10049
Europa Universalis IV
  • Lysandus
    Kicsit utána nyomoztam. Úgy néz ki, hogy ez a lehetőség (még?) nincs a játékban. Pedig durva dolgokat lehetne művelni vele! :-)
  • Lysandus
    Várj egy kicsit. Amikor megreformálja a kormányt, akkor ugrik egy csomó techet (80-90 százalékra a nyugati szomszédhoz képest), de ettől még megmarad a lassú fejlődés, amíg nem westernizál.
  • Ry0K3N
    Amint van mellettük egy nyugati core úgy instant reformálódnak ( többnyire már rég meg van addig az összes szükséges fejlesztés nekik) és megkapják a nyugati civilizáció szintjét ami army tech 10 nél azt jelenti hogy kapnak mountain warriorokat amik azért már tudnak kellemetlenséget okozni.
  • Timakrisz
    Tökön szúrom magam: Polanddal vagyok admin tech 50% os progressz lvl 10. Minden megvan, hogy meglegyen a common... erre meghal a kiraly orokos nelkul... Ja kozep europa legerosebb nemzete, ruszkikat eppen szanaszet agyabulaltam... grrrrrrr
  • Lysandus
    Valaki segítsen már értelmezni ezt a szöveget (EUIV wiki, a protestantizmus résznél van): CoR

Itt arról értekeznek, hogy a "reformáció központjai" hogyan működnek (automatikusan áttérítik véletlenszerűen a szomszédos tartományokat, de mindig csak egyet). Most jön a folytatás: "In addition, any Protestant nation which controls a Center of Reformation can send missionaries to provinces owned by other nations, converting them in much the same way as the Center's automated conversion." Ez számomra azt jelenti, hogy azok a protestáns (vagy református, ezt később a református vallásnál írja) nemzetek, akik rendelkeznek egy CoR felett, azok más országok tartományaiba is küldhetnek hittérítőket. Na jó, de ezt hogy, hol lehet megoldani? Hiába megyek rá egy szomszédos ország katolikus tartományára, nem tudok rányomni úgy a keresztre, mint a sajátoknál.
  • OGMontana
    Nálam az etiópok leptek meg, mikor lényegében Európa nagy része 6-7-es technológiákkal nyomult az etiópok meg már mindenből 7-7-7-en voltak. :D
  • Timakrisz
    Baromi hamar westernizalodnak.

• szabii98
    Buffoltak valamit az amerikai native-okon? Úgy emlékszem a spanyolokkal simán szét lehetett verni 3x nagyobb seregeket is, erre a hollandokkal azért nem megy annyira.. sőt
  • Timakrisz
    38 leszek...
  • Tuvok #3470
    Túléltem, sőt kifejezetten jól jöttem ki a koalíciós dologból. :)
    Azóta már terjeszkedtem is, bár a HRE ugye kidobott magából az államalapításkor, és mivel Ausztria elég erős, nehéz olyan pillanatot találni, amikor épp nincs kedve megvédeni a HRE berkeit. Picardie mint önálló, HRE-n kívüli államocska remek boxzsák, többnyire a környékemből választ HRE tag szövetségest. :))
    Volt egy necces szitum: a Habsburg fattyú örökösöm meghalt mikor a fater 77 volt...fenyegető PU Ausztria alatt. 3 évig rágtam a körmöm, mikor bedodbta az eventet, hogy akkor lehetnék Republic is. Huh. :D
    Na meg kolonizálok, bár a "nagyoktól" kissé lemaradva, de vannak még helyek. A francia-spanyol szövetség nem piszkál, de ez a Liege-féle terjeszkedés rettentően szúrja a szemem... ;)

• Adamschotting
    Cimbora....... Na ezen jót röhögtem. Látom újra tizenévesek írogatnak az eu4 topicban.
  • Timakrisz
    Ezek a halálok engem is felbasznak agyilag... én is franciákkal vagyok most, persze el is buktam, szintén nem lettt enyém burgundia, szintén kaptam egy uralkodó halált (aki nem volt 30 sem) és egy örököst 4 évesen...
    Az a röhej az egészben: van egy cimborám, akit rávettem, hogy vegye meg ő is és próbálja ki. 3. játéka, első 2 őt bebukta, próbáltam elmagyarázni, de ugye elég komplex a játék. Spanyolokkal van, üzen, hogy nem tudja hogyan tovább, granadát foglalná el (1469), de tunisz már prédálja az országát, 0 manpower 2 alli: francia, angol (durva mi?) Nézem az állást: volt vagy 1000 aranya, na mondom akkor zsoldosok, aztán hajra. Tunisz ellen nem segítette egyik szövetséges sem. Erre: 2 év alatt kiűzöm Tuniszt (fogalmam nincs, hogyan tüntette el a spanyol flottát :D és hogy tudott partra szállni 14 hadosztállyal Tunisz :) ) 3. évben beüt: PU franciákkal! (francia alárendelt :) ) 4.!!!! Iberian Wedding beüt úgy, hogy fél éven belül Aragon is meg van örökölve :D Na mondom : bazd+ kezdők szerencséje :DD
  • zelgadis23
    Szerencsére megoldódott a „run time error” problémán. 1622.01.31-nél teljesen lelasítottam az időt, átlépett 1622.02.01 azonnal mentés, majd ezt visszatöltöttem. Ekkor viszont 1622.03.01-kor fagyott ki, ekkor hagytam a fenébe. Majd később még egyszer megpróbáltam, ugyanezt csináltam, 1622.02.28 idő sebessége a minimumra, majd 1622.03.01-kor mentés, majd ezt visszatöltöttem.
    Ezek után már nem jött „run time error” üzenet, most már 1624-ben vagyok.

Mindenkinek köszi, aki tippet adott vagy segíteni próbált.
  • Chris
    Elképesztő, hogy mennyire "csal" a játék, tuti direkt bele van scriptelve, hogy akadályozzon.
    A Big Blue Blob achit próbáltam már másodjára összehozni, amiben a franciákkal kell 1500 előtt 100 európai core-t összehozni. Azzal kezdtem, hogy kiütöttem az osztrákokból Stíriát, hogy Burgundyt nagy eséllyel én örököljem. Undorító, hogy az öröklési event 10-ből 10-szer kb. az első 15 évben bejön a gépnek, most természetesen abszolút nem történt meg. Mindegy, nagy tervezések árán 1480-ra elértem 80 területet, így kb. simán meg lett volna, de természetesen a játék ekkor bedobott egy trónörökös-halált, majd pár hónapra rá egy királyhalált és ott ülök 14 év regency councilon.
    Hát a kurva anyjukat, ismét elvette a kedvem egy jó időre.
  • Lysandus
    Jó ez az új erődrendszer, csak van egy mellékhatása: a katonai tradíció alig kúszik felfelé. A legtöbb pontot ugyanis az ostromok hozták. Illetve amikor teljesen megsemmisített az ember egy ellenséges hadsereget. Csakhogy ez most nem nagyon lehetséges, hiszen az erődök miatt nem lehet korlátlanul üldözni a menekülő enemyt.
  • hitman1028
    ayutthaya val többet nem próbálkozok xd
    csak gyűjti az ősz hajszálaimat
  • Lysandus
    Jaja. Én most döntöttem úgy, hogy hanyagolom a katonai ideákat. Szerencsére most már nem is kell felvenni. Általában harmadiknak vettem fel valami katonait, helyette most az admin jön. Negyedik már nem árt az exploration (hogy le ne maradjon az ember a gyarmatosításban), és ha van exploration akkor kötelező az expanzió, nélküle nagyon lassú lenne a kolonizáció. És akkor az infuence még nincs meg...

Túlerővel úgyis le lehet nyomni mindenkit, nem kell hozzá idea.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.06.22. 14:55:32
  • OGMontana
    Viszont admin efficiency már csökkenti a coreosítást 25%-al. Mellesleg minden régió aminek volt minimum 3-as base tax-ja, azoknál 10-20 admin pontal több kell. Szinte minden birodalommal, amellyel WC-zni lehet most már elengedhetetlen az admin idea. De azért a vazallusoknál vihették volna lejjebb is a diplo-annex costot, mert így lényegében az előző érték 2-szerese. Influ ideával meg policivel is drágább a diplo annex, mint amennyi volt.
  • Lysandus
    Ráklikkelsz a tartományra, és a provincia ablakban felül vannak számok, mellettük pedig a gombok, amikre rányomva növelheted az aktuális fejlettséget.
  • Lysandus
  • winterpeti
    szevasztok, hogyan lehet a developmentet növelni?
  • wednes
    Ez a Havasalföld, mint fejlett régió tényleg egy vicc. Már az emelés előtt is túlzás volt.

Minden verzió kapható a megfelelő helyeken :-)

• Lysandus
    Egyébként a developmentek miatt a core-osítás is nagyon drága lett. Az oké, hogy a nyomorult észak-olasz városállamokat simán el lehet foglalni, mert kiléptek a kis butusok a birodalomból, de "magosítás" +200 admin pont is lehet. Inkább maradtak volna a birodalomban, úgyis megszereztem volna őket, mint császár! :-D Kivéve Velencét és a környező tartományokat, azt most jóval hamarabb el lehet vinni, amikor kilép. Kell a trade bevételek miatt a velencei end node, és mivel most már fővárost is el lehet kérni a békében 1500-ra már meg lehet szerezni Friulival és a másik tartománnyal, ami szemben van Velencével (Trevisio?).
  • Lysandus
    Nem, a Poszthumusz László nagykorúságáig volt régens. Fura volt, hogy utána egyszerűen eltűnt. Lehet, hogy azért nem tűnt fel, mert egy csomó környező országot békés úton is be lehetett húzni addig vazallusnak (Ragúza, Havasalföld, stb.). Bezzeg most...

Havasalföldet háborúval kellett vazallussá tenni, és az annektálása majdnem 1000! dipo pont. (Eleve magas base taxa van, erre még developmentelt is, tehát még drágább lesz a diploannex.) A diploannex nagyon drága lett, 1.12.1-ben vissza is vettek belőle, csak az és a 1.12.2 még nem kapható máshol. :-)
  • wednes
    Na meg mintha az is rémlene, hogy Hunyadi haláláig volt régens...bár ebbe nem vagyok biztos.

Most, hogy Ladislaus nagykorú lesz azonnal átveszi a uralkodás szerepét, ahogy egy a normál régenstanácsnál. Nem volt itt Mátyás (bár nálam sose volt, azt se tom ahhoz mi kellett).
  • wednes
    Akkor neked nem fáj annyira a változás. :-)

Az volt a logikája, hogy egyszemélyes régensként "uralkodott". Nem tudom más országoknál volt -e megnevezve ilyen külön régens, nem csak simán "interregnum". Ez volt nálunk a kuriozum.

Viszont engem nem kicsit irritál...megszoktam, hogy Hunyadi tud háborúzni, hát így hogy egyem meg a környező területeket? Szóval az új patch-el nem csak adtak MO-nak, hanem elvettek tőle.
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2015.06.21. 20:25:34
  • Lysandus
    Nem tudom, szerintem valamilyen eventet akar előhívni, amit valamiért nem tud, és ezért kifagy...
  • Lysandus
    Akkor én át lettem verve. Nem is próbáltam Hunyadival háborúzni, mondván, hogy úgy sem lehet. :-)

Egyébként én nagyon nem fejlesztettem a tartományokat. Szerintem nem éri meg, inkább terjeszkedéssel növelje az ember a base taxot. Egy kivétel van: a manpower, illetve főleg a manpower recovery, ami az előbbiből következik. Az elején nagyon fogy az ember, és kiábrándítóan alacsony a 200-as havi újonc szám. És hát nyilván a fejlesztésre érdemes tolni némi monarch pontot, amikor az ember vár a nyugatosodáshoz szükséges lemaradásra.
  • wednes
    Mennyi RAM van a gépedben?

Bocs a kérdést, ha lejjebb ezt már írtad...
  • zelgadis23
    Töröltem a save file-kat egyet hagytam meg, amiből betöltöm a játékot. Ugyanúgy előjön a probléma. Ha lelassítom az időt minimumra, akkor 1622.02.01-ra át tudok lépni, azonnal mentetettem, még a kifagyás előtt. Aztán ezt a mentést már vissza tudtam tölteni, elindul a játék, most meg 1622.03.01 dátummal fagy ki. (A hónap váltásnál nálam egyébként is mindig különösen lassú).
    Azt hiszem nálam itt a játék vége…

Microsoft Visual C++ Runtime Library
    Runtime error
    C/ Program Files/… R0625 pure virtual function call
  • Tuvok #3449
    Dehogynem, pozitív gondolkodás. :)
    A koalíciós háborúk egyáltalán nem nehezek, csak a számokban tud rémísztő lenni, de sokszor olyan országok csatlakoznak, akiknek egyébként pozitív kapcsolóik vannak veled, csak a magas AE miatti scriptelt kötelességből jönnek. Ellenem többek között Electorok is jöttek, akik korábban Emperor-nak választottak meg, illetve több friendly attitűdös, egymással pedig ellenséges ország. Ezek miatt a War enthusiasm (lelkesedés) alacsonyról indul, és mivel nyert csatákról szól az egész, elég 2-3 nyert csata, és oda a lelkesedésük, pokolba kívánják az egészet. A Coalition war kapcsoló hamar eltűnik és sokszor csak otthon ülnek és várják, hogy vége legyen. Ráadásul a HRE-ben sok kis opportunista disznó van, aki azt látva, hogy a riválisa hadserege megszűnik létezni, azonnal támad is. Gyakorlatilag egymást tartják sakkban.
    A max AE-m 70 körül van, ami 20 év alatt eltűnik, az Unlawful 10 év alatt elmegy, a a koalíció fele ekkor ki is lépked, vagy ha már kitört a háború, csak ki kell tartani, és az enthusiasm elfogy, az exhaustion pedig gyorsan emelkedik, csak ki kell tudni használni, hogy többnyire nem mozognak együtt.
    Annyi pénzem van, hogy legrosszabb esetben is mercenary-kkal bármeddig kitartok, nem lesz itt gond. :)

Egyébként ajánlom ezt a let's play-t, valahol a 15-20. rész környékén a srác PU-zza a franciákat, ami önmagában elég véres harc, majd jön 3-4 koalíciós háború horribilis túlerővel, és mégis mindből győztesen jön ki, érdemes megnézni, rengeteget lehet belőle tanulni. "Positive thinking."
    Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.06.21. 16:30:36
  • Timakrisz
    Nem fogod...
  • Timakrisz
    Nekem regen volt ilyen, atvittem asszony gepere a mentest tulhaladtam az idot nem fagyott ki visszavittem a sajatomra es ment tovabb
  • Tuvok #3446
    Amíg van pénzed, mercenary-k korlátlan mennyiségben a rendelkezésedre állnak. :)
    Nekem a Hanza kezdettől fogva szövetséges, segítettem neki elfoglalni az egész dán félszigetet, Saxony is szövi mert sokáig ő volt az Emperor, Ausztria is kezdettől fogva barát, Flanders pedig vazallusom. :)
    Egyébként korábban váratlanul megválasztottak Emperor-nak egy ideig, meglepődtem rajta, mert nem is foglalkoztam a dologgal.
    Aztán Bavaria következett, aki utál, így rendszerint Unlawful Territory-m van, de végül is nagy kárt nem okoz.
    Sajnos az angolok a Switzerlake kampányomban amilyen jók, itt olyan balfékek, a francia-spanyol szövetséggel eléggé meggyűlt a bajom, kivéve amikor felszabadították az egész burgund pereputtyot. :D
  • szabii98
    Én a franciákkal és az osztrákokkal vagyok szövetségben, de nem olyan könnyű, az AE-t ha jól tudom buffolták is, szóval kemény az élet. Pont most támadott be a koalíció, 80k katonával+Brabant.. Nem volt jó ötlet elvenni Flanderstől a területeket, esélyem sincs :D
  • Tuvok #3444
    Trade, Economic, Quantity, és most kezdtem az Exploration-t, akarok kolonizálni, amíg van mit.
    Pénzem annyi mint a szemét, és a királyaim is aránylag jók (a mostani is 6 4 4-es), szóval pontokból sincs hiány, tudtam fejleszteni a provinciákat rendesen. Sajnos az AE elég durva, szóval szép lassan, egyesével kellett haladni.

Ami durván megnehezítette a dolgot, hogy nyomorult Brabant szövetségben volt Kasztíliával, Franciával, Burgundy-val és Brittany-val már vagy 50 éve, ezért nem tudtam megszerezni Breda-t, az utolsó szükséges provinciát már nagyon régóta. Ez elég bosszantó volt, de aztán Burgundy-t lecserélte Hesse-re, aki ellen nem tudtam claim-et szerezni, ezért bevállaltam egy háborút CB nélkül, így jött be Brabant meg Aachen, mások nem, mert pont a ligaháború közepén voltak, szóval muszáj volt kihasználni a lehetőséget. Breda enyém lett, de sok országgal -70 körüli az AE-m, szóval most csak valahogy túl kéne élni. :D
  • szabii98
    Milyen idea-kat választottál? :D

szerk.: én Hollanddal kezdtem és most alakítottam meg a Netherlands-ot, ééés pont most adta be a lehetőséget hogy government type-ot válasszak(kb 3-4 hónapja lettem Netherlands)
    Utoljára szerkesztette: szabii98, 2015.06.21. 14:43:50
  • Tuvok #3442
    Végre valahára sok-sok vérizzadás után a Gelre-i királyságból megalakult Netherlands, és jött érte a Je maintiendrai achi is. Azonban termetes koalícióval állok szemben, ami bármelyik pillanatban ellenemre törhet, és nem tudom mi marad belőlem, ha megtörténik. :D
    Egyébként valamiért azt hittem Netherlands megalakulásától fogva valami egyedi Dutch Republic lesz, de királyság maradt. Gondolom (remélem) valami event adja majd.

• wednes
    De lehetett. Ez volt a nagy előnye. Na meg ezért van (volt) a spéci event, hiszen előtte is egy régens tanács kormányzott, azt cserélhetjük le teljhatalmú Hunyadira a "nehéz idők" miatt.
  • Lysandus
    Én úgy emlékszem régen sem lehetett...