Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hogy kell használni azt a hajót ami trade powert ad?
Egy Heavy Shipnek mennyi a fenntartása, nem találom sehol?
Miért érdemes egy kereskedelmi csomopontot elfoglalni? Jó pénzt hoz?
Huh ez jó nagy szívás.
Desicions-t lehet arra írni hogy pénzért, admin, dip pontért lázongás és a szomszédokkal megromló viszony mellett pl Hunyadi kerüljön az uralkodó székbe
Pontosabban Alap Sereged lesz csak épp fejleszteni nem fogod tudni õket.
Macerás dolog a Tech átírása mert a több 100 tartományba mindegyikbe ott szerepel hogy melyik tech group láthatja azt a tartományt, ezért van hogy játék elején nem látod pl ázsiát, amerikát. Ha egyszerûen csak átírod akkor jó eséllyel még seregeid se lesznek, plusz fel kell fedezned Európát 😄
Hm látod ez könnyen meglehet, igen.
Techgrouponként terjednek a felfedezések(a térképrõl).Gondolom különálló csoportba kerültél a mod hatására ami nincs besorolva,így nemlátod a világot,mert csak te tartozol bele.De csak tipp,ha jól értettem a problémát.
Pedig nem tudok róla,h lenne fog of war funkció.

Egyébként egy kérdés,h eddig nem nagyon foglalkoztam vele,de lehet csata közben valamit csinálni ? Vagy teljesen automatikusan csinál mindent. Nem ostromról beszélek,mert ott láttam,h van assault,hanem men to men csatákban.
Joker az miért van,h miután eltávolítottam a lengyelekrõl szóló dolgokat a mododból,s átírtam kifejezetten hungarianra a techgroupot, egyszerûen,amikor kezdek tiszta köd körülöttem minden. De csak,ha a magyarokkal vagyok,akkor történik mindez.
el 😊
az alap ugyanaz, legyen sereged, manpower, némi pénz, meg az se baj ha van egy normálisabb uralkodód+egy lázadás csökkentõ tanácsadó
mivel kitörnek a lázadások, ezért feldobál +2 stabért küldetést a lázadók leverésére (arra mondjuk nem jöttem rá, hogy mivel lehet ennek az esélyét növelni pl. próbáltam lehúzott morállal stb.)...aztán levered õket és begyûjtöd a két stabot...senki sem fog 6 stab szintet 3k admin pontért emelgetni, mert 50évig tartana, fõleg,hogy közben csökken eventekkel, uralkodó halállal stb. (ezért is van +200% stabköltség rajt, hogy "legyen annyi eszed, hogy nem teszed")...és ezért nem kell elb@szni a küldetés slotot mindenféle fiszf@sz küldetésre és üldögélni a +3 prestigeért 10évig rajt...nekem 1 admin pontba sem került a stab felhúzása, más meg átírta techgroupot,amivel az eredményeit le is nullázta

Most megkérdezem tõled, hogy hogyan megy. Elmondod?
ez pedig a 250 éves képes:
250ev

csak így ömlesztve:
1. ez a western/eastern azért gáz, mert az áttérés pikk-pakk megy...ha megkérdeztek elmondom hogyan kell és senki sem siránkozik a nehézségen

2. a moddolásnál a legnagyobb hiba az, hogy átesünk a ló túloldalára és a végén vagy szuperországot építünk meg telepakoljuk "számunkra kedvezõ feltételekkel"...ne modot építsünk, hanem komplett csomagot Mo.-ra kihegyezve és próbáljuk lenyomni a paradox torkán

3. f@szér ébredtem fel ilyen korán szombaton...

Joker azt esetleg megtudod csinálni ( bár biztosan,h marha nehéz,mert nem meglévõ dolgot kell),hogy valamennyi monarchia pontért,s pénzért cserébe dinasztiát válts magadnak ? Pl magyarokkal Habsburgról Hunyadira,vagy hasonlóra gondolok. Tehát,h legyen valamennyi beleszólásod az uralkodó megválasztásába.
Az asszem az,h nehezebb lesz akármit akárkitõl kérned,mert talán átesett már negatívba is a diplomáciai megítélésed. Vagy csak az összes diplomáciai kapcsolatodra von le -3-at.
2-3 játék során mindig kijött Hunyadi János kormányzóvá választása, csak Mátyásig nem jutottam el mert újra kellett kezdenem.

Diplomáciai pontnál kaptam 3 levonást, azt írja Diplomatic Relations. Ez mit takar?
Nem biztos. Azt hiszem event függõ, legalábbis nekem eventel lehetett,ha jól emlékszem.
Kihagytam a leírásból de a horvátokat beraktam Accepted Culture-ba
Játék elejétõl kezdve is biztos Hunyadi Mátyás trónra lépése?
Kösz Condás, tesztelem kicsit a játékot és közbe megpróbálok kitalálni valami jó Decisionokat.
Joker: Én szívesen átfordítom neked frappánsan angolra,ha leírod privátba magyarul,h mi legyen benne.

Browing: Annak ellenére,h ekkora birodalmat létrehoztam abszolúte nem könnyû ám... Meg kicsikkel kezdtem: Ausztria, Bohemia. Tehát,ha azt nézed,h kb egyenként volt 60-70 év,akkor már közel sem tûnik annyira túlzásnak. Sztem történelmileg nem lenne irreális,csak nagyon nem volt rá sok példa,s ezért kicsit szokatlan sztem.
Cigivel együtt 3 óra alatt lerendeztem ezt a modot. Legrafkósabb és macerás az a 2 új egység volt, azért se került bele több 😊
Szívesen csináltam. Ezzel mind a magam mind a ti játékotokat is remélhetõleg még élvezhetõbbé teszem. Paradoxon játékait mindig is szerettem de mindig volt benne azért 1-2 dolog amire ráfért az alakítás, fõleg M.o.-nál 😊
Decision-ökrõl gondolkoztam bár olyannal még nem találkoztam a játékba ami az arany bányákra adna bónuszt. Csak olyat tudok berakni ami valahol már feltûnt a játékba.
Black Army és a Hungarian Royal Naval jó ötlet. De az angolom fakó és jó lenne róla egy rövid angol szöveg és ha van ötletetek hogy milyen bónuszokat adjon azt is szívesen várom.
Király vagy Joker.
Remélem nem okoz gondot sóhajainkból mod-ot csinálni.
Lehetne olyan is mint a Vic 2-ben Poroszo./Németo.-nak vagyis különbözõ az ország sorsát meghatározó decision.
Például Black Army, Hungarian Royay Naval vagy bánya egyetemek nyitása ahol a kornak megfelelõ magas szintû bányászokat képeznének ami bonus adna például az erdélyi aranybányának.

Condás
nagyon jó elnézni ahogyan ekkora országot faragsz hazánkból de nem tudom mennyire reális, hogy Personal Uniók sorával ekkora birodalmat hozzon valaki össze. Mármint tudom, hogy a játék lehetõséget add rá de a valós életben egy ilyen terjeszkedés fajtának lett volna esélye?

U.i: nem a mai nemzetállami felfogás szempontjából nézem a játékot mert tudom akkor a dinasztiához tartozás volt a meghatározó
Köszönjük szépen! Már nézem is!

Nekem nincs olyan problémám,amit leírtál a csapatkijelölést illetõen. Nem tudom miért lehet.
ELKÉSZÜLT!

Central Europe Mod

Letöltés: C.E.M.

Változások:
- Magyarország Finnugor kultúrába került
- M.o. és Lengyelország Közép Európai Technológiai csoportba került (110%)
- Erdély kapott egy aranybányát
- Zemplén magyar kultúrájú lett
- Máramaros magyar katolikus tartomány lett
- Közép Európai Tech Csoport többnyire keleti katonákkal rendelkezik de kiegészültek 2 korai köztes egységgel (Cental Europen Infantry (7mil), Hungarian Hussar (6mil))

További ötleteket, észrevételeket szívesen fogadom!
Egyszerre több egységet kijelöltök nektek is utána nem engedi mozgatni a térképet amíg a menübe be nem lépsz majd vissza?
250 év. Most éppen az oroszokat veszem Perszonál Unió alá.

Bizony-bizony a rossz uralkodó nagy hátrányt tud felhalmozni,természetesen késõbb technológiában a drágább tanácsadókkal könnyen utóléred magad,de pl csúsznak az épületek,egy-egy core stb ami mind módosítja a megtérülési mutatókat.Nagyon látszik a különbség,hogy sikeresen kinyírtam pár év után az elõzõ játékban vagy 30 évig uralkodó 1/2/1-es királyomat.
A 0/0/0-és örököstõl az elõzõben is megszabadultam 😊
Victoria 2 során nem voltak ennyire hanyagok a készítõk... most ömlesztve van mindegy, de az alap nem változott.
V2 volt egy modom a forradalomról, Dunai Konföderációról még Trantorius néven csak félbe maradt az egyetem miatt. De ez a kis átalakítással hamar végezni fogok.
Neki álltam. Majd közlöm a fejleményeket.
Jah abba én is benne lennék. Fõleg pozitív eventet,mert abban sajnos elég nagy hiány van a magyaroknál.

Srácok bakker ekkora szívást. Most integráltam Bavariát is,hogy elég területem legyen a spanyolok integrálásához,de nekik 104 területük van,nekem pedig csak 103 (!),és még mindig nem jött össze az integráció. Pedig már 20 éve esedékes. Na mind1 gyorsan foglalok pár területet,s megpróbálom integrálni õket.
SuperGalaxy
Aztán ha elkezdünk moddolni, akkor már pakolhatnánk Magyarországhoz még pár történelmi eventet, mert a jelenlegiek szinte csak a Hunyadi-érára fókuszálnak.

Közeleg a tél. Bizony.

Srácok tettem egy nagy elõrelépést a vezetõk,királyok eltávolításának problematikájában. Lényeg,h ha van egy rossz uralkodód,akkor indíts háborút,s természetesen nevezd ki katonai vezetõnek a királyodat. A lényeg az az,h nem szabad beleküldeni egyedül a csatákba,vagy 1000 emberrel,hanem nyugodtan ostromoltass vele területeket,s csinálj mindent szokványosan. Nekem 3 gyengébb királyom,örökösöm volt,akit el akartam távolítani,s összesen a 3 személyt asszem 3,de lehet h 4 háború alatt sikerült is eltávolítani. Persze nem egyazon idõben játszódott le a 3,hanem 100-150 év különbséggel,de a lényeg az az,amit leírtam. Tehát nekem eléggé bejött. Most mondjuk kicsit szívok,mert régens kormányzás van,de megéri hosszútávon bõven.
való igaz, pont most volt a hírekben is, hogy a Románok kiakarják nyitni újból valamilyen ciántechnológia segítségével ( az arany bányát )

a techgrup neve lehetne de developing eastern, Central Europe vagy valami ilyesmi

Illetve találtam egy linket ahol vannak kész módok de nem tudom, hogy naprakészek-e vagy éppen az 1.3-as patchre vannak-e optimalizálva de hátha találsz valamit amit érdemes átvenni.
Csinálhatnál a saját elképzelésedbõl illetve ezekbõl egy mixet.

Ja és még egy nagyon fontos dolog eszembe jutott,h Erdély területére valahová,azt rád bízom,h hová letehetnél egy aranybányát,mert ott bizony kõ keményen volt,talán még mai napig is van arany,s így még reálisabb lenne a helyzet.
Jah és még vmi Joker. Sztem ez a magyarok szempontjából abszolúte reális: tehát,h a hadsereg viszont western legyen,mármint a unit type,mert akkoriban, a játék kezdésénél 1444-ben biztosan,h a világon az egyik legjobb hadseregünk volt,tehát ez abszolúte nem lenne sztem túlzás. Az tuti,h nem western Mo;ahogyan ezt már lentebb is tárgyaltuk,de kb 105%-os a lemaradás,ami sztem abszolúte reális. Hangsúlyozom,h 1444-ben. Sajnos ahhoz egyelõre nincs ötletem,h mi legyen a tech group neve,de akár lehet tényleg külön egy csak Magyar is. Sztem jó lenne.
Browingal egyetértek abban,h vmi köztes csoport legyen a magyaroknak,de sztem az osztrákoknak,lengyeleknek is. Pl 105%-os legyen a többlet monarchiapont költség. Az sztem nagyjából reális képet fest. Talán az osztrákokat ne rakd oda,ezt majd eldöntöd sztem,vagy a többiek majd megvitatják.Valamint a románok,horvátok hozzáadása a magyarok által elfogadott népekhez. Ezek jutnak eszembe hirtelen Joker. Sztem mindenki megköszönné,ha megcsinálnád.

Nem tudom, hogy mennyire reális lenne, ha Mo. is rendelkezne egy trade csomóponttal?

phylemon
felkeltetted az érdeklõdésemet az egyik hozzászólásoddal, idézem: ", de ha tudnád mennyi hazugságot kell tanítanunk, megdöbbennél.." tudnál errõl, ha nem okoz nagy fáradságot, bõvebb információt megosztatni velem privátban vagy ha többieket is érdekli akkor akár egy OFF-os hozzászólásban?
átírtam, hogy a finnekhez tartozzon
Mi legyen M.o. Kultura csoportja?
Lentebb beszédtéma volt, hogy Mo. nyugati vagy inkább keleti techgrupba tartozik-e.
A kettõ között lehetne egy átmeneti, ahol Mo. lehetne.
Voltak észrevételek tartományokkal szemben is, de erre nem emlékszem pontosan mi, majd a kollégák segítenek illetve, hogy magyarok szlávok közé van besorolva ami nem oké szerintem, bár ezt már a saját játékomban átírtam .
Írtátok hogy vannak pontatlanságok a játékba. Elözõ szériákat töbnször is modoltam. Könnyedén áttudnám alakítani a játékot, hogy reálisabb legyen. Például új techgroup hozzáadása, tartományok átírása, stb. Viszont segítséget kérnék hozzá hogy mikhez kellene hozzá nyulni hogy reálisabb legyen.
Pl kik tartozzanak az új köztes techgroupba, legyen e új egységeik vagy jok a jelenlegi keleti?
Kmarha
még 100 éven belül vagyok Litvánokkal. Lengyelek felét elfoglaltam, Crimeba bele tapostam, Magyarországot folyamatosan tápláltam, majd végül PU-vá tettem, szóval majd 100 év után, miután õket beintegrálom, kicsikét én is megnyugszom. Mondjuk se moszkva, se francia nem lett barátom, de talán ami késik, nem múlik.

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

hát nem tudom, nekem nem újdonság 😄

mit befolyásol a luck?

Én sajnos annyira jól csináltam a dolgom, hogy lényegében nincsen riválisom. Minden nagyhatamlomnak tagoltak a területei. Franciák voltak sokáig erõsek, de 4-5 háborút vezettem ellenük, s már szinte rendszeres a megmaradt területein a lázadozás. Bár mondjuk annyira nem gond, mert most érzem elsõnek a sok játékom során, hogy nincs ellenségem. Külön örülök annak, hogy ezt a magyarokkal értem el.

Végre tényleg egy olyan játszmát sikerült összehoznom, ahol 100%-os a dominanciám. Persze ennek vannak hátulütõi is, de azok nem érdekelnek.
Viccesen néz ki így a világ,azért jobb ha van luck az elsõ pár játékban,aztán már át lehet menni alternatív valóságba 😊
Újrakezdett játékomban Nagy-Spanyolországgal(nincs Portugália már persze 😄 ) Most /1479/ fogom én is orron vágni Malit,az aranybányák miatt ugye tele vannak mindig pénzzel (többieknek mondom a ledgeren L betû szépen lehet követni a felfedezett orszégok statisztikáit,a koloniális rablókorszakban lehet célpontokat rangsorolni.Pl Mali olyan 3500 dukátos célpont jelenleg és pár elfoglalt tartomány után örömmel odaadja mindet.
Míg várom a coret Cape Verde-n(hogy átérjen a kolonizálási hatósugár Brazíliába) betelepítem a Marokkó alatti 3 lakatlan területet,ezzel remekül lehet blokkolni bárki mást a kolonizálásban(kb csak Grönland felé tudnak menni így az meg nem lényeg Sp.-ból nézve)

Hogy legyen valami a hadseregnek is,Nápolynak segítek behódítani Itáliát míg a PU-ra várok.A nagyokosok most frankón behúzták magukra fél HRE-t a nagy hódítással lesz egy kis püfölde 😊
Franciák még viszonylag tagoltak,de õk lesznek a következõ célpont az biztos.Angolok lelkesek már most,Flandria meg Liege szabad állam és koalícióban vannak a franciák ellen,lesz segítség 😊
köszi, igy már világos😊