Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Na,jelenleg Nápolyban az uralkodó halála esetén rám száll a korona,ez van az infóban.Kell-e claim throne ilyenkor vagy csak várjak míg megtörténik?
Az a kérdésem,hogy claim nélkül is integrálható lesz-e,vagy ilyenkor csak PU aztán köv királynál automatikusan lelépnek.
Az a kérdésem,hogy claim nélkül is integrálható lesz-e,vagy ilyenkor csak PU aztán köv királynál automatikusan lelépnek.
Jah még ha mákod van tudsz olyan küldetést kiválasztani,ami ad +1 stabilitásos jutalmat.
HRE-re én is kíváncsi lennék,mert 100 körüli a befolyásom,de nem tudom,h mit kellene csinálnom.
Pápai udvarba jövõbeli kardinálisként indulsz,ha szerencséd van,s a legidõsebb kerül be a kardinálisok közé,ha meghal valamelyikõjük. Bent pedig a legtöbb kardinálissal rendelkezõ az úr. Én voltam a közelmúltban,de olyan túl nagy extrát nem jelentett. Excommunicatio,meg crusade. Egyikkel sem éltem.
Nem hiszem,h nõhet azon a kettõn kívül a stability.
Sajnos én is jártam már pórul szövetségesekkel. De ebben a játékomban mindig segítenek,még belsõ lázadások esetén is. ( persze a közvetlen szomszéd szövetségeseim, PU-im )
Pápai udvarba jövõbeli kardinálisként indulsz,ha szerencséd van,s a legidõsebb kerül be a kardinálisok közé,ha meghal valamelyikõjük. Bent pedig a legtöbb kardinálissal rendelkezõ az úr. Én voltam a közelmúltban,de olyan túl nagy extrát nem jelentett. Excommunicatio,meg crusade. Egyikkel sem éltem.
Nem hiszem,h nõhet azon a kettõn kívül a stability.
Sajnos én is jártam már pórul szövetségesekkel. De ebben a játékomban mindig segítenek,még belsõ lázadások esetén is. ( persze a közvetlen szomszéd szövetségeseim, PU-im )
Magyarokkal kezdtem el harmadszor is ( mi mással? 😊 ), miután elsõ játékban a törökök, másodikban lengyel-litván összefogás vert el. Azért itt megjegyezném, hogy kár hogy, a szövetséges ország seregére nem lehetünk valamilyen szinten hatással, hülye döntéseket hoz néha (cseh barátaim). 😊 3. játék egyelõre jobban alakul, tanulva a fórumból és a felhalmozott hibákból.
Pápasághoz az alsó ablakba bekerülhetnek alapból is saját embereink? Nyilván ha be is, tolni kell rá az influence-t, hogy az is maradjon, de azért egy hajszálnyi helyzeti elõnyhöz jutnék.
HRE-be belehet valahogy kerülni Mo.-ként?
Nem sajnáljátok az Admin pontot, hogy stabilitást növeljetek? Egyébként nõhet eventen és booston kívül másképp?
Több kérdéssel nem bombázlak titeket 😊
Pápasághoz az alsó ablakba bekerülhetnek alapból is saját embereink? Nyilván ha be is, tolni kell rá az influence-t, hogy az is maradjon, de azért egy hajszálnyi helyzeti elõnyhöz jutnék.
HRE-be belehet valahogy kerülni Mo.-ként?
Nem sajnáljátok az Admin pontot, hogy stabilitást növeljetek? Egyébként nõhet eventen és booston kívül másképp?
Több kérdéssel nem bombázlak titeket 😊
Köszönöm. Sikerült. 2 helyen írtam át a techet,mert 2 volt a magyaroknál,egy a legelején másik lentebb. ( persze mind a kettõ a magyaroknál,ezért nem is értettem,de megy az a lényeg) Valamint átírtam a unit typeot is.
bocsánat igazad van az admin pontokra gondoltam én is. Átírni a mentésben úgy szoktam, hogy rákeresek a "human=yes"-re és onnan jön az én államom. a tech group mellett ne feledd átírni a katonai egységek típusát is easternrõl westernre. illetve a végén van ilyen szorzó a három monarch ponttal kapcsolatos, azt is átírtam 0.100-ra, bár azt nem tudom át kell e, vagy ha már western vagy automatikusan számolja e nehezítés nélkül a fejlõdésre szánt pontokat..
A monarchia pontok az mind a 3at lefedi egyébként, nem csak az adminisztratív pontokat.
Most olvastam wikin,h easternnek nem érdemes westernizálni,s az ottomanoknak sem,mert így is tudják tartani a lépést,de nem hátrány az biztos,ezt is írták. Most megkeresem,h h tudom átírni.
Most olvastam wikin,h easternnek nem érdemes westernizálni,s az ottomanoknak sem,mert így is tudják tartani a lépést,de nem hátrány az biztos,ezt is írták. Most megkeresem,h h tudom átírni.
nem csak a monarch pontok hanem a diplo és a katonai pontok is -100ra esnek. Bár a legsúlyosabb a monarch pontok esése -100-ra mert ebbõl kell stabilizálni is. Nem is az a kérdés hogy érdemes e véghez vinni, hanem hogy sikerül e egyáltalán. A lemaradás pont Mátyás idejében volt a legkisebb, a felfedezések után ahogy nyugat európa meglódult, úgy már igen, talán eastern-nek beillene az ország, de talán még akkor sem teljesen igaz.
Igen. Én is így látom,h sztem sem a játékbeli easternnek felel meg Mo. Legalábbis nem ennyire nagy büntetésekkel kellene,h járjon,mert biztosan le voltunk valamennyire maradva,de ez max 5,de legfeljebb 10%-ot jelenthetne nem pedig 20-at (ha jól emlékszem). Azt olvastam,h valami visszaugrik,de mind3 alatt a monarchia pontokat érted ? Mert én azt olvastam,h -3 stability-re ugrik,s -100-ra a monarchia pontok. Gondolom más csoportoknál nagyobb a büntetés. Érdemes akkor egyáltalán ezt véghezvinnem ? Lehet átírom én is,s kezdek egy újat,mert most felhúztam 2 év alatt 80-100 épületet,s direkt elköltöttem ezekre az összes monarchia pontomat. Nem tudom. Mondjuk nem az,nagyon jól állok,csak azért tényleg nem teljesen történelemhû ez az "eastern" csoporthoz beosztás, legalábbis akkoriban nem...
A westernizálás kemény dolog. Mindhárom pontod visszaesik -100-ra, a stability -3-ra. Innen kell elkezdeni feltornázni 300-asával +3-ra. Szóval kemény dió. Közben persze jönnek a negatív eventek hogy ezzel vagy azzal nem sikerül elfogadtatni stb stb, ezért ennyi és ennyi lázad fel, plusz a negativ stabilityból adódó lázadások... Egyszer próbáltam, számomra teljesen lehetetlennek tûnt. Én inkább átírtam a kultúrát westernre, könnyebb is meg történelmileg is hû. Ha moszkva, novgorod és a többiek keletiek akkor mi bizony baromira nem vagyunk azok. Abban az adott korban Mátyás idején nem sokban különbözött a magyar társadalom a cseh vagy osztrák területek társadalmától. Legalábbis ezt a western-eastern dolgot tekintve a játék szempontjából..
Az integrálás 3 tényezõtõl függ. Mármint az ideje. Arra is számíts rá jó 10-20-max 30 évet,tehát nem kevés,de tényleg megéri,mert nem kell gondolkoznod azon,h jönnek-e a szövetségesek a háborúba,mert a PU-k mindig jönnek. Az integráció viszont közel sem könnyû,mert utána nálam rendjén elkezdtek lázadozni az emberkék,de kõ keményen. Amint lentebb is írtam ilyen 25-30,de volt h 50 ezres lázadások is kitörtek,tehát elég kemény,de megéri azt a pár évet,amíg ezekkel bajlódsz.
Most elhatároztam,h westernizálok,mert mindig épph csak ki vannak számolva a pontjaim,tehát most próbálok lemaradozni kicsit. Még 4 lemaradás kell,s utána mehet. Cserébe valaki leírni a westernizálás menetét ? 😊 Azt az 1et tudom,h 8-ra kell lemaradnod a szomszédodtól.
Most elhatároztam,h westernizálok,mert mindig épph csak ki vannak számolva a pontjaim,tehát most próbálok lemaradozni kicsit. Még 4 lemaradás kell,s utána mehet. Cserébe valaki leírni a westernizálás menetét ? 😊 Azt az 1et tudom,h 8-ra kell lemaradnod a szomszédodtól.
A PU alkotás menete a következõ: royal marriage-val beházasodsz, majd amikor lehetõség nyílik rá, akkor claim throne. Ehhez figyelgetni kell a házasság alatt levõ államokat. Ezután lehetõség nyílik rá hogy hadüzenetet küldj trónkövetelés címén. Ha le tudod gyõzni az államot akkor PU alá kerül veled ( a fõvárost mindenképp el kell hozzá foglalni.) Az integrálást nem vágom, mert odáig még nem jutottam el.
Ezt a PU alkotást és utána az integrálást le tudná valaki írni részletesen egy példával(mint egy hülyegyereknek<#nevetes1>#nevetes1>)?
Befejeztem a spanyolok Perszonál Unió alá vonását. Immár akkor beálltak a csehek,lengyelek mellé. Már idõszerû lenne az integrálás,de nem tudom,h célszerû lenne-e,mert lehet,h PU-ba sokkal nagyobb hasznukat veszem. Max a cseheket vagy a lengyeleket integrálom azt hiszem.
Csak,ha meghal a beházasított személy,akkor érhet véget a kapcsolat másképp. Sajnos stability,ha nem gyõzöd kivárni.
Spanyolokat most PU-ztatom. Már 3 PU-m lesz. Lengyelek,csehek,spanyolok,s Anglia szövetséges.
Spanyolokat most PU-ztatom. Már 3 PU-m lesz. Lengyelek,csehek,spanyolok,s Anglia szövetséges.
így nézegetve a térképet, hogy Moszkva merre is mehetne tovább, lehet oda is be kellene hízelegnem magam, nehogy rajtam keresztül akarjon elnyugatiasodni 😊
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
48,5 év. Sajnos nem tudom a munka mellett, mikor lesz lehetõségem folytatni, ma meg csak eddig jutottam 😊 (amennyire eddig se értem rá, és amennyire nem értek még nagyon sok mindent, ez a 48,5 év is kész csoda)
Az elsõ 10 évbe elhalálozó Muscovy új életre kelt, és mivel én a szövetséggel elszúrtam Novgorod befoglalását, õ megtette helyettem. A spanyolok továbbra is elnyomva, Ausztriának pedig csak diplomáciai ereje van, így már várom, mikor robban ki Franciaország a helyérõl.
Lengyelekkel való jó viszonyom pedig szemlátomást a múlté 😊 Legalább szegény szétkapott Magyarország (nem is oly rég, kétszer ekkora volt), Moldáviát visszakapta a Lengyelektõl a békekötésem egyik követeléseként. Ennyi jár neki, ha már nem mertem vele kezdeni a játékot.
Most a déli szomszédom mérgelõdik, plusz egy feladat is megjelent, szóval keresek a cseheknél erõsebb szövetségest, és nekiindulok a Fekete-tengernek.
szövetségi jó iszonyt, beházodással gondolom nem lehet megszüntetni stability veszteség nélkül? Perm jól behúzott a csõbe Novgoroddal, azóta se tudok tõle megszabadulni. Több diplomáciai slotom pedig nem maradt.
Az elsõ 10 évbe elhalálozó Muscovy új életre kelt, és mivel én a szövetséggel elszúrtam Novgorod befoglalását, õ megtette helyettem. A spanyolok továbbra is elnyomva, Ausztriának pedig csak diplomáciai ereje van, így már várom, mikor robban ki Franciaország a helyérõl.
Lengyelekkel való jó viszonyom pedig szemlátomást a múlté 😊 Legalább szegény szétkapott Magyarország (nem is oly rég, kétszer ekkora volt), Moldáviát visszakapta a Lengyelektõl a békekötésem egyik követeléseként. Ennyi jár neki, ha már nem mertem vele kezdeni a játékot.
Most a déli szomszédom mérgelõdik, plusz egy feladat is megjelent, szóval keresek a cseheknél erõsebb szövetségest, és nekiindulok a Fekete-tengernek.
szövetségi jó iszonyt, beházodással gondolom nem lehet megszüntetni stability veszteség nélkül? Perm jól behúzott a csõbe Novgoroddal, azóta se tudok tõle megszabadulni. Több diplomáciai slotom pedig nem maradt.
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
150 év. Sajnos most kicsit beütött a krach stabilitás terén. Próbálom helyrehozni,utána pedig a cél a PU-k integrálása. Jól látszik a diplomáciai térképen,h mennyire tagolt lett Franciaország. Most sajnos belsõ viszályokkal küszködök,s fogok is még egy jó darabig,h belõjem pontosan a rendszert. Volt államformaváltás is stb.
Le a kalappal,h vetted a fáradtságot,s elolvastad az egészet. Mondjuk tényleg sokat lehet másoktól tanulni,magamon is látom. Várjuk a kérdéseidet,remélem tudunk segíteni.
Huh bakker annyira szétkaptam a franciákat,h a jelenlegi fél országuk teli van lázadókkal. Csak úgy villognak az ágyúk. Igazad volt Warcat,de sokáig rengeteget segítettek rajtam. Sokszor mentették meg az irhámat,amíg kicsi volt Magyarország. 😊
Most megpróbálom felhozni a gazdaságot olyan szintre,h eltudja bírni a 115 ezres jelenlegi seregemet. Sztem 5-10 éves távlati cél lesz ez.
Huh bakker annyira szétkaptam a franciákat,h a jelenlegi fél országuk teli van lázadókkal. Csak úgy villognak az ágyúk. Igazad volt Warcat,de sokáig rengeteget segítettek rajtam. Sokszor mentették meg az irhámat,amíg kicsi volt Magyarország. 😊
Most megpróbálom felhozni a gazdaságot olyan szintre,h eltudja bírni a 115 ezres jelenlegi seregemet. Sztem 5-10 éves távlati cél lesz ez.
Sziasztok!
Tök jó, hogy találtam egy EU IV fórumot, ahol komoly játékosok, komoly játékait meglehet ismerni. Tegnap végigolvastam az egész topikot, rengeteget tanultam már ebbõl is, de majd lenne egy két kérdésem, csak össze kell szedjem a gondolataim.
Tök jó, hogy találtam egy EU IV fórumot, ahol komoly játékosok, komoly játékait meglehet ismerni. Tegnap végigolvastam az egész topikot, rengeteget tanultam már ebbõl is, de majd lenne egy két kérdésem, csak össze kell szedjem a gondolataim.
Litvánokkal vagyok, még az elsõ 50 éven belül, mikor jönni látszódott egy jó lehetõség. Egész kelet Novgorodra támadt, és még a szétaprózott Moscvoy is új életre kelt tõle.
Rengetek kapcsolatom ráment (svédekkel és a lengyelekkel) arra, hogy stability nélkül be tudjak szállni a háborúba (végül egy sosem foglalkoztam vele ország hívott be, mint szövetségese).
Pont akkor, mikor ezek az oroszok újra összeszedték magukat, és szinte az egész területüket visszafoglalták. Szerencsére, a tengert leszámítva, túlerõben voltam, és befoglaltam majd minden területét. Az utolsót vettem el tõle, mikor hirtelen békét kért a még mellettem harcoló szövetségesemtõl, aki meg is szerezte magának a kiszemelt területeket, én pedig nem kaptam semmit.
Kíváncsiságból visszatöltöttem, megnézni mi van ha én kötök békét. Némi területtel megadományozott, de a szövetségesem is megtarthatta, amit befoglalt. Gondolom utánam kapásból békét kért tõle, és ilyen feltételekkel kaphatta meg.
Most legalább ezt is tudom, ha szövetséges hív, az õ békéje elsõdleges, én csak segéd haderõt adok mellé.
Rengetek kapcsolatom ráment (svédekkel és a lengyelekkel) arra, hogy stability nélkül be tudjak szállni a háborúba (végül egy sosem foglalkoztam vele ország hívott be, mint szövetségese).
Pont akkor, mikor ezek az oroszok újra összeszedték magukat, és szinte az egész területüket visszafoglalták. Szerencsére, a tengert leszámítva, túlerõben voltam, és befoglaltam majd minden területét. Az utolsót vettem el tõle, mikor hirtelen békét kért a még mellettem harcoló szövetségesemtõl, aki meg is szerezte magának a kiszemelt területeket, én pedig nem kaptam semmit.
Kíváncsiságból visszatöltöttem, megnézni mi van ha én kötök békét. Némi területtel megadományozott, de a szövetségesem is megtarthatta, amit befoglalt. Gondolom utánam kapásból békét kért tõle, és ilyen feltételekkel kaphatta meg.
Most legalább ezt is tudom, ha szövetséges hív, az õ békéje elsõdleges, én csak segéd haderõt adok mellé.
Köszönöm szépen a segítségeket! Jó ötletek, megfogadom õk és mindjárt kiróbálom! 😊
Egyébként van pár dolog amibõl lehet szerezni,van olyan tanácsadó,a pozitiv stabilitás 1-3 között 0,5-1,5-öt ad stb.
Eléggé esélytelen átkonvertálni az elején,kellenek a késõbbi bónuszok hozzá.
Egy monarch pont-temetõ az a hely(Észak-Afrika)
Hagyd a fenébe,várd meg míg fellázadnak( remélhetõleg Fez függetlenségi mozgalmasok) aztán amíg ostromolnak add el gyorsan a tartományt Marokkónak.
Jól elbalhéznak egymással,ha Marokkó gyõz,akkor késõbb jól elpicsázhatod és békekötésnél kikövetelheted,hogy engedje el Fezt.Azt már vazalussá és annektálhatod késõbb,de egy nagy szar az a hely.
Inkább legyél jóban a Kasztíliával és kolonizálj,vagy verd le õket ha tudod,Aragónnal menni fog.
Egy monarch pont-temetõ az a hely(Észak-Afrika)
Hagyd a fenébe,várd meg míg fellázadnak( remélhetõleg Fez függetlenségi mozgalmasok) aztán amíg ostromolnak add el gyorsan a tartományt Marokkónak.
Jól elbalhéznak egymással,ha Marokkó gyõz,akkor késõbb jól elpicsázhatod és békekötésnél kikövetelheted,hogy engedje el Fezt.Azt már vazalussá és annektálhatod késõbb,de egy nagy szar az a hely.
Inkább legyél jóban a Kasztíliával és kolonizálj,vagy verd le õket ha tudod,Aragónnal menni fog.
Szerezni kell missionary strenghtet. Azáltal gyorsabban tud téríteni a pap. Azért 0,0,mert nem elég erõs ez a jellemzõd.
Van aki hardon tolja? Mik a tapasztalatok? Kicsi országgal játszom és nagyon kemény, nagyon nehéz terjeszkedni. Az elsõ foglalás után már egybõl jön a koalíció, a második után pedig nagyon keményen üt a gép.
Sziasztok!
A Portugálokkal kezdtem játszani 1444-ben, és ilyenkor hozzájuk tartozuk a Ceuta tartomány aminek alapból más a kultúrája és a vallása. Viszont ha odaküldök a misszionárust, hogy konvertálja át õket katolikussa akkor 0%-on áll a progress és nem történik semmi. Mitõl lehet szerintetek?!
Köszi elõre is!
A Portugálokkal kezdtem játszani 1444-ben, és ilyenkor hozzájuk tartozuk a Ceuta tartomány aminek alapból más a kultúrája és a vallása. Viszont ha odaküldök a misszionárust, hogy konvertálja át õket katolikussa akkor 0%-on áll a progress és nem történik semmi. Mitõl lehet szerintetek?!
Köszi elõre is!
Most indítottam egy koalíciós hadjáratot a franciák ellen,egész pontosan most fejeztem be. Angolok,rakás kis állam, én a portugálok,franciák ellen. Teljesen megsemmisítettem a seregeit,s 8-10 területet szétosztottam,valamint én is szereztem tõlük párat. Azt hiszem ennél jobban már nem tudom meggyengíteni õket,remélem meg fogja tenni a jövõben.
Normal fokozaton csináltam õket. Easy,normal,hard van,valamint ironman.
Warcat: Haha. Képzeld el most én is át próbálok állni a túlpartra,s a franciákkal már nagyon megromlott a kapcsolatom. Az angolokkal,portugálokkal vagoyk szövetségben,de még próbálom fûzni a spanyolokat,de sajnos velük korábban háborúztam,s riválisuk vagyok egyelõre. Franciák ellen még nem tudnék biztos gyõzelmi háborút indítani,mert Portugália még nem áll mellém noha 200/160,de neutral a viszony,valszeg azért. Anglia mellém állna,de mindkettõjükkel lenne az igazi. Mondjuk talán egyedül is elverném õket Bavaria,Poland PU-kkal,de biztos,ami biztos. Meg szénné szeretném õket püfölni,h ne tudjanak felállni.
Warcat: Haha. Képzeld el most én is át próbálok állni a túlpartra,s a franciákkal már nagyon megromlott a kapcsolatom. Az angolokkal,portugálokkal vagoyk szövetségben,de még próbálom fûzni a spanyolokat,de sajnos velük korábban háborúztam,s riválisuk vagyok egyelõre. Franciák ellen még nem tudnék biztos gyõzelmi háborút indítani,mert Portugália még nem áll mellém noha 200/160,de neutral a viszony,valszeg azért. Anglia mellém állna,de mindkettõjükkel lenne az igazi. Mondjuk talán egyedül is elverném õket Bavaria,Poland PU-kkal,de biztos,ami biztos. Meg szénné szeretném õket püfölni,h ne tudjanak felállni.
én is mindjárt elérem a 150évet és másolok térképet 😊
Hehe.A franciák feladták a pénzlopást Sevilla nodeból(steering) így már az enyém teljesen, 40,1-es node 1554-ben,nincs trade meg economic idea pedig.
Hiány van diplomatic monarch pontokból,ezért célszerû lenne economic ideát választani következõnek.A kereskedelmivel viszont el tudnám érni Indiát...
Hiány van diplomatic monarch pontokból,ezért célszerû lenne economic ideát választani következõnek.A kereskedelmivel viszont el tudnám érni Indiát...
Ezekhez a térképekhez csak annyi lenne a kérdésem, h hard vagy medium játékokban készültek? Nekem (kis német vagy olasz államokkal játszom) a hard fokozatba folyamatosan törik bele a bicskám...
Igen, luck nélkül. Újrakezdtem így.
Nem westernizáltam még mindig. Ahhoz ugye asszem el kell maradni jócskán,de egy elõzõ játékomban is,s most is már a legfejlettebb hatalmak között vagyok,noha tényleg többe kerül minden. Franciáknál,spanyoloknál gyakran elõrébb járok 1-1 ponttal. De kinek mi. Én azt látom,h az esetemben nem éri meg lemaradni,mert még1x mondom,h asszem az kell hozzá,de nem tuti.
Elfoglaltam Velencét is. 3 trade nodeom van: Antwerpen,Venice,Wien. Csak sajnos 2 kereskedõm van,így kiépítem Venicet,meg Atwerpent trade value-s,trade poweres épületekkel.
Nem westernizáltam még mindig. Ahhoz ugye asszem el kell maradni jócskán,de egy elõzõ játékomban is,s most is már a legfejlettebb hatalmak között vagyok,noha tényleg többe kerül minden. Franciáknál,spanyoloknál gyakran elõrébb járok 1-1 ponttal. De kinek mi. Én azt látom,h az esetemben nem éri meg lemaradni,mert még1x mondom,h asszem az kell hozzá,de nem tuti.
Elfoglaltam Velencét is. 3 trade nodeom van: Antwerpen,Venice,Wien. Csak sajnos 2 kereskedõm van,így kiépítem Venicet,meg Atwerpent trade value-s,trade poweres épületekkel.
Condás, te ezt luck nélkül csinálod akkor? Westernizáltál az elején? Vagy maradtál easternben?
Végre kikerültem a religious turnoil-ból,s kaptam is egy stabilitást. Eddig kb 10-15 területemen volt 8-10% a lázadás esélye,de most már majdnem az egész birodalomban normális a helyzet. Most látok neki 10-20 éves építkezéshez,fejlesztéshez,mert a PU miatt sztem a PUzott államokban lerombolt mindent,s újra fel kell építeni az egészet,de ha béke van,s nincsenek lázadások,akokr ez csak évek kérdése. Már jó nagy a bevételem is,és ez csak szerencsére nõni fog.
Magyarokkal,ha nincs PU-d,akkor sztem a legjobb cél a gazdasági stabilitás megteremtéséhez,ha megszerzed Velencét és Tirolt. Nem mondom egyik megszerzése sem egyszerû,de 20-30-40 év alatt összejöhet.
Nagyon fontos,h Velencénél,ha megszerzed egy háborúban Trevisot ( az egyetlen szárazföldrõl elérhetõ összeköttetése Velencének),akkor utána már mehetsz egybõl Velencének,mert el van szigetelve,s ilyenkor megengedi,s nem kell a többi velencei területet megszerezned.
Nagyon fontos,h Velencénél,ha megszerzed egy háborúban Trevisot ( az egyetlen szárazföldrõl elérhetõ összeköttetése Velencének),akkor utána már mehetsz egybõl Velencének,mert el van szigetelve,s ilyenkor megengedi,s nem kell a többi velencei területet megszerezned.
Ausztriától szövetségeseknek hála (Burgundia, Velence, Bohémia, Bavaria) szereztem meg 4 tartományt csak háború után kicsit megutált a legtöbb 😊
Viszont ausztria elvesztette a támogatását, elvesztette a HREt és Salzburg is kivált 😊
Viszont ausztria elvesztette a támogatását, elvesztette a HREt és Salzburg is kivált 😊
Huh amióta PU-ztam az osztrákokat kicsúszott az irányítás a kezeim közül. Van 70 ezres seregem,de évente 1-2 50ezres lázadás tör ki. Fõleg Hollandiában,illetve Bohém nacionalisták. Egyelõre megpróbálom kezelni,hátha sikerül. Nem tudom,h ha elfojtom az elõre vezet-e,de megpróbálom.
Csak add be royal marriage-be,és legyen jó nagy sereged,vagy erõs szövetségeseid,akik tudnak segíteni a trónért folytatott háborúban majd. Röviden kb ennyi. Meg legyen magas presztízsed persze.
Csak add be royal marriage-be,és legyen jó nagy sereged,vagy erõs szövetségeseid,akik tudnak segíteni a trónért folytatott háborúban majd. Röviden kb ennyi. Meg legyen magas presztízsed persze.
PUhoz tudnátok valami taktikát mondani.
Itt jobban látszik:

Szintúgy Mozes.
A "Nagy Magyarország"! 😊
Osztrák integráció után. Sajnos ráment a kapcsolatom a franciákkal. Remélem megérte. Most PU alatt Bavaria,valamint Lengyelország.
A "Nagy Magyarország"! 😊
Osztrák integráció után. Sajnos ráment a kapcsolatom a franciákkal. Remélem megérte. Most PU alatt Bavaria,valamint Lengyelország.
Jó kis játék ez. Vártam a Rome2 erre közben megjött ez, nem ismertem korábbról. Kipróbáltam a demót, bejött, megvettem és most meg sokkal jobban leköt mint a nagyon várt és minden részét végignyomott Total War sorozat Rome2 része.... 😊
Jaja az északi terjeszkedések PU-val a déliek a török elleni harcokkal.
A problémád. Igen, építeni csak magasabb szinteken tudsz a 3-3-3-as szinteken nem. Érdemes +1-es monarchia pontokat adó advisorokat fogadni az elején,ameddig nem engedheti meg a bevételed a magasabb rangúakat. Így kicsit elõrébb lépsz,mert kapod havonta a +1-es monarchia pontokat. Ezen kívül mást nagyon nem tudsz csinálni,csak spórolni a monarchia pontjaidra,s mindig a másik opciót választani,h elõbb tudj fejleszteni --->építeni. Ez ilyen sajnos az elején a magyarokkal.
A problémád. Igen, építeni csak magasabb szinteken tudsz a 3-3-3-as szinteken nem. Érdemes +1-es monarchia pontokat adó advisorokat fogadni az elején,ameddig nem engedheti meg a bevételed a magasabb rangúakat. Így kicsit elõrébb lépsz,mert kapod havonta a +1-es monarchia pontokat. Ezen kívül mást nagyon nem tudsz csinálni,csak spórolni a monarchia pontjaidra,s mindig a másik opciót választani,h elõbb tudj fejleszteni --->építeni. Ez ilyen sajnos az elején a magyarokkal.
Az szép! 😄 Ezt mind PUval hoztaf össze?
Bem tudok épiteni, a teknológiáim mi d 3mas és nem engedi. Lehet valami módon gyorsítani a teknologiák fejlesztésén?
Bem tudok épiteni, a teknológiáim mi d 3mas és nem engedi. Lehet valami módon gyorsítani a teknologiák fejlesztésén?
Az szép! 😄 Ezt mind PUval hoztaf össze?
Magyarokkal ezért tanácsos 1444-tõl kezdeni,mert noha nincs akkor még Mátyás,de kiépítheted a sereg bázisát,h ne forduljon elõ hasonló. Sztem próbálj meg akkor most építkezni,mert ha tiéd Tirol,akkor lóvéd is van a termelésbõl. Tirolnál húzd fel a productiont épületekkel.
Új hír: Bavaria PU-ban. Cseheket intergráltam, Ausztria integrációja jó 15 évet még várat magára,pedig már így is 15 éve integrálom õket... Elég hosszadalmas,de biztosan megéri. Lengyeleknél megint adódott lehetõség PU-ra,de nem tudom,h megéri-e,mert a franciák kapcsolata tuti,h rámenne az agressive expansion miatt. Így is 200-ról visszament 109-re. Benyomok egy képet a mostani állásról.
Érdemes megfigyelni,h az osztrák integrációval 2 trade node-ot is fogok nyerni,méghozza az egyik Antwerpen,ami a világon az egyik legtöbbet hozza. Csak már lassan 100 év telt bele,de ha azt nézzük biztosan nem foglaltam volna el,tehát az integráció (PU) mindenféleképpen jobb lépés,mint a terjeszkedés.
Új hír: Bavaria PU-ban. Cseheket intergráltam, Ausztria integrációja jó 15 évet még várat magára,pedig már így is 15 éve integrálom õket... Elég hosszadalmas,de biztosan megéri. Lengyeleknél megint adódott lehetõség PU-ra,de nem tudom,h megéri-e,mert a franciák kapcsolata tuti,h rámenne az agressive expansion miatt. Így is 200-ról visszament 109-re. Benyomok egy képet a mostani állásról.
Érdemes megfigyelni,h az osztrák integrációval 2 trade node-ot is fogok nyerni,méghozza az egyik Antwerpen,ami a világon az egyik legtöbbet hozza. Csak már lassan 100 év telt bele,de ha azt nézzük biztosan nem foglaltam volna el,tehát az integráció (PU) mindenféleképpen jobb lépés,mint a terjeszkedés.
Kb 16 000 jelenleg a seregem, de egy szaros 10k-s lázado sereg is durván megtépázza a seregemet...
Hunyadi Mátyás koronázásától kezdtem egy játékot, 1470-ben járok, Ausztriát levertem, enyém Tirol, Krain, Görz és Görz feletti tartomány. Szépen feltolta a hadsereg létszámomat 27k-ra de sajnos a manpowerem nagyon alacsony, havi 160 és a háborúban nagy volt a veszteségem. 10 év alatt még mindig nem értem el hogy teljesen helyrejöjjön a seregem mert a lázongások miatt folyamatosan írtják õket... Nincs valami megoldás hogy növeljem a manpowert?
Technologiákat hogy lehet begyorsitani? Hogy nyugatizálhqtom M.o.t gyorsan?
Hunyadi Mátyás koronázásától kezdtem egy játékot, 1470-ben járok, Ausztriát levertem, enyém Tirol, Krain, Görz és Görz feletti tartomány. Szépen feltolta a hadsereg létszámomat 27k-ra de sajnos a manpowerem nagyon alacsony, havi 160 és a háborúban nagy volt a veszteségem. 10 év alatt még mindig nem értem el hogy teljesen helyrejöjjön a seregem mert a lázongások miatt folyamatosan írtják õket... Nincs valami megoldás hogy növeljem a manpowert?