Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ejjjj...na mindjárt leírom
qara benne van abban a kupacban akiknél ez elõfordulhat, ettõl függetlenül szokatlan
kiírja, hogy miért, olvasd el 😊
Tudnátok segíteni ?
Tavaly játszogattam a játékkal és nem volt gondom vele, nemrég megvettem hogy multizgassak egy ismerõssel, viszont Single playerben valami miatt nem tudom harcba hívni a szövetségeseim. Valami bug vagy ilyesmi miatt -1000et(!!!) ír, pedig rögtön a háború kitörésekor, vagy a játék elején hívnám õket, tehát nem a 60 napos (asszem) korláton túl. Ez így viszont nem igazán fun...
Tavaly játszogattam a játékkal és nem volt gondom vele, nemrég megvettem hogy multizgassak egy ismerõssel, viszont Single playerben valami miatt nem tudom harcba hívni a szövetségeseim. Valami bug vagy ilyesmi miatt -1000et(!!!) ír, pedig rögtön a háború kitörésekor, vagy a játék elején hívnám õket, tehát nem a 60 napos (asszem) korláton túl. Ez így viszont nem igazán fun...
szerintem gyarmat
valaki felvilágositana ,hogy ez hogyan lehetságes xd
http://www.kephost.com/image/pl5
Britanniázni? azmiaz?
http://www.fileswap.com/dl/OX1K1ICfjN/ most épp superior war megy ruszkikkal, szerintem simán beverem oket...
Pocok! Britanniázni nem szoktál?
meg képet - linken - rakhatnál fel vagy mentést
utolsó elõtti döntést 100as imperial aut.nál hozzuk meg
a dipolimit túllépése továbbra is súlyos hiba
a dipolimit túllépése továbbra is súlyos hiba
vagy toltsd vissza az utolso elotti dontes meghozasa elotti idopontra es csinald ugy ahogy korabban leirtam
Engem is érdekelne, valaki feltölthetné valahova.
Ok megvan az utolsó elõtti, most annexxáljam a vazzalusokat? vagy foglaljam el azokat akik ellenem lettek? vagy hogyan?
OK 2 reform van hátra. 34% on vagyok. Ugye HRE tartományt nem tudok foglalni, mert hiába ütök külsõst nem elég hülyék, hogy beálljanak melléjük 😊 az összes kis HRE tag viszont vazallusnak beállna... (14/8 on vagyok dipoban :S) fel is vettem õket, hogy megszavazzák a utolsó elõtti reformot, de még csak 19 mellette 26 ellene van...
A Pápaság örökletes (köszi a tippet), igazából nicns ellenfél szárazföldön, Ottománt ruszkikat spanyolokat szanaszét vere m a szövvikkel (250ezres army cap limit), angoloknak még nem akartam nekiesni, amíg nem lesz meg a HRE, mert flottám 0 😞
A Pápaság örökletes (köszi a tippet), igazából nicns ellenfél szárazföldön, Ottománt ruszkikat spanyolokat szanaszét vere m a szövvikkel (250ezres army cap limit), angoloknak még nem akartam nekiesni, amíg nem lesz meg a HRE, mert flottám 0 😞
általában azzal aki ad valamit és nem kér 😊
pl. kasztília nem túl agresszív pontosabban nagyoknak nem megy neki, max. észak-afrikában kergetõzik, de azok meg európai hatalomra nem veszélyesek, a másik jó a franciák (értelemszerûen ausztrivál játszva nem haverkodhatsz a franciákkal), akik bár agresszívak, de van erejük is hozzá...kicsi országokkal nem haverkodunk (max. a birodalmi választókkal a szavazatokkal), a ruszkik is jók (házasság meg velük amúgyis mindenképpen kell), amikor már megerõsödtek, rövid távra az elején a lengyel-litván szövetség, a többiek csak kolonc
de igazából minden haverkodás addig kell, amíg elég erõs nem vagy...ha a hre felállt, akkor le lehet dobálni mindenkit, mert potenciális célpont az összes, kajával meg nem haverkodunk, megessük...a pápai cím is ezért kell, tolod a házasságot, de ha nem akar összejönni a közös dinasztia, akkor bontod ingyen a házasságot és ütöd õket
pl. kasztília nem túl agresszív pontosabban nagyoknak nem megy neki, max. észak-afrikában kergetõzik, de azok meg európai hatalomra nem veszélyesek, a másik jó a franciák (értelemszerûen ausztrivál játszva nem haverkodhatsz a franciákkal), akik bár agresszívak, de van erejük is hozzá...kicsi országokkal nem haverkodunk (max. a birodalmi választókkal a szavazatokkal), a ruszkik is jók (házasság meg velük amúgyis mindenképpen kell), amikor már megerõsödtek, rövid távra az elején a lengyel-litván szövetség, a többiek csak kolonc
de igazából minden haverkodás addig kell, amíg elég erõs nem vagy...ha a hre felállt, akkor le lehet dobálni mindenkit, mert potenciális célpont az összes, kajával meg nem haverkodunk, megessük...a pápai cím is ezért kell, tolod a házasságot, de ha nem akar összejönni a közös dinasztia, akkor bontod ingyen a házasságot és ütöd õket
amikor nem tudom értelmesen elkölteni a military pontot, akkor szigetekre és a fõ seregátvonulási helyekre meg a sereggyûjtõpontokra nagyobb várfalat húzok...ugye dipó és admin pontot elég agresszióvalkönnyen el tudod költeni, a military pontot nehezebb (épülõ kolóniákat lehet mondjuk foglalgatni vele)...ezért van nekem több military ideám, mint admin vagy dipó csoportos, de a több ideától a military tech még olcsóbb lesz és még több marad, fõleg ha kapsz egy 6-os military uralkodót
azt leszámítva,hogy claimet fabrikálnak egy adott provinciádra minden kémek elleni védelmed a fõváros kémvédelme (kémelhárítása?) alapján számolódik (meg persze a nemzeti kémvédelmi erõbõl), ez igazából nem gáz, kémkedjen a paraszt, kit érdel, de pár ökör nemzet beválasztja a kémkedés ideát, aminél az egyik akció -50 kapcsolatot ad minden országgal való viszonyodhoz, ami elég ahhoz, hogy ne legyen meg az annektáláshoz/integráláshoz szükséges +190-es kapcsolatod vagy egy semleges ország még seregátvonulást sem hajlandó adni...én már szívtam ezzel 😊 aztán gyorsan felhúztam max.-ra az épületeket a fõvárosban és az el is kapkodta a kémeket, szóval kell
Kikkel érdemes spanolni az elején?
Aranytermelõ területen meg a productiont told maxra.
miért?
még annyi, hogy a fõvárosban a government típusú épületsort építsd fel max.-ra, ne mást
hozzd meg a döntést, külsõst támadsz, akinek megy segíteni a belsõs és így rá tudsz kényszeríteni mindent, magyarul, akit eredetileg meg akarsz támadni annak a leggyengébb szövijét (leggyengébb= az õ és szövijei összesítve a leggyengébbek)támadod meg
Franciák szinte nem léteznek 😊
Nekem franciák gyakran betámadtak valakit, megvédésért kapsz pontot. Vmint megtámadod egyik birodalmon kívüli országot és a háborúban elengedteted azt az országot pl nekem Holstein-t, Luxembourg-t.
Na, 4 Reform megvan, de ha az 5.et elfogadom (71%on vagyok) akkor nem tudok kezdeményezni háborút az olyanok ellen akik "illegálisan" birtokolnak Birodalmi területet (ha a birodalmon belul vannak).
Hogy lépjek tovább?
Hogy lépjek tovább?
annyi, hogy az új verzióban ha nem saját (beleértve a vazallust, pu és kolóniát, talán még a protektorátus is annak számít) területen állsz és hadat üzensz valakinek, akkor elõször vissza kell gyalogolni saját területre, hogy az adott csapat harcolhasson (ezt jelöli az a kis fekete lapka az egységnél), tehát nem kérj portugál brazíliától seregátvonálást, csak simán ki kell droppolni hozzá, persze ez nem egyszerû 😊
ja, fontos, tedd fel az 1.6.1 patchet ha esetleg nem volt eddig fent, hasznos...
ha van mentés töltsd fel nyugodtan, jól megmondom majd a véleményem 😄
ja, fontos, tedd fel az 1.6.1 patchet ha esetleg nem volt eddig fent, hasznos...
ha van mentés töltsd fel nyugodtan, jól megmondom majd a véleményem 😄
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne hogy aki megvette eredetiben nem e tudna letölteni egy módot és elküldeni e-mailben vagy feltölteni valahova?
Nagyon hálás lennék.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=193455700
E-mail: [email protected]
Egy olyan kérdésem lenne hogy aki megvette eredetiben nem e tudna letölteni egy módot és elküldeni e-mailben vagy feltölteni valahova?
Nagyon hálás lennék.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=193455700
E-mail: [email protected]
Elkezdeném a játékot és neki is álltam, hogy a topic utolsó 10 oldalát elolvassam, remélem annyi elég lesz. Viszont megtenné valaki, hogy a core-t elmagyarázná valaki? Rengeteg hsz érinti és ha lehet, még az elején tisztáznám. Mire kell figyelni, mire jó ez?
Azért köszi 😊
Uh 😊 najó van hova fejlõdni 😄
van hiba bõven:
- 12 dipó kapcsolat a lehetséges 7 helyett, ha 7 a max. akkor 7, nem tartunk még 8 kapcsolatot sem (max. pár hónapig seregátvonulás miatt), de 12 kapcsolatot NEM, súlyos hiba (pl.: nekimenni kasztíliának és átadatni vele aragónnak a core területeit, kijevvel kapcsolatot javítani, vazallussá tenni, majd neki a lengyel/litván kupacnak és átadatni a kijevi core tartományokat, ez mellé beválogatni 3 birodalmi elektort a szavazatokért, a többi kapcsolatra pl. normandia, cornwall vazallnak (hre alapítása után bosznia, nápoly és nagyobb francia utódállamok is simán beállnak), ruszkikkal házasság (szövi nem kell)), ezekkel a kicsi szirsz@r birodalmi tagokkal nem kell haverkodni, elég a jó kapcsolat, de semmi egyezmény
- a pápai címre gyúrunk, ezért szépen a pápaság fülön kiválasztjuk, hogy melyik jelöltet toljuk (olyat kell amire a nagy országok - beleértve a pápai államot - nem szavaznak), ekkora országgal simán te vagy az örökös pápa,jelenleg még jelölted sincs súlyos hiba
- 10% az infláció, nem hagyjuk annyin, szépen visszafejtjük, ott van 75 admin pontért a csökkentés, közepes hiba
- mindkét döntést meghoznám, az ellenreformációt kötelezõként, kell az extra misszionárius, fõleg ha elkezdesz török terület ill. reformációval érintett területet foglalni, különösen ha keletre nyitsz az ortodoxok felé, közepes hiba
- folyó építkezések nem kellenek, nem költünk ilyenre, kell az admin pont,súlyos hiba
- kereskedelem nem jó szvsz, én antwerpenben gyûjtenék, de ez az amiért még fekete pontot se adok, mert engem sem érdekel 😊
- 2 hajó 42 limit mellett? súlyos hiba
- franciákat tovább darabolni, burgundi core területeit visszadatni, aztán olvasztgatni, gyorsan rá kell lépni az angolok nyakára is, ehhez kell a flotta, ehhez a stratégiához a dipo és admin pont, saját magad korlátozod, pedig a potenciál vastagon bent van az országban
- ideacsoportok rosszak, súlyos hiba
+ birodalom:
- ha tartományt adsz hozzá a birodalmi területhez, akkor kapsz +1 pontot az imp authoz, de csak akkor adjuk hozzá és csak annyit, ha a hozzáadással megvan a szükséges pont
- pontot tudsz szerezni azzal, ha az eltérû vallású birodalmi tagokat fegyverrel rákényszeríted a váltásra (diplomáciai úton nem jó, mert az negatív viszonyt ad, ami lassan gyógyul), hadüzi a külsõsnek és megy segíteni az eltérõ vallású birodalmi tag neki, azt áttérítted és kapod a pontot
- megnéztem, helybõl a provincia hozzáadással és vazallusok elengedésével 2 döntést meg tudsz hozni (neked 50-55 pontra meg is adják) és az utolsó elõtti döntésre is marad 93 pont (100 kell ide, hogy mindenki támogassa, nálam 49 volt 10 ellen 93 ponttál most), magyarul ha összekaparsz még 60-70 pontot (ami 10év), akkor gyakorlatilag felállt a hre, annyi, hogy amikor vazallusokat engedsz el mindig a legkisebbeket engeded el elõször pl. elõször Horvátországot és utána Magyarországot, így 20 helyett 25 pontot kapsz összesen
ötlet: seregátvonulást portugál brazíliától, kirakni a sereget (nincs hajód mondjuk ugye), hadüzi kasztíliának, aki behívja portugáliát (tõle különbéke keretében elvenni 5db kolóniát és coreosítani), angliát (cornwallról simán betámadod, ezért kell az oda), majd kasztíliával átadatni a korábban elmondottak szerint az aragóniai területeket, ehhez kellene sereg (120 a force limit, ennyi elég, de nincs még félig sem), manpower (nem elég még a force limit feltöltésére sem), pénz (errõl meg ne is beszéljünk)
extra: én a katonai tanácsadónak a 2es szintû manpowert adót választanám
- 12 dipó kapcsolat a lehetséges 7 helyett, ha 7 a max. akkor 7, nem tartunk még 8 kapcsolatot sem (max. pár hónapig seregátvonulás miatt), de 12 kapcsolatot NEM, súlyos hiba (pl.: nekimenni kasztíliának és átadatni vele aragónnak a core területeit, kijevvel kapcsolatot javítani, vazallussá tenni, majd neki a lengyel/litván kupacnak és átadatni a kijevi core tartományokat, ez mellé beválogatni 3 birodalmi elektort a szavazatokért, a többi kapcsolatra pl. normandia, cornwall vazallnak (hre alapítása után bosznia, nápoly és nagyobb francia utódállamok is simán beállnak), ruszkikkal házasság (szövi nem kell)), ezekkel a kicsi szirsz@r birodalmi tagokkal nem kell haverkodni, elég a jó kapcsolat, de semmi egyezmény
- a pápai címre gyúrunk, ezért szépen a pápaság fülön kiválasztjuk, hogy melyik jelöltet toljuk (olyat kell amire a nagy országok - beleértve a pápai államot - nem szavaznak), ekkora országgal simán te vagy az örökös pápa,jelenleg még jelölted sincs súlyos hiba
- 10% az infláció, nem hagyjuk annyin, szépen visszafejtjük, ott van 75 admin pontért a csökkentés, közepes hiba
- mindkét döntést meghoznám, az ellenreformációt kötelezõként, kell az extra misszionárius, fõleg ha elkezdesz török terület ill. reformációval érintett területet foglalni, különösen ha keletre nyitsz az ortodoxok felé, közepes hiba
- folyó építkezések nem kellenek, nem költünk ilyenre, kell az admin pont,súlyos hiba
- kereskedelem nem jó szvsz, én antwerpenben gyûjtenék, de ez az amiért még fekete pontot se adok, mert engem sem érdekel 😊
- 2 hajó 42 limit mellett? súlyos hiba
- franciákat tovább darabolni, burgundi core területeit visszadatni, aztán olvasztgatni, gyorsan rá kell lépni az angolok nyakára is, ehhez kell a flotta, ehhez a stratégiához a dipo és admin pont, saját magad korlátozod, pedig a potenciál vastagon bent van az országban
- ideacsoportok rosszak, súlyos hiba
+ birodalom:
- ha tartományt adsz hozzá a birodalmi területhez, akkor kapsz +1 pontot az imp authoz, de csak akkor adjuk hozzá és csak annyit, ha a hozzáadással megvan a szükséges pont
- pontot tudsz szerezni azzal, ha az eltérû vallású birodalmi tagokat fegyverrel rákényszeríted a váltásra (diplomáciai úton nem jó, mert az negatív viszonyt ad, ami lassan gyógyul), hadüzi a külsõsnek és megy segíteni az eltérõ vallású birodalmi tag neki, azt áttérítted és kapod a pontot
- megnéztem, helybõl a provincia hozzáadással és vazallusok elengedésével 2 döntést meg tudsz hozni (neked 50-55 pontra meg is adják) és az utolsó elõtti döntésre is marad 93 pont (100 kell ide, hogy mindenki támogassa, nálam 49 volt 10 ellen 93 ponttál most), magyarul ha összekaparsz még 60-70 pontot (ami 10év), akkor gyakorlatilag felállt a hre, annyi, hogy amikor vazallusokat engedsz el mindig a legkisebbeket engeded el elõször pl. elõször Horvátországot és utána Magyarországot, így 20 helyett 25 pontot kapsz összesen
ötlet: seregátvonulást portugál brazíliától, kirakni a sereget (nincs hajód mondjuk ugye), hadüzi kasztíliának, aki behívja portugáliát (tõle különbéke keretében elvenni 5db kolóniát és coreosítani), angliát (cornwallról simán betámadod, ezért kell az oda), majd kasztíliával átadatni a korábban elmondottak szerint az aragóniai területeket, ehhez kellene sereg (120 a force limit, ennyi elég, de nincs még félig sem), manpower (nem elég még a force limit feltöltésére sem), pénz (errõl meg ne is beszéljünk)
extra: én a katonai tanácsadónak a 2es szintû manpowert adót választanám
http://www.fileswap.com/dl/urGuP9Zdbj/
töltsd fel a mentést és megmondom...
Jó de baromi nehéz 50% fölé generálni (pl akkor szokott 20akat adni, ha inváziós sereg ellen gyõzedelmeskedem), most már 4 nék vagyok, de megint nem tudom merre... franciákdarabokban, és nincs CB Imperial izére...
nálam pl. a döntéseket 65-70 imp pont körül fogadták el, 50 pontnál nálam sem szavaztak túl sokan mellettem 😊
töltsd fel
na 3. sikerult 😊 de nagyon nyögvenyelõs
Nekem korábban az volt a hibám mindig, hogy én protestáns lettem és miután megválasztottak enforce religous unity-t nyomtam a katolikusokra, így a többi katolikus megutált.
pocok:
2 reformot nagyon könnyen betoltam, de a 3. nagyon nem akar összejönni 😞 hiaba szabadítok fel elfoglalt hre "államokat" védem meg a többieket, nem akarják "megszavazni" a reformot ( 8 van csak mellette a tobbi ellene
diplomacyt nagyon nyomom 6 diplomatával és ideákkal, majdnem az összes hre tartomány +ban van velem és így sem...(igaz van vagy 6 vazallusom...)
mit csinálok rosszul? feltöltöm a mentést megnézed?
2 reformot nagyon könnyen betoltam, de a 3. nagyon nem akar összejönni 😞 hiaba szabadítok fel elfoglalt hre "államokat" védem meg a többieket, nem akarják "megszavazni" a reformot ( 8 van csak mellette a tobbi ellene
diplomacyt nagyon nyomom 6 diplomatával és ideákkal, majdnem az összes hre tartomány +ban van velem és így sem...(igaz van vagy 6 vazallusom...)
mit csinálok rosszul? feltöltöm a mentést megnézed?
1884: Néhány készítõ (ugyan illegálisan) steamre feltesz direkt linket. Az Extended Timeline-t és a Purple Phoenix Arise-t is így szedtem le 😊
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a Victoriát tervezik felújítani és kiadni? Mondjuk Victoria 3 címen. Tudom, hogy ez nem a Victoria topic, de itt nagyobb az élet, talán és választ is kaphatok.
Köszi a tippet.
De nem tudom, hogy felrakjam-e. Egy játékot sem sikerült még befejeznem mivel mindig jön egy új frissítés ami nem kompatibilis az elõdjével és most olyan jól állok...
De nem tudom, hogy felrakjam-e. Egy játékot sem sikerült még befejeznem mivel mindig jön egy új frissítés ami nem kompatibilis az elõdjével és most olyan jól állok...
Gratulálok! <#wow1>#wow1><#eljen>#eljen>
Én ma töltöttem le 1.1.3c-t (google-n rákeres és paradoxfanosnál a 2. link)
1.1.2f-fel, ez volt az utolsó amit simán lelehetett szedni.
Melyik verzióval játszod? Egy régebbi még nekem is meg van a gépen, de az már nem kompatibilis a Wealth of Nationsszel.
régebben gyakori volt, hogy kidobált de az elõfordulása a jelenségnek folyamatosan csökkent
az a verzió pl. amivel én nyomom csak egyszer dobott ki, pedig már pár száz év eltelt
az a verzió pl. amivel én nyomom csak egyszer dobott ki, pedig már pár száz év eltelt