10049
Europa Universalis IV
  • hitman1028
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=334977901
  • heverő
    ez milyen térkép?
  • hitman1028
  • hitman1028
    ó,franciák szövetségesei az osztrákoknak xd
  • wednes
    Köszönöm a válaszokat.

Az army tradition növekedésébe mi játszik bele?

Úgy vettem észre a kiélezett csaták, vagy egy vereség is. A túlerőből letolt ütközetekre van, hogy nem is ad pontot. Mondjuk az érthető is.
  • OGMontana
    Minél nagyobb a tradition annál nagyobb az esély jó hadvezért kapj. 100 army traditionnál pl nem kaphatsz 0-ás fire-shock leadert, viszont 10% meg 8% esély van arra, hogy 1 fire-shockos kapsz. Plusz a offensive meg a defensive ideák egyike is ad 1-1 képességet.
    Esetleg random eventre kaphatsz havezért. Amúgy a wiki azt írja, hogy nem tesz különbséget leader és conquistator között, szóval mindegy melyiket nyomod el.
  • Tuvok #2553
    Army tradition elsősorban. 50-nél már egész jókat is ad.
  • wednes
    Hali.

Azt, hogy milyen képességű hadvezért kapok az 50 military pontért, azt mi befolyásolja?

Army tradition nagysága, egyes épületek, szerencse?

Mert randomnak tűnik felületesen. Néha sajnálom elnyomni az 50 katonai pontot rá. mikor látom a végeredményt. :)
  • Timakrisz
    na jah :( de viszont sokkal jobb mint az utolsó kísérlet :)
  • pocoksari
    azért ez messze volt a conquesttől
  • Timakrisz
    Na vége Ottomans Hard 1.7
    World map

Alliances (nem ezt akartam, hanem a "rendeset" amikor csak "bezöldíti" a szöviket, de már töröltem a másikat; itt minden az én "alatvalóm", ami Ausztrália vagy Alaszka színével van)

Európa

Score (na itt 1-2 vel mellényúltam :( ):

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.11.13. 19:55:33
  • Tuvok #2548
    Mátyás után jártam 2-3 Hunyadival, a legitimacy 100 körül volt mindig.
  • Timakrisz
    Mondom, a legitimacy-t nagyon komolyan veszik 1.8 ban, ugye kezdesz Hunyadival 20%-on, jó esetben ha lesz utód az felmegy 64-re, de ez 0-1 stabilitivel még mindig kevés, néz meg mit akarnak a lázadók (local autonomiát, kit erdekel, ha nem adóznak? add meg nekik). Amúgy ahogy néztem 1.8 alatt esélytelen a world conquest, szóval a kövit is 1.7tel fogom maximum megpróbálni.

Amúgy én is így jártam, volt corem, velencére, boszniára mindenhol, még is sorban jöttek alázadások, a nacionalisták nem is jelentettek akkora problémát mint a nemesi felkelések... lehet a nacionalista lázadások ellen megérné a kulturát magyarra konvertálni.... nem tudom.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.11.13. 12:54:08
  • Tuvok #2546
    Nekem Bosznia meghódítása után jöttek a lázadások, és nem értem miért.
    Egy kivételével mindegyik már core lett, vallási ideát vettem fel és szintén egy kivételével mind katolikus lett, némi autonomy volt ott, de 0.0% unrest mellett 3 vagy 4 boszniai provinciában egyszerre jelentek meg 12-14 stack nacionalisták. Egyedül Bohemia volt szomszádos szövetséges, neki adtam access-t, így jött segíteni időnként, de inkább csak visszafoglalni a lázadó területeket, a lázadó hadat nem támadta.
    Ha én támadtam -1 crossing és -1/-2 terrain penalty volt minden irányból, így csak akkor tudtam nyerni, ha véletlen olyan provinciába mozdultak a lázadók, ahol volt seregem és ő kapta a penalty-t.
    3-4 évente jelentek meg ezek a stack-ek, manpower-em folyamatosan nullán, és amikor lejárt a 10 éves nacionalizmus, azonnal kezdődött is elölről. 50 évig ment ez, ezalatt két Hunyadit fogyasztottam el (Lajos és II. Mátyás), aztán teljesen ráuntam, az ország fele folyamatosan fekete volt.

Csinálni fogok egy olyan mod-ot, ami semmi máson nem változtat, csak duplájára emeli a land force limitet Mo-n, így lépést lehet tartani a lázadókkal, és a szomszédokkal, akiknek messze nagyobb a limitjük.
  • Timakrisz
    Jaja 1.8 alatt elég nehéz és ugyanakkor könnyű lett vele :( totál nem működik amit 1.7 alatt csináltam, a legnagyobb baj, az, ha Mátyást választod királynak leesik a Legitimacy és egyfolytában törnek ki a nemesi felkelések, így a hódító háború esélytelen :( Letolom ezt a játékom a törökkel (se WD se WC nem lesz meg, eltaktikáztam :( simán be lehet vállalni HRE vel a 200% overextensiont, úgyis le tudom verni a lázadásokat, de erre csak 1700 végén jöttem rá :( ). Na mind1, mától újra a WoW kerül prioba és EUban meg nekiállok achikra menni :).
    Megértem pocok miért elég egyszer WD- WC-t elérni, RETTENETESEN UNALMAS A JÁTÉK amióta nem igazán kell taktikázni. A törökkel a manpower nagyon hamar regenerálódik (ráadásul az a durva nem is kellett westernizálódnom, így is szanaszetverek mindenkit (ezalatt értsd az egész világkoalíciót gyarmataikkal) az 1,5 millás manpower kifogyhatatlan, simán tudok finanszírozni 10 hadvezért, szüval uncsi...
    Lemegy, linkelek pocoknak egy mapot (azért nem lesz annyira szar :), látható lesz a fejlődés :) ), aztán majd akarácsonyi szünetben újra belefogok :)
  • pocoksari
    domination még a PU által alávetett ország is...
  • pocoksari
    world conquest = minden a tiéd és a gyarmataidé
    world domination = minden a tiéd és a gyarmataidé és a vazallusaidé és a protektorátusaidé (meg persze ide tartozik a vazallusod gyarmata stb.)

ahhoz, hogy world conquest legyen mindennek a saját birtokodban kell lennie (ugye a gyarmatok maguktól leválnak, tehát erre nincs befolyásod), míg pusztán dominanciához elég az, ha az általad vezetett alárendeltek birtokolnak mindent, éppen ezért az "nem is ér annyit", nálam a francia játék csak domination volt, míg a török már conquest
  • Tuvok #2542
    50 év szopás után feladtam Mo-t, lehetetlen normálisan játszani a folyamatos lázongások miatt...
  • Timakrisz
    Jó későn jutott eszembe, de a world conquestnél számítanak a protecturátusok? (vagy "szabad" őket csinálni? (Csak mert eddig nem csináltam egyet sem :/ )
  • Timakrisz
    Meg akarmi lehet, de ugy nezem kifutok az idobol... viszont HRE utan BAROMI UNALMAS A JATEK :((( akkor 700k+ most már 1,3 milla limitem, bevétel 250+ nincs ellenfél, csak annyira unalmas, hogy olyan nehez ellenfelet talalni, aki ellen nincs tuzszuneted :(( Meg ugye most mar mindeki koalicioban van ellenem szoval baromi lassan halad a háboru :(
  • Lysandus
  • pocoksari
    másolj világtérképet
  • Timakrisz
    Várd ki a végét :) (amúgy szerintem sem lesz, de meglássuk)
  • pocoksari
    abból nem lesz world conquest...pedig jónak tűnt az elején
  • Tuvok #2535
    Grat :)
  • Timakrisz
    AND NOW, AFTER YEARS OF WAITING!!! :

Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2014.11.08. 15:22:44
  • xhemperor
    Holnapi nap indítjuk új, hétvégente futó multipályánkat, amelyet minden hétvégén folytatunk mindaddig, amig 1821-t el nem érjük.
    A hosztnak az összes dlc-je megvan és természetesen a legújabb, Art of War is. (ha neked nincs meg, csak pl az alapjáték, akkor is tudod őket használni amíg a játékunkban vagy)
    E héten már elidítottunk egy egy közel 30fős multit amit minden hétköznap este játszunk 3órában.. jól máködik, lagolások nélkül (ide is még leehet csatlakozni..pl szükség lenne egy valoban jo Ausztriai császárra és tlaán még egy lengyel királyra is.. )

szóval a hétvégi multira itt tudsz jelentkezni a táblázat kitöltésével (ha nem tudod az országot, akkor elég csak a nevedet felirnod és jelezd, hogy a feltüntetett időpontok mennyire optimálisak számodra) : EUIVMweekends02

• Timakrisz
    A "Current amount of reforms" "debuffot" hogy tudom leszedni (hogy ne legyen negativ a HR szavazók hozzáállásában). Erre valaki tudja a választ?
  • Tuvok #2531
    Ja, még eszembe jutott valami.
    Eleinte törekedj az alacsony "base tax"-ű provincák szerzésére, azokat olcsó "core-osítani", nem maradsz le technológiában. Amíg az osztrák fasz a legelején nem nő fel, addig úgyse kell mire költeni a pontjaid, 1-2 tech szint hamar meglesz.

Mo-nak van 20% lovasság bónusza, de túlhasználni mégsem szabad. Van egy idea, ami még ad rá valamennyit, de így se találtam elégnek.
    "Flank"-elni jók, de szemből támadni nem. Ergo: ha az ellenfél jön 8 gyalogossal, te támadj rá 8 gyalogossal és 4 lóval. Ha jön 10 gyalogossal és 2 lóval, te támadj 12 gyalogossal és +4 lóval. A +4 ló a lényeg oldalról.
    Több egységgel kár is menni, mert nem tud a széle kit támadni penalty jár rá. Ha fogy a közepe, a szomszéd provinciából küldj erősítést.
    A 20-as ("6 gyalogos - 4 ló - 10 ágyú") stack nekem kurvajól bevált.
    Máramarosban van hegy csak, oda érdemes kisebb stack-kel felcsalni az ellenséget, kap rá -2 terrain penalty-t és mehet az erősítés. De a -1 crossing is jobb a semminél, a lényeg, hogy ő kapja, ne te.
    Néha "konszolidáld" a hadsereget, az megerősíti és nem kerül ökör összegbe a fenntartás, főleg ha kifutsz manpower-ből.
    Védekezésnél mindig gyújtsd fel a provinciát, jó kis attrition-t szenved tőle az ellenfél, 5-10%-jával egy kövér osztrák stack is elfogy hamar, és feladja a siege-t. A határos provinciákban építs erődöket, ez is eltántoríthat 1-2 hülyét a támatástól.

Ja és...fogj egyetlen stack-et, hátul körbe, és LOOT LOOT LOOT !
    Az AI leszarja, hogy kifosztod :D
    Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2014.11.07. 00:14:27
  • Tuvok #2530
    Ha biztosra akarsz menni, addig kezdd újra a játékot, míg egyszer Ausztria nem tesz meg rival-nek.
    Ha akarsz Hunyadiakat, akkor először csak javíts a kapcsolaton velük, mehet szövetség is, ha viszont nem fontos, vedd fel az "Austrian Relations" küldit, Royal Marriage, ezért kapsz stability-t. Legyél vele szövetséges amíg tudsz.

Küldj "Warning"-ot Szerbiának és Boszniának, így nem fogják támadni egymást. Ha megtennék, nem lehetnének a vazallusaid.
    Csinálj claim-et Bohémiára, Lengyelországra, Wallachiára, Szerbiára (Boszniára még nem tudsz), Velencérere, attól függően, hogy ki rivális, ki nem.
    Ha Ladislaus felnő, eldől lesznek-e Hunyadik (a lényeg, hogy ne legyen azonnal utód, ezért ne köss RM-et, ha akarod őket).
    Ha lesz királyod, tudsz támadni, edd meg Wallachiát, Szerbiát tedd vazallusnak (elvileg már annektálni se kell, az ő claim-jével Boszniát is vazallusnak teheted).
    Ausztria pár évtized múlva számtalan claim-et szerez ellened, így a szövetségnek vége lesz (ritka, ha nem...), ekkorra legyél jóban Franciaországgal, Kasztíliával (ő jellemzően segít a török ellen), esetleg Velencével vagy Lengyelországgal, ha nem riválisod. Közben végig lehetsz szövetséges Milánnal, Tuscany-val, a lényeg, hogy ők is kedveljék egymást. Savoy-t, Provance-t, Burgundiát nem javaslom, állandóan megkúratják magukat a franciákkal. Nekem pl. jó szövetségesnek bizonyult Dánia és Muscovy is, amikor a lengyelekkel utáltuk egymást. De az egész úgyis a környező országok viszonyai alapján dől el, tök random az egész.

Ha annektáltad Szerbiát, esetleg megszerezted Ragusát, mehet claim az észak-olasz apróságokra, ha Ausztria szövetséges akkor nem lesz HRE gondod, ha nem az, akkor a franciák többnyire segítenek.
    Törekedj arra, hogy minél több vízparti provinciád legyen, mert ha össze tudsz hozni egy ütőképes flottát, a Boszporusznál tudod blokkolni a törököt és gyorsan kitakaríthatod a balkánról. Érdemes figyelni mikor ütik egymást a Mamelukokkal, olyankor lehet sikerrel hátbatámadni. Figyeld a ledge-rt rendszeresen, az Army-nál írja a hadsereg létszámát és a manpower-t is, hasznos.

Célszerű (ha nem is elsőre) felvenni a vallási ideákat, hogy a sok ortodox meg sunni szart át tudd konvertálni a saját vallásodra.
    Ha elég nagyra hízol, a török lehet le is fog tojni és nyugodtan terjeszkedhetsz Itáliában, vagy északon a polák felé.
    Ausztriával (az első kivételével) kerüld a házasságot, szereti PU-ba kényszeríteni Mo-t, ha jól tudom erre több event is van.

Mo nem a legfaszább ha világuralomra akarsz törni, de különböző érdekes célokat mókás elérni vele (pl. török kiirtása), a legújabb játékomban a HRE tagságot, nyugatiasodást és az Emperor cím megszerzését tűztem ki célul, de egyelőre eléggé hamvába holt ötletnek tűnik. :D
  • kuks
    Valaki megtenné, hogy leírja, hogy mit hogyan kell a MAGYAROK-kal kezdeni az elején? Egyszerűen mindig megvernek. Törökkel,franciákkal és más nemzetekkel nem vagyok béna.
  • Timakrisz
    Nekem úgy szokott összejönni, hogy bizonyos "szigeteket" elsőre kolonizálok (pl karibidák, fűszer szigetek, macao, stb...)
  • winterpeti
    nem tudja valaki, hogy lehet trade companyt alapítani?
  • Timakrisz
    A "Current amount of reforms" "debuffot" hogy tudom leszedni (hogy ne legyen negativ a HR szavazók hozzáállásában).
  • Tuvok #2525
    Na, gondoltam megnézem az új Mo-t. Túl sok változás nincs, hajók nincsenek kezdéskor, a base tax itt-ott jobb lett, force limit nem nőtt. :(
    Elsőre Venice-t kivéve minden komolyabb ellenfél riválisnak tett meg, viszont Habsburg brancs maradt az uralkodó, így újrakezdtem.
    Másodjára már Bohemia és Poland is barát lett, bár utóbbi rögtön az elején claim-et szerzett rám és bontotta a szövetséget. Úgyis kibelezem a polákot. :D

Ez viszont összejött:

• Tuvok #2524
    Erről valami olyat olvastam, hogy simán szedd szét (split) a stackjeid és eltűnik, feltéve ha bug, és nem valami valós kapcsoló miatt jött be.
  • Timakrisz
    Feltettem az 1.8 at és most az van, hogy a HRE tagok nem támogatják a reformot, mert "Stronger Army then Emperor" van... nekem van kb 200k+os seregem nincs senki erosebb nálam, még a koalicioké sem összesítve, megis ezt irjja ki :( mi lehet a baj?
  • Timakrisz
    Le van óccsósítva steamen!!!

http://store.steampowered.com/sub/51211
  • Tuvok #2521
    Tudom, kipróbáltam van kb. 15 achi-m, de én tisztelettel maradok láma, és nem szopatom saját magam, ha nem muszáj. Ha veszítek, az nem szórakoztat, kicsit sem.
  • WolfKrieger
    Értjük a szisztémát csak ez olyan láma dolog:) Nekem sokkal nagyobb sikerélményt jelent úgy elérni bármit is, hogy nem mindig az történik amit szeretnék.. Egy-egy achievement megszerzése is nagyon szórakoztató és kihívás. Próbáld ki, teljesen más játékélmény.