Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Még egy kis kiegészítés.
4. típusa a basic épületeknek a katonai épületek
Ezt kifelejtettem.
Ahogy diplomáciai kapcsolatot is itt tudtam meg, hogy nem véletlenül van ott a 05 a kezdetek kezdetén. 😊 PU-nak is vazalus helyet az itteni infók miatt álltam neki, és abból már egy, csak a kezdeti idõkben tényleg többet ért, mint szerencsétlen õskori vazalusaim (amit azóta vissza is olvasztottam, és lázadásaikat is tönkre vertem)
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
Még nem annyira késõ,egyébként akármennyire is el van maradva az ember, 20-30 év alatt a 0-ról is fel lehet húzni az országot maxra,ha van pénz meg monarchia pont utánpótlás. Ezt azért tudom,mert PU-nál a PU-zott államok épületei megsemmisülnek,s a 0-ról kell felhúzni õket,de megéri bõven ugye.
Épületekkel még nem törödtem, de most neki fekszem. Nagy tax-nál százalékot, kevesebbnél +-ot adó épületek.
Katonai részt hanyagolom, e tekintetbe jól állok, és a korábban említett szövetségi rendszer miatt, veszélyes is már háborúba kezdeni. Talán még nem késõ feltápolni az országot gazdaságilag 😊
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
Sajnos a havi jövedelmed nagyon rossz ahhoz mérten,h 200-250 évvel a kezdés után vagy. Akkorra már elvárható összekaparni +50-et akármilyen állammal is van az ember,nem hogy a Litvánokkal,akik nagy területtel,s jó hadsereggel kezdenek. Sztem mindenféleképpen járj utána az épületeknek,mert egyébként egyszerû az épületek rendszere...
3 nagy csoport van az épületek esetében (basic épületek,mert a többiek egyértelmûek gondolom):
1. Kikötõk (kicsit kereskedelmi)
2.Kereskedelmi
3.Adót elõsegítõ
Nyilván kereskedelmi az a trade jövedelemre ad, az adót elõsegítõ,pedig az tax income-ra. Tehát,ha vki tegyük fel nem tud jól angolul,akkor is,amibe látja azt a szót épületek esetében,h tax,akkor azt olyan helyre érdemes letenni,ahol jó az adókból befolyó jövedelem,mert általában százalékos arányt növelnek az épületek,de ha nem is százalékost,akkor is a magasabb adót vonzó helyeknél több bónuszt kapsz rájuk.
Viszont a kereskedelmi fejlõdésemet, területek fejlesztését nagyot elhanyagoltam (még nem is teljesen értem), havi 7 dukát jön be (trade fül alapján) össz-vissz kereskedelembõl (mindennel együtt 10-15-el vagyok pluszban havonta).
Az általatok említett 50-70 dukát még nagyon odébb van. Meg az is, hogy a nagyobb államoknál is benyaljak. Magyarok után a Csehek és Perm jön, de Moszkva, Francia, Spanyol nem adja magát. Még a svédeknél lehet esélyem a trónnál, de ott meg a haderõ az, melyet nem tudok legyõzni (fõleg most, hogy mindenki, mindenkivel szövetségbe, így egy kisebb csetepaté rendre europai háborút von maga után.. az elején könnyebb volt terjeszkedni)
KERESKEDELEMRÕL! Akinek van kereskedelemmel kapcsolatos kérdése,az valszeg ezekben a hozzászólásokban megtalálja a választ!
És akkor így egy helyen van.
A kereskedelem lényegét példával leírtam kicsit korábban. Kb 5 oldalon belül lehet valahol. Kicsit hosszabb hozzászólásomban írtam le,példával együtt. Érdemes megkeresni sztem.
De mutatok neked 150 éves képet az én játékomról. Ez Austria,Bohemia integrációja után készült vmikor.
Tehát sztem ezeknél jobban semmi sem bizonyítja,h abszolúte lehetséges az,amit lehetetlennek gondolsz, csak meg kell találni a módját.
Pocok: Én mondjuk nem mentem el annyira az óceánon túli terjeszkedésekkel. Azokat meghagytam a spanyoloknak. Nekem a lényeg a Nyugat-Európába történõ betörés,node megszerzése volt.
szóval a tapasztalataim az elsõ bõ 150évrrõl vannak és abban az idõszakban terjeszkedés meg több tízezres kincstár lehetetlenség a magyarokkal
és próbáld meg értelmezni amit írtam, ennyi
Majd várj,amíg meglátod az én 300 évemet. Spanyol-orosz PU. Kb 400-450 terület a miénk. Oroszokat sajnos nem sikerül 300. évre integrálnom,tehát egyértelmûen nem lesz nagyobb a magyar területem,mint neked Pocok.
ha a lázadások ekkora gondot okozonak, akkor valóban ne terjeszkedj 😊
Egyébként innen puskáztam a dolgot, szóval elég autentikus a forrás szerintem:
http://eu4wiki.com/Westernization
Ezért foglalom el:
"Ezzel kimentesz monarchiapontokat,mivel azokat elveszi,de mivel azok úgymond be vannak fektetve,azokat nem veszi el,hanem késõbb megszünteted a coreosítást,s már vissza is jönnek a pontjaid."
Ezért nem tartom meg:
"Azért adom vissza a területet mert ha megtartom akkor a negatív stability miatt állandóan lázadnak és megeszik a sereget."
->Persze meg lehet próbálni megtartani a területeket de mivel a westernizálás alatt admin pont erre nem jut, (mert azért mégis biztos ami biztos alapon a cél gyûjtögetni a 300at emelésre) így állandó a lázadásveszély. Arra meg semmi garancia nincs hogy mondjuk nem tör ki 10K+ lázadás egyszerre több tartományban is. Az meg már végzetesen meggyengítheti a sereget. És lehet hogy a végén pont egy hajszálra van szükség hogy kilábaljak a válságból, vagy kudarcba fulladjon az egész westernizálás. Hisz gondolom pont ez lenne a célja az egésznek, a kockázatvállalás: vagy sikerül és happy van vagy nem de akkor káoszba süllyed az ország jódarabig és csak vergõdik vergõdik.
Na jó persze lehet save/loaddal is megoldani a dolgokat de az meg szerintem nem szép dolog.
(Minden rosszindulat nélkül és maximális tisztelettel írom, de ennél egyértelmûbben nem tudom elmondani, ezért is idéztem Condást illetve magamat.)
eredet történet terén maradjunk a földön ha lehet :-D
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
A westernizálást kipróbáltam én is Condás tippje azaz a wiki eu alapján. 20 év alatt el lehet érni azt a szintet hogy nekikezdj. Ha nagyon rendben van az ország és minimális esély van a lázadásra még alacsony stability esetén is, akkor ilyen 3-4 ezres felkelések vannak amiket gyerekjáték leverni a +2 stability küldetésért.. Az is segít egyébként admin pontot tartalékolni hogy elfoglalsz a westernizálás elõtt pár tartományt, hozzákezdesz coreosítani õket. Utána rögtön rányomsz a westernizálásra majd pedig vissza vonod a coreosítást és visszakapod az admin pontokat is. Utána meg hogy ne legyen gondod belõle, azonnal visszadod az eredeti tulajának. Még pár aranyat is kereshet vele az ember, de ingyé meg tuti visszaveszik. 😊 Az a 80-100 admin pont is jól jön a stability emelés során. 😊 Én a szerbekkel játszottam meg ezt, mivel elfoglalták már boszniát is.
1. Antwerpen
2. Wien
3. Velence
4. Krakow
5. Ragusa
Ilyen sorrendben. Az antwerpeni hoz 52 aranyat.
Leírtam már korábban,de lehet nem fejtettem ki megfelelõen,vagy inkább ami valószínûbb hülye példát hoztam. Tehát úgy néz ki,h egy kereskedelmi gócban,nodeban az alábbiak határozzák meg a jövedelmedet FÕKÉNT,közvetlenül:
-trade value: ez az,amit kérdeztél,ezzel lehet növelni a góc,node értékét,azaz több arany jön be,ez rendszerint együtt jár az épületekben a következõvel,
-trade power: ez határozza meg,hogy a meghatározott gócban lévõ aranyból milyen arányban részesülsz
Amit elsõre kérdeztél arra pedig a válasz:
-collect from trade: begyûjti a kereskedelmi csomópontban,gócban,nodeban a pénzt. Ezt MINDEN olyan városnál kell,ami nem a fõvárosod,mert a fõvárosban automatikusan begyûjti a pénzt. Tehát ergo,ha nem a fõvárosod a kereskedelmi góc,s nincs ott collect from trade-el a kereskedõd,akkor nem gyûjti be,HANEM:
-trade steering: ez továbbítja az adott kereskedelmi csomópontban lévõ trade powerednek megfelelõ aranyat a következõ (célszerû ugyebár a saját) kereskedelmi pontba.
Én most Ragusat akarom elfoglalni, remélhetõleg jön be egy kis arany. Növelhetem valahogy az adott kereskedelmi csomopont erejét, hogy több pénzt hozzon?
Ezt a székhely áthelyezést nem teljesen értem, bár majd szerintem ha meglesz az 1. csomopont majd rájövök csak eddig még soha nem foglaltam el ilyet.
Egyébként most 5 kereskedelmi csomópont van a hatalmam alatt,abból pedig 3-ból szedek. 2 kereskedõvel,1 fõvárossal. A többi ugyebár nem hoz lóvét,csak elõrébb tolja az értékét,mert se nem fõváros, se nem helyeztem bele kereskedõt,h szedje a pénzt,mert nem érné meg nekem.
A kereskedelmi hajók jobb felsõ sarkában megjelenik egy zsetontömb,amit írt Pocok is,s ki lehet választani,h melyik érdekeltségedet védje ( azaz melyikhez adjon trade powert).
Ha elfoglalod a kereskedelmi csomópontot szintén jelentõs trade powerhez jutsz az adott kereskedelmi területen,illetve ha netán nincsen kereskedelmi gócod,akkor pedig oda áthelyezve a székhelyedet ELTÁVOLÍTHATOD A -60%-os trade power ( vagy trade value talán ? ) modifier-t,ami azért elég jelentõs hátrányt okoz,ha megvan,fõleg akkor,ha még kis ország vagy. A -60%-os modifier azért van,mert nem a székhelyedbe gyûjtöd be a lóvét,azért adja.
Kereskedelem központhoz nincs ötleted, érdemes elfoglalni szerinted?