Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszönöm, nekikezdek és majd tapasztalok 😊
Hmm, ez nem teljesen igazi már. Régen, az institúciók előtt úgy volt, hogy maradtál alacsony szintű, megcsináltad a reformokat, majd megvártad, amíg lesz egy területed határos valamelyik európai hatalommal, viharsebességgel nyugatosítottál. Most már alapból nem vagy nagy hátrányban, illetve van olyan institúció, amit tudsz spawnolni developement fejlesztéssel, ha már megjelent Európában (a reneszánsz). Szóval érdemes fejlődni, és ha megjelennek a gyarmatosítók, akkor gyorsabban tudod befogadni a maradék intézményt, és elvileg nem lesz akkora tech különbség.

Hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki, fogalmam sincs. Európaiként azt vettem észre, hogy a világ többi része azért elég jól szinten tud maradni a tech-kel, szóval én azt mondanám, hogy ha nagyon lemaradsz miltech-ben, akkor inkább developementbe öld a monarch pontokat, mert azokkal nem csak hogy gyorsabban jön be sok intézmény, hanem ugye növeli a manpowert/productiont/taxet.
Mára az utolsó 😊
Ha jól gondolom, az európaiak jóval fejlettebbek minden szempontból, csakúgy mint a való életben. Ahhoz , hogy sikeresen felvegyem velük a harcot, gondolom a military pontokat meg toljam a fejlesztésbe.
1. A kolonizálás nem kifejezetten nehéz, mehet agresszívre és álljon negyedannyi egység a területen, mint amennyien ott élnek.
2. Van hát, mert először is halálra fogod magad unni máskülönben amíg az európaiak megérkeznek, illetve csak úgy van esélyed ellenük, ha mindenkit elfoglalsz akit érsz és közben kolonizálsz.
Köszönöm nektek a válaszokat, így már tiszta, akkor lehet, hogy megpróbálkozom az Irokéz küldetéssel. Igen, azt én is láttam, hogy relatíve tényleg olcsó a stabilitás növelése, 0-ról 1-re 72 admin pont volt.
Még két kérdést, ha lehet!
1. Mennyire lesz nehéz majd a telepesekkel, mire érdemes figyelni, rágyúrni.
2. Van értelme fejleszteni a kolonizálási ideát a plusz területekért?
Köszi!
Az észak-amerikai törzsekkel tényleg nem egyszerű a terjeszkedés, de vedd hozzá, hogy elképesztően olcsó nekik a stabilitás növelése. Szóval eleinte várnod kell a küldetéseket meg ilyeneket, de pár évtized múlva elkezdhetsz no-CB háborúkat vinni mások ellen. Leesik a stabilitásod, viszont azt olcsón vissza lehet állítani. Legalábbis 10-12 patch-csel ezelőtt én még így toltam a csiroki indiánokkal.
Észak-amerikai törzsekkel trükkös az elején terjeszkedni, ilyen a játékmenetük, érvényes rájuk pár megszorítás. Érdemes megfontolni az elején, hogy CB nélkül támadsz, vagy vazallussá teszed, de utóbbit sem engedi mindig. Amikor háborút kezdenél kiírja, hogy mit lehet tenni az adott CB-vel. Kapsz majd terület elhozását engedő CB-t idővel (bizonytalan, hogy mikor) illetve figyelni kell a missionöket.
Sziasztok,
új vagyok a fórumon és a játékban sem vagyok túl gyakorlott, ezt minden bizonnyal a következő kérdésem is el fogja árulni 😊.

Elkezdtem egy mentést az Irokézekkel és bizony arra lettem figyelmes, hogy nem tudok velük core jogot formálni a szomszédos területre és ha van is casus belli-m, akkor is azt látom, hogy ugyan mehetek a hírnevem helyreállítása érdekében háborúba, de ezzel a casus belli-vel el nem foglalhatom a provinciát?

Milyen megoldás van ha van egyáltalán, hogy plusz területet szerezzek? nyilván 1/1/1-es fejlettségről hosszú idő lenne, mire az Irokézek felfedezők lesznek és majd valamikor kolonizálni kezdhetnének.

Előre is köszi, üdv:
U
tudnod kell róla xd
De miért lettem az?és miért nem tudok róla?
ha pu alatt vagy akk nem sok mindent tudsz csinálni
Ja most láttom semmien házasságot semmit nem tudok csinálni a diplomáciában most mi van?
Üdv.Kóstolgatom a játékot.
Szeretném Kasztíliával Granadát elfoglalni viszont nem engedi a hadüzenetett(alávetett társak nem indithatnak saját háborút)irja ki.Casus belli van.Most itt ki a az alávetett társ és kinek nem értem.
Anglikán egyház érdekesnek tűnik, gyakorlatilag egy újabb riválisa a kálvinizmusnak és a lutherizmusnak.

A szén mint nyersanyag is nagyon érdekes, mivel csak late-game jelenik meg (és ha jól értem, olyan értékes lesz, mint az arany), érdekes helyzeteket eredményezhet.
Nagyon tetszik hogy most végre jön egy nyugati európai újításokra fókuszáló update.
Dev Diary
Mazandaran
Hordával elég könnyű összehozni, csak 100 helyett 90 abszolutizmusod lesz a végén.
Ming, aztán valamilyen jobb nemzetre tag switch sem rossz.
Oszmánoknál most már érdemes meggondolni, kaptak nerfet is nincs oszmán core egész anatóliára.
A leges-leges legkönyebb world conquest még mindig a katolikus horda, csak sokat kell savescumingolni.
Ausztriával a reformáció megjelenéséig áttolni a reformokat odáig, hogy revoke the privilegia, onnan igazából fáklyásmenet.
az angol wc világszerte népszerű <#alien>
Sziasztok!

Jó hosszú kihagyás után visszatérve szeretnék egy wc-t összehozni. 😄 Van valami nemzet, amivel ebben a rendszerben érdemes neki futni? Töröknek lehet neki futok, bár azzal a régebben is valahogy a vége nem akart összejönni. 😞
Nem tűnik rossz újításnak. De remélem nem annyiból fog állni hogy a jelenlegi küldetéseket fokuszfába rendezik, hanem adnak hozzá egy rakás újat, történelmi alapokon végtelen lehetőség áll rendelkezésre. Kicsit uncsi amikor az első pár küldetés után ugyanaz a 3, -építs sereget, építs flottát, növeld a kapcsolatokat, ismételődik folyamatosan, vagy amikor két küldetés egy az egyben ugyanaz csak máshogy megfogalmazva.
sadface
Egy ideje nem játszom.. de most ez miatt már kúszik is újra lefele. 😊

I decide when I'm done.

Dev Diary egy hatalmas Free Update feature-ről, teljesen lecserélik a mission rendszert és gyakorlatilag importálják a HOI4 Focus Tree rendszerét. Nekem már ez elég, hogy úgy várjam az 1.25-öt, mint a Messiást.
Végére értem a HRE runnak:

ezzel indult

és ez lett belőle
na, ez ming:
térkép
sereg

Szerintem az V-öt (ha lesz) ugyanígy dlc-zik majd. Hülyék lennének abbahagyni. Nagyon jó pénzt hozott ez nekik. (Én megvettem mind, mondjuk ezeket a music, meg unit pakkokat én túlzásnak éreztem, szerintem ezekkel minden határon túlmentek, azokat nem.)
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2018.01.11. 15:49:58
Engem meg zavar. Amikor kijött a játék még nem dolgoztam, nem volt keresetem, nem tudtam megvenni. Most már megtudnám, de nem fogok 200+ eurót költeni rá hogy meglegyen az összes dlc hozzá, úgyhogy marad a tört verzió. Szégyen, nem szégyen, ez van. Az alapjátékot megvettem hogy a statisztikát kicsit toljam azért meg hogy regelni tudjak a paradox fórumra a modokért.

Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.

szép volt csehország,mondjuk az én segítségem is kellett hozzá,ebből elég is volt

Engem nem zavar a DLC-zés, de a mostani Dev Diary alapján nem sokáig fenntartható a rendszer.
Nem értem miért csinálnának új Eu részt, mert ezzel a dlc policyvel elég jó bevételt tehetnek zsebre. Teljes játék áráért adnak egy dlc-t. Felmerül a kérdés hogy akkor vajon mennyibe fog kerülne az eu5? 😊 Ha lesz nyilván. Szerintem nem lesz, és nem is hinném hogy szükség van rá, ez a dlc-ézés sem olyan rossz, ha egyrészt nem kerülne ennyibe, vagy ha már ennyibe kerül akkor szóljon már egy kicsit többről mint egy adott földrész specifikációjáról.

A viktória 3 meg már lassan olyan mint a half life 3.
Köszönöm a válaszokat működik
2015 óta elég durván nőtt a felhasználói bázis, ami miatt változhatott ez a statisztika is. Végülis lehet, csak ugye az angolokon nem tudom, milyen játékmechnaikát lehet bevezetni, ami másra is érvényes lehet a régióban. a gyarmatosítás már ki van flashelve, a parlamenti játékmechnaika is, más meg nem nagyon maradt. Ellenben a forradalomról az a konszenzus hogy félkész, és ugye az passzolna a franciákhoz, akik eddig semmilyen extra törődést nem kaptak (talán annyit, hogy nálunk kicsit mások az estate-ek, de erre sem merek megesküdni).
Én mondjuk nem kedveltem a francia kezdést, nekem nem szimpi kezdöhely.
Találtam egy 2015-ös listát, hivatalos pradoxosnak is tünik ráadásul, ott az angolok az elsök...

szabii98
I wish...

I met God. She's black

A tippem egykébként az hogy a követekző egy France immersion Pack lesz rendesen kidolgozott Revolutionary mechanikával, és TALÁN 1836-ig kitolt végdátummal hogy felkészítsék a játékot a Victoria 3-ra (aminek idén számítok a bejelentésére).
Így talán lesz időm egy játékot végigjátszani befejezésig :-)
Új dev diary gyakorlatilag előrevetíti az EUIV leépítését:

"So why am I spending time discussing Immersion Packs? Primarily because we do plan to release more Immersion Packs going forward, all themed around a region or a concept. It does not mean that we will stop releasing larger expansions, but they will be interspersed with smaller packs. The next DLC coming out will be an Immersion Pack...the question is what region or theme it will focus on? Suffice to say that it will be focusing on one of the most played starting countries and it is in Europe…I am sure that DDRJake will reveal more in next week’s Dev Diary! So stay tuned!"

Szóval EUV 2019 végén? 2020 elején?
Hmmm..nem is tudtam erröl 😞

Plusz át kell állítani hostile-re a célországgal szemben a relationt.
szabii98
Ha beállítod personal interest-nek a provinciákat amik a vazall/pu mellett vannak, elvileg csinál rájuk claim-et, viszont ez attól is függ hogy milyen az uralkodó. Ha pl balanced az uralkodó, akkor nem fog claim-eket csinálni.

I met God. She's black

a beosztott sztem ne gyárt claimet, sztem...legalábbis ezt tapasztaltam, de motiválni nem hinném, hogy lehet amúgy...

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, mit kell csinálnom ahhoz hogy a vazallusom, illetve a PU-ban alattam lévő claim-okat dobjon a szomszédos területeket, mert így nincs CB-m. Köszi.
Körbelestem picit a sárkánynál.

Kell a vallási cb ugy döntöttem.
A környéket beraktam tributaryba, kivéve haixit, oriatot. Haixitöl elhoztam két tartományt, a többi részét meg a két kos pajtása ette meg (egy tartománya maradt mondjuk), az oriattol elhoztam pár nyugati tartományt, igy mongolia tul erös lett hozzá képest, a végén egy tartományt leszámitva el is foglalta.
Megtámadtam japánt is, egy humiliatere, igy a power p. 75re felugrott, kapom legalább a plusz monarchia pontokat pár évig.
Megtámadtam az üzbégeket, akiket nogay támogatott...itt vagyok gondban, nogayt kis pénzecskéért cserében futni hagytam, de nem tudom üzbégekkel mi legyen.
1.elhozok egy folyosot kazanig, majd elengedem a kazah részéket vazallnak, a kazan melleti pont megmarad, ott triburyt csinálok nogaybol, kazant (elég kicsik már sajna) területre ütöm, hogy hozzáférhessek a ruszkikhoz és velük foglalkozom, a kazahok pedig késöbbmegkapják a többi üzbég corejukat is. Azt nem tudom persze, hogy tudok-e coreositani a kazah területeken keresztül, mert bár marad ott egy tartományom, ugyanakkor nincs közvetlen kapcsolatom az anyaországgal. Szerinzem tudok, de nem vagyok benne biztos.
2. Kazant is tributary lesz, igy lezárom azt a részt egy idöre, inkább a megerösödött timuridákkal foglalkozom, föleg h kell az admin pont a vallási cb-re, tehát minden hoditással tolodik annak megszerzése.

Az intézmények bevezetése nem lesz könnyü...nagyon nem, a föváros nagy, fe az ország hatalmas, ez nem kazan. 😞

no igen, ezen gondolkodom én is, hogy vallási cb-vel menni, de akkor nem harmonizálhatok (feltételezem ha pl. a szunnitákat/iszlámot harmonizálnám, akkor a szunnita/iszlám ellen nem kapnám meg a cb-t, mert ő is igaz hitű már)...de ha nem harmonizálok, akkor meg térítenem kell veszettül és nem kapom meg a harmonizáltak utáni bónuszt sem...

az egész világ elhozása azért iszonyat sok dipó pont...kb. mint a coreosítás

körbenézek kicsit mingnél

minden ország eléri egy bizonyos idő után azt szintet, amikor egy darab ellenfele sincs...a cél a wc, az a kihívás, hogy sikerüljön...és maga a megvalósítás az érdekes

nekem a ming az újdonság erejével hat, sokkal érdekesebb lesz, mint pl. magyarokkal kezdeni egyet

Sokra megy a ming a manchu lovassággal. Így is végtelen pénze és manpowere van. Egy darab ellenfele nincsen. Semmi cél, vagy kihívás, érdekesnek nem igazán nevezném.

Egy módszer mégis lehet amiről szívesen olvasnék. Fogod a minget, és elengeded az összes elengedhető nemzetet, nem vazallusként hanem teljesen.aztán az utolsónál csak vazallusként, és rámész hogy play as a released subject. A cél pedig hogy megszerezd a mandátumot, és egyesíteni kínát. Na az már érdekes, és kihívás is egyben.
Nem leszel nomád, ugyanúgy Celestial Empire leszel, mivel Emperor of China ugyanúgy megmarad.
Egyesek úgy csinálták meg Mingnél a univerzális CB-t, hogy nem harmonizáltak, és betették a religious ideát. De amúgy kémkendi kell, és a drága területekre kell nyomni a claimet, többit meg lehet diplo pontért vinni.
hmmmm...érdekesnek tűnik
a bajom tényleg csak annyi, hogy ezzel nomád lennék és kb. ugyanaz lenne a játék mint kazannal csak a távol-keleten 😞
úgy lenne a jó, hogy közben a ming sajátosságok megmaradnának pl. harmony, mandate stb.

minggel a legnagyobb gondnak most a CB hiányát tartom...force vazall cb-vel dipó pontért hozhatok csak területet...kellene valami univerzális cb, mint a hordáké :/

Elfoglalod a manchu területeket, majd a Ming területről kiszedet a stateket, és átteszed manchu területre. Amikor a stateken belül a manchuk aránya eléri az 50%-ot, akkor elfogadott kulktúrává lépteted elő, majd 100 diplo pontal pedig átváltasz manchu kultúrára. Ezek után már csak annyi a feltétel, hogy meglegyen 3 területen(Girin (730), Hinggan (1053) and Huncun (2108)) a core, és átváltasz manchura. Valószínűleg mire átváltasz Manchu kultúrára már meglesz ez a három terület.

Mellesleg megéri átváltani, mert a Manchu ideak talán a legjobbak, manchu területeken meg lehet képezni olyan lovasságot, amely hasonló, mint a zsoldos lovasság, viszont fenntartása ugyanannyi, mint a hagyományos lovasságé. Most viszek egy Uzbek-Manchu világhódítást, sajna csak easy fokozaton ironmanben, de így 1550 után már csak arra kell figyelni, hogy legyen keleten és nyugaton elég hadsereg, mert picsa sokat kell járkálni.

MIng-Mughalsnál ugyanez, csak ott afgán vagy hasonló kultúrából kell 50%, és ott is 3 megjelölt területre coringolni.