10049
Europa Universalis IV
  • Ry0K3N
    Hát ezt jól elbasztam. Jó hogy 150 év után jövök rá hogy kellett volna belépni a német római birodalomba teutonokkal.
    Hát akkor marad a nehezebbik út németország felé és szét kell vernem ausztriát.
  • Pokki

Hát... izé :D
    Ráadásul a spanyolokat is unióba húztam, majd visszafoglaltam nekik egy csomó területet Portugáliától meg Navarrától, merthogy utóbbi eléggé agresszívan terjeszkedett...
  • Pokki
    Nem ironmanben játszok, mert mindig max sebességen megy a játék és mikor feldob egyszerre sok ablakot, előfordulhat hogy hülyeségre kattintok, és akkor jól jön egy mentés. Egyébként rosszul fogalmaztam, mert nem megörököltem, hanem erőszakkal megszereztem a trónt. (Royal marriage, közös dinasztia, örököse nem volt, ment a claim throne, majd a háború). Az osztrákok meg a magyarok segítettek, de majd megbánják, ha őket is megeszem reggelire. :P
    Utoljára szerkesztette: Pokki, 2015.06.28. 12:25:02
  • Ry0K3N
    Az igen. Orosz trónt hogy sikerült? Vagy hogy megy ez az egész? Royal marrige és ha z adott országnál nincs trónörökös és meghal az uralkodó akkor van esély rá?
  • --deathstroke--
    ironman-be játszottál?
  • szabii98
    policykkal meg ideakkal fellehet gyorsítani, egy picivel ezelőtt erről beszéltünk :D
    bár 5 pont/hónap az nem is rossz:) hajrá :P
  • Pokki
    Rigával kezdtem el játszani, konkrétan egész szép eredményt értem el eddig (Porosz Birodalom lettem). Nemrég megörököltem az orosz trónt, most pedig elkezdtem integrálni... Nem elég, hogy 5 dipópontom bánja havonta, de még 70 évig is tart az egész. :(
  • wednes
    Korai szakasz. 1450-60-es évek. Akkora előnyt nem lehet idából behalmozni. 1-1 csata volt ilyen. Volt csata amit én hoztam (a vártnak és papírformának megfelelően). Tehát nem lehet az, hogy egyértelmű katonai fölényben volt az ellenség, mert akkor a többi is bukta lenne.

Azt megszoktam, hogy a gép ált nagyobbat dob. Lehet épp úgy jött össze neki mindig nem tom...
  • Timakrisz
    Ideák?
  • wednes
    Én is pislogtam már pár csatán.

Megegyező adottságok. Hasonló tábornokok, egységek, morál, ua. technikai szint, nyílt terep. Kiegyenlített csata helyett, valami kegyetlen nagy verést kaptam a törököktől. Mintha a kockadobás jóval erősebb lenne.
  • HUmanHunter
    egyébként csak én érzem úgy hogy nehezebb lett a játék ironmanben? Lengyelország+Litvánia unióval megszenvedtem a teutonokkal is pedig nem voltak annyira erős szövetségeseik. Olyan is megesett hogy 2.5x akkora seregemet megverték
  • Timakrisz
    Kezdek jól állni magyarokkal megint ( majd elmúlik :) ), DE nagyon vacak hadvezéreim vannak. Hiába nyerem a háborúkat, foglalom az erődöket, mégsem megy 200 fölé :( Mi a trükk, van vkinek jó tippje?
  • hitman1028
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-june-25th.865878%2F
  • Pokki
    Nem ironman, max sebességen játszok és néha hülyeségekre kattintok amit át se gondolok, ilyenkor jól jön egy féléves-éves mentés. Hollanddal kezdtem:D
  • Timakrisz
    SZép. Ironman? Kikkel kezdtél?
  • Pokki
    Lezavartam ezt a játékot 3 nap alatt. Hollanddal kezdtem, azonnal brit és francia support independence majd DoW Burgundia ellen, és növekedtem szépen lassan. Kb 1600-ig hű szövetségeseim voltak a franciák, de egy idő után megutáltak, aztán imádtam őket ütlegelni, úgy, hogy meg sem éreztem.
    Azt egyébként észrevettem, hogy néha 150ezer katona is kevés a nagyobb városok, pl. London, Párizs, vagy Milánó ostromlásához, mert ugye az AI oda a lehető leghamarabb kiépíti a 4-es várszintet.

Utoljára szerkesztette: Pokki, 2015.06.25. 22:29:58
  • hitman1028
    http://www.eu4wiki.com/Ironman
    nem lehet
  • koj
    Sziasztok! EU 4 zenéket hogy lehet CK 2-be tenni, vagy fordítva?
  • OGMontana
    AI bónusz nélkül is lehet ironmanezni, sőt talán easy fokozaton is.
  • Timakrisz
    A lucky nation és egyébb dolgok Ironmanben nem állíthatóak, kész setup van aztán ZÚÚÚÚZÁS :D
  • Tuvok #3499
    És ha teljesen kikapcsolod ? Úgy rémlik nálam None-ra van állítva, úgy ironman-ezek.
  • OGMontana
    Kipróbáltam. Nem lehet, ha player bónuszon van, automatán átkapcsol AI bónuszra. Viszont custom nation lehet 800 pontal is indítani iron man-ben. :D
  • Tuvok #3497
    Még jó. Miért kapcsolnám be ? :D
    Ironman-ben szerintem amúgy se lehet bekapcsolni.
  • Lysandus
    Nem! Te biztos kikapcsoltad a player bónuszt.

Egyébként a magyaroknál kezdéskor a három nagy keresztény szomszéd véletlenszerűen lesz kiosztva. Nekem szerencsém volt, az osztrákkal és a lengyellel is sikerült szövit kötni, ami kitartott folyamatosan az elmúlt 120 évben. (A csehek kezdettől ellenségesek voltak.) A szövim Ausztriával még azt is túlélte, hogy a Hunyadikat választottam uralkodónak. Jöttek is szorgosan a háborúkba (igaz én is mentem az övékbe, ha hívtak), az egyetlen hátráltató tényező az volt, ha éppen deficitben voltak, de akkor meg küldtem nekik pénzt, hogy ez ne legyen akadály. A törököt így simán visszaszorítottam (sokat segített a lengyel-litván PU is, amíg még megvolt, mert akkor a litvánok is beszálltak).

Én vallási ideával kezdtem, a török pedig Ázsiában indult meg az elején, úgyhogy sikerült elfoglalni Boszniát, Szerbiát, Raguzát, és először szövinek, majd vazallusnak megtenni az oláhokat. Aztán elindult a török kiszorítása, tűzszünettől tűzszünetig. Osztrák segítséggel Isztriát és Dalmáciát sem volt nehéz elhozni, majd mivel Velence kiléptette a területeit a Birodalomból Friuli, Trevízió és Velence is meglett. Később még pár észak-olasz tartomány.

Tegnap este, a játék szerint 1567-ben sikerült megcsípni a császári címet is, szerencsére az osztrák szövetség ezt is túlélte, mert időközben a cseh király lett a császár, akivel meg amúgy is rosszban voltam. Rövidre zártam a Liga háborút, amit megalakult az evangélikus unió egyből beléptem a protenstáns ligába és küldtem is a DoW-t. (Ketten voltunk ligatagok, én az egyik, a csehek a másik oldalon.) Így aztán lényegében mindenki csak a szövetségeseit meg a vazallusait hozta. Gyorsan le akartam zavarni, nem akartam megvárni, hogy esetleg a franciák, britek, spanyolok belépjenek a másik oldalon, és még őket is hajkurásszam. Így nem egészen három év alatt sikerült lezavarni az egészet.

Viszont megint beleütköztem egy zavaró tényezőbe: ha császárként megkérem az eretnekeket, hogy térjenek át (enforce religious unity) megteszik, de nem kapok érte IÁ-t. Valaki találkozott már ilyennel? (Az osztrákokkal annyira jóvan vagyok, hogy simán áttértek, ami ami base tax-onként 1 authority-t kellene, hogy adjon, de kaptam semmit.)
  • Tuvok #3495
    Az AI is rettentő opportunista, folyamatosan figyeli, hogy melyik szövetségesed mikor nem támogat a védekező háborúban.

Egyébként én is így jártam, elbizakodva kizárólag Ausztriával léptem szövetségre (Bohemia, Lengyelo., Venice, Teutonic mind riválisnak tett meg), gondoltam a regency alatt fabrikálok claim-eket, küldtem warning-ot Szerbiának és Boszniának, és majd amint lesz nagykorú királyom, mind a hármat vazallussá teszem. Csak hát kebab megelőzött. :D Amúgy is rosszul kezdtem hozzá, megtartottam Ladislaust PU-ban reménykedve, így talán könnyebb lehet az achi-t megszerezni. Majd újrakezdem, ha lesz több időm, Hollandia meg Svájc eléggé leköt. :)
  • Timakrisz
    Valamit elszúrtál... Ausztria Aragon nagyon könnyen szövetségre lép veled, Szerbiát hagyni kell a francba golyófogónak, Velence Istria/Dalmácia foglalható, Havasalföld vazallizálható, +2 szövettséges bohémia/lengyel (csak kell hozzá kapcsolatépítés) vagy savoy/milan. Simán fogható a török, és simán hódítható szövetségesekkel. Military Ideával kell kezdeni a quantityvel.
  • HUmanHunter
    Bepróbálkoztam hogy milyen a dolog, 10 év után betámadtak a törökök és szétkapták a fél országot, szövetségesek nem jöttek :D
  • Tuvok #3492
    A magyarokat erősítő mod esetleg ? Az ad +50%-ot ha jól emlékszem.
  • Lysandus
    Nálam 36...
  • Ntj
    Hát igen, mondjuk az elég nagy szívás.. 110 évig 2 1 0-s uralkodóval élni.. :D
  • --deathstroke--
    Hát nem tudom hogyan jött össze nekik de nagyon lemaradtak a fejlesztésekben mert 1700 körül 16-17-es tech szint nem egy eget verő mennyiség, már szinte sajnáltam őket. :D De legalább majdnem meglett volna akkor a "die please die" teljesítmény.. :D
  • Tuvok #3488
    Ha neked több, akkor irigy vagyok, de nálam ez akkor is 24. :)

• Lysandus
    Igen kell a common sense.

Tuvok: nem 24 a kezdő magyar forcelimit, annál jóval több!

Timakrisz: miért ne mennék world conquestre a magyarokkal? :-)
  • Ntj
    127 év? o.O Azt meg hogy a francba? A legtöbb ami nekem összejött az 74 év volt, a legtöbb amit láttam az pedig 80.
  • Tuvok #3485
    24 a kezdő force limit Common Sense-ben.
    Az aranybánya 2.66 aranyat hoz havonta, a provinciát production-re kiélezve egész szépen meg lehet növelni.
  • HUmanHunter
    De akkor csak a common sense felrakása után gondolom, mert anélkül 18k ahogy megnéztem?
  • Timakrisz
    Szerintem legalább 1,5x erősebb. Ha megoldod a gyorsabb manpower recoveryt, és nem WC-re mész nagyon jó eredményt lehet velük elérni.
  • --deathstroke--
    Ez se semmi kor! :D
  • Lysandus
    Lényegesen erősebbek vagyunk. 28 ezer katonával kezdünk, míg az osztrákok 36-al. Tehát az osztrák szint kétharmadával-háromnegyedével indulunk.
  • HUmanHunter
    Magyarország milyen a legutolsó patchel? Láttam hogy van aranybánya de az még nem segít sokat ha a környező országok túl erősek.