10049
-
Timakrisz #3279 Angolokat általában nagyon könnyű megverni százazföldön, 1 esetleg 2 military ideát fejlesztenek nagyrészt egész játék alatt. Én is úgy szívattam meg őket Hessével, hogy elcsaltam az ír partoktól egy hadigályával őket, és bazi nagy varga betűvel partra szálltam, onnan meg végük volt. -
OGMontana #3278 Szerencsémre diploannektáltam a skótokat, szóval volt hídfőállásom, meg is lepődtem, mikor az angolokat ütöttem, hogy hajóik erősek, de a hadserege semmit nem ér.
Lysandus: Bepróbáltam, hogy építettem 40 gályát és 30 nehéz hajóval nekikmentem, amíg az angolok nem tudtak stackbe tömörülni és nem hozták a nehéz hajójukat addig röhögve elsüllyesztettem a flottáját, de meg lehet, hogy a diplo tech miatt voltak op-k a hajói, mivel én Galleonokat vittem ő meg Twodeckereket. Viszont gályák harci értéke egész jó még nyílt tengeren is. -
Pokki #3277 Szerb játékom:
Terveim között szerepel a Balti-tengerig való kijutás Lengyelország elfoglalásával, illetve a császári cím megszerzése, bár addig vallást kellene még váltanom. Amikor a mamelukok szétszedték az ottománokat, és már csak kb. 4-5 területük volt, jöttem én, vazallussá tettem őket, és visszafoglaltam szépen minden török területet, így lett egy nagyon erős hátvédem.
Illetve olyat láttam amit még sosem, a 100 éves háborúban az angolok győztek. :O Az más kérdés, hogy szétperegtek a franciák, de a britek dominálnak most ott.
Utoljára szerkesztette: Pokki, 2015.05.26. 20:09:03 -
winterpeti #3276 Szeva sztem nincs ilyen beépítve a spanyolokkal egy 5/5/6-os uralkodót nálam vagy 40 évig és akkor is azért halt meg mert 70 éves volt, de lehet hogy csak szerencsém volt :D -
Timakrisz #3275 Tuti van valami beépített script a programban heroic modeban, hogy ha véletlen kapsz egy 10+os összmonarch pontú uralkodót, akkor vagy meghaljon hamar, vagy meghaljon hamar :) Indítottam egy Budhista népet, az kolonizálós achi miatt, erre a 2. uralkodóm 5/4/4 trónra jutott a 3/2/2 halála után 22 évesen, és 26 évesen meg is halt... meg a 3/4/4 es Heirem vadászbaleset érte :D
hát erre csak ezt tudom mondani kedves paradox: https://www.youtube.com/watch?v=pQrhSlYa4HI&feature=youtu.be&t=75 -
hitman1028 #3274 eu4 hez ,akárhol is veszed kapsz steames kódot és csak azon keresztűl tudsz játszani -
--deathstroke-- #3273 Sziasztok! Megint jön tőlem 1-2 hülye kérdés: 1. Ha máshonnan veszem meg az eu4-et (mert olcsóbb onnan és így pár dlc is még belefér a keretbe) akkor azt valahogy hozzá tudnám steam-hez adni hogy steam-en keresztül játszak? 2.Láttam itt és youtuben is hogy van ez a ligás dolog, de ez benne van az alapjátékban vagy ez valami dlc? -
wednes #3272 Császárként nincs választásom. :-) -
Timakrisz #3271 Én mindig kihagyom a liga csatlakozásokat, sokkal könnyebb szerintem a "zavarosban" halászni, ha nem vagy elkötelezett :) -
wednes #3270 Akkor lenne szopóroller, ha a törökök is beállnának a protestánsok oldalára (bár szerintem nem fognak, mert akkor a lengyelek mellé állnának). Akkor egy hatalmas keleti és déli front nyílna az oldalamba és nem tudnék nyugatra koncentrálni.
Mondjuk ép most takarítjuk ki a Balkánról az oszmánokat a lengyelekkel együtt., pontosabban segítek nekik. Csak lezárta a pici flottájával (kb 6db minden típusból) a Boszporuszt. Épül is a gálya flottám, hogy áttörjem a blokádot. Remélem nem most tör ki a konfliktus.
MO-ot már korán PU alá kényszerítettem, inegráltam is. Havasalföldet is beolvasztottam, vazallus nagy Szerbia (+Bosznia) Saxony is. Cseheket szinte megettem.
Megörököltem a bajor trónt (a 2. legjelentősebb államot a császárságban). Faranciák azonnal hadat üzentek, de olyan verést kaptak, kb 5x túlerő zúdúlt rájuk (jó dolog mikor a birodalom és pár szövetséges megmozdul)
Kiszakítottam Campagne-t az országból és vazalussá tettem, aztán megkapta a March státuszt is. Így közel van a franica főváros. Ha nem lett volna meg a keleti fenyegetés, akkor megkezdtem volna a vallásháborút, mert gyak a fraciákkal felmostuk a padlót. Még erősebb állam Savoya és Milánó, mindkettő szövetséges katolikus állam (igaz egymás riválisai).
Aragon még egy jelentősebb hatalom Nápolyt integrálta a Kasztíliából is csemegézett rendesen. Még nem állt sehova. Korábban rivális volt, de már nem az. Váltottunk mindketten. -
wednes #3269 Igen, én vagyok a császár.
Meglestem a lengyelek diplomáciáját. Mondasz valamit, mert Pomerámia a riválisuk és katolikushoz tartozik (riválisuk még törökök ők nem csatlakoztak még sehova, ahogyan Moszkva sem.)
No meg valami háborút elveszíthettek mert felbontották velem a szövetséget (vszínű ezt kérték tőlük), X idő múlva szövetkezhettünk megint, de így is megvolt a 200-as viszony. Már lejárt ez a megkötés és azonnal felajánlotta a lengyel ismét szövetséget, amit elfogadtam. Kár, hogy nem lehet azt mondani, akkor vagyunk szövik, ha kilépsz a protestáns ligából! :)
Az AI képes még háború előtt kilépni? Vagy ahová már letette voksát ott marad?
Pomerámia hozzám képest pehelysúlyú. Ezért vállanák velem (és a birodalom nagy részével) a konfliktust elég őrültségnek tűnik.
Ha nem lennének a lengylek, és a mégnagyobbra nőtt litvánok a hátamban (nincs PU köztük csak szövik, mindkettővel jó a viszony), simán nyerhetném a vallásháborút, csak ez így irritálló. Pláne úgy hogy barátok és szövetségesek vannak a hátamban, nem riválisok. Még az egyesült francia, birt sem elég erős szerintem Európában, (gondolom én :-) ) hogy a Birodalomban megfordítsa a dolgok menetét. A protestánsoknak nincs igazi hatalma a császárságban, elenyészőek. Már a reformáció idején harcoltam a terjedés ellen. Sok háborút indítottam azért, hogy vallási megtérést követeljek.
Északi részeken kis államocskákban van jelen és fracia határ mellett meg kálvinisták (Brandenburgot is megneveltem, hogy térjen vissza a nyájhoz) Skandinávia is megmaradt katolikusnak PU alatt van Svédország és Norvégia dán irányítás alatt, akik szintén katolikus oldalt támogatják. -
Timakrisz #3268 Ó mond, te kit választanál ? :) (a 3. 5/6/6 volt, csak rosszul nyomtam a screenshotot :( :) )
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.26. 00:41:24 -
Lysandus #3267 Cirka 100 heavy shippel már legyőzheted. Kevesebb hajóval is lehet kísérletezni, hogy részenként kapod el a flottáit. Viszont az angol a korábbi verziókban háborúban általában összevonta a hajóit egy stackba. -
Lysandus #3266 Valamelyik (vagy több) riválisa vagy ellensége a katolikus ligában van, gondolom (esetleg az oroszok?).
Te vagy a császár? Akkor fog kitörni, ha valamelyik protestáns ligába tartozó államnak hadat üzensz te vagy valamelyik katolikus ligatag a vallásháború CB-vel. Vagy onnan valaki nektek.
Egyébként a ligatagság brutálisan erős védelem a játékban. Ha valamelyik ligatagnak hadat üzennek, akkor kötelező jelleggel megy a többi segíteni neki, még akkor is, ha nem vallásháború CB-vel támadják. Sőt a ligatagok szövijei is beszállhatnak a buliba, igaz ők már nem kötelező, hanem szabadon választott jelleggel.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.05.25. 22:41:47 -
Timakrisz #3265 Semmit, csak transportert csinálj, kerüld meg szállj partra hátul és foglald el az egész szigetet. Esélytelen megverni őket ilyen felállással... főleg mivel valószínű rágyúrtak a tengeri ideákra is. -
wednes #3264 Mikor kezdődik meg a vallásháború?
religious wars ikonja ott van kint, de nincs semmiféle összetűzés. Random ki fog törtni, vagy kell vmi esemény. Én is tehetek érte, hogy kitörjön?
Nem lehet reformokat megszavaztatni addig amíg megy ez az ellentét.
Lengyelország továbbra is protestáns oldalon. -
OGMontana #3263 Ki mit ajáln a brit flotta agyonveréséhez? Mivel 25 darab heavy shipjük és 250 darab light shipjük van, miközben én nekem ruszkikkal 30 heavy ship áll rendelkezésre. Gondolkodtam a heavy shipek számának növelésén, de elég gyorsan elfogy a pénzem úgy, gondolkodtam a gályák építésén is, csak akkor nem tudok protect tradelni. Valakinek valami jó tanács? -
wednes #3262 Hi.
Ausztriával játszom.
Lengyelország a legjobb szövetségesem, +200-as viszony, egy Habsburg ül a lengyel trónon, full katolikus állam, semmiféle nézeteltérésünk nincs.
Akkor mégis mi a fészkes FENÉÉRT csatlakozott a protestáns ligához?
Mert az, hogy a katolikus franciák és katolikus britek (megmaradtak) oda húznak az érhető, mert riválisok. -
Timakrisz #3261 Érdekes, ezt kis seregeknél én is észrevettem, de pl most Kazan vazalussom a 40k-s seregével elég jól veri szét az Ottomán hadakat, de csak a vele egyező/kisebb méretűeknek megy neki.... Valószínű a gép nem tesz különbséget a kis és a nagy sereg közt, ugyanz a rutinja van -
Lysandus #3260 Szerintem a legnagyobb szívás az, amikor már a Proclaim Erbkaisertumra készülődik az ember, meg is van az 50 IA, de hirtelen meghal a király, akinek az örököse Anna. (Ja, és nem Ausztriával játszunk.) :-D -
Lysandus #3259 A ligákhoz akkor érdemes csatlakozni, ha császár akarsz lenni. Más értelme nincs.
Másrészt akkor érdemes csatlakozni, amikor még kevesen vannak benn, és a másik oldalt egyedül is le tudnád nyomni.
Harmadrészt ha a fenti feltételek fennállnak, akkor késlekedés nélkül hadat kell üzenni, mert minden újabb hónap a potenciális ellenségek számát növelheti. (Ugyanis ha Te csatlakozol, akkor a riválisaid, ellenségeid a másik ligához fognak csatlakozni jó eséllyel. Egyébként nem biztos, hogy egyáltalán beszállnának valamelyik ligába.) -
OGMontana #3258 Ez Holy War-nál a legrosszabb ilyenkor szoktam ragequitelni. Nálam töröknél csinálták meg a moldáv meg a grúz vazallusok, hogy 5K emberrel útját állják az 50K-s török doomstacknek, miközben simán el tudtak volna menekülni, főleg, hogy az orosz tél még defensive idea nélkül is tudja marni a manpowert.
Timakrisz: Simán fenntudnak tartani ekkora haderőt, ha felvehetnek több mint 80 kölcsönt. Lényegében war előtt minimálisan van tartva a haderő fenntartása, aztán háborúban meg mehet a pénz égetése. Persze ezáltal minimálisan tudnak csak terjeszkedni. -
Chris #3257 Nem az a lényeg, hanem, hogy a te oldaladon harcolók abszolút irracionálisan tevékenykednek valószínűleg azért, hogy ezzel is téged szívassanak, annak ellenére, hogy látszólag utasításokat is tudsz adni. Gondolj csak bele mondjuk egy HRE punitive warba, ahol az AI, mikor ellened harcol, nem 2, hanem 12 ország kis csapatait vonja össze egy szempillantás alatt ütőképes haderővé, hogy levadásszon. Itt meg átcsalinkáznak a teljesen irreleváns célpontra minden erejükkel, miközben apránként felőröltetik magukat? Hagyjuk már.
-
Timakrisz #3256 A török cheatel, de ezt már írtam pár poszttal lentebb, meg a francia is... a játék közepén vettem észre, hogy a 126-os sereg limitjét, hogy a francban tudta folyamatosan szponzorálni 176-180+ on.... de hát ez van, minden stratégiai játékban csal az AI (ez anno civilization2-ben tűnt fel először). Addig jó nekünk, amíg csak így "okosabb" a gép :D
Amugy szerintem egyre jobb az AI-ja még 1.0 hoz képest.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.25. 12:51:12 -
Chris #3255 Mocskosul gusztustalan, ahogy el van cseszve a játék AI-ja, vagy esetleg az is direkt úgy van beállítva, hogy megszívasson. Most egy pár hétig/hónapig megint nem fogok ránézni sem.
Ma reggeli játékom Albániával:
Nagy taktikázások árán de túlélem az Oszmán háborút (hadüzenet Boszniának, két tartomány elfoglalása, Donji megszerzése, Albánia átadása a törököknek), szövetség Ausztriával, Velence megtámadása, osztrák segítséggel Dalmácia és Ragusa megszerzése. Ezt követően Ausztria és Mo. úgy gondolta, hogy "domineering" lesz felém, a szövetségeket felbontották, ott ültem szövetségesek nélkül védtelenül. Ezek után nagynehezen sikerült összejönni a lengyelekkel, majd pár évre rá Ausztria is meggondolta magát és újra hajlandó volt szövetségre lépni. A Boszniát bekebelező Szerbiából még foglaltam és vazallizáltam is.
Na itt jött a pont, amikoris lengyel/litván únió, osztrák és aragóniai támogatással a hátam mögött mondom hadat üzenek a törököknek, ami sima menet kellett volna, hogy legyen, mivel kb. háromszoros (!) túlerőben voltunk. Igenám, de ekkor gondolta úgy az AI, hogy megszivat. A kiadott foglalási parancsok ellenére fogták az összes seregüket és elküldték őket Krímeába, míg az oszmán nyugodtan foglalgatta az én területeimet (megjegyzem természetesen ahogy az lenni szokott, kb. kétszer olyan gyorsan, mint mi az övéit, de ezen már nem szoktam meglepődni), a szövetségeseim meg hatosával (!) küldözgették a 20-30-as stackjére a seregeket meghalni. Jó, gondolom nem baj, Krímea peace-out, majd jönnek és fordítunk. Jöttek is, szintén hatosával, majd nagynehezen leverték a törököket, erre szétszóródnak, visszavonulnak, iberian wedding felugrik, aragónia egyből kikerül a háborúból (mekkora faszság?) a törökök meg természetesen előrántanak a kalapból egy 30-as stacked (honnan?) és leszedegetik a kisebb csapatokat. Lengyelek különbékét kötnek, én meg ott ülök esélytelenül mínusz 70 warscoreon. A háromszoros túlerő semmivé lett, törökök meg sem karcolódtak.
Így a patchekkel elcseszett savegamek meg a fenti ostobaságok után nem tudok mit mondani, csak hogy rendberakhatnák már az elbaszott játékukat.
-
pocoksari #3254 én az oosztrák térképet várom -
hitman1028 #3253 itt sokkal jobban érvényesülnek a női uralkodók,kb minden második az volt
nehéz jó térképet találni,kezdetbe az volt a nehézség,hogy legfőbb riválisom stade volt,aki egyben a hre vezetője is volt elég sokáig
csábitó a sok kis hre s ország elfoglalása ,de könnyen egy koaliciós v punitive háborúba találhatjuk magunkat
úgy lettem harmadik h porto és bourgogne pu ba vannak egymással xd
ám érdekes random nations al játszani,itt jobban kell figyelni ,hogy ki mit csinál éppen -
hitman1028 #3252 -
hitman1028 #3251 afrika és ázsi nagy részét a gép benépesiti,így fordult elő ,hogy egy kinai ország lett a szomszédom
-
hitman1028 #3250 úgy döntöttem ,hogy nem játszom végig ,mert már nagyon untam
1444
és ez lett belőle
-
Timakrisz #3249 Na vége, (hehe első Ironman amit végigtoltam; Hesse) első 100év kicsit döcögősen indult, legközelebb másként csinálnám (kicsit sok szövetséget kötöttem elején, így a kolonizáció kimaradt, de nem szerettem volna, ha valami koalíció agyonver :) illetve rettenetesen rossz uralkodókat kaptam, amelyik meg jó volt 5-10 éven belül meghalt :( ) azért ez sem lett olyan rossz.:
World Map (érdekesség, hogy Hollandia "áttelepült" Észak Amerikába :) ):
Szövetségek ( volt egy rakat vazallom, de nem volt időm beanektáni őket :( ):
Európa:
Pontok (az utolsó 50 évben simán kitolhattam volna a largest armyt és navyt, de nem kellett, lehet 1 helyezéssel jobb lett volna a vége :( ):
-
Timakrisz #3248 Ezért (mármint heverő kérdésére válaszolva) és a 2 achi (Germany + Hessian Mercenaries) miatt (bár nem vagyok olyan jó mint te, de kíváncsi voltam tényleg nehéz e vele... de nem az). Ha még egyszer újrakezdenem sokkal jobb lenne (30 perc és végzek).
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.05.25. 01:07:49 -
pocoksari #3247 legalább lesz mire fogni :D -
Timakrisz #3246 Mondtam, hogy rühellem az ironmant??? 1790 és meghal az uralkodóm... 26 évesen 5/4/3 as pontokkal... örökös nélkül... mázli, hogy war volt, és lett egy Trastamara heirem... 1!!!! éves, röhej :( semmi háború a játék végéig :(((((( -
Timakrisz #3245 Nem, mire odajutottam már rég megvolt, lengyelek a kezdettől fogva ellenségek, Litvánia kivált már rég, szal csak betörtem hozzájuk, 1700 körül. -
Chris #3244 A tippem az, hogy a lengyelekkel jóban voltál és segítettél nekik odacsapni Muscovy-nak, ezért Novgorod felülkerekedett.
-
Timakrisz #3243 10ből 1x? tavaly nyár óta játszom, kb 50-100 at kezdtem el, egyszer sem láttam még :) -
hitman1028 #3242 néha novgorod alapítja meg oroszországot,kb 10ből egyszer -
wednes #3241 Én azt látom, hogy Oroszország köztársaság és a fővárosa Novgorod. :) -
hitman1028 #3240 de mit kell nézni?