10049
Europa Universalis IV
  • hitman1028
    https://www.youtube.com/watch?v=YozEhIahroU&index=167&list=PLH-huzMEgGWBt15tyffeTcNcUZwDlJgas
    nem semmi xd
  • pocoksari
    ti csináltatok saját kezdőországot?
  • Chris
    Általában folyamatosan gyártom a claimeket és azokkal viszek területeket, de ha túl nagynak érzem az AE hatást, akkor inkább csak szövetségeket bontok szét, vagy miniállamokat szabadítok fel diplomáciai vazallizálás és annektálás céljából.
    Amúgy koalíciós háborúk végén pont rettentő kicsi az elcsatolások AE hatása, gondolom azon logika miatt, hogy ott nem te vagy az agresszor. Vmi nem dokumentált változás ezzel kapcsolatban tuti volt, mert most úgy is belépnek a koalícióba vagy bent maradnak államok, hogy +30-40 friendly relation van velük. Ez eddig nem volt jellemző, szerintem ha egy bizonyos AE értéknél több van vkivel, akkor az automatikusan belép, legyen bármilyen messze. Egyébiránt ez így sokkal realisztikusabb, izgalmasabb szerintem, csak így még jobban meg kell tervezni egy world conquest próbát, olyan országgal, aki tud úgy terjeszkedni mondjuk keleti és nyugati irányba, hogy az egyik és másik irány AE hatásai ne fedjék egymást.
  • inkvisitor
    Nálam most elég furcsa, mert meglehetősen magas az agresszív terjeszkedés szintem, de eddig csak annyi a hatása, hogy Anglia 20 évig nem hajlandó harcolni ellenem. Végülis riválisként csak a fele területét vittem el eddig. Most meg a franciáknak ugrok neki. Vajon ha elviszek tőlük egy rakás területet, alakul úgy koalíció ellenem, hogy fél Közép-Európa hadban áll a franciákkal?
    És egy kérdés, hogyan lehet terjeszteni az uralkodóházamat? Nápolyon kívül sehol sincs rokoni uralkodó, pedig a franciáknál már 50 éve van royal marrige, ráadásul most regency és weak claim heir van náluk.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.03.05. 08:23:00
  • hitman1028
    ha nem ellenségek és nem riválisok,meglehet tenni szövetségesnek és be lehet hivni a háborúba
  • pocoksari
    a kis németek nagyon zabosak :)
    de ha foglalsz a koalíciótól claim nélkül (de igazából sima claimmel is), akkor ott elég néhány tartomány és bővül a kör; ha meg nem foglalsz, akkor ugye meg nincs sok értelme a háborúnak
  • Chris
    Nem random módon, hanem átgondolt koncepció alapján. De van összehasonlítási alapom is, mivel a patch előtt pont volt egy hasonló castille játékom, ami félbemaradt, mert ugye a patch elcseszte... ott is hasonló volt a rendező elv, de egy darab koalíció sem alakult ellenem. Míg itt, egyből az Angliába való befoglalás után jöttek a HRE miniállamok és koalíciót gründoltak ellenem, miközben kb. "azt sem tudták, hogy hol is van a térképen az az Anglia vagy az a Kasztília".
  • pocoksari
    jó lett ez a nation builder...ippen azt zamatozom
  • Tuvok #2671
    Egy ideje megint be lehet hívni őket.
  • Lysandus
    Oké, de az explorer simán meghal, ha elvásik alatta a hajó, ez adta az ötletet. De bezzeg a debil trónörökös/király nem. Az hazaúszik, mert még a tengernek sem kell. :-)
  • pocoksari
    kanadáig vittem az enyémet :D
  • pocoksari
    mondjuk ha random foglalgatsz, akkor egy háború is elég a koalícióhoz nemhogy kettő...piszokmód berágtak korábban is a jogalap nélküli területgyarapodásra, ha pedig a koalíciót úgy vered le, hogy területet hozol, akkor kb. újragenerálod és minden háborúd te vs. koalíció lesz; és akkor nincs world conquest
  • pocoksari
    nem kell 15 év..leütöd a normandiai csapatát, ráállsz a 4db tartományra, a partraszállókat beütöd a tengerbe és vársz, ő pedig belerokkan és elfogadja a békét...igazából manpower sem fogy túl sok, így nem nullával várod a gonosz burgundit

mondjuk valóban meg lehet szívni, mert burgundy limit fölé emeli a csapatlétszámot, ráadásul rohadék warmonger...támadni őt nem érdemes, de a jelenléte meg rohadtmód idegesítő
  • pocoksari
    most lehet, hogy én játszottam régen, de a franciák nem szövik kasztíliával, ha pedig szövit kötsz vele a háború alatt, akkor pedig nem tudod behívni, mert új szövi nem hívható be régi háborúba...bár tényleg régen játszottam
  • --deathstroke--
    Sziasztok, lenne még egy kérdésem: kingdom-ból lehet valahogy empire-t csinálni?EU3-ban ha jól emlékszem birtokolni kellett valamennyi provinciát (kb 100?) és akkor empire lehetett az országod.Itt is így van?
  • bakkerman
    köszi nekiugrok mégegyszer a dolognak! :)
  • hitman1028
    legkönnyebben úgy lehet megnyerni a háborút ,ha olyan kezdésnél indulsz ,hogy castille a szövetségesed,így behívod a háborúba,az angolok behívják portugáliát,elfoglaljátok portugáliát és az angol területeket és ez elég az összes francia angol terület megszerzéséhez
  • hitman1028
    dél -amerikát felosztják maguk között a spanyolok meg a portugálok,érdekes lenne másik országgal közéjük furakodni ,hogy mi történik xd
  • hitman1028
    portugáliával játszok ,nézem hogy hol pihen a felfedező flottám ,látom h goá-n,
    lett egy területem a semmiből xd
    kolonizáláskor érdemes mexikót megcélozni ,mert évente jön az aranyflotta 120-130 pénzzel,de jön vele az infláció is
  • Tuvok #2660
    Szerintem úgy, hogy a háborút az angolokkal a lehető legtovább elhúzod, nyerő pozícióban maradva. Az angol csapatokat üsd le (nem túl nehéz), aztán hagyj mindent a vazallusokra, de ne köss békét.
    Bár régebben játszottam velük, de akkor Burgundia mindig a vesztésre álló fél ellen lépett be a háborúba, mert egy sunyi féreg.
    De jobbfajta szövetségek is segíthetnek, pl. spanyolok vagy osztrákok (esetleg Aragónia, Dánia, Mo, Papal State, vagy több kisebb német/olasz állam) ha nem tesznek meg riválissá. Azzal ne foglalkozz, hogy túl mész a max kapcsolatok számán, pár évtizeden belül úgyis beolvasztod a vazallusokat.
    Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.03.03. 19:05:20
  • bakkerman
    Akik kezdtek már a franciákkal 1444-ben azoktól kérdezném,hogyan kerülhetném el,hogy már az első 15 évben betámadjon Burgundia és Provence? Éppenhogy sikerült pár év után a kezdéstől kiűznöm az angolokat,és szereztem 3 területet tőlük,betámadott Burgundia és Provence,a manpowerem a béka seggét verdeste,pénz nem nagyon volt zsoldosokra,Burgundia meg jött a 8-10 ezres seregeivel,Provence meg a kis 4-5 ezres seregeivel is szerezte tőlem a területeket. Hiába nyomtam kezdetektől az improve relationst mindkettővel,simán betámadtak,és egyidőben ráadásul. Pedig a franciákat ajánlott nemzetként írja a játék kezdőknek...
  • Chris
    Íme:
  • Chris
    Szerintem nagyon túltolták a koalíciók érzékenységét. Kezdtem egy Kasztíliát és két darab háború után lett egy cirka 15 résztvevős koalíció ellenem, amibe a franciák azonnal csatlakoztak, miután megtettek riválisnak. Természetesen ezután jött az instant hadüzenet, persze éppen egy moszkvai csapatépítő tréning kellős közepén. Abból nagynehezen kievickélve nem telt el úgy év, hogy az egyes koalíciók leverése után kb. fél évvel ne alakultak volna újra meg újra... Szóval ha eddig baromi nehéz volt a world conquest, akkor kb. most lehetetlen.

Node sebaj, az 1500-as évek végére Portugália a vazallusom, kolonizál mint a kisangyal, Aragónia, Nápoly, Skócia, Írország és Anglia már be is vannak annektálva, Provance és a már megfelezett Franciao.-ból felszabadított Guyenne meg a vazallusaim. :) Burgundiát meg akartam örökölni, de persze baszott kihalni az uralkodó család, ezért simán csak meghódítottam a nagyrészét, a maradékot vazallizálom, majd rácsatolok területeket a franciáktól. :)
    Bár van még több mint 200 év, de szerintem eleve esélytelen volt a world conquest, kb. lehetetlen megcsinálni ilyen koalíciós háborúk mellett, folyamatosan 0 környékére szívott manpowerrel.
  • hitman1028
    nem csak é-afrikát hanem az ottomán tartományok egy részét is átnevezték,ami nem tudom mire volt jó
  • hitman1028
    a felfedezőket lehet manuálisan is irányitani
    a felfedező küldetések újak lesznek ha lesz egy tartományod a felfedezett rész szélén
  • kissssss
  • Lysandus
    Én már volt, amikor kiraktam az óceán közepére az enyémet egy cog-ban, de onnan is hazaúszott a nyavalyás...
  • inkvisitor
    Így utólag elég zavaros lett.
    Lényeg, a múlt héten települt a Steam-es EU4 1.9-re egy új patch, ami a leírásban 40 új kolóniát és még egy adag változást ígért. A 40 új kolóniából eddig annyit találtam, hogy a kasztília déli felén levő 3 mór provincia, valamint a reconquista céljául szolgáló É-Afrikai tartományok nevet változtattak. Továbbá Kasztíliánál nem jött fel a reconquista event, a 1460-as években eventben kaptam egy Cristoforo Colombo nevű explorert, aki fel tudott deríteni térképezetlen területeket, de nem mehetett el a part mellől.. 1472-ben pedig meghalt, akármit próbáltam vele.
    A leírásokban az volt, hogy az Iberian wedding-hez Aragóniában vagy kasztíliában nő kell a trónra. Ehhez képest most női heir esetén is bejött az egyezmény.
    UI.: Tud valaki jó módot a fölös uralkodó eltávolítására? Szerencsétlen gyenge ürge 17 éves korától egyfolytában seregparancsnokként ment, szinte folyamatosan ostromolt, harcolt, rendfenntartott, sereg élén állt, de 70 éves koráig nem volt hajlandó fűbe harapni :(
  • jocika
    A gép, amit írtál, biztos elég. Sőt. két dolgot megpróbálhatsz:
    1. directX9 fent van? Az utolsó.
    2. a játékon bal gombbal kérjél helyi file-ok javítását. Hátha valami megsérült.
    Nem a user-rel volt ékezetes problémám, hanem a játék telepítési könyvtárával. Abban volt ékezet.
    A felhasználó nevet megváltoztathatod, azt hiszem a felhasználó kezelésnél, de nekem még tökéletesen sose sikerült. Vagy létrehozol egy új user-t.
    Nem bántásból, de "felhasználó" a user neved a gépen? Mondjuk ez így érdekes...
  • inkvisitor
    Ja, és 1468-ban kaptam egy Cristoforo Colombo nevű explorert 6-os manőverrel. Exploration idea még csak 1-es volt, erre csak partközelben engedett felfedezni. Simán elment a Yolofi partoknál levő kolóniámtól egy menetben Madagaszkárig meg vissza. Viszont mélytengerre nem tudott kilépni. Ráadásul 5 év múlva meghalt, akármit csináltam. Csak azután mehetem mélytengerre (Amerika felé), hogy meglett a 2-es idea, az újvilág felfedezése.
  • inkvisitor
    A múlt heti patch érdekes lett. Az új játékban nem jött elő a reconquista küldetés Kasztíliánál, az ibériai menyegző már női heir-nél összejött. (A király 48, a kislány 16, weak claimmel (társasági esemény eventnél jött össze)), egy rakás kolóniának más lett a neve. Átnevezéssel könnyű a leírásban szereplő 40 új tartományt elérni. Elvesznek 40 régit...
  • --deathstroke--
    Azt hittem, hogy legalább single-ben játszhatok vele.. Na mindegy, legközelebb ha lesz rajta 75%-os akció akkor megveszem majd.
    Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.03.02. 07:31:39
  • kissssss
    wow akkor ez most neked nettó cumi volt.
  • kissssss
    csak 2 megoldás van, vagy megveszed vagy kalózöböl.

ezeknek a 2 napost steam ingyen játékkipróbálásoknak nem látom túl sok értelmét mire az ember leszed egy több 10 gigás cuccot már vége is van annak a 2 napnak.
    Utoljára szerkesztette: kissssss, 2015.03.01. 14:51:29
  • --deathstroke--
    Sziasztok!Most hogy ingyenesen kipróbálható, letöltöttem, de már csak pár órám van, utána gondolom valahogy elveszik.Nem lehetne valahogy megcsinálni hogy single player-ben tudjak vele játszani?
  • jewison
    Szia.

A gép: i3 4160 (3,6/3mb),2*4gb (1600) RAM, GT740 1gb gddr5. Szerintem futnia kellene. Az user alatt a felhasználó nevem az "felhasználó" á-val és ó-val. Ezt hogyan változtathatom meg, hogy ami használja ezt a mappát, a későbbiekben is lássa?
  • Chris
    Wallachiával pont majdnem meglett volna a Dracula's revenge achievment, egy darab Konstantinápolyra voltam tőle, 95%-os patriarch authorityn, ami ugye szintén achi... és akkor jött a patch. Az egész mehetett a kukába, pedig nem volt sétagalopp.
  • jocika
    Az általad írt felbontást, megnéztem, a játék tudja, így az, akadály nem lehet. Azt hiszem a "C"-re rakja a config file-t, a user->documents alá, ott nézd meg, hogy tudsz-e változtatni rajta.
    Viszont a géped biztos, hogy elviszi a játékot? Csak a max. felbontás miatt kérdem. Illetve még annyit, hogy nekem a CK2 nem tolerálta, hogy ékezetes betű volt a könyvtár útvonalban. Mível ez is Paradox, ezért lehetséges itt is.
  • jewison
    Sziasztok.
    Most ingyenesen kipróbálható, így telepítettem, viszont a monitorom nem jeleníti meg a játékot.
    Gondolom azért, mert az csak 1024 x 768 felbontást tud maximum.
    Valamit lehet kezdeni, hogy kipróbáljam így?
    jewison
  • hitman1028
    nekem legjobban az tetszik h bármilyen országot létre lehet hozni és ironmanba játszani így kb a végtelenségig lehet játszani