-nek a provinciákat amik a vazall/pu mellett vannak, elvileg csinál rájuk claim-et, viszont ez attól is függ hogy milyen az uralkodó. Ha pl balanced az uralkodó, akkor nem fog claim-eket csinálni.
  • pocoksari
    a beosztott sztem ne gyárt claimet, sztem...legalábbis ezt tapasztaltam, de motiválni nem hinném, hogy lehet amúgy...
  • naand
    Sziasztok! Az lenne a kérdésem, mit kell csinálnom ahhoz hogy a vazallusom, illetve a PU-ban alattam lévő claim-okat dobjon a szomszédos területeket, mert így nincs CB-m. Köszi.
  • pocoksari
    Körbelestem picit a sárkánynál.

Kell a vallási cb ugy döntöttem.
    A környéket beraktam tributaryba, kivéve haixit, oriatot. Haixitöl elhoztam két tartományt, a többi részét meg a két kos pajtása ette meg (egy tartománya maradt mondjuk), az oriattol elhoztam pár nyugati tartományt, igy mongolia tul erös lett hozzá képest, a végén egy tartományt leszámitva el is foglalta.
    Megtámadtam japánt is, egy humiliatere, igy a power p. 75re felugrott, kapom legalább a plusz monarchia pontokat pár évig.
    Megtámadtam az üzbégeket, akiket nogay támogatott...itt vagyok gondban, nogayt kis pénzecskéért cserében futni hagytam, de nem tudom üzbégekkel mi legyen.
    1.elhozok egy folyosot kazanig, majd elengedem a kazah részéket vazallnak, a kazan melleti pont megmarad, ott triburyt csinálok nogaybol, kazant (elég kicsik már sajna) területre ütöm, hogy hozzáférhessek a ruszkikhoz és velük foglalkozom, a kazahok pedig késöbbmegkapják a többi üzbég corejukat is. Azt nem tudom persze, hogy tudok-e coreositani a kazah területeken keresztül, mert bár marad ott egy tartományom, ugyanakkor nincs közvetlen kapcsolatom az anyaországgal. Szerinzem tudok, de nem vagyok benne biztos.
    2. Kazant is tributary lesz, igy lezárom azt a részt egy idöre, inkább a megerösödött timuridákkal foglalkozom, föleg h kell az admin pont a vallási cb-re, tehát minden hoditással tolodik annak megszerzése.

Az intézmények bevezetése nem lesz könnyü...nagyon nem, a föváros nagy, fe az ország hatalmas, ez nem kazan. :(
  • pocoksari
    no igen, ezen gondolkodom én is, hogy vallási cb-vel menni, de akkor nem harmonizálhatok (feltételezem ha pl. a szunnitákat/iszlámot harmonizálnám, akkor a szunnita/iszlám ellen nem kapnám meg a cb-t, mert ő is igaz hitű már)...de ha nem harmonizálok, akkor meg térítenem kell veszettül és nem kapom meg a harmonizáltak utáni bónuszt sem...

az egész világ elhozása azért iszonyat sok dipó pont...kb. mint a coreosítás

körbenézek kicsit mingnél
  • pocoksari
    minden ország eléri egy bizonyos idő után azt szintet, amikor egy darab ellenfele sincs...a cél a wc, az a kihívás, hogy sikerüljön...és maga a megvalósítás az érdekes

nekem a ming az újdonság erejével hat, sokkal érdekesebb lesz, mint pl. magyarokkal kezdeni egyet
  • cesar22
    Sokra megy a ming a manchu lovassággal. Így is végtelen pénze és manpowere van. Egy darab ellenfele nincsen. Semmi cél, vagy kihívás, érdekesnek nem igazán nevezném.

Egy módszer mégis lehet amiről szívesen olvasnék. Fogod a minget, és elengeded az összes elengedhető nemzetet, nem vazallusként hanem teljesen.aztán az utolsónál csak vazallusként, és rámész hogy play as a released subject. A cél pedig hogy megszerezd a mandátumot, és egyesíteni kínát. Na az már érdekes, és kihívás is egyben.
  • OGMontana
    Nem leszel nomád, ugyanúgy Celestial Empire leszel, mivel Emperor of China ugyanúgy megmarad.
    Egyesek úgy csinálták meg Mingnél a univerzális CB-t, hogy nem harmonizáltak, és betették a religious ideát. De amúgy kémkendi kell, és a drága területekre kell nyomni a claimet, többit meg lehet diplo pontért vinni.
  • pocoksari
    hmmmm...érdekesnek tűnik
    a bajom tényleg csak annyi, hogy ezzel nomád lennék és kb. ugyanaz lenne a játék mint kazannal csak a távol-keleten :(
    úgy lenne a jó, hogy közben a ming sajátosságok megmaradnának pl. harmony, mandate stb.

minggel a legnagyobb gondnak most a CB hiányát tartom...force vazall cb-vel dipó pontért hozhatok csak területet...kellene valami univerzális cb, mint a hordáké :/
  • OGMontana
    Elfoglalod a manchu területeket, majd a Ming területről kiszedet a stateket, és átteszed manchu területre. Amikor a stateken belül a manchuk aránya eléri az 50%-ot, akkor elfogadott kulktúrává lépteted elő, majd 100 diplo pontal pedig átváltasz manchu kultúrára. Ezek után már csak annyi a feltétel, hogy meglegyen 3 területen(Girin (730), Hinggan (1053) and Huncun (2108)) a core, és átváltasz manchura. Valószínűleg mire átváltasz Manchu kultúrára már meglesz ez a három terület.

Mellesleg megéri átváltani, mert a Manchu ideak talán a legjobbak, manchu területeken meg lehet képezni olyan lovasságot, amely hasonló, mint a zsoldos lovasság, viszont fenntartása ugyanannyi, mint a hagyományos lovasságé. Most viszek egy Uzbek-Manchu világhódítást, sajna csak easy fokozaton ironmanben, de így 1550 után már csak arra kell figyelni, hogy legyen keleten és nyugaton elég hadsereg, mert picsa sokat kell járkálni.

MIng-Mughalsnál ugyanez, csak ott afgán vagy hasonló kultúrából kell 50%, és ott is 3 megjelölt területre coringolni.
  • pocoksari
    hogyan lehet átváltani manchura minggel?
  • pocoksari
    doomban is csak beírtam iddqd meg idkfa...az sem volt melósabb
  • hitman1028
    a fog of wart egyszerű konzol paranccsal is meglehet szüntetni ha nem ironmanbe játszol
  • OGMontana
    Mingnél elég, ha kiütöd a manchu törzseket, Oirat és Chagatai úgyis egymást üti, őket könnyű is adófizetővé tenni.
    Ming egyetlen hátránya, hogy statikus és unalmas egy idő után. Várni kell amig adófizetők adnak elég monarch pontot, és lerohanod egyik szomszédodat. Ha gyengének érzed az ideákat, akkor tag switchleni lehet Mogulokra, és a Mancsukra. Onnantól pedig world conquestet is lehet nyomattatni.
  • gebali
    Én most egy azték runba kezdtem bele.
  • pocoksari
    Nézegetem minget, elég érdekesnek tünik...ráadásul ennyire keleten még nem játszottam.

A vallás elég fura, nincs sok értelme tériteni, sokkal ésszerübb harmonizálni, viszont ha azt tolom, akkor a harmonia konstans 0,azért meg kapom a máluszokat.

Ott a mandate, amit bár ránézésre magasan tudok tartani, de ha reformálok, akkor 70el csökken, és még harmincas értéken is csunya máluszt kapok.

Ha megjelenik egy nagy horda a határon akkor szintén csunya málusz jön a katasztrofával, viszont ez csak egyszer történik, tehát ha célzottan hagyom bekövetkezni, beutom az okozáját, akkor a stabot és mandatet visszakapom...a máluszt pedig csak erre a vidzonylag kis idöre kell elviselnem.
  • gebali
    A fog of war az valóban csalás, de az, hogy HRE lehet Európán kívül az én olvasatomban nem az. A HRE-vel már régóta vannak trükközések, egyszer úgy tartottam meg a trónt Portugáliával, hogy átraktam a fővárosomat Afrikába. Valamiért ugyanis a szabály nem Európára korlátozza a HRE császárát, hanem azt mondja ki, hogy a császár jelöltek csak arról a kontinensről jöhetnek, ahol az aktuális császár székel.

Oké, egy rövid időre így is elveszítettem Kazambe-vel szemben a trónt, de az már más kérdés.
  • pocoksari
    Különben ha a fél sereg ilyen jol le tudja szedni a morált, akkor a teljes sereg simán nyerne, persze akkor nem pusztul el teljesen az ellen.
  • szabii98
    A videóban 3ba szedi a seregét, fele-fele meg egy 1k stack, az egyikkel bemegy a csatába, velemegy közvetlen az 1k stack, majd amikor már kevés az ellenfél morálja, az 1k stacket otthagyja, a sereggel pedig visszavonul, a második sereggel pedig bemegy a helyére. Az 1k stack meghal, az ellenfél morálja viszont kicsi lesz, így a beérkező sereg wipe-olja teljesen.
    Ez már egy jó pár hónapja benne van a játékban amúgy.

A condottieri-s cucc az nagyon durva, a többi viszont tényleg olyan game breaking bug, aminek semmi értelme csak vicces.
  • pocoksari
    Igazábol persze nem is értem, hogy mi az az exploit, mert vannak szabályos megoldások és vannak csalások az én olvasatomban.