Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pedig mennyi próbált minden erre utaló jelet kitörölni 😄

ha a határok közösek egybõl romlanak a viszonyok
Sziasztok.
Szerintetek az miért lehet, hogy Svédországgal szépen nagyra nõve Lengyelországgal majd késõbb litvánokkal összeolvadva Commonwealthel azóta szövetségben voltam hogy kitörtem a dán puból, évtizedek óta 200/200 a viszonyunk majd egyszer fogta magát s kilépett a szövetségünkbõl, a viszonya hozzam hostile lett s berakott rivalba. Tapasztaltatok hasonlót?
Az is jó!!! Úgy is be lehet lépni a Német-Római Birodalomba, ha te vagy a császár! <#awink>

Ehhez pedig adott esetben elég lehet két választó támogatása is. De három támogatásával már nagy valószínûséggel megvan. Két (három) kis választót pedig nem olyan nehéz vazallusba taszajtani.
Aztec 😊

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Na kikkel voltam ?😊

methyliso : rettentõ fontos, fõleg ha hardon tolod. Nekem az a módszer jött be a legjobban, hogy "gyorsan" (advisorral) elértem az elsõ ideát, és addig ott költöttem el a pontot, amíg lehetõségem nem lett a westernizációra. Arra figyelj, hogy max 999 pontot tudsz "tárolni" és legyen pontotd arra, hogy kitold a westernizaciókor a +3 stabilityt, vagy nagy szívas lesz a lázadások leverésével
eltelt megint 100év az osztrákokkal:
200év
alakulunk...

Köszi. Kipróbáltam és nekem nagyon bejön! Szerintem próbálja ki mindenki csak ajánlani tudom

fontos mert az eastern 20 százalékos hátrányból indul.20 százalékkal több pont kell egy szinthez
Westernize mennyire fontos? Most hogy elõször háborúztam Kasztiliával meg a franciákkal és simán lenyomják a nagyobb seregemet, kezdek gyanakodni hogy fontos 😞 Mindenkinek military level 30-a van, már 1810-ben járunk.
Köszi a választ Timakrisz, majd akkor a következõ játékomban császár leszek! A mostaniban már csak Bécs maradt a sógoroknak 😊

jeszy16 azért kell az elején megnézni, hogy ausztria +ban van e veled vagy sem (nekem néha egybõl riválisként indít)
aztan ha +ban akkor egybõl release coratia (figyelj a kuldetesekre is mert az elsõk kozt van a jo kapcsolat ausztriaval), repu noveles, amint lehet kiralyi hazassagkotes, rivalis beallitasa mint az osztraknak stb...
sajnos magyarral amig nem leszel HRE tag szinte semmit nem tudsz csinalni, semmilyen szovettsegest nem erdemes elfogadni max kiralyi hazassagot, aztan ha megvan a 190 gyorsan minden teruletet hozzacsatolni, horvatorszagot anektalni...
http://www.mediafire.com/download/qdxwdjk4658g9wo/ExtendedTimeline+0.7.zip
én innen töltöttem le
Hali ezt csak a steam sotreból lehet letölteni?

letöltöttem,megnézegettem elég érdekesnek tûnik,
a római birodalom bukása bele van kódolva,azt nem lehet megúszni,az ideák kiosztása hasonló a veritas módhoz
jó viszont ,hogy 9999 ig lehet játszani xd
és jó még ,hogy nincs üres terûlet ,mindent meg lehet hóditani,így akár az egész bolygót xd
én nem, csak ck2-bõl átmentett kezdéssel kezdtem vagyis kipróáltam, de az nem az igazi

A törökkel vagyok és a franciák blokkolják a kereskedelmemet. Ezt szabad hagyni? Nagyon erõsek több szövetségessel, nem szívesen megyek nekik 😞
Ráadásul a szomszédom mert PU-zta a magyarokat és lengyeleket.
https://www.youtube.com/watch?v=L30Rd1M_VTE
valaki próbálta már?
sajnos már nem lehet letölteni, csak paradox hozzáféréssel
Akkor ez a mostani játékomban bukta mert én és a szövijeim épp Ausztria kárára viselnünk háborút 😊 arra emlékeztem még az eu3-as idõszakból, hogy a tartományokat hozzá kell adni a HRE-hez de itt amikor ráviszem a kurzort a birodalmi emblémára ami a provincia menüben van azt írja ki, hogy az országom túl nagy, hogy a birodalomhoz csatoljam.

jeszy16: elõbb 190-es repu kell ausztriával (szabadon kell engedni vazallusként horvatorszagot), kivalasztod azokat a rivalisokat amit ausztria, kötsz egy királyi hazasságot, nekiállsz növelni a kapcsolatokat 190 ig, majd az összes tartományod hozzáadod a HRE-hez.
Ez a konnyû rész.
A nehéz magyarokkal az, hogy a 2 diplomatával meg kell találnod azokat a tartományokat akik szeretnek, kiralyi házasságot kötni velük, illetve pl velencétõl visszavenni a birodalmi tartományokat, vagy más aki elfoglalt egyet sikeres háború után szabadon engedtetni...
#1721 es hszben látható, hogy nagy nehezen sikerult nekem, és ráadásul ujra is választottak szinte a jatek végéig...
de magyarokkal sajnos nem konnyu... 😞
Csak én látom rosszul, vagy a Veritas et Fortitudo modot már tényleg nem lehet letölteni? Kivéve persze a paradox fórumát ahova viszont nincs hozzáférésem.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a magyarokkal játszom és császár szeretnék lenni, de sehogy sem tudok rájönni, hogy mit kellene csinálnom. Valami ötlet?

a kép lényege 3 provincia (ezt a hármat hoztam, ezek alap core provinciák, méghozzá olyan országoké, amelyek már nincsenek):
Roussilion => aragón rész elszedhetõ spanyoloktól vele
Melilla => marokkó a portugál-tunéziai párostól
Ceuta => algéria tunéziától

tunézia pedig ezután könnyen vazallussá tehetõ...

Azt vegyétek figyelembe, hogy az osztráknak diplomáciai elõnye van. Eleve több kapcsolata lehet, több diplomatája van, császár is könnyebben lesz, Burgundia is az ölébe hullhat, stb. Szóval nyilván ügyesen kell játszani, de meg lehet csinálni.
most néztem, hogy nem is vallási advisorom van, hanem revolt risk csökkentõ..hmmmmm, akkor az korábban volt

az elõzõek fényében kíváncsi vagyok, hogy a következõ képen mit láttok:
mi itt a lényeg ? 😊
annyit segítek, hogy most harcoltam a spanyol-portugál csapattal

este majd leírom...

utolsó elõtti döntést kell 100 pontnál

hardon játszom 1.5.1 verzióval (nincs lucky és bonus)
vallással semmi gond sincs, 56%os religion unitynál megfogtam, most 90% körüli 4db térítõvel tolom (1 alap, 2 ellenreformáció, 1 hit védelmezõje vagy a pápai cím passz, de négy van az biztos advisornak meg +2%os térítõ)

seregnél különben manpoweres van, bár ez már nem kell ezért discipline vagy morál bónuszos lesz

de hogynem lehet, a HRE összeállítását leírtam, hogy hogyan kell, a külsõsöknél meg egyszerûen a dipo repura és a dipo kapcsolatok számára kell rámenni, én hatosával olvasztok (9 a max. kapcsolatom , ebbõl lesz mindjárt 11) és 4-5 év alatt olvasztok (+10év türelmi idõ elõtte persze)...100év alatt 30-40 országot meg tudok enni (persze ennyi a gyakorlatban nem jön össze, de 20 felett biztos megvan)

kis HRE:
minden döntés nullázza a pontjaidat, de amikor elég nagyra nõ az országod, akkor annyit csinálsz, hogy birodalmi területté teszed minden tartományod (ezért kapsz pontot), majd elengeded az összes létezõ országot vazallusként (amiért ugyebár szintén jár pont), így az utolsó döntéséket egy napon meg tudod hozni (én 5 döntést hoztam egy nap), ami azt jelenti, hogy bár hirtelen lett 30 új vazallusod, de az utolsó döntéssel be is olvadnak (ez kvázi kiskapu)
ami fontos, hogy az utolsó döntést 100 pontnál hozzd meg, így kb. mindenki beáll vazallusnak, a másik fontos dolog, hogy HRE-n belül nem olvasztunk vazallust, mert rommáveri a kapcsolatot a többiekkel...ennyi

nem PU, hanem vazallus

itt európa,ami nem látszik hogy milan és saxony vazallusok
nekem azzal volt szerencsém hogy hiába volt a fél hre ellenem,mainz szövetséges volt és õ inditotta a háborúkat és mivel jóval nagyobb voltam nála én diktáltam a békefeltételeket és mindig a legtöbbet próbáktam kihozni

na lassan az én magyar játékom is a végéhez közeledik
de töröknek nem egy száz éve volt, hogy akkorára nõjön.
A tatárok más pálya, sztyeppei nép, ritkán lakott.
Kína, na ha valakinek akkor neki több száz éve volt rá, hogy kialakuljon és stabilan fenn maradjon és ott is voltak nagy háborúk.
Azért ez nem így van, pl mongol,a török, a kínai sem kutya, hisz több száz évig álltak(nak)fent 😊.
Meg aztán ekkora birodalmat, ( bármelyik országgal is játszol )csak a játékbeli kiskapuk kihasználásával lehet létrehozni.
A valóságban ilyen hamar, ilyen nagyra növõ birodalmak, méghozzá a középkorban pik-pakk összeomlottak volna.
Meg a vallás is más... vagy ez easy fokozat?
100 éven belül kitör a reformáció. Mindegy, hogy mellette vagy ellene vagy, akkor is 10-20 év a belhaborúval megy el... Mikor nem Ausztriával voltam akkor is láttam (mivel mellettem van), hogy sorban törnek ki a vallási lázadások. Azokat le kell verni, ha meg kifele terjeszkedik ilyen sebességgel, akkor meg a "freedomfighterek" is rátesznek erre egy lapátra... még ha diplomacy+adminisztracióból meg is oldja, akkor viszont a rivalis hatalmak technikai/gazdasági fejletsége fogja megölni.
Õszintén szólva én is képtelenségnek tartom ezt a helyzetet 100 év alatt elérni, "trükkök nélkül".
Timakrisz,hiába rühelli a fél világ ha mindent elsöprõ ereje van a hadseregének.
mikor vazallus lesz valaki ,10év kell h megindulhasson a beolvasztása,és utána még legalább 10 h be is olvadjon,szóval 100év alatt nem valószinû hogy ezt meglehet csinálni csalás nélkûl
Ja es a vazallus beolvasztasa 10 év... ennyi kis/nagy államot hogy tudtál beolvasztani ilyen hamaR?
Meg a HRE létrehozása a legutolsó lehetõség a csaszari "intezkedések" közt nem?? És minden egyes választása lenullázza az eselyed, hogy téged válasszanak meg ujra nem?
Hát én sem értem 😞 én mondjuk csak magyarral toltam eddig, de ott már akkor ruheltek, ha beolvasztottam a vazallust... ezert is kellett visszatoltenem, mert miutan HRE csaszar lettem jobban megérte vazalluskent tartani a nepeket mint beolvasztva...
nem értem, h tudsz ennyi pu-t csinálni... elvileg ezt a lehetõséget eléggé bekorlátozták.
skillesen 😊
de nem, nem ütögetek és olvasztgatod...vazallussá teszek mindenkit és olvasztgatok
ennyire utálnak:
love
ruszki, spanyol és francia azért nem szeret, mert riválisok és a spanyolt leszámítva támadom õket...a muzulmánk a vallás miatt, akiket meg körbefolyt az országom azok a border friction miatt
pl. a ruszkik ezért nem szeretnek:
ruszkik
nyoma sincs az agresziónak

meglepõdnék ha nagy lázodás lenne itt:
revolt risk
nincs lázadás igazából...jó párévente 1-2 elõfordul, de ez is nagyon alacsony legitimáció miatt és inkább most, hogy olvasztottam, normál járaton tényleg esélytelen

LSSAHPAUL
A belsõ lázadások sokkal veszélyesebbek mint a fél világ 😊 Ha nem sim city-zel akkor a lázadások leverése a fõ gond, minden más másodlagos.

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Megkérdezhetem, hogy hogyan játszol?
Csak azért kérdem mert viszonylag rövid idõ alatt igen nagyra nõttél. Gondolom a fél világ gyûlöl az agresszív terjeszkedés miatt, nem?

Amúgy ez a játék egyik hibája, illetve kijátszható kiskapúja. A középkorban, a kor technológia szintjén Európában ekkora birodalmat nem lehetett volna megtartani de talán létrehozni sem.
a képen mondjuk nem látszik, de svédek, novgorod, mazóvia, brandenburg, niz. novgorod és polotsk vazallus...ha lemegy (vagyis ha elkezdem, amihez meg jó csillagkép kell) az olvasztás, akkor jön a köv. kör bevonása 😊