Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mert hiába fejlõdsz ha semmit se tudsz épiteni
és az miért is baj?

3mat egyszerre az elején xd,akkor kb a bevétel 1 dukát lesz havonta xd
egye fene, nem volt elég szabatos a megfogalmazásom 😊

3 advisorral dolgozom, nem emlékszem a magyar kezdõ gazd.-i helyezetre, de nem hogy egyet, hanem rögtön mindhármat felveszem az elsõ néhány évben...

De ha nincs tanácsadó (legalább egy) akkor tiszta szívás fejleszteni technológiát+"altechet" (sosem jut eszembe a neve). Elõbb is így toltam és hiába voltam tech ügyileg a legfejlettebb, az altechek 2 max 3 as szintûek lettek a végére 😞
LSSAHPAUL
Pontosabban nem kap, csak megjelenik mint megvehetõ tanácsadó, de továbbra is tartom hogy a magyarokkal kb 1550-ig biztosan nem lehet megengedni egy tanácsadó felbérlését, vagy ha igen akkor sereg zsold nincs.

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

kapsz egy artist tanácsadót, aki -10% stabilitás költséget ad...nem túl hasznos maradjunk annyiban

mindegyik terület valamelyik kereskedelmi központhoz tartozik, megnézed, hogy melyik terület hová tartozik és ahol jól állsz (és persze ha akarsz), akkor oda építesz trade épületet

Ez mit jelent? :
Gain a skill 2 Artist in "?" Pest

Tehát ahol nincs trade route vagy csomopont, oda nincs is értelme trade-s epuleteket tenni?
Illetve hiába szegény területe vannak keletre a manpowered nõ illetve idõvel a terület lakossága vagyis a beszedhetõ adó nõ, vagyis a Veritas modban így van, nem tudom, hogy az eredetiben is vagy-e.
ráadásul ez a verzió még mindig jobb, mintha õ eszi meg a bosnyák,szerb,román részt, aztán claimet gyárt és úgy megy neked

hre tagként, meg osztrák alapból véd (ezt még az ai is kalkulálja sztem, tehát no para)

ezért kell a lengyel, osztrák cimbinek, azokkal elég vagy a török ellen, fõleg ha kimegy a mamelukok ellen és rárontasz te is a szövikkel, a török is jól bontható, tehát az elsõ 100% háborúval roppantható, meg ott le is tudsz úgy érni az égei tengerig, hogy kettéválasztod...a szétválasztott országba a gép belenyomorodik

csak annyi h szomszédságba kerûlsz törökökkel és elõbb utóbb lesz rád joga
most olvastam végig, nem értelmetlen, mert:
- minden amitõl erõsödsz attól erõsödsz, annyira nem gáz a bosnyá, szerb, román rész
- amitõl aaz ellenség (itt a török) már nem tud erõsödni az neked jó

tehát, minden tartomány duplán számít, mert téged gazdagít, a törököt meg nem...különben meg 50dipópont vazallussá tenni, majd beolvasztani, annyit meg lazán megér, ráadásul nem haragszik meg senki rád, mert kb. a kutyát sem érdekli...ráadásul kb. 10szer könnyebb ezt a 3at elfoglalni és megenni, mint velencétõl egy vödör földet kérni

nem egymás ellen értettem, hanem neked játékosként egyiknek vagy másiknak nekimenni melyik a rosszabb..játékban nem támadnak egymásra és érdemben el sem érik egymást

karakkok, teee 😊

elsõ körben csak a bosnyák, szerb, román résszel foglalkozz...különben ha elõbb kiküldöd a diplomatát claimet gyártani, majd elengeded horvátokat, akkor a diplomata ugyanúgy legyártja a claimet és te ugyanúgy nekimehetsz velencének 😊

én azt tudom, de hogy tolom ve velencét hamar?
horvátország vazallussá tétele azért kell h kisebb legyen a határod ausztriával
jó de kevés az esély rá h a franciák az oroszokkal csatázzanak
meg eleve a franciáknál több a pénz,kezdettõl tudnak advisort fogadni
karrakák (azok a hajaók amik valami trade cuccot is zállítanak)

hogy toljátok be olyan hamar velencét? Anélkül nem tudok HRE be belépni, hogy ne tenném vazalussá horvátországot, viszont akkor meg nem tudok sokáig (amíg majd vissza nem anektálom) cassus belizni 😞

szerintem totál értelmetlen szerbiát boszniát meg romániát betolni, szinte semmi pénzt nem hoznak...
sztem a ruszkik

francia tradíciók, ideák:
+20% manpower
+20% moral
+10% discipline

orosz tradíciók, ideák:
+75% manpower
+50% sereglimit
(vannak mindkettõnél kisebb seregjavítók, de a fentiek adják a nyers erõt)
az orosz ezek alapján nagyobb sereget tud kiállítani - ugyanolyan provinciákat feltételezve - és az extra manpowerje miatt azokkal tud oda-vissza csatázgatni

franciák mellett:
- nyugati seregcsoport (ha az orosz vált nyugatira, akkor ez bukta)

orosz mellett:
- összefüggõ terület, neki nincs gyarmata, amit külön kell védenie, így nincs is gyarmati hadserege,amit el lehet szeparálni a fõseregétõl, ha megtámadod, akkor minden katonája jön ellened és pont
- nincs épkézláb ellenfél a környékén, amit be lehetne vonni ellene (max. a commonwealth, ha még él), a franciáknál vagy spanyol vagy hre vagy angol vagy valaki mindig van, aki tud és jön is segíteni valami hasznossal
- óriási terület, hatalmas menetidõ határtól-határig, kb. lehetetlen egy lendülettel megszállni, franciáknál körbejárod háromszor az országot, amíg a ruszkiknál átmész a szomszéd tartományba
- nem tudod blokád alá vonni, mert kb. nincs mit, így a tengeri gyõzelmekbõl se szerzel túl sok pontot ellene (ergó szárazföldön kell minden pontot összeszedni)
- tél, a bivaly serege ellen neked is bivaly seregekkel kell menned, de télen ez olyan mértékben eszi a manpowert (neki meg ráadásul sok van), hogy összekakkantod magad
- nem bontható fel, nincs az a sok kis szirszar entitás benne (pontosabban jóval kevesebb van benne), mint a franciákban, tehát nem tudsz országot elengedtetni vagy az elfoglaltakból vazallust gyorsan kiköpni, amit elszedsz azt coreosítani kell, ami engem spec. mindig zavart

Nyilván az, hogy melyik lesz a végén a nyerõ a mázli hozza meg, de nekem sokkal kellemetlenebb ellenfél volt eddig a ruszki, ezért én minden játékomban ellenük megyek amint csak lehet.

mik azzok a karraák?

a franciák mindig elõtted fognak járni,sztem a játékba õk a legerõsebbek
Na megint végig toltam megint 10. 😞 pedig nagyon jól álltam 1780 ig, kelet afrikai és nyugat amerikai gyarmatok, csak ezek a rohadék franciák 😞
hiába voltam technológia szinten a legjobb (26-27-33) egyszerûen az "alfejlesztésekre" nem volt pontom 😞 nekik meg kimaxolva egy jópár 😞
A gyarmati kereskedelem még mindig nem világos... érdemes karraákat csinálni, hogy több zsetont hozzanak?
Tudom hogy ez EU4 fórum, de az EU3 fórum eléggé kihalt, szóval itt is felteszem a kérdésem😊
Eltûnt a HRE gombom 😄D ez mitõl lehet?😊 mert sajnos így nem tudok provinciák kiléptetni a HRE-bõl, aztán így mindig beszólogat a Császár hogy adjam vissza ezt meg azt a tartományt...
nincs 100 hajója és az sem mind hadihajó, ráadásul nem nehéz hadihajó és azok sem egy flottában, 40 nehézzel megverhetõ bármelyik ország (a képzeletbeli 100-as török flotta is)...az persze más kérdés, hogy ekkora limitje kevés országnak van alapból és még kevesebb bírja el pénzzel (azért ez 20pénz/hó)...de ettõl függetlenül verhetõ...egy közepes flottalimittel le tudod verni az aktuális no.1-t, persze ha gép irányítja 😊

LSSAHPAUL
Ha ellenséges hajó van a tengerén akkor nem, ugyanezt lehetne csinálni neked is, nemrég valaki mondta hogy a törökök ellen ezt csinálta, ezzel csak annyi a bibi hogy a törököknek 100 hadihajója van, a magyar poplimit, az összes olasz területtel kb 50, ha megépítjük mindenhova a 3-as kikötõt akkor 60... szal kell hozzá egy szerencsés francia vagy spanyol szövetséges flotta, így elméletileg lehetséges, gyakorlatban viszont a buta szövik 30-as db-okban küldik a flottát, és mind elpusztul azaz még rosszabb, a török zsákmányol párat ezekbõl a legfejlettebb hadihajókból is 😄

Az mitõl van, hogy néha "át tudok menni" ilyen dardanellák/velencenel található "piros szaggatott vonalon" néha meg nem?
LSSAHPAUL
Komoly pénz akkor lesz benne a magyarokkal ha velence a tiéd, utána ragusa, és utána genova. Ezt a 3-at legkésõbb 1550-re illik begyûjteni 😊 10-10-10 lightshippel védeni a bizniszt, a területeket átnézni kik tartoznak ezekhez, ezekben minden trade-es épületet felhúzni.

Akkor máshol nem is érdemes építeni olyat ami ezt növeli?
ha egy "csomópontban" például Bécsben vagy Velencében a tiéd a legnagyobb trade power akkor te hozhatod el a legtöbb hasznot.
A trade power terület birtoklásával, épületekkel vagy tengeren hajókkal tudod növelni.
Mi értelme van a trade powernek?
Szerintem is nagyon jó kis mód
Én is magyarokkal kezdtem, általában a balkán teljes megszállása a cél vagy a OMM területek megszerzése.
Érdemes nyugatosodni illetve épületeke és megfelelõ idea-kat választani és akkor elég jó kis bevételed lesz.
Most én 1520 körül járok és enyém a legtöbb bevétel.
kipróbáltam a veritas et fortitudo modot,nekem nagyon tetszik
asszem játszok is egyet a magyarokkal
Újrakezdttem, és háhá Mátyás alatt az osztrákokkal personal unió 😊
ugy tudsz h fellázadsz ausztria ellen,de az stabilitás vesztéssel jár
Hogy kezdjek így háborút??? Vagy hogyan lépjek ki az uniobol?
Nem hiszem el basszus... jól megy minden (beverem velencét,romániát, szerbiát, szerzem a teruleteket) erre kihal a királyi ház és personal unió leszek Ausztriával, és persze alárendeltként 😞((
nem is kell...2-3 óra elég, meg nekem sincs rá több idõm naponta

jó de nem tudok 5-6 órákat egyhelybe ûlni
nem baj az...ki kell élvezni 😊

multiba az a baj h sokáig tart xd
és multizni akarol vagy nem akarol?

új verzióban nem...ott megmarad és 10-10-10el csökkenek a pontok, amíg le nem szívja a kb. 2000-et (összesen), tehát optimális esetben 6 év alatt lemegy az egész

admin pont csak elvész,mivel -100ról indul bármennyid is volt
különben meg inkább gyere multizni

1. westernizáció minél elõbb sztem, kell kis admin pont tartalékba és gyorsan visszahúzod a stabot, akkor nem lesz gond
2. nem értem, hogy miért kerülted meg afrikát 😊, kérsz kikötõjogot és átpakolsz sereget amerikába, megtámadod az anyaországot és elkéred a gyarmatot, aki felállítja az önálló seregét és elkezd neked/helyetted koloniálni, ezt párszor megismétled és elfoglalsz mindent...
3. erõvel ne akarj, különben meg szerencse
4. ahol van sok trade powered, magyarokkal velencét kell elfoglalni (mert az a két végsõ kereskedelmi központ egyike) és oda, elõtte ragusa, bécs, krakkó közül ahol jobban állsz
5. én taxot kérek mindig ha válaszhatok ill. taxot adó épületet építek inkább

végülis nem olyan rossz a statisztika alapján elsõre (harmincadikra 😄 )

a techeket rontottal el, meg a hajósdit, meg a foglalalást 😊

jó lett volna ewgy világtérkép ,hogy meddig jutottál
én mindig gyarmatositást afrikába,kezdem ,utána dél amerika partjain egész az aztékokig
ám milyen módba toltad? normal v hard?
sztem is szívás a westwrnizáció,én lengyelekkel próbáltam,és megusztam viszonylag kevés lázadással
Na vége 😊 Kár, még 1-2 évtized és bezúztam volna itáliát+balkánt 😞 Kezdek ráérezni, van pár dolog amit még nem nagyon kapisgálok (pl a kereskedelem és a hajózás). Írkáltatok itt 100-200ezres seregekrõl, a legnagyobb egy koalíciós banda volt nekem 80-gyel (de a végére a legnagyobb armym nekem is 74 esvolt).
1. A westernizációt minnél elõbb érdemes megcsinálni? Sajnos egyszer próbáltam de akkora káosz lett a -3 stabilizáció miatt, hogy inkább reloadoltam és easternben toltam végig. Azért elég bika unitjaim lettek a vége fele.
2.Kolonizációban merre érdemes terjeszkedni elõször? (és hogy a leggyorsabb??) Egy csomó transporterem meg hadihajóm elveszett afrika megkerülése közben, ráadásul a 13gályámat 3 kalózhajó verte szarrá 😞
3.Hogy tudok egy personal unio "feje" lenni?
4. Kereskedõket melyik városokba érdemes küldeni?
5. Mi a fontosabb a tax vagy a trade goods?