Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LSSAHPAUL
Nem rossz. Én játszottam az összes eu-val, sok minden másképp van, és a magyarokkal elég jól kibasztak sajna, kb 10-20 évig régenstanács van.. utána meg tényleg állandóan jönnek a -1 stabilitás eventek. Its Omen 😊 a kereskedés számomra elég bonyolult, összeségében rosszabb mint az elõzõ, kár volt hozzápiszkálni szvsz, de most ez van ezzel kell játszani 😊

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Sziasztok. A 3. részhez képest mennyire jó szerintetek ez a rész? Most jelenleg eléggé drága, de majd késõbb mindenképpen be akarom majd szerezni. 😊

ASUS Prime Z370-P | i5-8400 2.80GHz | CORSAIR 16GB Vengeance LPX | ASUS Dual GeForce GTX 1060 (6GB) | WD 1TB Caviar Blue | FSP Aurum S Gold 500W | CORSAIR Carbide Series 200R

Jellemzõen csúnyán kikapnak a százévesben,aztán odahaza meg durva eventek vannak sorban,gondolom az AI is megkapja? ugye Rózsák háborúja, 0/0/0ás király,lázadások sorozatban,ez jól hazavágja Angliát.

Ha meg nyertek a franciák akkor jön a rettegett kék folt ami nálad is van.
Érdekes módon azonban vannak játékok ahol valamiért ugyanitt remekül összeomlik Franciaország valahogyan.Aztán Burgundia megeszegeti meg lesz egy adag kis független országocska a vazallusokból,na egy ilyen remekül jött volna 😊
Az angolokat én sem láttam még komolyabban akárkinek a vizét zavarni. A kontinentális Európában nem is láttam még szárazföldön egységeit.
Persze hogy nem,szárazföldön gyengék Európában,de csak ha nem hagyod elterpeszkedni õket egész Dél- meg Közép-Amerikában.
Az nekem kell 😊 Ugye elég komoly bónuszt kapnak 1444-ben 3 explorerrel kezdenek és az övék már kolóniaként az amcsi részhez legközelebbi szigetcsoport.
Persze 1500-ban a többi ország is megkapja a térképeiket,de addig nagy elõnyben vannak.viszont ha szépen lenyelem az anyaországot,csak nem lesz belõlük semmi,remélem 😊
A flottájukat teljesen elsüllyesztettem,pénzük sincs,lassan kezdhetek aggódni a britek meg majd franciák miatt.
Sajnos ez pont olyan játék lett ahol az angolok nagyon kikaptak a háborúban,félek a lentebbi potenciális Franciaországtól.Nekem Európéban béke kell majd 😊
A portugálok annyira nem veszélyesek. Én magyarokkal is 1-2 alkalommal lenyomtam õket,amikor összetalálkoztunk a 66. szövetséges hívására. 😊 Viszont a franciákra mindig figyelj,mert nem elég,amiket lent leírtam,de azt nem mondtam,h mindig háborúztak mind a két mentésemben a spanyolokkal. 😊
Persze,hogy megéri,mert le lehet rabolni az öslakosokat ducatra 5 évenként békeszerzõdésnél,ilyen 3000-4000-es vagyonaik vannak aranybányákból.
Aztán meg ivory coast tradet elterelve a Caribbeanra majd onnan Sevillába iszonyatos pénz.Ezért akarom kinyirni Portugáliát,csak az enyém legyen 😊
Eddig nagyon jol megy elöbb a lézadok majd a franciák verték agyon,aztán csak elvettem a 2db claimes zsíros tartományt.vassal lesz majd annektálom
Haha. Én Tier 3-as országot választva ugyebár annyira nem terjeszkedhetek,bár már lazán elfoglalhattam volna még 3-4 provinciát,de nem igazán találtam jó szomszédos területet,amit érdemes lenne még bevenni.

Azt mindig nézem,h ott jó pénz lesz 1492 körül, ott a Gibraltárnál lévõ gócnál a felfedezések,nyugati kereskedelem feltörekvése miatt.

Warcat 1444-ben kezdted ? Mert,ha esetleg késõbb,akkor mondj már arról vmit,h érdemes-e gyarmatosítani,s megéri-e az osztott figyelemmel járó fáradtságot ?

Nem mellesleg nálam a franciák mind a 2 játékomnál elég erõsek voltak,jó területekkel,s mindig a top 3-ban voltak.
Na hát ez a kép elég aggasztó,ilyen Franciaországot nem szeretnék Spanyolországként.Én csak a rendszereket tanulgattam még,párszor újrakezdtem Kasztíliával,most jól állok, 10 év alatt elpicsáztam Aragont,Portugáliát meg Granada-Marokkót 😊
*"jól tudom" után kell egy vesszõ
elvileg az 1.3-as ha jól tudom az összes DLC-vel együtt
Hm ez érdekes. Nálam nem volt ilyen gond. 1.1.1-el tolom nem tudom,h neked melyik verzió van meg,de ez elég furcsa. Én bugot nem is igazán találtam eddig. 1 érdekesség volt legfeljebb csak.
Én töltenék fel szívesen, de a legutolsó játék után amit a magyarokkal nyomtam 1472-ig jutottam ahol a fõ cél Velence illetve Ausztria annektálása lett volna a cél de kibaszott ideges lettem és hagytam a francba miután észrevettem egy bugot. Hungarian culture helyet nekem mindenütt noculture van. Átírtam a mentést is de a játékban nem változott meg, pedig próbaként egy horvátot is átírtam.
Ez két napja volt, azóta nem volt lelkierõm nekiállni megint.
Pedig alig huszonéves Mátyás uralkodott miután -hála a jó égnek- elpatkolt a Habsburg "bene" király.
Ez a legfrissebb. Aki esetleg magyarokkal játszik kérem töltsön már fel pár képet az állásáról,h mégis hányadán állok a dolgoknak összehasonlításképp.

Ez még egy 20-30 évvel ezelõtti kép,majd csinálok a mostaniról. Most már szûkösen,de bent vagyok a top 5 nagyhatalom között.
[/img]
http://i.imgur.com/wG42Y0k.jpg
Egyszerûen muszáj volt... :S

Van valakinek arról híre,h mikor jön ki a következõ patch esetleg ?
:-DDDD

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

ejnye Condás, ez nem volt szép
nem....Condás mindenkit elüldözött

mûködik a fórum?
Telorol vagyok, kerlek bogarasszatok. Trade power az kb olyan, mint a reszvenyek. Egyfajta reszesedest jelent. Ha van egy csomopontnal 100 trade power, es tegyuk fel 15 arany van osszesen a csomopontban, ES neked van 20 trade powered a csomopontban, a tobbieknek osszesen 80. Ebben az esetben a 15 aranynak a 20%-at kapod meg, ami 3 arany. A tobbi, meg a tobbiek kozott oszlik szet. Tehat erdemes Erdemes steerelni a csomopontba, mert az trade power alapjan penzt steerel, ugye tobb aranybol tobbet kapsz a szazalekos arany alapjan. Ha nagy a steerelt csomopontban a trade powered, akkor nyilvan tobbet visz at, megint tobb penzt eredmenyez. Erdemes olyan helyeken trade powert ado epuleteket felhuzni, csak nezni kell, h ahhoz a node terulethez tartozik-e. Ha esetleg nem irtam normalisan le szoljatok, s holnap geprol potolom, csak szar igy potyogni.
LSSAHPAUL
Jah ez engem is érdekelne, velencét megszorongattam, elvettem dalmacia-t és istriát, illet valami 50% trade powert, de ez csak addig tart ameddig truce-van. Most mit csináljak, hogy lehetne ezt kiaknázni 😊 ?

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Valaki megtenné, hogy elmagyarázza a trade power és a hozzá kapcsolódó mindenséget, mert magyarokkal bárhogy prôbälom nem megy sehol a kereskedelmi dominancia?

Bocs a hibäkért telórol vagyok
Igen ? Lehet újat kezdek,s felváltva csinálom a magyarokkal. Melyik államokat ajánljátok ? Talán a franciákra gondoltam,de még Velenve is megfordult a fejemben. Mivel már a törököket kipróbáltam õket nem szándékozom,de nincs kizárva esetleg egy másik ázsiai nép,ha élvezetes velük a játék. Mondjuk én abszolúte nem bántam meg,h elkezdtem a magyarokat,mert amilyen unalmas az eleje olyan pörgõs 30-40-50 évtõl. Sztem összesen a 40. évtõl számítva kb,ha összesen volt 20-30 olyan évem,amikor nem háborúztam,akkor sztem nagyjából pontos adatot mondok. Most járok 1620 körül.

Köszi Warcat!
(=abba is hagytam)

muhaha, megnéztem a magyarokat...rohadt unalmas az eleje, semmit sem kell csinálni...1 tartományt elszedtem boszniától, 1et a románoktól, aztán szövikkel neki a törököknek,elvettem szerbia tartományt tõlük, akit lehetett elengedtem, 0-ra ütöttük õket, így velence és még valamelyik kicsi nekik mert menni...annyi a dolgom, hogy a kis utódállamokat és a törököket felváltva ütögetem...

15 éves kortól lehet az örökös uralkodó addig régenstanács.

Ezt a miért csökkennek a diplomáciai pontjaim kb mindenhol felteszik ,bele kéne venni a Paradoxnak a tutorialba.
Alapesetben,induláskor 4 diplomáciai kapcsolatot tarthatsz fenn, ha túlléped azért fizetni kell;minden extráért 1 pontot,egyébként ugyanez van pl a hadvezéreknél is.
A kapcsolatba sok minden beleszámit pl a szövetségesi viszony 1, royal marriage is 1,szerintem a military access is az.
Viszont ami fontos,hogy pl ugyanazon országgal dinasztikus viszony+szövetség még mindig 1 kapcsolatnak számít.
Épp arra lett kitalálva,hogy ne házasodj be ész nélkül egész Európába,aztán meg csak sunyin lapuljál a megörökölt trónokra várva.
csak linket másolj hozzá...vagy url beszúrás

Nah most hátha beveszi:

Ez a jelenlegi magyarokkal való állásom.
Haha lol észre sem vettem,köszi!

18 éves kortól uralkodhat az örökös ? A mostani királyom nálam eddig rekordidõt élt. 68 éves eddig,s még bírja!
- Mért, ki vagy te?
- Töketlenfecske vagyok, a britek királya! És a franciáké is. Meg Finnország hûbérura. Valamint Dánia, Magyarország, Hollandia uralkodóinak családtagja és szoros szövetségese. Már csak azt kéne tudni, hogy abban a várban ki lakik!
MightyKopiati
LOL, minimap, van egy kis lakat gomb az 5 alap térképmód mellett, katt rá, és lehet válogatni...

Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html

Esetleg nincs egy gomb,amivel a revolt riskes nézetet lehet elõhozni ? Mert arra még nem akadtam eddig rá.
MightyKopiati
Immár nincs infamy, a szomszédaid között távolság arányosan szétosztva jelenik meg egy "viszony" rontó negatív szám. Minél távolabb van tõled valaki, annál kevésbé zavarja a te hódításod.

Viel Feind, viel Ehr! - Crusader Kings II magyarítás: http://paradoxfan.blogspot.hu/2014/04/crusader-kings-ii-magyaritas-08e.html

Az Infamy adatokat hol írja hogy mennyi van?
Szép! Ázsiát jól bevetted. Magyarokkal az új célom a top 5 nagyhatolom között lenni. Franciákkal karöltve elképesztõ nagy hódításokat,háborúkat lehet vívni,s annyira nem jön ki,h "csak" 60 000-es seregem van.

Pocok azt elárulod légyszíves,h h tudtál képet feltölteni egy kis offban ? Mert nekem nem enged,mondjuk pár napja regeltem nem tudom,h azért-e.
bonts fel pár szükségtelen kapcsolatot ill. a dipó ideát válaszd...

és megint lement 50év...
200ev
spanyolokkal megszaladt a szekér, fõleg, hogy szétkaptam a franciákat 😊
indiában még mindig passzív vagyok, eu jobban izgat...

Ööö a diplomatic power elvileg nõ mindig nem csökken. A királyod meg még néhány tényezõ befolyásolja. Ha esetleg csökken az nem jó.

Az inflációval nincs is gond,mert 0,1-el csökken évenként. 😊

Bakker majdnem megszívtam,s megint a franciák perszonáluniója alá kerültem... De sikerült gyorsan összehozni egy nem is akármilyen utódot! 5/6/6 (!).
ottvan ugye a diplomatic powerem ami nekem mindig csökken a diplomatic relations miatt... srácok lehet h ez már felmerült meg volt rá válasz de mitévõ legyek ezzel h ne csökkkenjen mindig a diplomatic powerem???
MightyKopiati
Aztán az inflációt is kalkuláljátok bele, ha túl magas az arany részaránya a bevételben pikk-pakk elszállhat az infláció.

MightyKopiati
Hát ha kihal az uralkodó utód nélkül, akkor mindenképp jelentkezni kell a trónért, sajnos nem automatikus a PU😊
Kell a Condás által amlített magas prestige, meg egy erõs sereg, hogy be tudd húzni a trónt.

Aki a magyarokkal van,s esetleg Ausztria felé terjeszkedik feltétlenül vegye számításba Tirol elfoglalását,mert ott van egy aranybánya,s nálam az a provincia 55-öt hoz,míg Bécs,vagy Velence összehasonlításképp 25-27-et.
Magasabbnak kell lennie a prestigednek,mint az övé. Hirtelen nem tudom,h még van-e feltétele,de ez az 1 tuti.
Ha házasságban vagyok egy nemzettel és utód nélkül meghal az uralkodója akkor automatikusan pu lesz vagy kell hozzá a claim the throne is?
MightyKopiati
A Humble Paradox Bundle révén maradt egy EUIII complete, Warlock, Dungeonland steam kulcsom, ha valakit érdekelne, pm-ben írjon rám, mi kell, aztán dobom a kulcsot (ingyen-nagylelkûség napja). - Bocsi az offért. De nem szeretném, ha a levegõben lógna pár jó játék, ami már megvan (eu3), meg ami nem érdekel. Köszi😊

Egyébként akinek esetleg van trade nodeja nagyon érdemes felvenni a riválisok közé a 2. vagy a legytöbb trade powerrel rendelkezõ országot,s utána csapni rá egy trade embargot,mert így plusz pénzhez jutsz. Esetenként havonta 1-2 ducathoz. Persze nyilván nem a szövetségeseddel szemben tanácsos embargot kreálnod,de a lényeg,h számottevõ trade powerrel rendelkezzen a nodeodban.
Esetleg tudja vki,h annak van-e értelme,h 2 trade node-al a sajátomtól steerelek a kettõnk közötti trade node felé ? S persze onnan meg a sajátom felé steerelek. Csak mert azt gondoltam,h akkor talán a kettõnk közötti node-ból többet tudok steerelni,mert több power van így nyilván. Csak nem tudom,h ez lehetséges-e. Az adatokból még nem derült ki egyértelmûen nekem.