Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amúgy igen, a franciák a legerõsebbek, pedig még vannak foltok az országuk területén.
Hát, hogy mennyi pénz azt nem tudom, mert eddig csak addig jutottam, hogy haiti fele az enyém lett, aztán ki is kapcsoltam a gamet, szóval már csak holnap fogom megnézni, hogy a hatásokat.
De majd szükségem lesz egy saját Amerikához közeli területre a hajóknak, szóval szerintem Marokkó alatti területet gyarmatosítom a franciák elõtt, aztán európai terjeszkedés helyet megszerzem Marokkót.
Amúgy itt van olyasmi bónusz a mint a Victoria 2-ben ( nem tudom ismeritek-e), hogy amikor egy civilizált néppel támadok egy civilizálatlan afrikait vagy bárki mást, akkor az nem olyan drága, nem ugyanakkora értékû és másokra nézve fenyegetettségû mint ha másik civilizált országok, például Ausztriát támadnám?
Franciák a legjobb szövetségesei a magyaroknak. Az nagyon jó pont,h velük vagy,ha a játékodban erõsek,mert szinte akárki ellen tudnak segíteni,s az egyik legnagyobb erõvel rendelkeznek. Legalábbis nálam,de gondolom nálad sem lehetnek gyengék.
Mennyi pénz van ebben a gyarmatosításban ? Gondolom errõl már rég lekéstem,de ha majd esetleg újrajátszanám másokkal,akkor legalább nem tudatlanul ülnék le. Azt látom,h a kereskedelmi gócok Gibraltár körül jócskán megnõttek/megnõnek a földrajzi felfedezéssel egyidejûleg,de mondom abszolúte nem voltam még Európán kívül (Kis Ázsiát,Észak Afrikát nem számítva),így nem tudom h mi a helyzet ezzel.
amúgy jól haladok, 1500-as évek eleje és franciák, portugálok mellet én vagyok a harmadik ki gyarmatosít Amerikában.
még egy kérdésem lenne, hogy mikor lehet felajánlani egy országnak, hogy vazulusom legyen? Tudom háború útján is de diplomáciai útja is van, ahol hiába van zöld pipa nem engedi, ez miért van?
Miért nem tudok feltölteni sem ide képet,sem máshonnan linkelni ? Mondjuk most regeltem,de elvileg képet lehetne attól feltölteni.

Provinciánál a legfontosabb a jövedelem,h mennyit hoz. Másodlagos ugye,h támogatja-e az országod az ott élõ népeket,vallást. S egyetértek,h nagyon fontos,h Core legyen,ezt pláne a magyaroknál kell kihangsúlyozni,mert nagyon nagy a lázadásokra a hajlamuk a stabilitás esések miatt,s ezt az overextension csak növeli,habár viszonylag kis mértékben,de ha szarul áll a revolt risked,és a stabilitásod,akkor ez bõven elég arra,h elég nagy szarba keverjen. Én jó 30-40 évig szarakodtam a lentebbi képen látható Wallachia területeivel,illetve Bosniával.
Ennél a képnél érdemes figyelni a bevételt. Velencét,s két közvetlen határos területet elfoglaltam. Az 1444-es állapotokhoz képest 8 új területtel gyarapodtam,s már a 18. vagyok. Egyedül adminisztrációban vagyok lemaradva a fejlõdésben,de abban is csak amiatt,h folyamatosan vonta le 30-40-50 éven keresztül szinte 2-3 havonta az eventsorozat a stabilitásokat,amiket helyre kellett állítanom a lázadások elkerülése végett. Tehát,aki a magyarokkal játszik,azoknak elég hasznos ez az ábra. Még 2-3 területet lehetett volna elfoglalnom,de inkább pihengettem,fejlesztgettem. A diplomácia,s a military szint az ugyanolyan,mint a franciáknál,sõt nem olyan régen volt,h 2-vel meg is elõztem a nyugatiakat,mert rengeteg military powert kaptam,s volt,h +6 éves negatív bónuszt kaptam a military fejlesztésére,annyira elöl voltam.
Warcat,te a Pcdome-s warcat vagy ?

Az elfogadottság annak függvénye,hogy mennyi van az adott kultúrából a birodalomban,talán a tartományok 15%-át ha eléri akkor már elfogadott,nem emlékszem pontosan
De a fia aki ugye jobb nála arra bezzeg egybõl jött az event, hogy 50-50%, hogy meghal.
Amúgy lehet, hogy noob kérdés de még nem látom át teljesen a játékot, melyek a jobb provinciák, gondolom a number one az ahol trade csomópont van de azon kívül?
Amúgy van olyan, hogy core-t szerzek de kultúrát nem változtatok egy adott provinciát és ott lévõ németek, vagy bármi más elfogadottá válik,
ez mitõl függ, illetve ha már elfogadott akkor az ugyanolyan jó mint ha magyar lenne?

\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
kultúra: csak ha van rá event, kivárom 😊
HRE területnél: (úgyse lesz elég idõ kilépni szal megkapom a törvénytelen terület titulust a császártól, de azért mindig megpróbálom)
- azonnal core, aztán kilépés a HRE-bõl
Nem HRE: ha van elég pont akkor egyértelmûen fontosabb CORE-ba befektetni mint pl technology-ba.
Mátyás király: passz, nálam Jancsi után a hasburg hülyegyerek jött, holott jancsit választottam.. ráadásúl kb 10 éve kihelyeztem hadvezérnek, harcol mint az állat de még nem deglett meg. Hátha most a törökkel 😊 elég dúrva lesz.. hiányoznak a csehek 😊 a szemetek felbontották a szövetséget, de megverte õket az isten mert már az összes területüket befoglalták a lengyelek, kiváncsian várom a békekötésüket 😊
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
150ev
egyiptom PU alatt, most próbálom hízlalni õket kicsit, de elsõ körben swahilit pénzre ütöm be...kazahokat hízlaltam, de nem zárhatom le az átjárómat, szóval most nem kapnak területet addig amíg át nem török az oriat hordán,akkor viszont egész szibériát megkapják
nincs jó cb szóval a törököket nem tudom hízlalni...indiában is létrehoztam a csatlós államot, szóval ha lassan is, de ott is beindul a terjeszkedés...már a kárpátokon belül vagyunk 😊
én is magyarokkal játszok most (már egy-kétszer újrakezdtem) de nem sikerült Mátyást trónra ültetni.
Az elején amikor lehet, Hunyadi Jánost megválasztom kormányzónak/helytartónak míg nincs király de halála után, akár évtizedekig nincs Mátyásról semmi, még egy event sem.
Mit kell csinálni, hogy Mátyás megjelenjen a játékban?
Illetve ha ti elfoglaltok egy provinciát akkor a vallást és a kultúrát is megváltoztatjátok és ha igen akkor nem maradtok le túlságosan a technikai fejlõdésben révén, hogy máshová költitek a dip., adm. pontokat?
Kép1
Itt pedig a "valós" hatalmam, Ukrajna PU, Polotskot PU-ba akartam tenni, de a Dánok tették, és a háborút is átörökölték, ami immár a dán trónért szólt 😛 jó kis bug, így lett a legnagyobb "ellenségem" a legnagyobb PU-m😊
Kép2
A magyarokkal is toltam, de az afféle beszokási játék volt, akkor diplomáciát nem használtam ki, így inkább hagytam egyenlõre.
Kép3
Nyugatizálva, HRE császára voltam, de nõi uralkodóm lett, szóval, volt-nincs...
Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html
Én megszereztem a 8. területemet is. Sikerült a franciákat az osztrákok ellen hangolnom. Sok pénzt nyertem,meg ugye a területet. Most a törökök eléggé elburjánztak,s bejöttek észak-kelet Magyarországig. Lehet õk lesznek a következõ célpontjaim.
http://eu4wiki.com/Insufficient_Support#Insufficient_support
Ettõl függetlenül a lovasságnak lehetnek elõnyei, bár csak ennyit találtam:
"Cavalry is good for flanking once the main line has been filled, but are much more expensive than infantry."
Mindenesetre én egy bizonyos military technology felett már nem használom õket, szerintem rossz az ár/érték arányuk 😊 Esetleg ostromnál rohamozás esetén jöhetnek jól, ha jól tudom õk nem vesznek részt benne, így nem nullázódik le teljesen a sereg morálja.
Nemrég volt még egy kérdés az antwerpeni trade node-dal kapcsolatban (#470 hsz), a játékban van egy tip/note: Trade end-nodes, like Venice and Antwerp, cannot be steered away. Gondolom ez lehet a magyarázat a problémára.
Burgundia még folytatja, sõt ha látod a képen van egy jó nagy angol sereg is, a skótok kiléptek a háborúból vereséggel. Óriási gyõzelmet fog aratni Burgundia 😊 csak ne hogy túl sokat akarjon..
Én most pihizek, megvárom hogy a manpowerem maxon legyen, aztán neki megyek a töröknek, keresztes háborút hírdetett a pápa, hát mennem kell 😊
kép
Galaxy nem mutatja a képet.
Most a franciákkal perszonálunióra kényszerültem,mert meghalt a királyom,s pár hónappal elõtte pedig az örököse,tehát nem volt leszármazó. Így is születhet még örökös ? Évenként értendõ a heir születésének százaléke ? Csak mert 20%,s az nem rossz azt hiszem feltéve,ha születhet még egyáltalán,ha nincs királyom.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Francia játékom egy nagy osztrák háború után. Észak-Amerikában is vannak gyarmataim, seregem és kincstáram nekem a legnagyobb az egész világon.
Közeleg a tél. Bizony.
Arra nem is számítottam,h magyarokkal majd enyém lesz egész Európa,nem. Persze,h jó,h nem hódítottak még meg nem is ezzel volt a gondom. Hanem azért nem gondoltam volna,h kb 20. évtõl kezdõdõen zsinórban fogom kapni legalább 30-40 éven keresztül egymás hegyén-hátán a stabilitás minusz bónuszokat. Olvastam ezt a fórumot,s nem kaptam infót arról,h lettek volna ilyen tierek. Ez alapján biztosan a 2. tierben lévõ országgal kezdtem volna az Ottománok után. De lényegében nem is baj,mert minél nehezebb,annál többet tanul belõle az ember,tehát jó is ez,h a magyarokkal kezdtem el végül.
A fórum linket meg köszi,hasznos. Ilyeneket kerestem az elmúlt napokban sikertelenül,de akkor van végre 1.
Combined arms kb azt jelenti,hogy a hadtestek jól tudják fedezni egymást,van elég lovasság az átkarolás ellen.Kevesebb az emberveszteség.Bár az elsõ évtizedekben még el lehet lenni lovassággal,fõleg keleten ahol erõsebbek kezdetben
Rengeteg tanulnivaló van ám,semmiképp sem mondanám,hogy pl 50 év ottománok után nyugodtan vágj bele magyarokkal és majd világhódító leszel.Ne felejtsd el,hogy a jelzett korban frankón szétesett az országunk 3 részre,ebbõl kétharmad török függésbe került.
Bekapcsolt történelmi bónuszok stb mellett is persze el lehet térni a történelemtõl(épp ez a cél) nade miért lenne könnyû,fõleg tapasztalatlanul.Örülj,hogy független vagy,nem hóditottak meg,már ez eredmény.
Paradox fórumán nagyon sok hasznos dolgot meg lehet tudni,ugyanitt van a sok AAR(after action report) jobb játékosokért lehet tanulmányozni
Ezt a topikot nagyon hasznosnak találtam bár még csak a felénél tartok
Quick questions / Quick answers
Ez az egész Tripoli védelme érdekében van. Spanyolok hívtak,s az a cél,h védjem meg Tripolit. Nagyon gondolkozok rajta,h otthagyom ezt a frontot,mert nyugaton az egyik szövetségesem hadakozik. Nem volt még dolgom ilyen "védd meg" kaliberû szövetséges segítségnyújtással,tehát nem tudom,h meddig húzódik ez el.
Én 6 területet zsákmányoltam eddig. Nem áll szándékomban mostanság erõltetni a területfoglalást,de a horvátokat még meg kellene néznem egy körre. Nyilván azért nem áll szándékomban,mert szarakszom a protestánsokkal. Nálam a lengyelek a legveszélyesebbek most rám nézve. Cseheket szétkapkodták. Még törökök is vannak a földjeiken. A lengyelek viszont nem csak,h szomszédok,de elképesztõ nagy területtel rendelkeznek (kb 60-70 terület legalább,s persze mellé nem kevesebb sereg.)
Mellesleg most az oroszokat probálom befûzni. Jó kis szövetségesek lennének a spanyolok mellé+ 1 vazallus + 1 szövetséges. Nem igazán lenne ellenfél.
Neked mekkora a sereged LSSAH ? Mert nekem csak 25-28 körül mozog. Elfoglaltam Velencét,most az nyomott egy kis pénzt,meg nyom is. Most,ha nem lesz háború talán tudok fejlesztgetni picit. Most a rengeteg negatív event is alábfagyott.
Én most ruszkikkal tolom, nagy keleti hódításomnak végett vetett a litvánok széthullása, szóval "barátkozom" az új országokkal😄
Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html
100ev
az elõzõ kép kimentése után a ruszkik nekimentek a krími tatároknak...én kaptam közben claimet a krími trónra és beütöttem õket...aztán eldõlt a ruszkik sorsa, felszabdaltam õket utat törve novgorodhoz, novgorodra claim és el a svéd határig, majd western lettem
egyiptom erõsödik, trónjukra claimem még mindig nincs...qarat véletlenül beintegráltam (elfelejtettem kinyomni harc közben, hehe)...omant hagyom, majd ha egyiptom enyém szépen felzabáltatom velük, kazahokat beütöm vazallnak és szépen átadogatom nekik szibériát, hogy ne lassuljon be túlzottam a corekészítés, de a legeslegfontosabb, litvánokra lesz claimem és ha ügyes vagyok, akkor fel tudom zabáltatni a lengyel-litván szövetséget a török-krími csatlósokkal...indiával nem tudom mi legyen, de nem is érdekel...kb. ennyi
http://eu4wiki.com/Europa_Universalis_4_Wiki:Tiers
Külön kiszedem a kérdéseimet,mert nagyrészt csak háttér információ a lentebbi szöveg 3/4 része.
1. Illetve lenne még egy olyan mellékkérdésem is,hogy ti is le szoktátok venni az army maintenance-t békeidõkben,hogy több pénzt szedjetek ? Tudom,h lentebb megy a morál,de ha háborúra készülök,akkor felveszem pár hónappal elõtte a max-ra. Vagy ez nem jó ?
2. Uralkodót el lehet távolítani valahogyan ?
Szerk.: 1 napja játszok a magyarokkal,de nagyon nehéz. 20-30 évig nem volt semmi,csak pörgetgettem az idõt,s vártam a fejlõdést,s barátkozgattam,építettem a kapcsolatokat. Most viszont 1500 körül az elmúlt 30 évben kb 10-15 háborúban vettem aktívan részt. Elég durva. Sajnos nagyon keveset lehet keresni,s már 20-25 ezres sereg is az ember feje tetejére tud nõni. 3 területet foglaltam el,de 2-vel meg is szívtam,mert vmiért nem tudja a papom megtéríteni a lakosokat,csak végtelen idõ alatt. Hiába a +3-as stabilitás. Stabilitásról jut eszembe a magyaroknak az egyik legnagyobb hátulütõje: STABILITÁS. Szinte minden 1-2 évben von le a gép 1-2 címen 1,de inkább 2 stabilitást,ami nagyon,de nagyon megtudja nehezíteni az ember dolgát. Én a 4 területen,amire terjeszkedtem majdnem mindegyiken vannak lázongások,sõt már 1-2 katolikus területem is áttért a protestáns hitre,s ezzel revoltot kreálva. Pedig nagyjából már belejöttem a játékba,de a magyarok azt gondolom,h nem tartoznak a könnyû országok közé lévén,h nincsen kereskedelmi pontjuk. Én Krakkóból hozok lóvét a kereskedõvel,s szintén arrafelé steerelem az azt megelõzõ pontból ugye. 1444-ben kezdtem mellesleg. Jah és Spanyolokkal szinte végig szövetségben voltam,tehát ezért nem kebeleztek még be a lengyelek. Magyaroknál nagyon meg kell választani a szövetségeseket,mert 1-1 rossz háború elég kemény hitelekbe terelheti az embert,bár nekem még mázlim volt,csak 1x vettem fel kölcsönt. Valamint még annyit mondanék a magyarokról,s a rengeteg negatív eventrõl,h Mo. Tier 3-as ország,tehát azért rossz a légkör általában. http://eu4wiki.com/Europa_Universalis_4_Wiki:Tiers Persze gondolom az is oka a lázongásoknak,h -20-as a Legitimációm,mert Mátyás végre felült 1495 körül a trónra. Próbálom boostolni a prestige-el,de sajnos az elmúlt években 5-8 területemen vannak nagyon rossz állapotok,s egy háborút végképp nem tudok megengedni magamnak,mert nincs szabad seregem,mert mindegyik a lázongóterületen van. Talán rendezõdik mindez 5-10 év múlva pozitív legitimáció esetében. Mindenesere sztema következõ náció,amivel játszani fogok az Velence lesz. Hozzáteszem,h tényleg nem vagyok már annyira kezdõ a játékban,mert eléggé beleszoktam. Talán bizonyítja ezt is,h a 90. helyrõl behoztma Mo-t a 20. helyre,ami azért nem rossz. Most lenyomtam megint pár évet,s megválasztottam egy olyan tanácsadót,amelyik lentebb viszi a lázadásra való hajlamot,s így most elég békés az ország. 1 játékórával késõbb a lengyelekkel,osztrákokkal állok szemben úgy,h a spanyolok,bavaria,s wurtemberg van velem.