10049
Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Hogy érted, hogy hogy? Most 1507 februárjában fejeztem be. Mikor elkezdtem, még élt az öreg. Viszont "csak" 4,5,5-ös király volt, most nem dobta fel a king edicationt. Lassabb is a folyamat, mert max 6,6,6 pontot von le havonta, nem tízet.

A protestantizmus nerfelték (ha jól mondom), eltűnt a -10 százalék idea cost. Van helyette +10 adó és +1 tolerancia. Az előző jobb volt. A református még rosszabb, +2 tolerancia, +1 tanácsadó. Viszont a magyaroknál a tolerancia nem nagyon játszik, mert ha kimaxolja az ember az ideákat, akkor a negatív vallási tolerancia hatása eltűnik. Mondjuk a church power még nem tudom, hogy működik.
  • Timakrisz
    Szerintem másfélszer olyan nehéz lett a játék, mint eddig volt...legalábbis ironman alatt. Franciák mindent visznek :(
  • Timakrisz
    WÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁRRRRRRRRRRRGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHHHH :(((( Behúztak PU-ba a franciák, meghalt a királyom örökös nélkül :((((( 20!!! évesen a 12 éves reageny concilos francia meg baszki megörökölte :((((((((((( hogy tudok kurva gyorsan kiszakadni?
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.06.14. 18:07:07
  • Timakrisz
    Hogy csinálod meg Mátyás alatt a westernt?
  • kissssss
    volt egy kis bőgés az oláhok részéről.
  • Timakrisz
    Baaaaszus romania anex koltsege 468 :((((((( 3 tartomány... ugyanez bosznianal 160 :((( miert???
  • Timakrisz
    hogy tudom megjavítani a mothballed erődöket?
  • Lysandus
    Ja és a trade techet még nem is számoltam. Úgy átlag 21*120 ponttal számolva döntéssel 2520 pontba kerül a nyugatosodás, míg egyébként 2400 pontba. Jó, a 2520 az nem annyi lesz, hiszen a trade techet lehet halasztani, de sacc per kábé max 400 pont előnyt lehet elérni a döntéses nyugatosodással a hagyományos móddal szemben. És a hagyományos jóval korábban meglehet.

Egyébként a diploannex tényleg drágább lett, és a base tax-os táblázathoz is hozzányúlhattak. Korábban Magyarországgal még a régenstanács alatt mindig be tudtam húzni Ragúzát és Havasalföldet vazallusnak békésen, most nem lehet, mert a base tax különbség nem elég magas. Nem a különbség változott (vagy ha változott, akkor még nagyobb lett a magyar előny), hanem a táblázat.
  • Lysandus
    Nem tudom, lehet hogy van másnak is (lengyelek, oroszok). Az a szinte ingyér' meg nem biztos, hogy megéri. Ugye el kell érned a 10-es admin szintet 20 százalékos málusszal. Az átlag 7*120 admin pont. Plusz ha el akarod foglalni az említett három tartományt, akkor a military techet sem érdemes lemaradásban hagyni, tehát az 7*120 military pont (és ez csak az átlag, valójában több, hiszen ha az élen akarsz lenni, akkor nem várhatsz ki a szintlépéssel). Ha westernizálódni akarsz, akkor csak a katonai tech-kel kell tartanod a szintet, adminból és kereskedelmiből maradhatsz le, miután elérted az 5-ös admin szintet, amikor választasz egy ideát. Tehát a nyugatosodás jóval hamarabb megvan, és csak kicsivel többől, mint ha a döntésre várna az ember. (Nekem a magyarokkal már Mátyás alatt megvan a nyugatosodás.)

Ráadásul Bécs és Prága birodalmi terület (de lehet, hogy Gdansk (Danzig) is?), főváros, tehát totál össze kell rúgnod a port a birodalommal, osztrákokkal, csehekkel, lengyelekkel, hogy megszerezz valamit, ami tényleg ingyen a Tiéd lehet, ha sikerül a császári címet megszerezni később.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.06.13. 14:43:22
  • Timakrisz
    Jaja :D most játszom épp magyarokkal, és baromi jó lehet westernizálódni SZINTE INGYÉR!!! :D ez csak a magyaroknak van?
  • Lysandus
    Igen megkaptuk. Egy új tartománnyal a felvidéken. Erősebb lett Magyarország, most 28-as kezdő hadsereggel indulunk, és +6 aranyas havi plusszal. Aranybánya az elején nagyon jól jön, mire viszont kolonizál az ember már nem annyira fontos.

Produktum bónuszos épületet aranyra nem lehet húzni, de a "produkálást", a termelést lehet fejleszteni dipo pontokból. Igaz egy szint felett kimerülhet a bánya.

Egyébként van nyugatosodás döntés is a magyaroknak (valószínűleg a lengyeleknek is?). Tehát meg lehet úszni egy döntéssel a nyugatosodási folyamatot. "Mindössze" 10-es admin level kell hozzá, no meg Bécs, Prága, és Gdansk (Danzig) elfoglalva és core-osítva. :-) (Jobban belegondolva ez nem biztos, hogy megéri, de nem számoltam utána.)
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.06.13. 14:18:30
  • Timakrisz
    HH megkaptuk? Szerintem tiszta szívás, hogy productum bónuszos épületet nem lehet olyan tartományra húzni, ahol van bánya... :( ha kolonizálok általában mindig az aranybányás területeket szoktam először foglalni :(
  • Lysandus
    Megkaptuk az aranybányánkat?! El se hiszem! :-DDD
  • soulless42
    Ahogy wednes is írta játék illetve program függő a dolog, de nem ez az elterjedt, amúgy az érkező új cpu-kra az AMD is kukázta ezt a modulos felépítést (nyilván nem véletlen), ha jól rémlik! Az i5 750 hány éves is? 5-6? Mint írtam friss tapasztalatom van, az fx6300 - i5 4570 kapcsolatáról.
    Nekem mindig felváltva volt AMD/intel cpu-m, és mindig meg voltam velük elégedve, de jelenleg a kékek elhúztak, ami az áraikban is látszik!
  • Timakrisz
    http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=1780&cmp[]=1781&cmp[]=2234

Melóhelyen 8350 esem van, a kollégámnak i5 3330, tervezőprogramokat használunk, a 8350 simán odaver neki. Baráti körben meg többnek van 6300-asa azok meg az én i5-750 esemnek vernek oda simán. Szóval ár érték arányban messze jobb választás az fx, főleg, hogyha azt nézzük, hogy egy i7 csak 14-18%kal gyorsabb/jobb és 2x annyiba kerül.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.06.12. 16:40:47
  • wednes
    Csak abban az esetben, ha olyan program fut, ami kihasználja a sok szálat meg fekszik neki a modulos felépítés. Ami a legtöbb játékról például nem mondható el.
  • soulless42
    OFF:
    ez így azért nem igaz, kb az fx6300=i3 (3xxx/4xxx), fx 8350=i5 (3xxx/4xxx). Sajnos az i7-re az AMD-nek még nincs válasza, talán jövőre a Zen architektúrával, legalábbis még bízok bennük! Én 2 évig használtam a 6300-at (4ghz-re húzva), most tavasszal cseréltem le, és bizony érezhető a különbség!
  • Timakrisz
    amd fx-6300 / 8350 majdnem i7 szinten van, és árban harmada / fele . Bár nekem is csak a melóhelyi gépem az :(
  • soulless42
    Visszaemlékezve igazad lehet, azt én még egy AMD Sempron 2500+ és 2x256mb RAM-mal kezdtem, 1940 után valóban akadozott, aztán vmikor 2008köröl váltottam pentumDC-ra és 2gb RAM-ra, azon már játszható volt, és sokat segített, ha a néhány nagyhatalmat kiütöttél!
    A baj az, hogy még most is csak az 1magos teljesítmény számít, már régen rá kellett volna feküdniük arra, hogy több magra optimalizáljanak, elvégre nem mindenkinek van pénze 4-4,5ghz-es i7-re!
  • Kotomicuki
    Ez már jelen volt a HoI2-ben is, amikor '39-re mindenképp vissza kellett venni a sebességet médiumra, majd '43-tól minimumra, mert különben instabillá vált a játék egy C2D 6600 2,4 GHz-en - igaz, csak 4 GB RAM volt alatta!
  • soulless42
    Úgy tudom igen, igaz elvileg egy módosított változat lesz, ettől függetlenül nekem kétségeim vannak, de ne legyen igazam!
    EU4: Clausewitz 2.5 Engine
    HoI4: Clausewitz 4.0 Engine
  • wednes
    Jaja, egy mag kéne neki 6-7Ghz-en.

Hol4 is erre épül??
  • soulless42
    A fő gond a Clausewitz motor lehet, amit eléggé elb..sztak, nem képes kihasználni a rendelkezésre álló cpu magokat! Mindezt 2015-ben, egy stratégiai játéknál... Szerintem elég gáz, hogy egy 4. generációs i5-t bő 220év után megfog a nagyobb háborúknál (el dorado)!
    Én egyébként még vmikor 2002-3 körül kezdtem az EU és HoI sorozatot, de ilyesmi problémával valahol a 3. részektől kezdve találkoztam (+Victoria2), előre félek, mi lesz a HoI4 esetében...
  • Timakrisz
    Na nem tudom ki hogy van vele, de nekem pl eléggé belassult a játék :( egy régi i5 (750)-ösöm van (2,66-os) 8 giga rammal és egy gtx 560 ti-s kari, de most már a játék elején, a nagy koalíciós háborúk alatt is jelentősen akadozgat, ha "felpörgetem" az idő folyását. Eddig ez csak 1750 után fordult elő :(
  • Lysandus
    Szerintem tök mindegy, hogy mi a régi, felülírja az egészet az új verzióval. De ez csak feltevés.
  • Timakrisz
    Nekem Res Republicaig van meg eredetiben, ha most upgradelem a common sense packre, az tartalmazza az el dorado kieget is?
    Nem egeszen ertem mi a kulonbség a kieg dlc illetve a content pack kozt.
    Vagy eloszor kellene az Art of war aztan az el dorado majd a common sense ?

pocok.: nem lett meg... maradt 4 civilizáció, pontban senki, de a térképen igen... nem voltam elég agressziv és jó nagy hülyeségként csináltam sok vazallust, hogy ne legyen overextensionom, és nem sikerult idoben mind annexalni...
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.06.11. 17:08:27
  • inkvisitor
    Ez azért aggasztó...
    Mi van ha betámadsz a HRE-be?
    A franciákat most irtják éppen ilyesmivel. Jókora területtel indult, de már nagy részét megszállta 3 szövetség, amik között mindegyikban van HRE tag.
  • Chris
    Szerintem nagyon jó ez az új province development rendszer, ill. a fortress rendszer is, kb. új játékként élem meg, pedig megint az anyjuk hátának az aljába kívántam őket, mivel a régi mentések ismét mentek a kutyáknak.

Angol parlament is jó, küldetések jutalmai is végre színesebbek, franciák le lettek nerfelve a vérbe, angolok meg kapnak missziót a perszonálúnióra. Ez utóbbit megléptem, gőzhenger kivasalja a kékeket, únió, mínusz 100-75 agressive expansion Lisszabontól Kamcsatkáig, megakoalíció, világháború, jókívánságok a készítők és édesanyjuk intim kapcsolatának létesítése céljából, exit game.

• inkvisitor
    Érdekes.
    Britanny Annex költsége erősen megugrott. A 4 tartományt 510 diplo pontért, 13 év alatt tudom annektálni. Előzőleg a sokszor ekkora Tlemcent kötöttem meg ennyiért, vagy a sokgyarmatos portugálokat...
    100-200 pont körülre emlékszem korábbról.
  • Tuvok #3370
    Na ez vicces. :)
    Az uralkodóm Tudor Henrik, akinek lett egy örököse, Elizabeth (történelmi hűség ftw), 1-1-2, szóval tré. Születése után EGYETLEN HÓNAPPAL elment vadászni és Hunting Accident-ben meghalt.. Ugyanabban a pillanatban új örökös születik... Elizabeth, 4-5-2-vel...
    Heh. :D
  • hitman1028
    be kell pipálni ,h mutassa a nem kompatibilis mentéseket is
  • Tuvok #3368
    Nekem is annyi rémlik. Most rögtön az elején nem néztem, de olyan 33-34 körül volt, mikor háborút kezdtem velük, és pár mercenary-val a hadsereg mellett, angolokkal 1-1-ben simán pofánvertem őket. Végre vége a Kék Folt brutális túlerejének. A 100 éves háborút hiányolom is, meg nem is, mert amikor legyőztem a franciákat, akkor se szívesen tettem őket PU-ba, irreálisan nagy hatalmat adott, ráadásul nem is konkurencia a kolonizálásban, a spanyolok meg amúgy is verhetők. Így most meg túl könnyű is lenne PU-zni a franciát, annak meg semmi értelme.
    Viszont a harcrendszert (Fort-ok), a parlamentális rendszer, meg a provinciális development rendszer nagyon tetszik.
  • OGMontana
    Olyan 45-50K környékén lehet. 50K ha burgundoknál levő core-t visszaszedi és megvan az event is.

Mellesleg nálam most 31, úgy hogy minden vassalja megvan és angoloké normandiai provincia és Calais is.
  • wednes
    Lehet az új patch kavart be, mint ahogy szokott.

De miért nem kapcsoljátok ki Steam-be, hogy ne tartsa naprakészen az adott játékot?

Lenyomjátok az adott játékot és utána be lehet kapcsolni a frissítést.
  • inkvisitor
    ?
    Hova tűnt az összes mentésem?
    Tegnap még megvoltak, ma reggelre eltűnt az összes.
    Még a nyelvválasztást is újrakérdezte a gőzgépes változat...
    És még egyéb változások is voltak.
    A franciák vazallusai be vannak olvasztva, az angolokkal békében élnek, 1450-ben megvan az Iberian wedding, a kisebb államok szövetkeznek mint állat. 46-ra Britannia szövetkezik Savoy-al, '49-re Granada Marokkóval és az Ottománokkal.
    '50-re a frankok már négyfrontos háborút vívnak.
    Kicsit változott a kép...
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.06.10. 07:47:55
  • Tuvok #3364
    Mennyi lehetett kb. (a mai patch előtt) a franciák land force limitje a játék elején, miután már beolvasztotta az összes vazallus mócsingját ?
  • hitman1028
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2F1-12-full-patchnotes.860245%2F
  • kissssss
    na azért bejutni a hre-be nem volt olyan könnyű. :)
  • OGMontana
    Hát alapvetően úgy működik, mint az EU 4, csak ott aranyból tudtál fejleszteni technológiát, stabilitás iszonyat sokat dobott. Véletlenszám volt a szövetségre, diplovazalizálásra, diploannektálásra. HRE-hez bármikor tudtál csatlakozni. És AE helyett BadBoy pontok voltak. Lényegében 100-150 év alatt bármelyik országból egy minden legyőző nagyhatalmat tudtál csinálni. Ha jól emlékszem nem voltak koalíciók sem.

Apropó flame generálás: törököknél milyen ideával érdemes kezdeni?
    Utoljára szerkesztette: OGMontana, 2015.06.07. 22:46:47
  • szabii98
    Srácok, az EU3 mennyire különbözik a 4től? Gondoltam nyári gyakorlatra beviszem, hogy ne unatkozzak