Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem láma kérdés,abszolúte. Ha ráviszed a nyilat egy nemzetre a diplomáciai résznél,akkor kihozza,h veled milyen a kapcsolata részletesen,h mik határozzák ezt meg. Például Háborúban volt,királyi házasság,szövetséges,rivális stb. Szóval ezek közül valamelyik mellett - klasszikusan az aggressive expansion mellett - található egy olyan,h -40+3.5/year (például). Ez azt jelenti,h -40est ad ez a jellemzõ,de évente 3.5-et javul. Szóval itt jön a relation over time,azaz szabadon magyarra fordítva: idõmúlás folytán a kapcsolatod. Tehát,ha erre ad a tanácsadód,akkor az azt jelenti,h gyorsabban fogsz kikecmeregni az agresszív terjeszkedés által a környezõ nemzetekkel megromlott helyzetedbõl,mert X százalékkal megnöveli az éves értékét,ami a fentebb említett példámban 3.5 volt. Tehát +30% relation over time,akkor az 3.5x130/100= kb 4.5,azaz 4.5-et javul a 3.5 helyett. Bocsánat,ha kicsit szájbarágósan magyaráztam,csak próbálok mindenkinek segíteni,nem csak feltétlen Neked,aki feltette a kérdést,hanem az újoncoknak is.
Ez a better relations tanácsadó mit tud? Meg úgy általában, mit jelent a diplomáciánál a better relations over time? Bocs a láma kérdésért..
mert mindenki elsumákolta közölni a negatívumokat <#hehe>#hehe> meg ahogy le írtad.
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
😉 Én tapasztalatból mondom,h kb olyan a PU,h rövidtávon feláldozol rá 5 egységet (most ne pénzrõl,hanem képzeletbeli egységrõl,teljesítménybeli,gazdaságbeli jellemzõrõl beszéljünk),s hosszútávon hoz neked 20-25 egységet... Tehát ez minden csak nem rossz befektetés. Érdemes PU-nál ugyanolyan vallású népet PU-ztatni,mert Integrálás esetén csak core-t kapsz,0 épülettel,s neked kell átkonvertálni a vallásra,ha nem megfelelõ. Valamint csak a védelmi épületek maradnak meg,neked kell felhúzni az egészet teljesen újra. De igazából ez is,ha azt nézed nagyon jó,mert ha jó célállamot választasz,akkor abba kell belegondolni,h 50-70 év alatt milyen áldozatokkal tudnád az adott államot megszerezni PU-n kívül,ha egyáltalán megtudnád. Tehát a PU tényleg nagyon,de nagyon hasznos.
Azzal sem kell foglalozni,mivel +40 presztízst kapsz,amint sikerült a trónért folytatott háború,tehát még 20-at keresel is vele. S a royal marriages országoknál meg édeskevés az a -50... Relation over time-os advisor a megoldás...
Arról nem is beszélve, hogy a claim the throne -20 presztízs és -50 kapcsolat, a királyi házasságban levõ országokkal...
Persze. A royal marriage miatti megtámadás az -1 stability,de ez a legkevesebb. Ha nagy államot választasz célállamként,s nem csak pár tartománnyal rendelkezõt garantáltan mondom,h megéri. Majd,ha sikerült a spanyolokat is integrálnom linkelek majd képet,s garantáltan hátast fogsz dobni. De addig még van bõven idõ. 😊
bocs de ezen jót nevetem :-DD
Gyerekek, mondtátok ezt a PU-s dolgot, direkt újra kezdtem 😄, de hát -1 stabilivel jár egy ilyen móka??!!!!!!! A rossz oldalát elhallgattátok 😊
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Van örökös bakker. Él és virul az ország, nem az én hercegem kapta meg.
Ha ráviszem a casus belire az egeret, akkor nem ír ki idõpontot, tehát nagy valószínûséggel Kis kollégának lesz igaza, amíg az én hercegem él addig támadható, teljesen logikus következtetés!
Ha ráviszem a casus belire az egeret, akkor nem ír ki idõpontot, tehát nagy valószínûséggel Kis kollégának lesz igaza, amíg az én hercegem él addig támadható, teljesen logikus következtetés!
Még nem voltam ilyen helyzetben,de ha jól értettek,akkor a CB addig fog fennállni,amíg nincs új örkös,vagy az örökösödési háborút nem nyerte meg vki. De a legegyszerûbb mondom,ha ráviszed az egeret,akkor kiírja minden egyes CB-nél,h meddig áll fenn. Az országodnál van ez a funkció ugyebár a diplomácia fülön.
ha jól értem amit mondasz akkor a cb-d addig fog tartani amíg a királyod ki nem nyiffan az örökös viszont nem fogja megkapni már ezt a cb-t.
Magyarország 1644-ben, 200 év elteltével. A következõ állomás 30 év múlva a spanyolok integrálása lesz. A lengyeleket most katolicizálom,mert az egész országuk protestáns volt.

Elvileg,ha ráviszed az egeret ki kell,h írja. De sztem biztosan,h nem örökké tart.
Na fasza, hát ezért szenvedtem eddig 😄 Akkor térhetek vissza a másik kampányomhoz addig amíg nem lesz ez megoldva.
Köszönöm válaszod.
Köszönöm válaszod.
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
Egy claimnál (miután kinyiffan az ipse és nincs örökös) ugye azt írja ki hogy elvesztettem a claim-et, na ugye ebben a pillanatban kapok egy casus bellit erre az orira,mint örökösödési háború. Ez meddig áll fent? Örökké, vagy lejár ez is mint minden 😄
1642-re befejezõdik Lengyelország integrációja. Ha minden jó 1670-90 körülre enyém lesz Spanyolország is az integráció révén. Majd küldök egy képet 1644 körülrõl,ahol remélhetõleg már befejezõdik a lengyelek integrálása.
Japán bugos.Daimyoként csak akkor tudod megalapítani,ha egy speckó casus bellivel tarolod be a maradékot(csak olvastam ezért nem tudok konkrétumot mondani csapd le az emperort vagy valami hasonló).Ha nem így teszed akkor patchig bukta az adott játék.
Háborús ok nélkül is meg lehet támadni másik országot,de akkor -2 stability hitet kapsz.Néha van olyan hogy megéri általában nem.Ahogy fejlõdnek az ideák,gyakran kapsz valamilyen újfajta casus bellit.Az exploration fa végéért pl minden pogány ellen.
Colonist szintén ideákból jön, exploration és expansion ágon.
Háborús ok nélkül is meg lehet támadni másik országot,de akkor -2 stability hitet kapsz.Néha van olyan hogy megéri általában nem.Ahogy fejlõdnek az ideák,gyakran kapsz valamilyen újfajta casus bellit.Az exploration fa végéért pl minden pogány ellen.
Colonist szintén ideákból jön, exploration és expansion ágon.
Sziasztok!
Ha olyan területet akarok megtámadni ami nem a szomszédom akkor azt csak akkor tudom megtenni ugye, ha küldök oda a kolóniát?! De honnan lesz nekem kolóniám?!
Köszi a segítséget!
Ha olyan területet akarok megtámadni ami nem a szomszédom akkor azt csak akkor tudom megtenni ugye, ha küldök oda a kolóniát?! De honnan lesz nekem kolóniám?!
Köszi a segítséget!
Valaki próbálkozott már a japán hadurak egyikével játékot? Mert elkezdtem én az egyikkel és elfoglaltam egész Japánt. Beleértve magát Japánt is akinek a vazallusa voltam és itt jön a probléma. Megmaradtam szimpla hadúrként, nem tudom létrehozni az egész után Japánt. Nem tudok államformát váltani sem és ez így elég komikus dolog szerintem. Van rá valami megoldás vagy valamit szarul csináltam és ez most bukta? 😄 😊
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
és le van írva a gyors westernizálás megoldása is...
Köszi megnézem mindenképp. Ez a border friction minusz kiborít teljesen. Emiatt nem tudok szövetséget kötni egyik szomszéddal se. Az istennek nem megy pluszba a viszonyom..
Olvasd el a wikin. Googlebe eu4 westernize vagy change technology group, s ugy kihozza, ahogyan senki nem tudja itt leirni az elokeszuleteket, szuksegleteket. Ezt garantalom. Telorol vagyok, bocsi h most nem linkelem be.
Valószínû nem megfelelõ háttérrel fogtam neki. De majd megpróbálom egyszer újra westernizálni az országot.
kettõnk között, de nem félúton 😄
paradoxék valóban szeretnek mai állapotokat átemelni...
fogd úgy fel, hogy 60 ponttól valaki western...nekünk van 59, osztrákoknak 62, ruszkiknak meg 23...
ha minket berakunk westernek, akkor a lengyel kolléga kezd el lázongani és így tovább, aztán a végén az aztékok is western csoportben lesznek...kellett egy határ (feltételezem olyan, ami méretben is két hasonló csoportot eredményez western-eastern vonalon) és itt húzták meg
ha elõkészíted a westernizálást és ismered a trükköt, akkor nem nagy dolog...nekem 10év se volt és észre sem vettem (de, elfogyott a félretett 500 pénzem 80%-a)...a trükköt viszont nem mondom el, tessék szenvedni picit 😊
fogd úgy fel, hogy 60 ponttól valaki western...nekünk van 59, osztrákoknak 62, ruszkiknak meg 23...
ha minket berakunk westernek, akkor a lengyel kolléga kezd el lázongani és így tovább, aztán a végén az aztékok is western csoportben lesznek...kellett egy határ (feltételezem olyan, ami méretben is két hasonló csoportot eredményez western-eastern vonalon) és itt húzták meg
ha elõkészíted a westernizálást és ismered a trükköt, akkor nem nagy dolog...nekem 10év se volt és észre sem vettem (de, elfogyott a félretett 500 pénzem 80%-a)...a trükköt viszont nem mondom el, tessék szenvedni picit 😊
Az igazság valahol kettõtök között van. Én jónak érzem az eastern kategóriát hazánk esetében, de nem akkora mínusszal. Viszont szükséges lenne az eastern alá egy gyengébb kategória a tõlünk keletre levõknek azzal a stattal, amivel az eastern jelenleg rendelkezik...
Máramarosra van megoldás egyébiránt. A legelején kell egy advisor aki a revolt risk-re ad módosítót, és ez felold egy national decision-t, ami növeli a misszionárius hatékonyságát.
Máramarosra van megoldás egyébiránt. A legelején kell egy advisor aki a revolt risk-re ad módosítót, és ez felold egy national decision-t, ami növeli a misszionárius hatékonyságát.
Tõlem délre a török elfoglalta az egész Balkánt. Adódott egy lehetõség hogy nekik menjek, meg is szereztem 3 tartományt. Feltûnt hogy nincs egyikben sem manpower. Megnéztem a többit és kiderült hogy a Balkánon egyik tartományban sincs manpower, azaz nulla, kivétel Bizánc, Serbia illetve 2 görög terület. Ez most mi lehet? Azért ki nem irtották a lakosságot, pláne nem nullára..
Szívesen vitázok bárkivel, de gondolom ez a fórum nem errõl szól. Viszont ha azt veszem alapul hogy paradoxék mibõl dolgozhattak, akkor úgy gondolom nem szentségtörés ha belepiszkál az ember. Ha abból indulok ki hogy egy átlag nyugat-európai könyvtárban milyen szakirodalom található a térségünk korabeli történetérõl, akkor meg pláne. Gondolom õk is valahogy így készítették a játékot. Gondolj csak a Victoria2 csodás szlovák dolgaira stb, stb. Nem hibáztatom õket érte, nem kötelességük tudni a tényeket, de attól csak jobb lesz a játék ha a pontatlanságokat kijavítjuk. Magyarországon a korszakban nem lett volna értelme a játék fogalmai szerinti westernizálásnak mert kvázi az volt. Az a nagy felfordulás amit a westernizálás okoz, az sokkal inkább illik pl. arra amit Nagy Péter végbevitt Oroszországban. A két ország helyzete viszont nem nagyon hasonlítható össze. Reményeim szerint a jövõben legalább olyan hibákat kivesznek mint a rutén kultúra zemplénben meg az ortodox vallás máramarosban. Varasd meg Zágráb horvát kultúrája is megérne egy-két szót..
nem akarok vitába belemenni,így a könnyebbik végét fogom meg.. a játékszabályok szerint eastern és ha akarsz akkor westernizálhatsz és ennyi, aki nem ért ezzel egyet az gyõzze meg a paradoxot...amint õk átírják, rendben is lesz, addig viszont Mo. eastern és a txt átírás minden csak nem szabályos...ráadásul nem is egy nagy történet, csak okosan kell csinálni...
Történészként kicsit máshogy látom a dolgot. Semmi esetre sem az az eastern mint pl. Szerbia, Moszkva és a többi. Jóval nagyobb a különbség köztük és köztünk mint Ausztria és köztünk. Hangsúlyozom, ebben a korban. Ha Lajtántúl, ha nem. Ha csak igy lehet definiálni a fogalmat, akkor eszerint semmi esetre sem eastern.. Lehet hogy ezt verték a fejünkbe generációkon át az iskolákban, de ha tudnád mennyi hazugságot kell tanítanunk, megdöbbennél..
ezt meg ne...van Lajtán innen és Lajtán túl...Mátyás ide vagy oda, mi nem is voltunk és soha nem is leszünk western...örüljetek, hogy lehet egyáltalán váltani, mert igazából ez ebben az egészben ami hiteltelen és nem a besorolásunk
de különben jól meggyõztétek egymást...mondjuk nem is tartott sokáig 😛
de különben jól meggyõztétek egymást...mondjuk nem is tartott sokáig 😛
westernizálás:
- 8 tech-hátrány nyugati szomszéd mellett
- +3 stab
/azért ezt nem nagy dolog összehozni/
- stab leesik -3-ra, pontok -100ra...kapsz egy számlálót, ami minden hónapban a pozitív stabilitással nõ (+1 stab =+1 pont; +2stab=+2pont, +3stab=+3pont/hó)...100 pont kell és kész...közben kapsz pár negatív eventet és a stab emelés +200%os költséggel megy...
- 8 tech-hátrány nyugati szomszéd mellett
- +3 stab
/azért ezt nem nagy dolog összehozni/
- stab leesik -3-ra, pontok -100ra...kapsz egy számlálót, ami minden hónapban a pozitív stabilitással nõ (+1 stab =+1 pont; +2stab=+2pont, +3stab=+3pont/hó)...100 pont kell és kész...közben kapsz pár negatív eventet és a stab emelés +200%os költséggel megy...
na, most nagyot csalódtam...ha kell a western, akkor meg kell dolgozni érte, nem átírjuk...a-a, nem szép, tessék megdolgozni érte
20%-al csökken a fejlesztési költség?
Tudtok egyébként valami hack-et, hogy végtelenre lehessen tolni az idõt? Vagy ez eleve baromság? Más szellemben játszanék akkor...
Tudtok egyébként valami hack-et, hogy végtelenre lehessen tolni az idõt? Vagy ez eleve baromság? Más szellemben játszanék akkor...
Nyugatizálás nem lehetetlen ha nem a teljes balkánt vagy középeuropa méretü országod van. Lehet érdemes játék kezdetekor mátyással megcsinálni, core minden, béke, stb.
Biztos lekell maradni és nem beérni techbe a szomszédot? Mert nem figyeltem csak egyszer észre vette Hogy elérhetö.
Biztos lekell maradni és nem beérni techbe a szomszédot? Mert nem figyeltem csak egyszer észre vette Hogy elérhetö.
Szoval szép hosszu folyamat és érdemes békét tartani mert sok a lázadás.
Nyugatizácion meglepödtem, szépen kirugják a lábát az embernek ilyenkor. 3mas sta ility kell, lement -3-ra, a pontjaim pedig -100-ra és a nyugatizálás nem indul el mig a stability nem pozitív, onnantol hogy pozitiv szépen lassan 10,20 év alatt valosul meg, addig nincs semmi nyugati bonusz.
Sikerült 1500ra nyugatizálnom Mo-t. Kicsit sokáig tart, nem ajánlatos háborus vagy gyenge katonai háttér mellett mert éveken át folyamatos a lázadás.
Brandenburggal PUba kerültem, osztrákoktól elvettem Grazot. Velence a szövetségesem, értékes de lassan lekellene támadni, fölleg hogy Boszniát és szerbiát is elfoglalta és tartok töle hogy tul erõs lesz...
Brandenburggal PUba kerültem, osztrákoktól elvettem Grazot. Velence a szövetségesem, értékes de lassan lekellene támadni, fölleg hogy Boszniát és szerbiát is elfoglalta és tartok töle hogy tul erõs lesz...
Nem feltétlenül kell HRE tagnak lenni, hogy megválasszanak, legalábbis EU3-ban engem Mo.-val úgy választottak meg, hogy nem voltam tag. (és úgy látom EU4-ben is így van)
Condás: Ha a Dismantle HRE-nél olvastad, akkor ha a választófejedelmek a vazallusaid + elfoglalod az Emperor fõvárosát, meg lehet szüntetni a Birodalmat.
Condás: Ha a Dismantle HRE-nél olvastad, akkor ha a választófejedelmek a vazallusaid + elfoglalod az Emperor fõvárosát, meg lehet szüntetni a Birodalmat.
De õk az emperort választják nem? A lenti kis címerek országai a tagok, akikbõl választanak az electorok, vagy nagyon félre értelmezek valamit.
Leírásod alapján bármelyik, akár külsõs ország is lehet HRE császár.
Leírásod alapján bármelyik, akár külsõs ország is lehet HRE császár.
Jah értem,köszi. Most valamit ír,h ha elfoglalom a HRE központját,akkor miket lehet csinálni. Lehet,h így is átlehet venni az irányítást ? Majd mindjárt megnézem részletesebben,csak eddig nem tulajdonítottam nagy jelentõséget neki. Megint enyém a pápai udvar.
HRE-be úgy lehet bekerülni, hogy a választók rád szavaznak 😊 Ha rákattintasz a Birodalmi Sasra, középen ott vannak a választófejedelmek, mellettük, hogy kire szavaznak, a pontszám pedig azt befolyásolja, hogy rád szavaznak-e vagy sem. Azt hiszem, hogy ha rámész a kis ikonokra, akkor megmutatja, hogy az általa támogatott országnak hány pontja van ilyen téren. Az Imperial Authority csak akkor lényeges, ha te vagy az Emperor, az kell a Reformok kivitelezéséhez.
Az én tapasztalatom alapján royal marriagebõl kifolyólag másik házból hozza át néha a gép az utódokat,vagy vmi hasonló lehet,mert én is hasonlóképpen jártam a magyarokkal.
Érdekes amúgy ez az örökös.Spanyolok nagyon gyenge királlyal kezdenek, a trónörökös meg 0/0/0-ás.Általában sikerül kinyíratnom vagy meghal eventben,most viszont 77 évesen maradtam örökös nélkül az default kezdõ királyommal.Viszont amikor meghalt,egybõl elõkerült valaki nem rossz statokkal és lett egy jó királyom korrekt utóddal 5/2/6
Én is láttam érdekes dolgokat ott,ahol írja,h ha meghal az uralkodó,akkor integrálódik a PU-m velem,de azokra nem hagyatkozok sosem,mert sokszor jön örökös,aki belerondít a képbe. Claim Throne esetén az tuti,h harccal veszed el tõle sztem mentegess havonta,s próbáld ki,mert ez elég lutri. Ha mákod van megkapod harc nélkül,ahogyan az infóban is benne van.