10049
Europa Universalis IV
  • OGMontana
    Melyik országgal vagy? Mert colonial rangen belül kell lennie a cuccnak, amit fel akarsz fedezni.
  • wednes
    3 karakk mindenképp kell, aztán ki kell adni a parancsot a felfedező kapitánynak, hogy hol cirkuláljon.

De lehet tényleg változtattak valamit én most régebbi játékok alapján mondom. Csak gondoltam megkérdem a hajók számát, mert nekem 1db-al (karakk) régen sem engedte.
  • zlcsi123
    hmm 30 hajóval sem enged :(
  • zlcsi123
    1-el akkor csinálok még, de ez hol írja?

• wednes
    Mennyi hajóval vágnál neki?

Úgy tudom 3db hajó kell minimum (de ez már régebb óta így van). Ha csak 1 van, az nem vághat bele a felfedezésnek.
  • zlcsi123
    Sziasztok!
    Common Sense-el játszok és valamiért tengeren nem tudok felfedezni, be tettek valami új feltételt, mert felfedező benne van a hajóban...
  • Timakrisz
    Most elég olcsó az allkey-en www.allkeyshop.com/blog/buy-europa-universalis-4-common-sense-cd-key-compare-prices/ én itt vettem az összeset, alapjáték 1500 volt. De mosta steamen wealth of nationig bezárólag 2400 pénz, onnantól felfele meg inkább allcdkeyen vagy g2play en érdemes körülnézni.
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.03. 12:12:22
  • Ry0K3N
    75%-al leárazva igen.
    Amúgy jó dolgokat tesz bele de ezeket alapból kellett volna integrálniuk az összes eddigi verzióba nem pedig ennyi pénzt kérni érte.
  • --deathstroke--
    Nekem ezt az új erődrendszert és a developmentet tartott sokáig megtanulni. :D Megéri megvenni a Common Sense-t?
  • Timakrisz
    Tényleg sokkal könnyebb volt... most szinte totál esélytelennek látom a WC-t :((

Sok minden változott Common Sense alatt, nekem sem teljesen világos minden, meg máshogy kell taktikázni mint eddig, sokkal jobban oda kell figyelni, kit mikor támad meg az ember, és mennyire mohó.
    Egyszerű példa: bezúztam Nápolyt (volt claim minden tartományra) békekötésnél, ha a Szardínia felőli tartományokat kértem el (a fővárossal együtt), akkor egyedül a Pápai Állam "rágott be", de ha a másik oldalon lévőket is (Magyar, ottomán, Tuscán tengeri provinicákkal szomszédosat) vagy csak egyet is, egyből 5-6 országnál is megjelenik az Agressziv Expansion kapcsolati hátrány.
  • szabii98
    Az a baj, hogy a common sense-szel kezdted a játékot, véleményem szerint előtte sokkal könnyebb volt, most sokmindent újra kell tanulni nekünk is
  • --deathstroke--
    1. A claim az azt jelenti hogy van jogod egy másik ország egy területére.--->Úgy lehet létrehozni caim-et hogy egy másik ország területére rákattintasz jobb egérgombbal majd lenyitod jobb oldalon lévő fülek közül a covert fület, ott pedig fabricate claim-re mész.Utána pedig kiválasztod melyik SZOMSZÉDOS területére akarsz és ennyi.

7.Kattints az egyik provinciádra bal egérgommbal és ott lesz a teület képe alatt három kis gombocska(Base tax,Base production,Base manpower).Ez a 3 adja i a development-et.A development-től függ hogy mennyi épületet tudsz építeni egy provincián.Ha van common sense dlc-d akkor tudod fejleszteni őket, ergó több épületed helyed is lehet, de ha az a dlc nincs meg akkor nem tudod sajnos fejleszteni!

7.A diplomatáiddal nyalizz azoknak az államoknak akikkel szövit akarsz(improve relation-re kattints hozzá)

Tipp: Az nem feltétlenül baj hogy nem érted a szövegét, mert közbe mutatja is hogy mit csinál így érteni fogod :)

Nyugodtan felrakhatod a többi kérdésedet is! :D
  • inkvisitor
    1/b jobbklikk a provinciára, és a diplomácia influence részében van a fabricate claim. Ekkor kb 1 év leforgása alatt a diplomata úgymond lepapírozza, hogy arra a területre neked ősidőktől fogva jogosultságod van. Így hódítás casus bellit (ürügyet) kapsz az adott ország ellen (no penalty hadüzenetre), és a békekötéskor annak a területnek a követelése nem kerül diplo pontba, valamint olcsóbb annektálni és integrálni a birodalomba. Csak olyan területre tudsz claimet (igényt) generálni, ami határos veled, vagy van közös tengerszakaszod vele.
    6. a quantity idea max esetén a barakk nem annyira fontos, a +50% katonaszámot még egyszer nem sikerült telitöltenem a spanyolokkal...
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.07.03. 08:32:11
  • HUmanHunter
    szövetségben voltam lengyelekkel, de nem tetszett nekik mikor elfoglaltam danzigot, meg is raktak utánna riválisnak :D dánok az elejétől riválisnak raktak. kellett az a western tech nah :D
  • KOXI22
    Szia vissza kérdeznék párat mert nem minden egyértelmű .

1/b . 2 proinciara építs előtte claime .
    Mire gondolsz 2 pocizó alatt és mi az a claime ?
    6. Gondolom ezeket minden hová nyomjam ahová csak tudom .

7 . Jó de csak egy dolgot építettem rajta még valamelyiken meg már 3 vagy többet is , hogy tudom meg oldani hogy kinyíljon egy új ablak és építhessek újat ?

7. Sajnos nem azokkal vagyok szövetségbe akiket én szeretnék hanem azokkal akik még ép hogy bele mennek valamelyért nem akar senki szövit velem :(

Tipp : youtube: ddrjake ez angol és nem tudok angolul , magyart esetleg nem tudnál ajánlani .

Ha lehet ilyen kicsit butítót :) válaszoknak jobban örülnék , sajnos nagyon sok mindent nem értek és van amit meg se merek kérdezni .

Köszi szépen a segítséget .
  • Timakrisz
    1/a Magyaroknak nagyon jok a harci ideáik, en egész közép + francia hatarig kozepnyugat europát+balkánt simén elfoglaltam veluk ironmanben. 1 a fontos: francia+ausztria legyen a szovetsegesed vegig.

1/b Ottomanokkal szintén konnyu a mamelukokat megverni, .1. elfoglalod bizacot es albaniat MIUTAN szovettsegre leptel qq-val es aq val. Aztan kis piheno es nekimehetsz mammelukoknak, mondjuk erdemes megvarni a +1 military techet. 2 proinciara epits elotte claimet es mehet is, sima ugy...

2-3. Elejen szerintem humanis vagy administativ eri meg, foleg kezdokent aztan quantity majd diplomatic vagy influence

3b SOHA ne menj overextension cap fole, csak ha egybol eladod/releaseled az elfoglalt provinciat

4 de, pl marchnak, vagy ha allamvallast akarsz valtani, vagy ha overextensionben vagy

5. royal marri+190+ relation és megfelelo base tax kulonbseg

6. szerintem a barrack fontosabb barrack>templom/workshop

7. mert ki van maxolva a maximalisan epitheto epuletek szama

7. tuneziat folosleges kezdokent felvenned...messze van, sosem er oda ahova kell, es szuksegtelen haborukba rangat bele.

Hasznos tipp: olvasgass visszafele 5-10 oldalt. youtube: ddrjake
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.07.03. 00:55:40
  • KOXI22
    Sziasztok .

1. Magyarokkal kezdtem párszor de az esélytelen , észre vetem hogy a játék az oszmánokat ajánlja azzal úgy ahogy megy de a Mamelukokal sose birok mindig meg vernek még akkor is ha több vagyunk , arról meg már nem is beszélek hogy ha meg
    verném őket egy csatába nem tudom őket követni a a sivatag meg az után pótlás vagy mi matt . Ezek ellen mit tudnék tenni ?

2. A katonai technológiát nyomatom rendesen gondol azt kel hogy még erősebb legyen a szeregem ?

3. Melyik ideálokat érdemes választani és miért ? És melyiket egyáltalán nem .
    Sajnos ez van leghiányosabban lefordítva így igen nehéz dolgom van itt.
    Elsőnek a Economic ideas választottam a pénzeset ezt tűnt jónak , viszont most nem tudom melyiket kéne mert
    én a Quantity ideas választanám csak akkor lekel állnom a katonai technológia fejlesztésével amit meg nem szeretnék
    a Másik kettőből tudnátok valami jót mondani .

3. A túl terjeszkedési % hogy tudom lejjebb vinni hogy adminisztratív pontomba ne kerülne , elégé lázonganak
    Pedig örülhetnének hogy egy nagy birodalomhoz tartozhatnak .

4. Hőbéres dolog , gondolom nem érdemes olyanból aszt csinálni akinek van magja a területemen mert az istenért
    nem akar javulni a viszony .

5. Másoknál viszont aszt látom hogy szövetségesből hűbéres lett , aszt hogy csinálják ?

6. Mit ér meg építeni ARRA rájöttem hogy a legfontosabb a templom de utána mit éri meg mondanátok fontossági sorrendet ? És mit nem éri meg egyáltalán nem építeni kikötőkön kívül ?

7. Miért nem tudok egy bizonyos területre építeni egyáltalán semmit (sárga színű) És hogy lehet újabb ablakokat kinyitni építéshez mit kell tenni érte .

1500 ban járok szövetségesek : Krím viszony 112 Perzsia viszony 69
    (volt egy háború ami óta sajnos folyamatosan csökken)
    Tunézia viszony 100 / Hűbéresek : Havasföld viszony 42 / és Szerbia viszony -17 (sajnos neki van egy magja nálam)
    De háborúba jön mind a kettő igaz hogy bóklásznak támadás közbe de legalább ott vannak .

Ezenkívül bármilyen hasznos tippet szívesen fogadok . Élőre is köszönök minden infót .

• --deathstroke--
    Igen mondjuk én sokat nem játszottam a ruszkikkal eddig csak a russia-s achira mentem. Most viszont a baltic crusader-t próbálom megcsinálni a teutonokkal de nagyon nehéz hogy mindeni riválisnak rak .Valaki már megcsinálta ezt az achit?
    Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.02. 22:51:20
  • OGMontana
    Common Sense előtt a ruszkikkal a stratégia az volt ,hogy dánokkal kellett szövetkezni, mivel PU-ban vannak Norvégiával meg Svédországgal iszonyat erősek az elején. Aztán mikor a lengyelek elkezdenek hábroúzganti akkor nekikmenni. Onnantól egészen Ausztriáig egyenes az út.
  • --deathstroke--
    de rohadt sokszor raknak riválisnak ahogy létre jön a lenyelk litván PU, majd a commonwealth.+Sok a rutén belorosz és orosz területe így lehet őket csapkodni rendesen. :D
    Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.07.02. 22:20:54
  • winterpeti
    szeva, én is nem rég kezdtem el az oroszokkal játszani, de amúgy lengyelekkel szövetséget kell az elején kötni hogy ne tudjanak meg szívatni és segítenek a háborúidba, szóval mindenképpen jó szövetségesek :)
  • HUmanHunter
    azért van a fórum hogy kérdezz :)

Muscovyval indítottam egyet kipóbálni mert még sose próbáltam, elég könnyen ment Oroszország megalapítása, nem volt vesztett háborúm, aztán gondoltam megtámadom Nogait mert úgy is 4 millitary tech el le van maradva tőlem és 15k a land limitje. Meg is támadtam, de vagy 5 másik ország is jött vele, én pedig nagyon nem voltam kész erre.. Ráadásként megtámadott Lengyelország+ litvánia, úgy hogy az erődök nem voltak feltöltve, be is vettek kettőt rögtön, aztán az erődrendszernek annyi is lett. ELőtte sikerült vele kivédenem egy lengyel+litván+burgundy támadást, csak egy helyen támadtak, livonian order helyén, és mivel elfoglaltam rigát is ezért van ott kb 5 vár 1 kis területre, amit nem lehet áthatolni :D defensive idea miatt +20% denfense, a biztonság kedvéért még fel is égettem körbe. 2 évig próbáltak átjutni, manpower 0 lett nekik aztán elfogadtak white peacet.
  • KOXI22
    Sziasztok , Lehetne pár kérdésem ? 3 -al játszottam már jó pár órát de az se most volt már Így aszt keveset is
    elfejtetem amit tudtam , plusz angol tudásom szinte 0 és a állítólagos 60 % fordítással játszom . Így a játékom
    kicsit nehezebb mint másnak szerintem .
  • Timakrisz
    Viszont az van/lesz, hogy nagy valoszinuseggel reformalodik, es ha mas a te vallasoad akkor rendesen kell repuznod, hogy rad szavazzon
  • winterpeti
    Egy elector sosem veszti el a pozícióját, ha vazalus, ha personal unioba van akkor sem, csak akkor veszti el ha megszűnik az ország és ha újra létre jön a később akkor már nem kapja vissza.
  • Tuvok #3534
    Köln a szomszédom, nem tudom vazallussá tenni: -1000 Cologne is an Elector.
    Ha agresszívan csinálod, nem veszti el idővel az Elector pozícióját ?
    Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.07.01. 16:59:38
  • Lysandus
    Én meg pont erre az esetre írtam, hogy nem csak a vazallizálás marad. :-) Én senkit nem tettem csatlóssá az elektorok közül, de még a HRE tagok közül sem a magyarokkal, mégis császárrá választottak.
  • Timakrisz
    Na már tudom, miért írtam amit írtam. Ugyanis, pl Magyarország sem tud már "magától" csatlakozni a HRE-hez, mert too Large... és ilyenkor már csak a vazalizálás marad
  • OGMontana
    Nah felraktam a beta patchet az EU4-hez. Lett benne pár jó dolog meg néhány rossz is:

- 17-es admin tech levelnél már kapunk 20% admin efficiencyt.
    - Admin efficiency most már diploannexre is hat.
    - Több army tradition ostromok után.
    - Army traditiont kapunk azok az erődök után, amelyeketet karbantartunk és nem elavult.

- Nem tudunk vazzalizálni olyan országot melynek van területünkön core-ja. Legalább lesz értelme a revoke core-nak is.
    - Mivel béta emiatt van olyan bug, bár remélem csak azért mert inkombatibilis volt a save, hogy rengeteg colony-t nem tudsz gyarmatosítani, mert nincs rá range, hiába alig 20m-re van tőle a területed kikötővel együtt.
  • Lysandus
    Igen, erre utaltam! :-)

Szóval inkább szövi, házasság (ha lehet), garancia. Háborúba menni velük, hívni őket, stb.
  • Timakrisz
    Nem az a baj, hanem az, hogy a reformok kivitelezhetetlenek, ha az elektorok a csatlósaid :(
  • Lysandus
    Most is működhet. Csak nem biztos, hogy a csatlóssá tétel a legjobb mód az elektorok meggyőzésére, a hosszú távú negatív hatások miatt.
  • Timakrisz
    Eh mert régen így működött, nem tudom melyik patch óta változott.
  • --deathstroke--
    1. Ironman-es játékom Brandenburgal.Szerintem nem is lett olyan rossz. :)

Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.06.30. 23:16:03
  • Ntj
    Pontosan erre, köszönöm szépen. :)
  • --deathstroke--
    Az HRE császárral legyen jó kapcsolatod kb +157 aztán ha határos vagy a HRE-vel akkor a szomszédos területeden a HRE gombot megnyomod, így az a terület HRE terület lesz.Egészen addig kell ezt csinálni minden területtel amíg a fővárosodat is hozzá nem adod, majd ekkor bekerülsz a HRE-be mint hercegség.Ntj erre gondoltál?
  • Lysandus
    Félig jó. Inkább ne tégy vazallusá elektort. Azt sem értem, hogy miért kellene annektálni bárkit is a Birodalomból, ha egyszer úgyis az egész a tiéd lesz?
  • Timakrisz
    Félig jó. Legyen 3-4 elektor a vazallusod AZONOS VALLÁSÚ, legyen jó repud velük (ne foglalgasd a hre tartományokat) és a FŐVÁROSODIG add hozzá a tartományokat. Aztán annektáld/releaseld az elektorokat, mert különben sosem lesz reform 1.12 óta...
  • Pokki
    Legyél katolikus és legalább az elektorok felét tedd vazallussá. Miután megválasztottak császárrá, szépen behúzod az országod minden tartományát a birodalomba. Legalábbis szerintem.
  • Ntj
    Tapasztalt játékos vagyok, de egy dologra még mindig nem jöttem rá? Hogy a francba kell belépni a HRE-be?